вівторок, 18 червня 2019 р.

Про засідання бюджетної комісії.


       13 червня 2019 року наприкінці робочого дня відбулося засідання бюджетної комісії селищної ради. На порядок денний цього засідання було винесено на погодження комісії більше 10 питань. Це зокрема як завжди зміни до бюджету, це вже вдруге питання створення інклюзивного центру, деякі суто процедурні питання; також питання затвердження місцевих податків, ну і основне як для селищного голови так і для всієї кантори, це питання благоустрою.

       Із всіх перелічених питань особливо розповідати немає чого окрім змін до бюджету та благоустрою. Адже наприклад створення інклюзивного центру, розгляд якого знову відклали, бо немає розрахунку витрат, також лежить в контексті змін до бюджету. Місцеві податки просто перезатвердили на тому ж рівні, тому все вперлося в два питання, які по суті трансформуються в одне як і куди витрачати кошти. І в цьому питанні більшість бюджетної комісії, яка сформована навколо голови бюджетної комісії, не могла ніяк визначитися як і куди йти. Тобто депутати Неліпа та Гармаш досить слушно порушували питання відсутності розрахунків витрат інклюзивного центру, але вони чомусь ніколи не ставили таких питань щодо витрат бюджетних коштів на всілякі ремонти в дитсадках, наприклад, або мільйонних витрат на благоустрій. Звідки така вибірковість мені не зрозуміло, я не знаю, але коли хтось б’ється годинами за економію коштів в тисячах чи десятках тисяч гривень, і при цьому не помічає зловживань з сотнями тисяч чи мільйонами, ну це принаймні виглядає дико.
   Голова бюджетної комісії під час пропозицій секретаря ради розглянути звіт з благоустрою за 5 місяців, говорив що нам до розгляду  нічого не надавали, інформації немає, ніхто нічого не читав, тому нічого розглядати не будемо. Кантора ж на чолі з селищним головою переконували що ось давайте розглядати адже це дуже важливо, тому що. В принципі, причина подачі цього питання на розгляд доволі банальна. Наша славна селищна голова витратила вже всі кошти благоустрою, а може вже й на хрестик напрацювала, і тому треба якось продовжувати бурну діяльність, а ще й фонтан муляє, тому давай бабла!

 А тут кажуть нічого не знаємо. Мені слабо віриться що кошти на благоустрій не будуть виділені, мені слабо віриться, що фонтан не поставлять. Зрозумійте шановні варвинчани, видатки на благоустрій це святе, тому будуть умовляти та укачувати. І ця принципова позиція голови комісії більше виглядає як тимчасова слабкість та така собі виставкова діяльність. Тобто ми тут зараз трішки поколотимо понти, а потім все буде добре.  Ось в цій таблиці ви можете побачити як і скільки витрачені ледве не 1,5 млн. грн.. на благоустрій за 5 місяців, а це без зарплати працівників, а це без зазначення окремих видатків, так як встановлення ялинки, а це ще нічого не косили, і так далі.
     Що ж чим менше є надходжень коштів у селищний бюджет тим більше з’являється всіляких думок та балачок стосовно як витрачати кошти. А їх продовжують витрачати та дєрєбанити відкрито і при мовчазній згоді нашого славного деп. корпусу. Про це я і запитав у голови комісії чи знає він, що рішенням про бюджет повноваження контролю за витрачанням бюджетних коштів покладені на бюджетну комісію? І в зв’язку з цим було моє наступне запитання а як могли були витрачені бюджетні кошти на встановлення системи освітлення на центральній площі, якщо такі кошти не передбачені рішенням про бюджет. Немає таких рішень, які це передбачають. Так як і не було рішення про надання дозволу на розробку проектно-кошторисної документації на цю систему освітлення. На це я почув шипіння, побачив метеляння головою, і байку ходіть на сесії і ви все почуєте. От і вся історія. Тобто мільйон гривень з благоустрою можна запхати будь куди і будь як і ніхто цього не збирається контролювати, про що і заявив голова комісії, представник захисників землі. Та я й не міг чекати іншої відповіді, тому що все там в канторі замазане та пов’язане і не буде член фракції принципово відмовляти в хотєлках селищному голові, яку його ж фракція і привела до влади. Так що непрозоре витрачання коштів буде продовжуватися, і фонтан нас вже чекає. Дивлячись на це все, на те як поспіхом сунеться питання звітування про благоустрій та подальшого виділення додаткових коштів на ці витрати я бачу тільки те, що кантора, розуміючи, що вже завтра коштів може зовсім не бути хоче швиденько їх вибити на благоустрій для своїх всіляких муточок, лавочок, квітничків дебільних і так далі в тому числі враховуючи і фонтан. Так що чекайте відкриття того, що всі хочуть за словами Валентини Василівни.
  А як збираються витрачати кошти цього разу ви можете побачити в пояснювальній записці. Знову йде розтягування коштів з очисних споруд на чергові всілякі забаганки.


 І на запитання що ж буде з очисними мені так ніхто  і не відповів. Голова бюджетної комісії щось ляпав своє, що аж Саверська не витримала, вскочила і почала перебивати; селищний голова своє, хтось із спеціалісті щось своє, і я з цього всього зробив такий висновок: ніхто в канторі не може пояснити де, в рамках якого конкурсу розглядається проект реконструкції очисних, відповідно не знають про це та не розуміють процесів що відбувають. Друге: очисним всьо, і хоча Саверська переконувала що вони сподіваються і ми чекаємо на кошти, їх не буде з багатьох причин, про які я думаю ми всі скоро дізнаємось. Так що найвагомішою в 2019 році  в Варві подією стане фонтан з ліхтариками на площі, наїдайтеся.
  Так що шановні нічого нового та особливого. Так, хтось зауважить що навантажувач збираються купувати за 2 млн, така техніка з’явиться в Варві це ж добре. Безперечно що добре, але я всіх хочу повернути на землю і до історії з обкаткою нового трактора в минулому році. Може бути таке, що радіти прийдеться не довго з такої позитивної новини. Так що поживемо побачимо, але з цієї всієї історії напрошується такий трохи дивний висновок: Варву врятує в подальшому від цього всього дебілізму лише відсутність коштів в бюджеті, можливо хоч тоді хтось буде щось аналізувати та приймати виважені рішення та контролювати їхнє виконання.

17.06.2019

Павленко Дмитро

1 коментар: