суботу, 4 квітня 2020 р.

Про тиждень минулий, тринадцятий, або явка з повинною.

        Що ж панове, як і в попередній період так і за цей тринадцятий тиждень практично всі події та новини у Варві обертаються навколо теми пандемії корона вірусу.  Протягом майже всього тижня в публічній сфері, особливо в мережі процесом навколо підготовки до епідемії у Варві керувала барахолочка.  Там збиралися якісь кошти, розгонилися страхи, здійснювавсь вибір купівлі чи не купівлі тих чи інших засобів захисту, і таке інше. На фоні цієї вакханалії складалося усталене вражіння, що державних органів не існує, що вони десь пропали. І лише наприкінці тижня Варвинська РДА нарешті почала проявляти ознаки життя, були оприлюднені кілька заяв та подана інформація зокрема і про наявність в районній лікарні засобів захисту та забезпечення лікарні експрес-тестами на виявлення коронавірусу.  Влада повідомила, що вона наче є, і процес підготовки до можливого розгортання епідемії якось ведеться та контролюється.
 В п’ятницю 27 березня було проведено позачергове засідання комісії з надзвичайних ситуацій де визначено певні організаційні заходи щодо реагування на надзвичайні ситуації, а керівників підприємств, що працюють в умовах карантину зобов’язано забезпечити працівників індивідуальними засобами захисту. До речі вже на цьому тижні  Варвинською РДА такий штаб створено. Наскільки будуть дієвими та ефективними заявлені заходи ми побачимо по факту, зараз щось говорити щодо цього зарано, але принаймні монополія барахолки в інформаційному просторі зруйнована. Більше того хотілося б побачити, що і в окремих керівників чи посадових осіб з’явилося розуміння, що є законні механізми, які через державні органи чи органи місцевого самоврядування повинні і реалізовуватися, а не кнопка в мережі, яка реагує на якісь збудники, має визначати ступінь напруженості в громаді.
        Але не на цьому я хотів зосередити увагу, а на темі наших «славних» обранців та їх участі та піарі на темі епідемії. В попередніх дописах я вже згадував про незрозумілу комунікацію щодо потреб лікарні, коли збираються депутати на комісію і кажуть що грошей немає, потім вони з’являються їх виділяють 19 березня, але вже 25 березня збираються знову тільки не на сесію, а комісією змінюють розпис асигнувань селищного бюджету, щоб знову виділити кошти, бо хтось щось згадав чи забув чи ще може щось. Що відбулося за ці 6 днів? Настало прозріння? Чи в законний спосіб не можна було, обов’язково потрібно робити це в незаконний? Чи може ніхто не знав, що кому потрібно? Як за звичай питань багато, а відповідей немає. Більше того це яскравий наслідок того, що хтось звик не розбиратися в питаннях, не аналізувати ситуацію, а лівою ногою готувати проекти рішень, щоб потім їх через тиждень переголосовувати чи доголосовувати чи скасовувати, згадайте як в 2018 році протягом місяця проводили по 4-5 засідань сесії. От і маємо результати. Більше того, одне зі звернень так і залишилося без задоволення. І це не там комусь треба цяцьку було купити щоб поміряти температуру. Працівники «швидкої», які першими мають контактувати з небезпечним вірусом так і залишилися не захищеними. От їхнє звернення від 24 березня так і залишилось без задоволення селищною радою куди вони і зверталися.

Як це можна назвати? Можна назвати поху@змом, а можна і довбо@бізмом. Виявляється, що бухгалтерія таку натоптала колію, що не може з неї виїхати, от вона в тій колії і совається, а щоб передати кошти на потребу екстреної допомоги, треба з тієї колії якось виїхати чи вилізти, а вилізти не має змоги чи немає клепки. В цьому випадку важко щось сказати. Добре, ви по груди в своїй колії, і у вас не вистачає сили, то може б клепку ввімкнули, та придбали на потреби селищної ради та передали до швидкої? Нє? До цього додуматись що неможливо? І на даний час люди, які можливо вже контактували з хворими на корона вірус є по суті незахищеними. Але кого це хвилює. І справді, кому воно треба, просто вже завтра може бути така ситуація що у швидку ніхто не сяде і нікуди не поїде от і все.
    Але ж як казав класік неважливо що хто робить чи що відбувається насправді, а важливо, що про це напише газета, а в нашому випадку помийниця. Тільки у випадку неугодних вона виливає помиї, а у випадку хазяїв вона їх дезінфікує, хоче змити їх бруд чи лайно. Таке і відбулося і на минулому тижні. В черговому номері за 26 березня надруковане повідомлення про засідання сесії від 19 березня.

 Виявляється наші котики та зайчики надали допомогу лікарні, ви бачили які молодці, так надавали, що аж через 6 днів знову прийшлося надавати. А шо коли вміючи, і не така допомога вийде. Вони так все обговорювали, так обговорювали, що прозріли і виявляється вже потрібно надавати спів фінансування лікарні. Більше того треба переглянути видатки та припинити заплановані, такі як наприклад на службовий автомобіль. Оце півник клюнув, що називається, що до такого добалакались. Не пройшло і місяця і тут чергове прозріння, виявляється потрібно передбачити кошти на нагальні потреби. Бо раніше не було зрозуміло, що для потреб лікарні починаючи з 01 квітня немає ні копійки. А той самий автомобіль так горіло купити, так кортіло, що аж 20 лютого за рахунок вільних залишків було виділено додаткові 55 тисяч гривень, щоб його терміново купити.

А що там наші зайчики які так обговорювали питання В. Гармаш; В. Бойко; М.Гайдай; Василь Небрат, а як ви там голосували за автомобіль 20 лютого, давайте подивимось.

Тобто 20 лютого ви хотіли автомобіль, а вже 19 березня вже не хочете, а що ж відбулося? Погода змінилася? І це незважаючи на те, що в державі економічна криза, незважаючи на те, що постійно йде скорочення надходження податків від підприємств нафтогазової сфери і взагалі незрозуміло, які будуть надходження і так далі. А тут ще й півник клюнув.
Це повідомлення в райгазеті як на мене це явка з повинною, така собі спроба відмитися. Я не знаю на що це розраховано чи на кого, особисто мене це не переконує, і ніколи не переконає. Люди, які, я повторюся, лівою ногою готують проекти рішень, які ні в чому не хочуть розбиратися, які не дивляться на перед хоч на крок, я вже не говорю на місяць, мене не переконають в тому що вони здатні адекватно реагувати на виклики, які стоять зараз перед громадою. І як би прикро це не було ми в цьому будемо переконуватись ще багато разів, і то, в найближчий час.
І на останок варто згадати і про інших обранців, районних. І хоча вони не мають ніякого відношення до питань саме селища, але мають відношення до району, до лікарні і до спільних питань. Так от ці обранці або пішли в підпілля або в сплячку. На минулому тижні вони не тільки не збиралися, вони навіть не подумали, як і за рахунок чого виділити кошти з районного бюджету на потреби чи то лікарні чи то первинної медицини чи інші потреби пов’язані з корона вірусом, хоча спільне розпорядження можна було видати просто зібравши комісію з питань бюджету та фінансів. І коли всілякі баби параски теліпають язиками, що он дивися який Бакуменко та депутати райради, то мене це не дивує, вони такі як вони є, більше того найбільша фракція райради якраз фракція аграрної партії – 9 депутатів та і бют там також є. Так що я особливо і не дивуюся, бо все росте все одно з однієї дупи.

01.04.2020 року

Павленко Дмитро

Немає коментарів:

Дописати коментар