суботу, 25 травня 2019 р.

Слідами скарги на меморіальну дошку


 Є у Варві на Чернігівщині такий собі пенсіонер Володимир Остапець, якого знає все районне і половина обласного начальства, хоча останні його і в очі ніколи не бачили. І знають не за його героїчним минулим у міліцейському кашкеті, а за тими скаргами, яким він бомбить керівні установи. Як правило, це стосується тарифів і інколи навіть суди він виграє саме за цими темами. Сказати б – на здоров’я!


Але до «Голосу України» Володимир Остапець звернувся зі іншого приводу – його стурбувала маленька публікація про відкриття у Варві меморіальної дошки Аверкію Гончаренку.

Історична довідка.
Аверкій Гончаренко – уродженець села Дащенки теперішнього Варвинського району. Керував обороною Бахмача та Крут під час наступу російських окупаційних військ у 1918 році. Потім був начальником канцелярії Головного Отамана Симона Петлюри. Після поразки УНР – в еміграції. Уряд УНР в екзилі удостоїв його звання полковника. В 1943- 1944 роках – старшина Першої української національної дивізії («Галичина») у складі німецьких військ. Після другої світової війни жив у США, де й помер 1980 року на 90-у році життя.

У скарзі на адресу «Голосу України» Володимира Остапця діймають три проблеми – перша та, що дошка встановлена не на Будинку культури, як я написав у своїй інформації, а на приміщенні районної ради. Визнаю свою помилку – так мені повідомили були учасники події, а я не перевірив зайвий раз. Хоча, погодьтеся, це таки не принципово для читача.

А для автора скарги – принципово. Далі зрозуміємо - чому. Наш скаржник із завзяттям, вартим кращого застосування, запитав письмово у керівників району та селища – голів районних ради і адміністрації П.Бакуменка, Л.Долі та селищної голови В. Саверської – Лихошви чи давали вони дозвіл на встановлення меморіальної дошки. Ті, як під копірку, відповіли – ні, до них і не звертались.

Проте, як роз’яснив представник Українського інституту національної пам’яті (до вашої уваги – це орган державної виконавчої влади) Сергій Бутко, встановлення меморіальної дошки на честь Аверкія Гончаренка, українського патріота, учасника Української революції 1917-1921 рр., офіцера армії Української Народної Республіки, командира українських військ легендарного, успішного оборонного бою під Крутами 29 січня 1918 р., здійснено на виконання п. 6. ч. 1 ст. 1, ст. 4, ст 5 Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті» від 9 квітня 2015 р. №314-VIII; п.4 Указу Президента України «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 - 1921 років» від 22 січня 2016 р. № 17/2016; пп.1 п.8 «Плану заходів з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років та вшанування пам’яті її учасників на період до 2021 року», затвердженого Розпорядженням Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років та вшанування пам’яті її учасників на період до 2021 року» від 26 жовтня 2016 р. № 777-р.
Вибачте за рясне цитування пунктів і статей, але мусимо це робити, бо маємо справу з професійним скаржником… Якщо ж перекласти слова посадовця на звичайну мову, то – дозволів місцевої влади для виконання законів і не потрібно. На те вони й закони.

І тепер найголовніше, що пече невдоволеного вшануванням видатного земляка: «На мітингу, під час відкриття меморіальної дошки Аверкію Гончаренку, … була прихована інформація про те, що в період 1943 – 1944 роки А.Гончаренко в чині офіцера дивізії СС «Галичина» брав участь у бойових діях на стороні гітлерівців» (цитата подана без орфографічних правок).

Проте насправді у Будинку культури, де проходило зібрання з нагоди відкриття пам’ятної дошки земляку, представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко детально розповів і про діяльність Аверкія Гончаренка під час Другої світової війни та ознайомив з офіційною оцінкою. Ніхто нічого не приховував. Та ще й у районній газеті «Слово Варвинщини» опублікована стаття того ж С.Бутка про Аверкія Гончаренка, де також висвітлено всі основні факти його біографії.

Взагалі тема дивізії СС «Галичина» - велика і цікава, вже написано багато досліджень – раджу їх прочитати у вільний від писання скарг час і нашому дописувачеві. Скажу тільки, що радянська пропаганда наплела стільки брехні, що й нашим внукам вистачить її розгрібати. Як, скажімо, поширювалася криклива інформація про начебто звання групенштурмбанюрера у командира Української повстанської армії Романа Шухевича. Коли ж керівник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович полетів в Ізраїль і попросив у центрі досліджень Яд- Вашем показати документальні підтвердження, там показали … вирізки з московської газети «Правда»…

Тут же я наведу лишень спогад ветерана дивізії «Галичина» Володимира Малкоша: «У 1943 році 53- річний полковник зголосився добровольцем до дивізії «Галичина» як один із перших старшин Армії УНР. Командування дивізії оберігало А.Гончаренка, зважаючи на його поважний вік та попередні бойові заслуги. Здебільшого він вишколював молодих вояків у запасному полку. Полковник пройшов із Дивізією всім воєнними дорогами. Капітуляція гітлерівської Німеччини застала його на території Австрії. Завдяки рішучим діям А. Гончаренка велика частина (понад 2 000 вояків) дивізії уникла оточення танковими частинами радянської армії та врятувалася від загибелі, здавшись у полон англійцям».

Отака правда учасника тих подій. До речі, слідчі правоохоронних органів Великої Британії, США і Франції після ретельної документальної перевірки служби А. Гончаренка та всіх військовослужбовців 14-тої гренадерської дивізія військ СС «Галичина» не знайшли у них жодних дій, які можна кваліфікувати як військові злочини, злочини проти людяності тощо. Цей висновок був повністю підтверджений рішеннями міжнародного судового процесу над колишніми керівниками гітлерівської Німеччини.
«Більше того, уряди Великої Британії у 1947 р., а в 1952 р. США дали йому дозвіл на проживання у цих країнах», - зазначає історик Сергій Бутко

Тож встановлення меморіальної дошки видатному крутянцю Аверкію Гончаренку – крок до відновлення історичної справедливості, без якої ми будемо й далі тикатися в путах московської пропаганди.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"
Чернігівська область.

На фото: меморіальна дошка герою Крут Аверкію Гончаренку, на відкритті меморіальної дошки – заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Романова (крайня справа) та керівники Варвинського району.


22 коментарі:

  1. Оступец, ти ще не повісився? А вже мав би. Ну та хрін з ним - продовжуй смердіти, вертухай мєнтовський. От ти, за бойка голосував, за рускій мір, і сталіна мабуть поважаєш, але сталін ворогів народу розстрілював, а ти ворог українського народу - виходить як по-твоєму, то тебе треба розстріляти, ну і прикопати, шоб не смердів.. чи що з ворогами народу треба робити? Га, морда стара? Ти, ракомозкий камуніст, читав, що трибунал тодішній визнав Оверка , як такого, що не порушував правил ведення війни і не вчиняв військових злочинів? Чи ти, камуноінфікована наволоч, сперечатися з слідчими трибуналу будеш? Ти просиділо отам у ментовці, бугаюка невироблена, наглядачем над людьми робочими, а тепер доноси строчиш, suka маразматична. Чи ти думаєш досі твої часи? Дивись бо ще хтось цеглиною набне.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тепер, що поліцаїв, які палили жителів села Озеряни визнати борцями за незалежність України і кричати їм "Героям слава"? Адже вони нібито "не порушували правил ведення війни і не вчиняли військових злочинів" скажуть про них сучасні Вятровичі. Чи я помиляюся?

      Видалити
    2. так як не порушували коли палили цивільних?? ти даунище знаєш хоч крихту про те , що надряпав? що таке військові злочини і правила ведення війни?.. чорт.. я не знаю.. україна стане гноєм з таким , бл, навіть слова не можу придумати для назви цих, ушльопків, деградантів .

      Видалити
    3. ..Форма коментування не досконала.. оцей комент - Анонім30 травня 2019 р. о 00:03 для оцього ідіота - Анонім29 травня 2019 р. о 21:00

      Видалити
  2. Віктор Даценко26 травня 2019 р. о 15:48

    Цікавий коментар від народу. Це так, що комуністи багато горя наробили. Але дописувач-народник знищувати буде цеглигою, хто по іншому буде мислити. Висновок, повернення старого.

    ВідповістиВидалити
  3. Ліда В. Прочитала коментар аноніма від народу і мені стало страшно від того, що у Варві проживають такі озлоблені люди які тільки і думають, як зашкодити людині яка добивається справедливості. Василь Чепурний підтвердив, що ніхто недавав дозволу на встановлення меморіальної дошки. А оце прочитала в газеті "Слово Варвинщина", що депутати районної ради прийняли рішення зняти меморіальну дошку А.Гончаренка з будівлі районної ради. Я особисто схвалюю таке рішення наших депутатів - представників народу. І до чого тут Бойко, Сталін. Кожний відповідає за свої проступки допущені в житті. А що зробив А.Гончаренко для нашого району, чи взагалі для України? Чи заслуга, що добровільно пішов служити фашистам. Давайте вшановувати тоді і поліцаїв. А Володимира Остапця я підтримую і якби таких людей було побільше. Молодець, добився зниження вартості послуги водопостачання. А так би і дурили нас.

    ВідповістиВидалити
  4. Події під Крутами - це ганебна сторінка в історії України.Чи могли утримати орди росіян 300-400 студентів???? Ні! Такі як гончаренко повели їх туди на смерть.Сам Гончаренко залишився живим, бо драпанув із поля бою заздалегідь.А студенти полягли.До речі, так часто буває...Гончаренко прихвостень, який служив німцям в дивізії СС"Галичина".Він не є герой. Остапець - молодець! Распект:)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А остапець прихвостень, який служив комуністам - це те саме.

      Видалити
    2. А ти кому служив, порошкам.

      Видалити
  5. й керiвництво наше, як той Нечипор зi "свадьба в Малиновке", пiд любу владу готовий мiнять масть. Та ж швабра при комунiстах спiвала одне, тепер по другому. Про Крути знать не знали, а тепер героi, звiдки? Що ж тодi про цi подii не розповiдала?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. таки так! дебілкуваті пожирачі сала, хохломавпи дійсно не знали))

      Видалити
  6. "Але дописувач-народник знищувати буде цеглигою, хто по іншому буде мислити" - це твоя фантазія і не більше. Така ж як була, коли ти за зелю голосував)) . Дохріна придумав яке саме "афуєнно" тобі жидок зробить? тепер діло за малим - сідай і жди поки все стане саме так , як ти придумав.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. не туди) - це даценку з буйною уявою. творча особистість видно), без 5 хвилин інтелектуал)

      Видалити
    2. Віктор Даценко30 травня 2019 р. о 23:00

      Не тобі судити аноніме про мою творчість. Але ж ти пишеш дурню на Остапця від народу. Кому б не служив Остапець , але таку фігню з приниженням на людей писати не буде. Признайся краще кому ти служиш. Горе, що через таких анонімів може загинути держава.

      Видалити
  7. Скажіть, шановні, дивізія "Галичина" воювала за Україну? Тоді за яку Україну загинув мій дід на Дніпрі?

    ВідповістиВидалити
  8. Анатолій. Прочитав статтю Василя Чепурного і мені незрозуміло чого це він пише в газеті "Голос України" та ще на мою думку з образою на Володимира Остапця. Я знаю Остапця дуже давно. Це був чесний і принциповий працівник міліції. Таких би щас у поліцію. А по Аверку Гончаренко все зрозуміло, зрадник і ворог України. Добровільно пішов служити німцям які в той час воювали на Україні. Цікаво знати думку Остапця з приводу написаного відносно його Чепурним.

    ВідповістиВидалити
  9. Небайдужа. Чула часто на роботі від Садового: "задовбав Остапець","треба йому щось зробити", інші не пристойні висловлювання з погрозами з використанням слова мент. То може і є це перший дописувач від імені народу Садовий. А Садовий наглий, безграмотний, мстивий. Від його можна чекати всякого паскудства.

    ВідповістиВидалити
  10. Микола Петрович. Сьогодні довелося мені проходити повз будівлю райадміністрації. Так дійсно знята меморіальна дошка тому Оверку Гончаренко. Напевно до мізків районного начальства всетаки дойшло що зробили помилку. Та і Остапця напевно є заслуга. Заставив їх зняти ту дошку. Так хто умніший Остапець чи Доля з Чернігівською Романовою. Нехай тепер відповідають перед людьми, а краще хай ідуть у відставку за такий позор. Точно, як у кіні "Свадьба у Малинівці" той знімав кашкета, а ці мудриці меморіальну дошку. Краще б меморіальну дошку встановили знаному механізатору чи робітнику нефтянику. Соромно жити в такому Європейському містечку. А куди дивилася наша мер Саверська-Лихошва. Чи їй байдуже хто що ставить, знімає. До любої влади пристроїться.

    ВідповістиВидалити
  11. Головному редактору газети «Голос України»
    03047, м. Київ-47, вул. Петра Нестерова, 4
    Горлову А. Ф.





    ПУБЛІЧНА ЗАЯВА

    Шановний Анатолій Федорович

    Вибачайте, але я вимушений звернутися до Вас з відповідною публічною письмовою заявою.
    Поводом звернення послужило публікація у Вашій газеті «Голос України» № 95 (7101) від 23 травня 2019 року на 17 сторінці допис Чепурного Василя «Слідами скарги на меморіальну дошку». В зазначеному дописі Чепурний Василь подає недостовірну інформацію стосовно мене та ще із образою.
    Я не звертався до газети «Голос України» зі скаргою, як це зазначає у дописі Чепурний. Я звертався до головного редактора газети «Голос України» із заявою.
    А відповідно до Закону України «Про звернення громадян» заяви і скарги це різні звернення.
    І про це, Чепурний повинен знати, як журналіст.
    І у своїй заяві, я просив спростувати надруковану недостовірну інформацію в газеті «Голос України» № 41 (7047) на сторінці 8 допису Василя Чепурного «Легендарного крутянця вшанували меморіальною дошкою».
    Казалося б, газета, разом з автором допису В. Чепурним, спростуй недостовірну інформацію аналогічним шляхом і на цьому питання вичерпано.
    Проте, як бачу В.Чепурного взяла образа і через газету намагається надати недостовірну інформацію вже особисто мене та ще з образою. А редакція газети допустила цю можливість.
    В началі допису В.Чепурний зазначає: Є у Варві на Чернігівщині такий собі пенсіонер Володимир Остапець, якого знає все районне і половина обласного начальства, хоча останні його і в очі ніколи не бачили. І знають не за його героїчним минулим у міліцейському кашкеті, а за тими скаргами, якими він бомбить керівні установи.
    Для чого це писати В.Чепурному при спростуванні? Та ще подавати недостовірну інформацію, що я бомблю скаргами керівні установи. Мені хотілося б знати, які саме установи і назвав половину обласного начальства.
    Так, мене знають у Варвинському районі, бо очолюю Варвинську районну громадську організацію «За права споживачів». Часто буваю на засіданнях колегії райдержадміністрації, на засіданнях районних і селищних рад. Вношу пропозиції, зауваження, приймаю участь у обговоренні питань вище зазначених засідань. Відстоюю інтереси споживачів району в державних установах і судах. Виступаю на шпальтах газети «Слово Варвинщини».
    В.Чепурний у дописі називає мене професійним скаржником: Вибачте за рясне цитування пунктів і статей, але мусимо це робити, бо маємо справу з професійним скаржником… Хто мене визнав професійним скаржником? Як що Чепурний то не хай це докаже.
    А героїчне минуле у міліцейському кашкеті, як це зазначає автор у дописі, може підтвердити моя робота від старшого сержанта міліції, на посаді помічника чергового спецкомендатури до майора, заступника начальника районного відділу внутрішніх справ. І це без жодного «протеже» і стягнення.
    Остапець В.П. Продовження далі.

    ВідповістиВидалити
  12. Продовження допису.
    В.Чепурний у дописі із неповагою уже до мене зазначає: І тепер найголовніше, що пече невдоволеного вшануванням видатного земляка. Зазначу, що мене ніщо не пече. Вшановуйте.



    Але дотримуйтеся чинного законодавства України і рішення Варвинської селищної ради, яким затверджено Положення про порядок встановлення та демонтаж пам’ятних знаків (пам’ятників, меморіальних об’єктів та меморіальних дощок) на території смт. Варва. І головне, подавайте достовірну інформацію. І своєчасно.
    А то, Чепурний у дописі зазначає: Та ще й у районній газеті «Слово Варвинщини» опублікована стаття того самого С.Бутка про Аверкія Гончаренка, де також висвітлено всі основні факти його біографії. Але чому не пише коли опубліковано? А не пише тому, що зазначена стаття надрукована в газеті «Слово Варвинщини» 14 березня 2019 року. Аж через три тижні після встановлення меморіальної дошки. Кому вже була потрібна ця інформація?
    Шановний Анатолію Федоровичу. Я висловив свою думку допису В.Чепурного у Вашій газеті. Маю надію, що недостовірна інформація з образою стосовно мене буде спростована аналогічним шляхом. А публічна заява у найкоротший час буде опублікована в газеті «Голос України».


    Письмову відповідь з прийнятим рішенням стосовно опублікування моєї публічної заяви в газеті «Голос України» прошу направити за вище вказаною адресою.

    З повагою і розумінням

    Додаток:
    № 1. Копія заяви Остапець В.П. від 20.03.2019 року на 1 арк.
    № 2. Ксерокопія допису В.Чепурного в газеті «Голос України» № 95 (7101) від 23.05.2019 року.

    11 червня 2019 року В.П.Остапець

    ВідповістиВидалити