четвер, 11 лютого 2021 р.

Про рейтинги.


         Не так давно, на днях, мережею розійшлася таблиця з рейтингом найбільш інвестиційно привабливих об’єднаних громад Чернігівської області (зобр. 1). Де Варвинська посідає 11 місце. Ще показовішим як на мене є не місце в рейтингу, а загальний показник, сам рейтинг, як і записано в таблиці. Тобто якийсь узагальнений показник тих 40 критеріїв за якими і оцінювали інвестиційну привабливість громад експерти. 



Як ми бачимо Варвинська громада має показник аж в 30,74. Ще показовішим цей показник виглядає якщо його порівняти з попереднім показником станом на 01.07. 2020 року, тобто до останнього обєднання (зобр. 2). У Варвинської громади 7 місце, але показник практично в двічі більший ніж теперішній – 60,01. Що ж за таке колосальне падіння. На мою думку зростання кількості населення та незначне зменшення доходу на душу населення не могло так істотно вплинути на загальний показник який зменшився майже вдвічі. Я думаю, що експерти перевірили декілька інших показників і привели їх до дійсних, от ми і отримали показник в п’ять разів менший ніж в Прилуках.



         Середньостатистичний мешканець чи виборець скаже ну і що з тих рейтингів? Воно то так, але ті рейтинги більше не для нас середньостатистичних мешканців, а для потенційних інвесторів або іноземних урядових та неурядових організацій, які ті інвестиції і залучають в ті чи інші громади для розвитку тих громад. І нам мало що світить в цьому плані, бо перед нами ще десять громад, куди інвестори підуть спочатку.

          Ще більш показовим цей рейтинг виглядає в поєднанні з іншим. Так якщо подивитися на рейтинг місцевих бюджетів, особливо доходів бюджетів, то Варвинська громада за підсумками 9 місяців 2020 року посідає третє місце за обсягом доходів на одного мешканця, що могло б свідчити про високу спроможність наприклад до спів фінансування можливих інвестицій (зобр. 3).



          Але коли до цього всього додати, ще один рейтинг, а саме відсотку капітальних вкладень серед усіх витрат громади, що свідчить як громада витрачала кошти чи на розвиток чи на проїдання, то ми там побачимо, що Варвинська громада посідає аж 33 місце з показником в 2,3 % від усіх видатків на капітальні вкладення (зобр. 4). Аж 2,3 %, так як у Срібному. Тільки в Срібному дохід на душу населення 5 тис грн.., а в нас 6,8 тис грн.. є різниця??? Оце все разом і є доволі показовим, але тут виникає питання для кого? Пригадую як одна потороча під час виборів розповідала як вона вибирає притомних рєбят до влади, оцих що 2,3 % витрачають на капітальні видатки, а решту просто проїдають. Думай те.



07.02.2021

Павленко Дмитро

  


Немає коментарів:

Дописати коментар