пʼятницю, 6 червня 2014 р.

Реформи в широкі маси.


 

Реформи в широкі маси.     
Темою дня вівторка 3 червня для Варви була тема реформування місцевого самоврядування. О 9-тій ранку в залі засідань райради зібралася робоча група з вивчення питання реалізації Концепції реформування. Це було перше засідання цієї робочої групи, а тому затягнулося на дві години, було сумбурне, хаотичне і малопродуктивне. Але більшість присутніх членів робочої групи поставилися до цього моменту з розумінням, подітися нікуди, мабуть таким це засідання і мало бути.

    Розпочав засідання головуючий Бакуменко Петро Іванович, голова Варвинської райради. Він повідомив присутніх про те, що нещодавно відбулася сесія райради на якій було прийнято рішення про відмову від участі в пілотному проекті громади Варвинського району. Розповів про ухвалення урядом Концепції з реформування місцевого самоврядування, про те, що робоча група при голові облради вирішила зробити Варвинщину регіоном для експерименту.
    Так як уряд зобов’язав своїм розпорядженням Мінрегіонбуд протягом трьох місяців зібрати пропозиції та розробити плани роботи з реалізації пунктів Концепції, необхідно і Варвинському району включитися до цієї роботи. В принципі з цього й постало питання зібрання та роботи цієї робочої групи. Так як це була перша зустріч і напрацювань ніяких немає вирішили познайомити присутніх з можливими наслідками у наповненні місцевих бюджетів в зв’язку зі змінами які пропонуються Мінрегіоном. До слова запросили начальника фінансового управління Варвинської РДА Гмирю О.А. Прокоментувавши по напрямках можливих збільшень надходжень до бюджету вона зазначила, що податки з доходів фізосіб лишаються на тому ж рівні, тільки розділяються між двома кошиками відповідних бюджетів. Податок на прибуток підприємств, який збираються залишити на 25 % на місцях, дасть додаткових надходжень в десятках тисяч, тобто несуттєво. Екологічний податок який збиратиметься в селах району може зрости до 650 тисяч гривень, і в основному це в бюджетах Гнідинець та Світличного. Решта місцевих зборів та податків взагалі не відіграє особливих змін. Тому при реалізації такого підходу, 50% видатків, які зараз забезпечуються субвенцією з держ бюджету необхідно буде скоротити.
   Після цієї інформації член виконкому Варвинської селищної ради Дубчак Володимир Васильович зауважив, що це зібрання є абсурдним, так як райрада вже відмовилася від експерименту, а тому якось на можливий процес впливати не зможе. Зала не підтримала таку позицію і кілька учасників висловили потребу в тому, щоб ця робоча група працювала, адже опрацьовуючи законопроекти та моделюючи можливі зміни в районі лише так ми зможемо заявити про свою позицію, дивлячись знизу. Після Дубчака слово взяв Остапець В.П. і висловив потребу в зв’язку з не публічністю процесу реформування та участі в робочих групах в Чернігові Саверської-Лихошви також непублічно, висловив пропозиції рекомендувати голові райради звернутися до області та відкликати її з робочої групи при голові облради. Ця пропозиція не була підтримана. Також Володимир Павлович
   Після цього виступив зі словом Обидін Микола Григорович та висловив незадоволення форматом зустрічі, говорив, що потрібно пропонувати конкретні речі, а не просто обговорювати Концепцію. Його пропозиції зводилися до того як на законодавчому рівні змусити сільгосп виробника створити в селі робочі місця, лише тоді село не вимиратиме, наприклад не передавати в оренду землю в одні руки більше ніж певний відсоток, або зобов’язати утримувати в сільгосппідприємствах худобу для створення робочих місць.
   Потім слово взяла Ніна Калібовець і аргументуючи тим, що накипіло, висловилася про все що тільки можна, почала роздавати на всі боки. Керівники різних рівнів витримали таку критику, та продовжили засідання.
    Під кінець вся зала втомилася і розуміння того що треба завершити було в кожного. Насамкінець підтримали пропозицію Сергія Смаглюка про те, що необхідно на сесіях всіх сільських рад ознайомити депутатів з Концепцією та проектами законодавчих актів. Також домовилися що протягом двох тижнів збиратиметься друге засідання і вже з напрацьованими зауваженнями та пропозиціями члени робочої групи будуть працювати наступного разу.

06.06.2014

Павленко Дмитро. 

2 коментарі:

  1. Необхідно внести пропозиції по процедурі встановлення контролю за фінансовими потоками та їх використанням як з боку громадян, так і державних інституцій. Можливо доведеться в якійсь мірі використати досвід народного контролю, який був в Радянські часи. Такі рекомендації необхідно направляти в Кабмін.
    Реформа необхідна, вона назріла, але не з такими пілотами як у нас. Зрозуміло, чим викликана реакція на цей пілотний проект тих, хто хоче бігти попереду паровоза.
    Тільки особисте збагачення і нічого іншого.

    ВідповістиВидалити
  2. Все вірно. Якщо буде запроваджуватись на державному рівні - будь ласка. Зараз же питання не на часі. Тільки злодії можуть горлати за той пілотний проект.

    ВідповістиВидалити