неділю, 22 квітня 2018 р.

Про ліс, що може зникнути.


          На початку квітня цього року, коли весна в повній мірі вступила в силу, варвинчани, що відвідували «Сосну», як називають у Варві ліс в урочищі Піски, були прикро вражені від побаченого лісоповалу. Мережа вибухнула обуренням, зрадою і всім іншим. Звичайно хто б не обурився такому неподобству, всі ми так реагуємо коли бачимо як масово пиляють ліс, при тому мало розуміючи для чого його пиляти, коли він має рости, це ж легені планети, це приємне та затишне місце для відпочинку і тому подібне. Але скільки б ми не дули щоки та губи навколо нас існує об’єктивна реальність, яка не дуже зважає на таке надування. А реальність така, що «Сосну» ми можемо втратити, і це мало залежить від лісників чи лісгоспу.

         Про що йде мова? Урочище Піски це лісовий масив на березі річки Удай в околиці Варви площею 105 га. Цей ліс утворює в основному сосна звичайна з вкрапленнями вільхи, берези та інших листяних порід, в місцях надмірно зволожених та болотистих. Є доволі розповсюджений міф про те, що цьому лісу більше ста років, і що його посадив Юхим Горільченко. Так, Юхим Петрович садив в свій час орієнтовно сто років тому сосновий ліс, але то не все теперішнє урочище Піски, а лісовий масив безпосередньо поблизу річки в районі пляжу та далі за течією вздовж Удаю орієнтовною площею до 30 га. Решта існуючого лісу була досаджена пізніше в різні часи. Так наприклад той масив лісу де нещодавно відбулася вирубка має вік орієнтовно 65 років, тобто був посаджений наприкінці 40-х чи початку 50-х років минулого століття.
         Дана лісова ділянка разом з лісом перебуває в користуванні державного підприємства «Прилуцьке лісове господарство», а безпосередньо нею опікується структурний підрозділ цього підприємства «Варвинське лісництво». Саме працівники цього підприємства здійснили випилювання тієї гучної ділянки. Дані роботи були виконані на підставі відповідних лісорубних документів, інформація про що є і на сайті «Прилуцького лісового господарства» в розділі «Лісорубні квитки». На дану ділянку був виданий лісорубний квиток ЧН ЛРК №001441 від 14 березня 2018 року. Тобто, як можна пересвідчитися дивлячись на ці обставини діяльність лісівників є доволі прозорою та здійснювалася на підставі відповідних погоджених документів. Ми можемо довго вибудовувати здогадки та розмірковувати про шкідливість самого існування лісників, як таких які знищують ліс, але працівники лісового господарства виконували свої прямі функції, відповідно здійснювали санітарну вирубку на відведеній для цього лісовій ділянці. Окрім того, варвинські лісники так само, напевно, люблять відпочивати в Сосні, та насолоджуватись всіма перевагами лісу, зрештою саме вони здійснюють його охорону та відновлення. Більше того урочище Піски є місцем рекреації та відпочинку, відповідно належить до групи лісів, в яких не може здійснюватися проста заготівля деревини, а може відбуватися тільки догляд за лісом, відповідно тільки санітарна вирубка за відповідних умов, під пильним доглядом контролюючих органів.

    Що ж трапилося, що змусило лісників вдатися до настільки радикальних дій? Причиною цього є верхівковий короїд – комаха шкідник хвойних порід дерев. Якщо подивитися інформацію пошуковиків на запит про цього жука, то вся Мережа наповнена повідомленнями «Короїд нищить ліси Волині»; «Короїд нищить ліси Житомирщини»;  «Короїд нищить ліси Чернігівщини».  Те ж саме і в наших сусідів В Польщі чи Білорусі. За словами керівника «Варвинського лісництва» – лісничого Романа Пшеничного вперше на території Варвинського району пошкоджені дерева цим шкідником були виявлені в урочищі «За Удаєм» поблизу журавського мосту з боку Ладина навесні минулого року, відповідно була вчинена і санітарна вирубка. Влітку минулого року, короїд оселився і в урочищі Піски, але не був ідентифікований, просто під час вибіркової санітарної рубки дерев на ділянці, яку пізніше вирубали повністю, ніхто не звернув увагу на обставини засихання поодиноких дерев. А вже згодом на початку жовтня 2017 року під час огляду та маркування вже спиляних дерев, було виявлено дерева, що нещодавно засохли, от саме тоді вже не було ніяких сумнівів, що шкідник оселився і в Сосні. Отже буквально за кілька літніх та осінніх місяців верхівковий короїд на одній локальній ділянці винищив дерева на площі близько 0,2 га. Тривала процедура узгодження дозволила лісникам тільки навесні здійснити вирубку ушкоджених дерев та знищення колоній комах, що перебували на них.  Теперішній резонанс, що виник навколо вирубування сосен змусив дещо інакше подивитися на дану проблему і лісників. Мало просто робити свою роботу, необхідно більш детально інформувати і громадськість, вести роз’яснювальну роботу серед варвинчан, щоб у мешканців було хоч якесь розуміння того, що відбувається і як це все розуміти кожному. З іншого боку більша увага громадськості спонукає і лісників до більшої відповідальності до своєї роботи.

    Так буквально під час всієї гучної епопеї з вже згаданою вирубкою, лісниками Варвинського лісництва було виявлено ще одну вражену ділянку лісу поблизу з вирубаною. Яку й було продемонстровано запрошеним і депутатам селищної ради, і представнику Варвинської РДА, і пресі і громадськості. Роман Пшеничний демонструє уражені верхів’я дерев, які вже повністю всохли, але в цей же ж час стовбур в основі дерева сирий, тобто при спилюванні пеньки такої деревини можуть здаватися наче це було живе, здорове дерево. Ще однією яскравою ознакою ураженого короїдом дерева є уражені верхів’я, але ще не уражені нижні гілки, що також можна спостерігати на вказаній ділянці. 

За словами лісників єдиний можливий та доступний спосіб боротьби з короїдом, і тим як він розповсюджується лісовими масивами це якомога швидше спилювання уражених дерев та знищення їх залишків, кори та гілок. На сьогоднішній момент триває період тиші, коли в лісових та інших природніх масивах заборонена будь яка діяльність в тому числі і вирубка лісу. І як поведе себе шкідник, який наступний масив лісу він захопить можна лише здогадуватись. Ситуація, що склалася в сосні насправді дуже серйозна та загрозлива.

       Ще більш кричуща ситуація з ураженням дерев на території дитячого табору «Веселка», який знаходиться на прилеглій до лісу території та не перебуває в обслуговуванні Варвинського лісництва, і в ньому ніякі лісники не шкодили. Але це ніяким чином не забороняє короїду робити свою справу. І на даний момент на території «Веселки» знаходиться кілька уражених ділянок з більш як 10-ма деревами. 

І як ми можемо розуміти зі слів лісничого, відповідальні за табір відпочинку поки що не оформили ніяких лісорубних документів, хоча сосни, що засохли стають небезпечними не тільки наявністю короїду, а й тим що є аварійними, і можуть в будь який час створити небезпечну ситуацію.

      То ж що робити в такій непростій ситуації?
       Позиція працівників лісгоспу одна – санітарна вирубка уражених дерев. І чим швидше її здійснювати тим більша існує ймовірність хоч якось врятувати частину лісу. При цьому вони посилаються не так на український досвід, а на досвід сусідньої Білорусі та й багатьох країн Европи.  І як мені здалося з побаченого в лісі, суцільна санітарна вирубка не тільки має перевагу в сенсі боротьби з короїдом, а й є логічнішою дією на відміну від вибіркової, після якої лишаються поодинокі дерева на значних площах лісу, і як в естетичному плані, і, що найголовніше, дає змогу невідкладно почати відновлювальні роботи з насадження нового лісового масиву. 

Як пояснив Роман Пшеничний нормативні документи, якими керується лісгосп в своїй роботі не передбачають посадку нового лісу на ділянках з вибірковою санітарною рубкою, так як старий існуючий ліс начебто ще є (хоча й залишилось від нього дві три деревини на одній ділянці). Натомість суцільна рубка передбачає відразу і наступні дії з відновлення. Що ми і бачимо на нещодавно випиляній ділянці, і що не можемо побачити на рідколіссі, що утворилося на березі річки не так далеко від пляжу.

      Підсумовуючи дану розповідь варто наголосити на тому, що улюблене місце відпочинку варвинчан в найближчому майбутньому може зазнати істотних змін, і це мало насправді залежить від лісників, а більше від природніх чинників. Звичайно це не значить, що не потрібно нічого робити. Головним як на мене має бути швидке виявлення уражених ділянок і повідомлення про це лісникам, якщо десь вони щось могли проґавити, і безперечно кожен громадянин повинен з обережністю поводитись у лісі. Бережіть ліс, що ж ще можна сказати в такій ситуації!
20.04.2018
Павленко Дмитро

        

2 коментарі:

  1. Чому бідні - бо дурні,чому дурні бо бідні. Коли заболить палець відрубай собі руку.

    ВідповістиВидалити
  2. Але перед цим потрібно повідомити громадськісь наслухаться дурного бреду а потім коли вже всі набалакаються то можна й не пиляти.Шановні лісники ви спеціалісти своєї справи тож і дійте вчасно для збереження лісу даже не дослухаючись бідних.

    ВідповістиВидалити