четвер, 28 лютого 2019 р.

Варва. Погляд збоку

Варва - селище, що тяглося стати містом завдяки нафтовикам. Є багатоквартирні будинки і багато приватної забудови. Тут трохи кумедний Тарас Шевченко штамповочного харківського виробництва і пам'ятний знак земляку Осипу Бодянському (почитайте про нього у Вікіпедії - цікавий був дядько, на Москві пропагуючи Україну - Русь). Тут цікава система каналізації, яка стараннями попередніх районних керівників Миколи Гайдая та Віктора Кульбаки, отого, що хабарі виправдав збором грошей ...на АТО, виведена з якоїсь дурі ...на гору. А Гайдай - дядько того Гайдая, що керував "Дружбою - Новою", яку захарпачив Веревський із Лондона ("Кернел"). Тепер Гайдай - дядько має якусь невелику фірму сільськогосподарську, офіс якої із загостреними вершками міститься при в'їзді до Варви, у ярку. 

Тут чудовий храм московського патріархату, зведений на кошти мсцевого люду, і - вагончик української церкви. На нього в того ж таки люду грошей не стало...
Звідси родом чернігівський поет і журналіст Олександр Олійник, про збірку якого я писав у книзі "В осім барку".

Власне, про книги "Акурайку" і "В осім барку". про археологію мови, про "Голос України", про Народний Рух ми й говорили у Будинку культури, дякуючи організатору зустрічі - Володимиру Вороні, унікальному чоловікові, що від дерева, від будівництва, від комунального господарства дійшов до художньої літератури. Його "Одвічний дух Десни" та "Відступник" - речі, якими мають тихо зачитуватися люди, що цінують красне письменство і мудрість життя.


32 коментарі:

  1. 6 лютого військова прокуратура Деснянського гарнізону Центрального регіону України затримала голову однієї з об’єднаних територіальних громад Чернігівської області. Затриманий вимагав та одержав від громадянина України неправомірну вигоду в розмірі 27 тисяч гривень за вирішення питання щодо виділення останньому земельної ділянки.

    Затримання відбулось за оперативного супроводу Управління захисту економіки ГУ Національної поліції у Чернігівській області слідчими Козелецького відділу поліції Ніжинського ВП ГУ НП в Чернігівській області.

    Військовий прокурор Центрального регіону України генерал-майор юстиції Олег Сенюк особисто повідомив затриманому про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України.
    На даний час військовою прокуратурою готується клопотання до суду про обрання стосовно голови-хабарника запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Правові та організаційні засади здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності обговорили вчора на засіданні обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва, яке провів голова облдержадміністрації Олександр Мисник. На початку розмови голова ОДА акцентував на тому, що роботу ради поновлено на прохання громадськості. Це має сприяти налагодженню конструктивного діалогу між владою та представниками бізнесу.

      На відміну від кількох попередніх років, Законом «Про державний бюджет України» у 2019 році не передбачений мораторій на проведення перевірок, тож планова діяльність контролюючих органів відновлюється.

      — Припинення мораторію не означає початку хаотичних перевірок, — наголосив Олександр Мисник. — Навпаки, це має стати початком упорядкування відносин бізнесу та державних органів у європейський спосіб. І зосередитись потрібно передовсім на діяльності підприємств з ознаками ризикованості.

      Чи не найбільше уваги під час засідання було приділено питанню збалансованості та справедливості перевірок. Підприємці нарікали, що тих, хто працює відкрито, інспектують постійно, а «тіньовий» бізнес до поля зору контролюючих структур не потрапляє, тож і численні порушення законодавства там не фіксуються і не караються. Тож координаційній раді було запропоновано розробити дієвий механізм роботи з «тіньовим» сегментом, щоб або вивести його у правове поле, або припинити діяльність, яка призводить до нездорової конкуренції.

      Начальник Головного управління ДФС у Чернігівській області Олексій Барановський поінформував, що минулого року сума податків, зібраних в області, становила близько 9,7 мільярда гривень. Понад три мільярда з них — податок на доходи фізичних осіб. Проте ця сума могла б бути значно більшою, якби зарплатня на усіх підприємствах відповідала хоча б встановленому в державі мінімуму. На сьогодні ж, за інформацією ДФС, близько третини платників податків цього мінімуму не отримують. Тому Олексій Барановський запропонував оприлюднити на одному з офіційних сайтів інформацію про суми, сплачені до бюджету підприємствами, щоб було видно, хто й наскільки цінує роботу своїх працівників.

      У ході засідання координаційна рада розглянула також інформацію начальника Управління Держпраці у Чернігівській області Сергія Дорошенка та директора Чернігівського обласного центру зайнятості Лідії Падалки. А також отримали практичні поради начальника Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Олега Трейтяка стосовно того, як захищати права бізнесу від зловживань повноваженнями правоохоронних та контролюючих органів.

      Видалити
    2. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

      Видалити
    3. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

      Видалити
    4. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

      Видалити
  2. Корюківка, Короп і Сосниця хочуть у складчину придбати міні-асфальтний завод за 5,5 млн грн

    https://susidy.city
    Три об’єднані територіальні громади — Корюківська, Сосницька і Коропська підписали договір про реалізацію спільного проекту. Він передбачає придбання одного на три громади компактного асфальтного міні — заводу для виконання ямкового ремонту доріг.
    Сусіди.City дізналися, хто ініціатор такої ідеї і як це все відбуватиметься.



    Запропонувала Сосниця

    Корюківський міський голова Ратан Ахмедов розповів, що ідею з придбанням міні — заводу підкинув сосницький мер Андрій Портний, з яким вони товаришують. Але купуватимуть його не за власні кошти громад.

    Хочуть подати проект і отримати підтримку з Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР): 70% державні кошти і 30% співфінансування громад.

    Втілити його в життя вони зможуть лише у 2020 році, бо на нинішній рік перелік проектів, які фінансуватимуться з ДФРР, затверджений.

    І постаратися доведеться добре, щоб їхній проект не відхилили члени спеціальної комісії при облдержадміністрації, котрі щороку відбирають найкращі пропозиції з місць.

    Раніше відповідна обласна комісія затверджувала багато проектів, які стосувалися ремонтів об’єктів соцкультпобуту: лікарень, шкіл, закладів культури тощо. Тепер пріоритети змінились — перевагу надають ініціативам, які матимуть у майбутньому фінансовий зиск для громад і районів.

    Скільки коштує міні — завод і що собою являє?

    Такий асфальтний міні — завод коштує приблизно 5,5 мільйона гривень. Це машина, призначена для механізації ямкового ремонту проїжджої частини асфальтобетонного дорожнього покриття — вибоїн, тріщин та інших дефектів.

    Інгредієнти для виготовлення суміші доведеться купувати. Економити зможуть відсотків десять на амортизації.

    Однак головне навіть не вартість матеріалу та робіт, а те, що дуже дорого винайняти техніку, наприклад, у Броварах, власники якої схочуть у маленьких районах латати дірки на дорогах. Таких виконавців цікавлять великі обсяги робіт.

    Маючи свій міні — завод, громади і собі в будь — який час лагодитимуть дорожнє покриття, ще й зможуть заробляти кошти. Отже, це саме той проект, котрий працюватиме на перспективу.

    Створять комунальне підприємство

    Якщо у мерів трьох громад все вийде і вони придбають міні — завод, то створять спільне комунальне підприємство на базі Сосницької ОТГ. Там стоятиме диво — техніка і обслуговуватимуть її сосницькі спеціалісти.

    А заявки на ремонти своїх доріг цьому КП оплачуватиме кожна громада окремо. В залежності від обсягів робіт.

    Договір про міжмуніципальне співробітництво територіальних громад у формі реалізації спільного проекту «Поліпшення дорожніх умов та транспортного обслуговування населення громад Сосницької, Коропської селищних рад та Корюківської міської ради» підписали у четвер 21 лютого.

    Ірина Гайова


    А Варві слабо?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Варві головне щоб був терцентр і бібліотека.

      Видалити
    2. Варві головне щоб була зарплата апарату отг

      Видалити
    3. Варві не слабо.В цю громаду щоб не купили очільники знайдуть зиск у використаннф.І бариші порахують та розділять як за механічні підйомну машину,якою підприємливі люди заробили грошей а тоді викупили за залишковою ціною.А для зміни ламп в фонарях по селещу наймають вишку та платять грошйЮ але не свої

      Видалити
    4. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

      Видалити
  3. В.В.Саверська та М.Гайдай--це прекрасні, великлдушні людина! Ці люди творять наше майбутнє, прикладають максимум зусиль для покращення життя людей. А замовні , проплачені писатєлі пишуть бред.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ваші саверська і гайдаі тварини і скоти.не пишіть заказуху.уроди вони і скоти.

      Видалити
    2. Заказуха- це пісатєль із Чарнігова, що написав брехні на замовлення Остапця з Павленком. Ну цим "діячам" можна пробачити, бо з діагнозом нічого не поробиш.А як низько опустився пісатєль із Чарнігова!???Невже йому сподобалась роль хлопчика по визову????

      Видалити
    3. Правда очі коле?якщо щось не подобаєтся в статті напишіть йому особисто.Вітя гармаш ніяк не заспокоітся...

      Видалити
    4. Дійсо сліди їх маємо.Прикладають максимум зусиль щоб кармани не порвались від набитого. Пройдисвіти.

      Видалити
    5. просто "Св"ятi", що одна, що й другий. А пише Маруся чи Вовчик? В школi два слова зтулити до купи не вмiв

      Видалити
    6. Розглядати по суті справу голови Срібнянської об’єднаної територіальної громади Олега Куделі суд почне 26 березня. Таке рішення ухвалила суддя Срібнянського районного суду Валентина Ходіч. Судовий процес триває рік і 3 місяці. Олег Куделя позивається до Срібнянської селищної ради. Він – самовисуванець, в листопаді 2017 року обраний головою громади, набрав 57 відсотків голосів. До цього двічі очолював селищну раду Срібного. На посаді голови ОТГ він пробув кілька хвилин. На 1-й сесії 17 листопада 2017 року, одразу після складання ним присяги, 19 з 26 депутатів висловили голові недовіру і достроково припинили його повноваження. Причина - конфлікт інтересів. Відтоді громада - без голови, його обов’язки виконує секретар ради Ірина Мартинюк. Олег Куделя 23 листопада 2017 року звернувся до суду, аби рішення сесії скасували.

      У Срібнянському районному суді проходить підготовче засідання у справі відстороненого голови громади Олега Куделі. Це - через рік і три місяці після подання ним заяви.

      «Перед цим були суди: Київський апеляційний адміністративний суд, Шостий суд, Верховний Суд України, також Велика Палата Верховного Суду України, яка прийшла до висновку, що суд все таки повинен відбутися у Срібному.»

      Позивається Олег Куделя до селищної ради. Яка 17 листопада 2017 року на першій сесії 19-ма голосами «ЗА» достроково припинила його повноваження. Причина – конфлікт інтересів. Олег Куделя несвоєчасно передав корпоративні права у товаристві «Срібнянський райагробуд», за що заплатив штраф в попередній каденції. За відсторонення голови від посади голосувала зокрема секретар Ірина Мартинюк. Відтоді вона ж виконує його обов’язки.


      Видалити
  4. да..чернігівський "письменник, мабуть, трави добряче курнув, коли таку абракадавру написав!!! Ну та ладно "писатєль" той курнув дурі, а Павленко- ніби й не курить шмалі, а ...штормить добряче постійно!діагноз там стабільний..Ха-ха..:).

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Щиросердечно вітаємо, сержантів з професійним святом - Днем сержанта!

      Це свято визначає особливу роль сержантського складу у створенні сучасного боєздатного українського війська. Майбутнє Збройних Сил – це високоідейні, віддані Україні та професійно підготовлені сержанти та старшини.

      Бажаємо всьому сержантському складу Збройних Сил України здоров’я, віри та витривалості в боротьбі за вільну незалежну, суверенну Українську державу!

      Слава Україні!!! Разом до Перемоги!!!

      Видалити
  5. Хтозна що курять та ідять Саверська,лущик,кальний ,та інші падлюки в Отг при таких Зарплатах.в дружбі нема таких.а люди там за гроші пахають з ранку до ночі.а тут прийшов побздів з8до 17.00 і все...

    ВідповістиВидалити
  6. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  7. Павленко з Остапцем продали автовокзал.Та їм цього мало.Тепер хочуть дорватися до влади і людей далі дурити.

    ВідповістиВидалити
  8. Ви дибіл??автовокзал продала Саверська з виконкомом.є копія рішення!!

    ВідповістиВидалити
  9. Усе уточнено! Автовокзал продали
    Остапець із Павленком, а допомагала їм любка.Це знають усі.

    ВідповістиВидалити
  10. Аноніме, не вводь людей в оману. Автовокзал проданий незаконно, прийнявши рішення виконавчого комітету Варвинської селищної ради з подачі селищного голови В.Саверської-Лихошви.
    На даний час проводиться досудове розслідування правоохоронними органами і дане питання під контролем. Результати обовязково будуть опрелюднені.
    Звертаюся до читачів блога.Пишіть коментарі по суті піднятого питання. А ще призиваю до культури та правди у викладенні коментарів. Не ображайте один одного. Майте сміливість підписатися під своїм коментарем. Не ховайтеся за маскою аноніма.
    Дмитра Павленка підтримую і дякую за надання інформації. В його діях бачу активного, не байдужого члена громади, який намагається донести до людей правду на відміну від районної газети "Слово Варвинщини", яка до речі ще відкрито принижує громадських активістів у дописах редактора газети Є.Зими.
    Час все розставить по своїх місцях і кожний понесе відповідальність за свої вчинки.
    В.П. Остапець

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Да такого словоблуда-рукоблуда як Павленко дійсно важко знайти. Бреше не гірше за москаля в "Сватанні на Гончарівці". Тільки там толк був, а тут - пуста ржава бочка бубнить.

      Видалити
    2. Дайте хочаб одне спростування.не сріть в темі своіми безглуздими коментарями.як собаки що біжуть збоку авто-тільки чутно якийсь гавкіт і рух але тобі на це пох.

      Видалити
    3. Та ні Павленко в толок бубнить. Добре що ти в хорошому авто сидиш і не чуєш гавкіт, але якщо чиновники будуть думати тільки за гроші та нараховувати собі захмарні зарплаті, без совісті і честі то може і смітний бак з"явитися, і собаки не знайдуть.

      Видалити
    4. Читаючи майже всю цю брехню яку пишуть на даному ресурсі, приходиш до думки як гарно друкують дифамації Діма Павленко та Вова Остапець про жителів Варви . А копни далі ,і все стане зрозуміло де всі статті проходять цензуру інколи даже і орфографію ,і тут виникає запитання хто їх заказує , і хто є їх кукловодом .
      Медіяюристом по дифамаціяї Варвинського району (це неперебільшую) є Сергій Старенченко саме від нього як від мозгового центру пливуть замітки, наклипи та вся неправдива інфа на жителів нашого маленького містечка. За все це Старенченко зі своїми горе редакторами Павленком та Остапцем розраховується «званими» обідами на площі в кафе та вечерям в бившому приміщенні хімії ,а також мізерними грошовими винагородами

      Видалити
    5. Аноніме. Ти хочеш скомпроментувати мене і Павленка. Цього тобі невдасця. Я за своїм характером не дивуюся анонімам. І не обіжаюся. Якщо щось пишуть то це дістало. І за почерком друку та висловлюванням я догадуюся хто це пише. І Дмитра Павленка ти не спровокуєш. У кого -укого а в його характер не підступний. Я це добре знаю. І Сергій Старенченко тут ні дочого. І ти сам добре знаєш бо часто тиснеш йому руку. З повагою і розумінням.
      Звертаюся до всіх анонімів, будьте ввічливими, не пишіть дурниць і образ. Краще коментуйте дописи по темі. Вносте свої пропозиції, зауваження які будуть враховані.
      11 березня 2019 року Остапець В.П.

      Видалити