понеділок, 22 лютого 2021 р.

Чи залежить ваше життя від політики?


          Питання винесене в заголовок може здаватися для когось риторичним або, навіть, для когось недоречним чи не відповідним з причини нецікавості. І ця ситуація для більшості людей не зміниться в найближчі роки. Це стосується не тільки загальнодержавного рівня, з його теперішньою сумнозвісною зеленою владою та величезною кількістю обіцянок та брехні, а в тому числі стосується і місцевої політики та місцевої влади, і відповідно взаємозв’язків громади з місцевою владою.

         Нещодавно в варвинському сегменті фейсбуку пройшла хвиля просто дикого здивування від брехні селищного голови про програму під егідою ОБСЄ. Виявилося, що якась програма є, але ОБСЄ ніякого немає. Більшість коментуючих дивувалися для чого і як так можна брехати. Але ніхто з коментуючих не задався питанням, а як часто і як тупо бреше та чи інша посадова особа? З якою метою вона бреше в тому чи іншому випадку, і як це впливає на мешканців загалом чи на когось конкретно? Тобто, як діяльність місцевої влади і її брехня впливає на кожного з нас? І саме в таких випадках обов’язково потрібно повертатися до питання, винесеного в заголовок.

        От наприклад вчора відбулася сесія селищної ради, на ній біло розглянуто 56 питань. Всі питання були затверджені. Як це вплине на громаду загалом? Або як це вплине на когось окремо чи на окрему категорію людей? Та кому воно треба. Може ж мене не зачепить. І так думає близько відсотків 90 мешканців. На цьому ґрунті і з’являється спочатку байдужість, а потім дике здивування і всі інші негативні наслідки. 

       Серед згаданих 56 питань порядку денного було розглянуто і перше питання, мається на увазі не за черговістю, а за значенням для чиновників і селищного голови особливо. Так, це питання премії для селищного голови, а відповідно для всього штату. Його проголосували, знайшли необхідну кількість голосів, ширку ж не просто так робили, для людей, звичайно, що окремих, «поважних». А якщо подивитися на все загалом, то вийшло так, що премію дали за брехню. Хіба ні? Але тут є купа інших аспектів. Хтось може запитати, а що там такого, премія потрібна, стимул за труди, хоча незрозуміло які? І як це може впливати на кожного з нас, ота премія одній особі? Це теж до речі цікаве питання. Хоча відповідь на нього прямо під ногами, а хтось може й бився в неї лобом, під час падіння на слизькій дорозі, бо чомусь багато мешканців ніяк не пов’язують нечищені та непротрушені зимові дороги з преміями чиновників, хоча взаємозв’язок тут прямий.

       Тому всім хто цікавиться, і тим хто критично до цього ставиться, і тим хто береже святість Валентини Василівни, пропоную от таку табличку на зображенні, що до речі надано нею ж. Вона, табличка, доволі цікава. Тут можна пересвідчитися в черговій брехні, адже сама селищний голова говорила, що не отримували чиновники селищної ради премій у грудні 2020 року, бо не було грошей і ми в цьому можемо пересвідчитися. До речі гроші на зарплату у грудні для селищної ради забрали у закладів освіти, де утворилася невикористана економія, також дуже цікава історія. Тут ми також можемо побачити структуру заробітної плати чиновника, скільки складових там є. Ранг, вислуга, особливі умови праці, а вже потім і премія. Тут ми можемо приблизно прикинути як нам, громаді, обходяться три заступники: клітинка «компенсація за невикористану відпустку» в грудні місяці в сумі трохи більше 124 тис. грн.., на мою думку, це сума якщо не повністю, то переважно складається з коштів на невикористані відпустки трьох заступників селищного голови, які в грудні 2020 року були звільнені. Та й загальні суми говорять про багато чого. До речі це витрати орієнтовно на 50 чоловік штату, зараз маємо 100 чоловік, от і рахуй те.



19.02.2021 

Павленко Дмитро


Немає коментарів:

Дописати коментар