середу, 20 листопада 2019 р.

Підприємство, банкрут чи не банкрут?


       З таким запитанням я особисто нещодавно при зустрічі звернувся до директора комунального підприємства «Господар» Варвинської селищної ради О. Щербатюка. На що він мені відповів: «Так, банкрут». І пояснив, що на рахунку підприємства відсутні кошти, а тарифи які діють на даний час збиткові. І як на його думку, в цьому винні посадові особи селищної ради і селищний голова Саверська-Лихошва, яка очолює виконавчий комітет. Тож чому ти мовчиш, задаю йому питання.

       Ні, не мовчу, відповідає. Говорив про це селищному голові, висловлювався на сесії селищної ради. Просив депутатів створити комісію, щоб самим розібратися із тією ситуацією, що склалася на підприємстві. Направив звернення до голови виконавчого комітету тієї ж В. Саверської-Лихошви, яка його очолює, але вона не вносить це питання на його розгляд і розгляд сесії. Не створюється депутатська комісія.  І зазначив, що відчуває, що це робиться свідомо і навмисно.
      Я розумію Щербатюка. Опинившись в такій ситуації один, без підтримки селищного голови, виконкому та ради, ніхто не в працює і не виведе підприємство на позитивні результати.
       І в дечому я погоджуюся з Щербатюком. І сам бачу і усвідомлюю цю ситуацію яка склалася. Коли Саверська-Лихошва, як голова виконавчого комітету, самоусунулася від контролю за єдиним комунальним підприємством. Адже, до повноважень виконавчих органів, щодо управління комунальною власністю, відповідно до статті 29 Закону України «Про місцеве самоуправління в Україні», саме і належить: встановлення порядку та здійснення контролю за використанням прибутків підприємства, заслуховування звітів про роботу керівника підприємства. А як виявляється, виконавчий комітет не розглядав ці питання і не заслуховував звіт керівника про роботу підприємства за роботу в 2019 році. І я про це висловився на останньому засіданні виконавчого комітету, задаючи запитання Саверській-Лихошві, «Чому не вносите на розгляд звіт директора та результати аудиту підприємства?». Саверська-Лихошва на це не відповіла, а мерщій закрила засідання виконкому. Оце і є відповідь, на те, чому такий стан комунального підприємства. Чи воно доводиться навмисно, чи не із-за не професійних дій селищного голови. Але де дії першого заступника селищного голови О. Кального, який і відповідає за підприємство, інших посадових осіб селищної ради. Адже створено і відділ в цій сфері. Хто нестиме відповідальність? 
      Проте, я чую на свою адресу, що в цьому моя вина в доведенні підприємства до банкрутства. Бо я оскаржив рішення на послуги водопостачання, водовідведення та вивезення побутових відходів та їх судом скасовано. Але вибачте. Я особисто на засіданні виконавчого комітету, при встановленні тарифів, просив селищного голову і членів виконкому не поспішати приймати рішення, так як розроблені тарифи економічно не обґрунтовані і встановлюються в порушення законодавства, що і підтверджено рішеннями судів. Тоді мене не послухали, а тепер такий результат.  І перекладати відповідальність на громадськість, Саверській-Лихошві через місцеву газету, не потрібно. Читачі все розуміють. Та і один із посадових осіб мені сказав, що підприємство хочуть довести до банкрутства і в цьому звинуватити Остапця. Логіка в цьому є. Довести підприємство до банкрутства, його ліквідувати, а за одно знищити документацію щодо витрачання коштів. Але це не в моїх інтересах. А в інтересах тих хто розкрадав кошти споживачів, бюджету і це приховував.
        Бачачи такий стан підприємства, я звернувся з письмовими заявами до директора підприємства створити комісію, щодо звірки споживачів за моєю участі так, як і на цей час є такі бюджетні установи, які користуються послугами водопостачання та водовідведення і не перебувають на обліку підприємства. І про це я заявляв неодноразово, як на сесіях ради, виконкому і до самого підприємства. А облік необхідний в першу чергу для формування тарифу.               
        Вніс пропозицію надати безоплатну практичну допомогу в претензійно позовній роботі. Адже за даними підприємства дебіторська заборгованість споживачів складає більше 1 мільйона 300 тис. грн.
        А поданих до суду матеріалів про примусове стягнення немає. А це ж великі гроші для підприємства.
Та і взагалі, необхідно розібратися, що це за заборгованість така. Чи може безнадійна яку необхідно було давно списати. Бо читаючи аудит бачу що вона поточна.
        Що я пораджу Щербатюку. Не поспішати приймати необдуманих рішень. Прислухатися до старших які мають життєвий досвід. Враховувати думку громадськості. Бути вимогливим, як до себе так і працівників підприємства, до органу місцевого самоврядування та селищного голови і не забувати про законність.                  
        Цей зміст допису направляю і редактору газети «Слово Варвинщини» з надією оприлюднення.

18 листопада 2019 року



 Голова Варвинської районної громадської
 організації «За права споживачів»                                                                     В.Остапець

16 коментарів:

  1. ГАРНИЙ "БІЗНЕС". БУВА, НЕ РЕКЕТ?
    У лихі дев`яності рекету платили тільки за те, що він є і що не чіпає…
    Те, що нині прилаштувалося біля КП «Господар», теж влучніше не назвеш. Багато років «наша громадськість» з двох відомих кляузників і позивачів поїдом їла і тарифи, і усілякі норми, і кількох директорів, і одну, живучішу за інших, очільницю, і кожного, хто у тому ставав на путі. А нині, з новим троянським директором, опинилася просто усередині підприємства. Директор офіційно повідомив, що над новими нормативами для тарифів плідно і платно(!) попрацювала наша бородата «громадськість». Сарафанне радіо доповнює те повідомлення: за півтора місяці послуг збитковому(!) КП бородата «громадськість» отримала 18 тис. грн і працює, кажуть, далі – чи то до завершення багатомісячної процедури встановлення тарифів, чи й потім - ще щось придумають «повивчати».
    Навіть якщо ті розрахунки від попередніх особливо й не відрізнятимуться, думаю, новий господар «Господара» платитиме громадському рекету хоча б за те, щоб …не чіпав. Тим паче ж, не своїми кревними, а з бюджету селища, бо рада щоразу «помагає» збитковому КП, або ж за рахунок споживачів послуг. Словом, хоч так, хоч інак - з наших кишень і тільки за те, що …таке явище «громадського активізму» існує у природі.
    А от старша «громадськість» - головний «заправаспоживач» всія района, схоже, у "тему" поки що не потрапив. Чомусь вимагає …скасувати нормативи з-під молодшого колєги. Або ж це гарна спільна гра для нас усіх – довше немає нових тарифів, довше доїмо бюджет і принагідно усіляко вибиваємо з мерських крісел «некомпетентних» радівців і депутатів?..
    Для чого коментую почуте? Скоро місцеві вибори. Оце явище «громадського активізму» разом із іншою …братією, кого минулого разу знесло на виборчому повороті, має всіх нас за дебілів і мріє «урядувати» знову в раді громади.
    Отож, ДУМАЙТЕ…

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Остапець В.П. Євгенія Володимирівна. Я б ніколи не подумав щоб ви писали під маскою аноніма і поливали брудом громадськість. Нехай через вашу газету, то це зрозуміло, бо цю послугу вам оплачує бюджет селищної ради. І моя порада вам, більше займайтеся своїми посадовими обовязками. Не допускайте бездіяльності у своїй роботі бо за неї доведеться відповідати. Отож, ПОДУМАЙТЕ. Голова ВРГО "За права споживачів" В.П.Остапець 01.12.2019 року

      Видалити
    2. Пане Остапець В.П., я ніколи не пишу інкогніто. Вашим юним колєгам не складе великої проблеми встановити, ким розміщено даний коментар. Якщо мене цитують без прізвища, як з народної творчості, то, певно, не дуже й помиляюсь у своїх здогадах.
      Теж маю деяку пораду Вам: не варто думку, відмінну від Вашої, називати брудом. І годі самозванства: Ви - це ще не громадськість, а громадянин, як і я чи будь-хто інший. Хочете поваги до себе - поважайте інших. Є.Зима

      Видалити
    3. 7 грудня – День місцевого самоврядування
      Жити — значить боротися, діяти, можливо, помилятися, падати, вставати, щоб знову горіти чистим вогнем, зігрівати тим полум’ям інших і залишати по собі добру пам’ять…

      Українська земля багата врожаями й гарними людьми… Куди б не поїхав, де б не побував — скрізь відкривається дивовижна краса рідної землі та чарівний світ, наче велика, захоплива книга, яку читати й не перечитати, що повідає так багато цікавого — аж подих затамовуєш.

      У мальовничому куточку Полтавщини селі Білоцерківці народилася білява дівчинка Тамара з блакитними, як неба синь, очима. В оточенні батьківської любові та гармонії з природою на краю села виростала ця талановита, творча, всебічно розвинена особистість. Сім’я в 1972 р. переїхала до невеличкого містечка Варва на Чернігівщині. Тут промайнули шкільні роки і для Тамари відкрилися двері до нових злетів: Лебединське педагогічне училище, робота в школі та дитячому садочку.

      Активна, працьовита, наполеглива та талановита, вона писала вірші, поеми, етюди, казки, виступала в районному будинку культури, допомагала молоді і соціально незахищеним людям. У 2007 р. Тамара Дейнека закінчила філологічний факультет Ніжинського державного університету і працювала вчителем української мови та літератури Калиновицької ЗОШ.

      Але життя внесло свої корективи і Тамара Олександрівна перейшла працювати до Варвинської райдержадміністрації головним спеціалістом відділу організаційно-кадрової роботи, а згодом зайняла посаду начальника відділу мобілізаційної та оборонної роботи. Тамара Дейнека вела роботу так, що на обласних семінарах її здобутки ставили в приклад поважним чоловікам. Пані Тамара допомагала всім, хто до неї звертався, щиро ділилася своїм досвідом, за що отримала подяку Чернігівської ОДА.

      У 2016 р. отримала диплом магістра державного управління. Тему магістерської роботи: «Здійснення державної політики у сфері місцевого самоврядування: стан та перспективи розвитку (на прикладі Варвинського району Чернігівської області)» обрала невипадково. Адже працюючи в різних сферах життя району, бачила ті негаразди, які існували. Тому виникло велике бажання — змінити ситуацію на благо людей. Активну життєву позицію, доброту, повагу до людей Тамари Дейнеки помічали односельці і обрали її депутатом Варвинської селищної ради. Пані Тамара перейшла працювати на виборну посаду секретаря селищної ради. Активно підтримала рішення про створення об’єднаної територіальної громади і допомогла у процесі організації ОТГ.

      Спільна наполеглива праця всього апарату селищної ради та більшості депутатського корпусу увінчалися успіхом. Завдяки децентралізації і об’єднанню збільшились можливості для розвитку і самостійного вирішення найважливіших місцевих проблем.

      Голова громади Валентина Саверська- Лихошва зазначає: “Я запропонувала Тамарі Олександрівні посаду заступника селищного голови з гуманітарних та соціальних питань, як жінці-професіоналу з прекрасними якостями відповідальності, діловитості, чемності, добропорядності, умінню спілкуватися і старанно робити свою справу непомітно, без галасу та зайвих емоцій”.

      Життя людське багатогранне і кожна пора по-своєму прекрасна. Народна мудрість говорить: «Люди на світі двічі не живуть» і «Життя прожити — не поле перейти». Пройшовши свій трудовий шлях від вожатої у закладі освіти до заступника селищного голови, Тамара Олександрівна добре розуміє, що життя — не розкішний сад, тому прагне прожити так, щоб її справи згадували люди, а пам’ять про неї відроджувалася у людських серцях та душах.

      Гуманітарна і соціальна сфери Варвинської ОТГ отримали в особі Тамари Олександрівни Дейнеки надійного керівника, який завжди підтримає, допоможе, порадить, підставить плече.

      Видалити
    4. Остапець В.П. Професійність Тамари Дейнеки оцінюю за результатами її роботи. А рішення виконавчого комітету за які вона проголосувала скасовані судом. Що може привести КП "ГОсподар" до можливого банкрутства. А те що зазначено вище у тексті, це самосхвалення, а не оцінка громади. І як кажуть у народі "бумага все витерпить".

      Видалити
  2. А як бути, коли виставляють борг ще за 2012 рік? До 2019 року боргу небуто, а тепер появився аж через 7 років...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Нуобхідно звернутися до виконавця послуг з письмовою заявою в якій зазначити прохання надання інформації з якого часу виник борг, за яку послугу. Обовязково в заяві вкажіть чи погоджуєтеся з боргом, можливість його реструктиризації на певний період. А в разі не погодження з зазначеною сумою боргу в заяві рекомендуйте виконавцю послуг вирішити це питання в судовому порядку. Майте на увазі, що термін позовної давності складає три роки. Заяву пишіть у двух екземлярах. Один примірник для виконавця послуг, другий примірник з відміткою реєстрації у виконавця послуг чи з квітанцією про направлення рекомендованим листом залишайте у себе, як письмовий доказ досудового вирішення спору. Голова ВРГО "За права споживачів" В.П.Остапець 01.12.2019 року

      Видалити
    2. Дякую за розяснення, але я як подзвонила на урядову лінію то мені дзвонили з Господаря і сказали, що боргу вже немає, а в чора отримала листи від Господаря і адміністраціі.

      Видалити
  3. Таракан сидит в стакане,
    Ножку рыжую сосет.
    Он попался. Он в капкане.
    И теперь он казни ждет.

    Он печальными глазами
    На диван бросает взгляд,
    Где с ножами, с топорами
    Вивисекторы сидят.

    У стола лекпом хлопочет,
    Инструменты протирая,
    И под нос себе бормочет
    Песню «Тройка удалая».

    Трудно думать обезьяне,
    Мыслей нет – она поет.
    Таракан сидит в стакане,
    Ножку рыжую сосет.

    Таракан к стеклу прижался
    И глядит едва дыша...
    Он бы смерти не боялся,
    Если б знал, что есть душа.

    Но наука доказала,
    Что душа не существует,
    Что печенка, кости, сало –
    Вот что душу образует.

    Есть всего лишь сочлененья,
    А потом соединенья.

    Против выводов науки
    Невозможно устоять.
    Таракан, сжимая руки,
    Приготовился страдать.

    Вот палач к нему подходит,
    И, ощупав ему грудь,
    Он под ребрами находит
    То, что следует проткнуть.

    И проткнувши, набок валит
    Таракана, как свинью.
    Громко ржет и зубы скалит,
    Уподобленный коню.

    И тогда к нему толпою
    Вивисекторы спешат.
    Кто щипцами, кто рукою
    Таракана потрошат.

    Сто четыре инструмента
    Рвут на части пациента.
    От увечий и от ран
    Помирает таракан.

    Он внезапно холодеет,
    Его веки не дрожат...
    Тут опомнились злодеи
    И попятились назад.

    Все в прошедшем – боль, невзгоды.
    Нету больше ничего.
    И подпочвенные воды
    Вытекают из него.

    Там, в щели большого шкапа,
    Всеми кинутый, один,
    Сын лепечет: «Папа, папа!»
    Бедный сын!

    Но отец его не слышит,
    Потому что он не дышит.

    И стоит над ним лохматый
    Вивисектор удалой,
    Безобразный, волосатый,
    Со щипцами и пилой.

    Ты, подлец, носящий брюки,
    Знай, что мертвый таракан –
    Это мученик науки,
    А не просто таракан.

    Сторож грубою рукою
    Из окна его швырнет,
    И во двор вниз головою
    Наш голубчик упадет.

    На затоптанной дорожке
    Возле самого крыльца
    Будет он, задравши ножки,
    Ждать печального конца.

    Его косточки сухие
    Будет дождик поливать
    Его глазки голубые
    Будет курица клевать.

    ВідповістиВидалити
  4. Правительство установило гарантированную цену на газ до мая

    Каждый потребитель Украины (граждане и предприятия теплокоммунэнерго) с 1 января 2020 до 1 мая 2020 автоматически становится участником программы «Гарантированная цена на газ»


    Отпускная цена газа составит 6,96 грн за кубометр с НДС

    Правительство установило «предохранитель», который должен защитить людей от колебаний цены на газ зимой в условиях потенциального отсутствия транспортировки газа украинской ГТС. Для этого разработана программа «Гарантированная цена на газ». Об этом сообщил Урядовый портал.

    Для участников программы Кабмин обязал НАК «Нафтогаз Украины» зафиксировать цену на газ на период отопительного сезона. Указанная цена будет на 7% меньше, чем в предыдущем году.

    «Мы обеспечили стабильность на рынке природного газа в условиях потенциальной отсутствия транспортировки газа украинской газотранспортной системой. Чтобы это не повлияло негативно на цену газа для потребителей, мы вводим возможность зафиксировать будущую цену при помощи инструмента «контракт на будущее». Подобная практика распространена в мире, но только потребитель выбирает, воспользоваться предложением или нет», - прокомментировал решение правительства премьер-министр Алексей Гончарук.

    Каждый потребитель Украины (граждане и предприятия теплокоммунэнерго) с 1 января 2020 до 1 мая 2020 автоматически становится участником программы. Отпускная цена газа от НАК «Нафтогаз Украины» для них составит 6,96 грн за кубометр с НДС (без тарифов на транспортировку до домохозяйства). По утверждению правительства, это рекордно низкая цена для отопительного сезона за последние два года.

    У всех потребителей есть выбор: остаться в программе, или выйти из нее и отказаться от гарантированной цены до 20 декабря текущего года. В случае выхода из программы «Гарантированная цена на газ» потребитель будет оплачивать газ по действующей в текущем месяце цене, которая сложится на рынке. Решение принимает каждый потребитель индивидуально.

    ВідповістиВидалити
  5. Президент Владимир Зеленский сообщает, что найдено решение, которое позволит снизить тарифы на отопление почти вдвое следующей зимы.
    Источник: видео в YouTube Офіса президента
    Прямая речь: "Правительство приняло программу "Гарантированная цена на газ". Цена еще уменьшилась на 7%. Работаем над тем, чтобы снижение было еще большим. Потом у нас была встреча с правительством на Банковой по поводу тарифов. Мы работаем, чтобы этой зимой было снижение, были уменьшены платежки за отопление.
    Также нашли интересное решение, которое позволит следующей зимой уменьшить тарифы на тепло почти на половину. Это будет действительно отдельная программа. Мы готовим эту информацию. Готовим этапы, что будет сделано, какие средства будут выделены. Это точно будет не за ваши средства".

    Что этому предшествовало: 30 ноя Офис президента обнародовал видео, на котором президент Владимир Зеленский обсуждает с премьером Алексеем Гончаруком, главой ОПУ Андреем Богданом и несколькими другими чиновниками вопрос возможного снижения тарифа на отопление уже в декабре. Зеленский настаивал, чтобы в платежках за декабрь люди уже увидели снижены тарифы.
    На совещании президенту объяснили, что "Нафтогаз" снизил цену на газ по сравнению с прошлым годом, таким образом, для тех потребителей, которые обогревают дома газом, цена в платежке снизится.
    В то же время потребители, которые получают услугу централизованного отопления, снижение тарифа не увидят, потому что двумя законами закреплено, что нельзя изменять тарифы на отопление до мая 2020 года.
    Предыстория:
    На днях стало известно о новой инициативе правительства по фиксации цен на газ.
    Речь идет о намерении утвердить с 1 января 2020 года так называемую страховую цену на газ для населения в размере около 7 тысяч гривен за тыс куб м с НДС без транспортировки.
    Сейчас цена составляет 5878 гривен за тыс куб м.
    В правительстве уверяют, что с учетом всех расходов цена будет на 7% ниже, чем в первом квартале 2019 года (8550 гривен).
    Как пояснили собеседники "Экономической правды" в министерстве, все боятся, что процесс может сорваться, поэтому до принятия решения все держат в тайне.
    При этом ЕП также сообщала, что в случае неподписания нового контракта на транзит газа между Украиной и РФ стоимость голубого топлива может возрасти до 12,9 гривны за кубометр.

    ВідповістиВидалити
  6. Зате ми вiльнi!!! Слава украiнi, героям-слава!!! УУУУУРРРРААААА!!!!!

    ВідповістиВидалити
  7. Остапець. Ти критикуєш селищну за розбазарювання коштів. А ти знаєш що райрада виділила 2 млн. на фіансування райдерадміністрації?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Остапець В.П. Не 2 млн. грн. а рішенням Варвинської районної ради, за пропозицією Варвинської районної державної адміністрації, 12 грудня 2019 року було прийнято рішення на "Програму забезпечення виконання Варвинською районною державною адміністрацією делегованих їй районною радою повноважень на 2020 рік" спрямувати 4,5 млн.грн. (РДА -2,9 млн., управління соцзахисту - 1,05 млн., фінансове управління РДА - 0,55 млн. Короче кажучи - грабунок серед білого дня. Думали тільки за себе, а не за людей. Звісно, я подав заяву до Варвинської районної ради зазначивши, що рішення прийнято незаконне. 25 грудня 2019 року на позачерговій сесії районної ради ріщення було скасовано. Моя пропозиція до Варвинської районної ради, закупити на 4,5 млн. грн. пластикових труб і замінити ржаві водопроводи в селищі Варва. Я думаю, що мешканці Варви підтримають таке рішення районної ради і подякують депутатам.

      Видалити
  8. А КОШТИ З БЛАГОДІЙНОГО ФОНДу РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ ДЕ ПОДІЛИСЬ ??????

    ВідповістиВидалити
  9. Готуйтесь шановні до нового поливного сезону (якщо хватить розуму прийняти це рішення)та "надіюсь", що поливний сезон на 2021 рік буде до Нового року:


    УКРАЇНА
    ВАРВИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
    ВАРВИНСЬКОГО РАЙОНУ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
    ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

    РІШЕННЯ

    ___ грудня 2019 року № ____


    Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Варвинської селищної ради від 07.11.2013 № 149

    Заслухавши інформацію директора Комунального підприємства «Господар» Варвинської селищної ради Чернігівської області, з огляду на лист підприємства від 18.11.2019 № 730 щодо збільшення обсягів піднятої води у весняно-літній період, з метою раціонального використання води та зменшення її втрат і понаднормового споживання
    з мережі централізованого водопостачання у весняно-літній період, керуючись законами України «Про житлово-комунальні послуги», п. 5 п. «а» ч. 1 ст. 30, ст.ст. 52, 53, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», абз. 3 ч. 2 ст. 22 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», рішенням Конституційного Суду України № 7-рп/2009 від 16.04.2009 та з огляду на практику запровадження поливних сезонів в інших регіонах, виконавчий комітет Варвинської селищної ради

    ВИРІШИВ:

    1. Внести до рішення виконкому Варвинської селищної ради від 07.11.2013 № 149 «Про раціональне використання та облік питної водив в весняно-літній період» такі зміни:
    1) у пункті 1 слова та цифри «з 1 травня по 30 червня» замінити на слова та цифри «щороку з 1 квітня по 31 серпня».
    2) доповнити рішення новим пунктом 5 в такій редакції:
    «5. Від плати за полив звільняються споживачі, земельні ділянки яких не обробляться, на підставі акту виконавця послуги з централізованого водопостачання.».
    2. Директору КП «Господар» (Щербатюку О.М.) протягом весняно-літнього періоду 2020 року вжити заходів щодо виявлення споживачів, які не раціонально використовують воду та подати пропозиції щодо зменшення поливного сезону.
    3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради О.В. Кального.


    Селищний голова В.В. Саверська-Лихошва


    Розробив:

    Перший заступник селищного голови
    з питань діяльності виконавчих органів ради О.В. Кальний



    Погоджено:

    Керуючий справами (секретар)
    виконавчого комітету селищної ради Є.М. Шкуліпа

    Спеціаліст І категорії загального відділу В.О. Вовк

    ВідповістиВидалити