середу, 22 травня 2019 р.

Про засідання бюджетної комісії.


       Цього четверга 23 травня 2019 року відбудеться чергова сесія селищної ради. Питання порядку денного, що стосуються бюджету та фінансів, попередньо розглядалися на засіданні бюджетної комісії минулої п’ятниці. Сумбуру при розгляду було більш ніж достатньо, але його я переповідати не буду, принаймні побачимо як закінчаться розгляд питань на сесії.

      Перш за все варто зауважити, що основним питанням були зміни до бюджету, які ви можете побачити у пояснювальній записці.


    Звідси випливав розгляд і інших питань. Я б виділив такі:
1.     Базар, або що ж робити коли припекло?
2.     Музична школа, або дайош скрипку та барабани.
3.     ФАПи не приймаємо, або сільському міністру потрібно потренуватися.
4.     Звіт про бюджет, або кому воно треба.
5.     Інклюзивний центр, або гроші не питання.
6.     Вуличне освітлення в селах ми зробили, а включить не можем.
7.     Радіо, нікому не треба, але сказати ніхто не може, страшно.
8.     Перша дамба, треба рятувати, грошей наваляно, це не питання, це ж не очисні.
   Питання базару все таки припекло, але так, не дуже. І в цьому питанні основною причиною я бачу бездіяльність контролюючих органів. Більше року у Варві здійснюється стихійна торгівля, а такому посадовцю як Павлішен по барабану. Цього горе посадовця все цитували наввипередки   то Саверська то Гайдай, все слово блудили тільки б показати як вони печуться за людей. Але все виглядало як лебідь, рак і щука. Саверська своє рече, тут Гайдай з позицією фракції – ми хочемо, щоб ринок був комунальним, тому потрібно передати його «Господарю» в користування, і тоді все вирішиться; а Ніязов в свою чергу запитує: а що ви хочете шановні визначіться? І от така балачка тривала ледве не пів години, а в кінці кінців так ні до чого не домовилися та не вирішили. Питання базару лишається в такому стані як і було, і в мене таке враження, що так і лишиться. І хоча кошти на купівлю так званого м’ясного павільйону погодили, але так і не зрозуміло, що така купівля вирішує і з якою метою така купівля відбудеться. Директор КП «Господар» чітко на мою думку висловив свою позицію, або ринок, або так як є. А якщо ринок, тоді відповідно подальше фінансування для організації ринкової торгівлі. Але ні чиновники ні депутати цього чути не хотіли, і я так розумію і не захочуть, бо є просте бажання як би хтось все вирішив, а їх всіх щоб і не турбували, їм не цікаво що і як для цього потрібно робити.
       Далі були скрипка та барабани. Керівник відділу культури Бузікевич привів своїх підлеглих щоб заагітувати депутатів до збільшення штату музичної школи на два викладачі відповідно для скрипки та ударних інструментів, а також фінансування таких нововведень, тобто придбання таких інструментів та фінансування заробітної плати таких викладачів. Йому сказали: штат ми погоджуємо, а гроші будуть в липні, якщо будуть. Тут почався плач Ярославни, як же ж так ми ж людям пообіцяли і так далі, на що отримав відповідь голови бюджетної комісії: можна багато говорити, але якщо грошей не буде в бюджеті, то і вас почнемо скорочувати. На тому і розійшлися, і як показує цей випадок дане скликання депутатів та чиновників саме це і може витверезити – відсутність грошей.
      Історія з прийняттям у власність громади сільських ФАПів Леляків та Калиновиці пішла на третє коло. Першому заступнику знову вказали на неправильність оформлення проектів рішень та повернули питання на доопрацювання.
   Звіт про бюджет зазбиралися були читати, але тут же ж з тим ділом покінчили. Ну хіба оце ніхто не читав? Усі ж читали, хоча ніхто і не читав, але давайте голосувати, всі за, ура.
    При розгляді змін до бюджету приймали субвенцію від держави на інклюзивний центр, а саме на меблі та обладнання. Це при тому що центру ще немає. Це при тому, що на цій сесії буде затверджуватися статут цього закладу, а заклад коли буде незрозуміло. Це при тому, що ніхто взагалі ніде не обговорював що то буде і за які кошти це все буде утримуватися і так далі. Безперечно, що такий заклад стане зручним і потрібним для потреб дітей та їх батьків, але якщо не буде грошей як у випадку зі скрипкою та барабанами, кого будуть скорочувати?
   Типова історія відбулася з вуличним освітленням у селах Леляки та Калиновиця. За словами селищного голови його вже давно зробили, а включити не можуть. І для того щоб включити вчергове тулять якийсь схематоз із коштами, одні кошти направляють з Калиновиці в Леляки, а роботи в Калиновиці хочуть фінансувати за кошт благоустрою. Інакше як схематозом це назвати не можна, а окрім цього цей випадок нам яскраво характеризує роботу «спеціалістів» пів року освітлення немає, хоча начеб то воно змонтоване. Це як історія з введенням в експлуатацію водогонів та КНС вже по кілька років те все триває, от вам і «спеціалісти».
   Радіо. Кому воно треба, і справді. Так думали мабуть переважна більшість в залі, але сказати бувшій очільниці цієї організації Смерек Я. це в очі ніхто не зважився. Вона до речі вже третю сесію ходить і просить створити таку організацію в ОТГ, адже районна рада прийняла рішення про її ліквідацію. От так страшно говорити з людьми, он кажуть хай всі депутати, ховаються один за одним.
    Ну й найцікавіше як  на мою думку було вкінці. Депутат Костін А. звернувся до своїх колег з бюджетної комісії з проханням порятувати водойму перша дамба, яка як відомо практично зовсім висохла. Що саме ним рухає мені невідомо, але мешкає він на пагорбі прямо над цією водоймою. Також в цьому зацікавлена Саверська-Лихошва, яка за останніх років п’ять і більше, туди закопала бюджетних коштів більше ніж півмільйона, з розрахунку 100-150тис грн. в рік. І продовження цієї історії буде лише свідчити про не пусту трату коштів. І якщо в минулому першу дамбу Гнідинцівський ГПЗ наповнював за так, на шару, то цього року виставили певні умови 110 тис. грн. за 75 тис м3.Хочете воду – платіть. От саме з це питання і порушив депутат Костін. Почали шукати офіційне звернення та відповідь де все це написане і вирішили, що на сесію винесуть це питання. І от справді це ж нагальне питання, це ж для людей, дарма, що ніхто не рахував, а який об’єм води потрібен достеменно, як швидко він знову зникне? А взагалі це потрібно, закопувати гроші в першій дамбі? Це доцільно? Може краще утримувати радіо, чи виділити кошти на відпочинок дітей, до тих жалюгідних 105 тис. грн. що передбачили на місяць для «Сонечка»? То ви за людей чи за дітей? У вас гроші є чи ні? Вам скрипка з барабанами чи вода в першу дамбу? А кого завтра будете скорочувати щоб знову купити воду? А що ж там очисні споруди, за дєрєбаном цих 700 тис підете далі (ці зміни до бюджету передбачають розподіл коштів, що передбачені на будівництво очисних в сумі 700 тис. грн. на всілякі дрібні витрати, які і зазначені в пояснювальній, такі як наприклад купівля м’ясного павільйону)? Питань дуже багато, а буде ще більше. Тому що діяльність цього депутатського корпусу та чиновницького апарату як броунівський рух, один хаос. Туди дьорг, туди смик, бо уявлення що робити і для чого немає, кожен тягне щось собі і для себе, плану розвитку немає. Звідси і логічне запитання: так, а що ви там робите шановні, для чого туди прийшли?
21.05.2019

Павленко Дмитро

Немає коментарів:

Дописати коментар