суботу, 1 червня 2019 р.

Про торгівельний майданчик.


      Цей допис мав би називатися, наприклад: про базар, чи про ринок. Але базару чи ринку в нас не буде, а буде в нас торгівельний майданчик, тому є така назва. І саме таке рішення прийняли депутати 23 травня 2019 року на засіданні сесії.


Як ви можете переконатися з пунктів рішення, створили начебто якийсь майданчик, передали до КП «Господаря» і ще в тексті для годиться застосували словосполучення «чинне законодавство» от і все. Але що ж насправді являє собою це, вже традиційно для більшості рішень, незаконне рішення?
    Комусь в кабінетах, і Саверській в тому числі, закортіло швиденько вирішити проблему з базаром у Варві, яку в принципі вона і створила. Але щоб дуже не напинатися ринком те все називати не можна, вирішили створити такий собі майданчик, передати до КП, а там хоч і трава не рости. Головне зняти з себе відповідальність. От і народили отаку ахінею. Придумали щось таке гібридне. І в цій історії все так запущено та задавнено, що незрозуміло з чого почати.
   А почну мабуть з поняття що таке ринок, щоб всі розуміли про що йдеться.
Ринок - це суб'єкт господарювання, створений на відведеній за рішенням місцевого органу виконавчої влади чи органу  місцевого самоврядування  земельній ділянці і зареєстрований в установленому порядку,  функціональними обов'язками якого є  надання  послуг  та створення  для  продавців  і  покупців  належних  умов  у  процесі купівлі-продажу товарів за  цінами,  що  складаються  залежно  від попиту і пропозицій.
Таким суб’єктом господарювання колись був ГП «Ринок», який певним чином, упорядковував місця для торгівлі, і надавав такі послуги іншим підприємцям, тобто був процес, який можна було хоч якось назвати діяльністю ринку (я ніяким чином не обілюю ГП «Ринок», і згоден, що упорядкування на базарі було дуже мало, але принаймні там було документальне оформлення, що є основою для подальшої організації).
А зараз цього немає. Є рішення яким передають до  КП «Господар» земельну ділянку, і хай там якось петляють. Але ж як петляти? Згідно цього рішення, на території базару можна здійснювати діяльність тільки КП «Господарю». Так як комунальне підприємство не є ринком, і земельну ділянку йому передали не для ринкової діяльності, а для якоїсь діяльності, відповідну торгівлю там можна здійснювати лише «Господарю». Знаходження на території базару інших суб’єктів господарювання нічим і ніким не передбачено. Безперечно вони там знаходяться, але законних підстав на це не мають, і це рішення чітко на це вказує. Те що відбувається на вулиці Ломоносова і на інших прилягаючих вулицях в суботу, теж перебуває повністю поза межами законодавства. І коли це все скласти до купи, то звичайно виникає запитання, а для чого було прийняте дане рішення? Щоб що? Щоб знову розбазарити чергові бюджетні кошти та придбати м’ясний павільйон, щоб було де торгувати м’ясом та була лабораторія? А хто впевнений що вона там буде? Хто її там відкриє? На торгівельному майданчику? Лабораторія з контролю за якістю харчових продуктів? А така в природі існує? На ринках такі лабораторії існують, це передбачено нормативними документами, а на торгівельних майданчиках це як? Мені цікаво як «супер відповідальний» «керівник» пан Павлішен збирається таку лабораторію акредитовувати? Ну добре він домовився з Саверською та Гайдаєм, про що вони повідомляли на засіданні комісії, в незаконний спосіб відкрити таку лабораторію, але як її акредитують контролюючі органи? Чи з ними теж домовилися? І закон як завжди повинен виконувати тільки Порошенко? І от тут хотілося запитати в пана Павлішена: ви здатні тільки комєрсів кошмарить та дупу саверським витирати, кожного разу коли вони обгадяться, чи можливо ви держслужбовець та збираєтесь виконувати свої повноваження?
   До речі про повноваження. В принципі на поставлене вище питання пан Павлішен вже відповів, повноважень він своїх виконувати не збирається. На його думку все що коїться зараз на базарі у Варві це все неорганізована торгівля і всі питання до поліції. Так само думає і Саверська і її молода команда. От уявіть собі одна кантора, орган місцевого самоврядування, в повноваження якого входить організація місцевих ринків, ярмарків, сприяння розвитку всіх видів торгівлі, а також інша кантора, держпродспоживслужба, до повноважень якої входить перевірка додержання суб’єктами господарювання, що провадять діяльність у сфері торгівлі та надання послуг, вимог законодавства про захист прав споживачів та правил торгівлі, змовились і вирішили, що крайньою в цій всій історії буде поліція. І то таке для чого напинатись, взяв написав маляву в поліцію, а ті хай ходять шустрять, по базарниках, а ми будемо білі та пухнасті. Виявляється довгі роки роботи так і не дозволили пану Павлішену зрозуміти, що саме він і ніхто інший визначає чи правильно організована та здійснюється торгівля, що це саме його повноваження, що саме він визначає правильність здійснення торгівлі в тому чи іншому місці. Чомусь по магазинам навчилися перевірки робити, а тут що? Поліція? То нехай поліція ходить і в магазини, чому ви туди претеся?
   В результаті цих всіх рішень, домовленостей, змов та взагалі людської дурості, як завжди в програші громада, тобто всі ми. Чому так, запитає хтось? І тут аспектів багато. Громада програла, і от в чому:
1.     Надходження податків від земельної ділянки під базаром півтора роки нульові, а після передачі в користування також, або  мінімальні (я не знаю скільки комунальне підприємство буде платити податку, але це не 6% чи і всі 12% від нормативно-грошової оцінки землі, а це в мінус 100 і більше тисяч гривень в рік для бюджету).
2.     КП «Господар» за таких умов не буде здійснювати ніякого розвитку території, а якщо і буде, то тільки за бюджетні кошти. 150 тисяч вже перераховані, а скільки буде вже завтра?
3.     Діяльність базару як такого буде знаходиться поза законом, і в будь який момент всі учасники процесу вмиють руки, і якщо буде порушено права споживачів, або більше того трапиться якась неприємна історія пов’язана з якістю продуктів харчування, також буде важко знайти крайнього.
4.     Незаконно відкрита лабораторія в будь який момент припинить своє існування, що також знову поставить під загрозу безпечність купівлі таких товарів для мешканців Варви.
   І так далі, цей перелік можна продовжувати, але головне тут для розуміння варвинчанами цієї ситуації це те, що відсутність правової основи для цієї діяльності позбавляє нас і безпеки і розвитку. А дурні балачки про «європейське містечко» вже давно потрібно сприймати як відверте глузування та злорадство.

01.06.2019
Павленко Дмитро

Немає коментарів:

Дописати коментар