вівторок, 29 жовтня 2013 р.

Земля полита кров'ю.


  У суботу 26 жовтня у наших сусідів у Прилуці відбулося відкриття меморіального знаку Жертвам комуністичного режиму. Даний захід був проведений за підтримки та участю народного депутата України Руслана Марцінківа. Після цього заходу відбулася зустріч народного депутата з мешканцями міста. В рамках даної зустрічі було презентовано книгу Віктора Моренця «Земля, полита кров’ю».

 Це книга, яка для людини, що цікавиться минувшиною свого краю, беззаперечно стане відповіддю на безліч питань, й в тому числі на питання чому ми сучасники повинні вшановувати жертв комуністичного режиму, скільки було тих жертв, і що то був за режим, який залив нашу Землю кров’ю?
На презентації зібралося близько 200 чоловік, була повна зала, слово мали депутати, журналісти, краєзнавці. Всі відмічали величезну потребу й вагу цієї праці. До слова був запрошений і сам автор. Пан Віктор розповів публіці й про саму книгу, її дійових осіб та про обставини її написання.

     Це вже третя книга Віктора Моренця. Проте, коли перші дві були побудовані як довідники про вояків армії УНР з Прилуччини, й зокрема Іченщини, то ця книга являє собою опрацьований, переосмислений та систематизований матеріал з Другої україно-московської війни 1918-1921 років, подальшу окупацію України, зокрема південної Чернігівщини, Червоною Москвою, продовольче пограбування, й як наслідок цих подій повстанський рух на наших теренах. Весь матеріал даної праці ґрунтується на архівних матеріалах. Це копії світлин, документів, тодішньої преси, агіток, плакатів тощо. Для непідготовленого читача може здатися, що книга перенасичена документами, але це, мабуть, такий стиль викладання матеріалу у автора. Пан Віктор кожну свою думку чи аналіз того, чи іншого епізоду, підтверджує документом. І любий адепт отого кривавого режиму, який би панцер на лобі він не мав, не знайде жодного суттєвого аргументу супроти цієї книги.
     Один з київських журналістів, а саме Віталій Жежера, говорив на презентації про так званий Прилукоцентризм, що простежується на сторінках цієї книги. Бо як висновок з поданого матеріалу, виникає думка, що основні події визвольних змагань нашого народу відбувалися саме на Прилуччині та решті південних районах Чернігівщини. Для людини, яка, взагалі, не обізнана про дану сторінку нашої минувшини «Земля, полита кров’ю» буде шокуючою посвідкою. Для того хто знає про Холодний яр, про боротьбу на Вінничині, Київщині чи Херсонщині, книга Віктора Моренця буде повним відкриттям.
Гурт "Мамай"
     Й насамкінець хотілося відмітити, що  презентація пройшла чудово, й, як на мене, в подальшому «Земля, полита кров’ю»  займе своє окреме місце в наших бібліотеках.

Павленко Дмитро.

3 коментарі:

  1. Прилуччани, на мою думку, або ж великі циніки, або просто блазні. Як можна провести грандіозну реконструкцію центру міста, відбудувати церкви і дозволити залишити нікчемний памятник вождю світового пролетаріату, який своєю постаттю закриває весь краєвид. А потім відкрити меоріалний знак жертвам вождя. Абсурд.

    ВідповістиВидалити
  2. Не абсурд, потрібно добавити Сталіна.

    ВідповістиВидалити
  3. Коли є більшість, яку складає зазомбований совок, то Лєнін буде стояти за любих обставин.
    Й саме це не може бути обмеженням для будь яких інших справ. Перший коментар є абсурдним, або чоловік, що його написав прилетів з іншої планети.

    ВідповістиВидалити