суботу, 15 серпня 2015 р.

Шлях до «золотого» сміття.



 В одному з дописів на цьому ресурсі, а саме Про штрафні санкції докладніше. Частина 2., я описував як вираховується вартість послуги з вивезення твердих побутових відходів (далі ТПВ). Зокрема було роз’яснено, що таке норма утворення ТПВ, що таке тариф, а що таке вартість даної послуги. Зокрема в дописі було наведено посилання на Правила надання  послуг  з  вивезення побутових відходів. В яких стосовно надання послуги зазначено наступне:

6. Обсяг надання  послуг  розраховується  на  підставі  норм, затверджених органом місцевого самоврядування.
7.  Норми  надання  послуг  визначаються  на підставі правил, встановлених  центральним  органом  виконавчої  влади   з   питань житлово-комунального господарства.
       Зазначені норми переглядаються один раз на п'ять років.
       І коли вже трапилася вдала нагода, в цьому дописі піде мова яким же ж чином ці норми визначаються. Нагодою я називаю спробу лихо шви та КП «Господар» затвердити власні, селищні норми надання послуг з вивезення ТПВ. Як ви можете наперед здогадатися вони будуть більшими ніж державні, місцями істотно більшими. Отже про все по черзі.
       Так 18 липня в газеті «Слово Варвинщини» було надруковано проект рішення «Про затвердження норм надання послуг з вивезення побутових відходів» разом з додатком, саме нормами, який ви можете побачити нижче.


      Я розумію, що більшість читачів не сприймає такої інформації, але зрозумійте, коли, наприклад, державні норми для приватних будинків складають 3,96 л/добу для однієї людини, то якщо ви звернули увагу на пропоновані наші домашні так би мовити норми, то виходить для приватних садиб це 10 л/добу на одну людину. Тобто в 2,5 рази, з нічого. Я нагадаю, що підвищення зарплат, вартості пального і інші речі стосуються тарифу, а не норм. Кількість сміття в принципі дискусійна тема, але з огляду на подробиці вимірювання кількості ТПВ яке утворюють мешканці Варви, я повинен відмітити, що дискусія тут не може мати місце, адже така тупа впертість з якою підробляються дані норми, може говорити про те, що «молода команда» вирішила будь-якою ціною ці норми збільшити. Бо зі збільшенням норми буде зростати не тільки вартість послуги, а й тариф, і як наслідок відповідно кількаразово зросте і вартість послуги.
     Визначення норм утворення ТПВ регламентується Правилами визначення норм надання послуг з вивезення побутових відходів, затверджених Наказом № 259 від 30.07.2010 року Міністерства з питань житлово-комунального господарства України. Даним нормативним документом визначена чітка процедура і умови за яких визначається кількість ТПВ, а вже потім в залежності від кількості населення визначаються норми.
   Я повинен тут трішки відволіктися і повідомити читачам, що це вже третя спроба лихо шви затвердити місцеві норми, звісно більші ніж державні. Вперше це було зроблено ще в 2013 році, у зв’язку з виявленими порушеннями, тоді виконком селищної ради не затвердив дані норми, які були обраховані КП «Господар». Вдруге молода команда придумала таку отмазку, що в зв’язку з тим, що ми як громадські активісти не довіряємо КП «Господар» і не сприймаємо їхніх розрахунків, повинні сприйняти чужі. Для того підприємством було придбано за 20 тисяч гривень розрахунки у Харківського науково-дослідного інституту. І наприкінці 2014 року дані розрахунки були подані на затвердження виконкому. І незважаючи на численні порушення вимог нормативних документів виконавчий комітет затверджує нові місцеві норми, але в дію вони так і не були введені. Представники громадськості змушені були звернутися до правоохоронних органів про порушення кримінального провадження за фактом підроблення розрахунків. І саме такі заяви про вчинення злочинів змусили лихо шву до третьої спроби перерахунку та нової процедури затвердження. 18 серпня 2015 року закінчується термін приймання зауважень та пропозицій стосовно затверджених норм. Мої колеги по громадській роботі опрацювали численні матеріали і подали свої зауваження стосовно затвердження даних норм. Я раджу кожному хто цікавиться такими питаннями прочитати дані зауваження та оцінити всю безвідповідальність, нахабність та тупість виконавців. Іншими словами дуже важко назвати це все. Звичайно молоду команду  підживлює кругова порука, адже за підробку документів ніхто нікого не притіг до відповідальності, навпаки слідчий МВС був закрив відповідне кримінальне провадження, але суд скасував постанову слідчого і повернув її на доопрацювання. І зрозуміло, що підвищуючи вартість вивезення ТПВ в шість чи вісім разів, при цьому не несучи відповідних витрат, можна потім ті гроші десь і «загубити».  
    Також у зв’язку з майбутніми виборами, і посуті початком лихої передвиборчої діяльності як в установах та організаціях, так і на шпальтах газет, я б хотів би нагадати електорату і слова тієї що лихо шиє всіх у дурні: Я нікого не питала і питати не збираюся: коли вони будуть селищними головами, тоді і нехай приймають рішення. Голосуйте і буде у Вас сміття не по 10 грн з людини, а по всі 20 або 30 грн з людини, і це не прокляті чиновники в києвах приймають, а Ваші домашні, вами обрані.
   Обов’язково прочитайте зауваження і оцініть ступінь махінацій.


14.08.2015
Павленко Дмитро

1 коментар:

  1. Нічого собі підрахунки, лихо добру пошиє собі сорочку. Ми не вчитуємося в числа, а вони вираховують як хочуть, валентино василівно, де твоя совість, ох і грамотійка, ти вже дожилася, що твоє ім"я пишуть тільки з малої букви.

    ВідповістиВидалити