середу, 1 травня 2019 р.

Про 28 сесію. Частина 2. Бюджет.


 Продовжуючи один з попередніх своїх дописів про 28 сесію - ТУТ, пропоную вам інформацію з другого на мою думку важливого пакету питань порядку денного цієї сесії, а саме питання змін до бюджету. Як вже традиційно склалося для цього скликання селищної ради кожної сесії розглядається питання змін до бюджету. Цього разу у великій мірі це було спонуковано закінченням першого кварталу цього року і появою можливості розподілити наявне перевиконання дохідної частини. А воно було, і склало 3,18 млн. грн..

        І от цього разу було розподілено з цього перевиконання 2,6 млн грн.. Я не збираюся детально розбирати які і куди кошти були розподілені, кому цікаво розібратися будь ласка пояснювальна записка, завантажуйте зображення і знайомтеся.



Я б тут все таки хотів би наголосити на тенденціях, а не куди саме пішла та чи інша копійка. Так от з цих 2,6 млн грн. перевиконання дохідної частини, тобто грошей які були додатково зібрані від запланованих в бюджеті початково, які були розподілені майже 2 млн. грн.. були передані до районного бюджету. Ці кошти були напрявлені для фінансування установ, що перебувають у власності районної ради, але надають послуги як селам району так і населеним пунктам ОТГ. І от саме цей факт є визначальним. Адже будь хто з читачів цієї сторінки чи той хто цікавиться місцевими питаннями згадає, як селищний голова, на всіх сесіях та зібраннях три місяці поспіль розповідала, що ми дарма віддали 13,9 млн. грн.. районному бюджету у 2018 році, хоча могли не давати, бо в Борзні взагалі не дають. А в цьому році ми дали скільки дали, 1,7 млн. грн., більше немає. Йдіть до своїх керівників, власників, вони мають вас забезпечувати. Хоч голову рубайте, а грошей немає, і ми нічого не дамо. Якщо ви згадаєте, саме тоді з’явилося те яскраве – ви не з наших.
       Не пройшло і два місяці, і щось перевернулося у воспальонному мозгу, і тут бах, одним махом 2 млн. грн.. задурно знову в районний бюджет. Що ж відбулося? Що ж таке і кому відрубали, що так легко, без чергових мітингів та колотнечі бах і два мільйона клятим ворогам? Про це я і запитав у Валентини Василівни під час розгляду цього питання. І що ж ви думаєте? Я отримав от таку відповідь: а я вам не буду відповідати на це питання! От і все. Тут можна нічого і не коментувати, хто захоче висновки зробить сам. Додати до цього я можу лише те, що наша славна лихо голова доголовувалася до того, що не може відповісти за свої слова, я вже не говорю за справи. Бо за 9 років головування тільки навчилася теліпати язиком, де треба і де не треба, навіть не задумуючись про наслідки того теліпання. І в цьому випадку нам лишається самим додумати що відбулося, хто і що відрубав Саверській-Лихошві, що сприяло легкому виділенню коштів на спів фінансування відповідних установ.
     А що стосується суті питання спів фінансування, то потрібно наголосити, що свою частку спів фінансування селищна рада забезпечила лише на пів року. І вже у червні місяці питання подальшого спів фінансування постане знову, і де брати ті кошти ніхто не знає. Більше того березень місяць 2019 року, як наголосив голова бюджетної комісії, селищний бюджет закінчив з дефіцитом, тобто не добрав від запланованої суми, у 80 тис.грн., тобто без перевиконання. Якщо така тенденція збережеться, а всі передумови цьому процесу є, то взагалі стане «весело». Тоді бюджетний дискурс зміниться кардинально. І хоча я сумніваюся, що постане питання зменшення відсотків премій, але тектонічні процеси почнуться. А взагалі, дивлячись на таке врядування, я не здивуюся, що Варвинська ОТГ в найближчому майбутньому може розглядатися як неспроможна…

29.04.2019
Павленко Дмитро

Немає коментарів:

Дописати коментар