четвер, 26 січня 2012 р.

Круглий стіл з питань охорони природи і навколишнього середовища

       25.01.2012 за ініціативою громадської ради при Варвинській районній держадміністрації був проведений круглий стіл з питань охорони природи і навколишнього середовища. Учасниками заходу стали керівники зацікавлених організацій, служби і громадськість. Всім бажаючим була надана можливість поставити запитання відповідним представникам служб та організацій, а також висловити свою громадську позицію.
       З доповіддю виступив представник СТОВ «Дружба Нова» Бойко Ярослав Іванович, від якого громадськість дізналась про науковий підхід до ведення сільського господарства, що дозволяє значною мірою зекономити кошти і застосовувати технології диференційованого внесення різних добрив. Також, присутні відкрили для себе, що одна тонна рослинних решток кукурудзи, заміняє, по своєму впливу на родючість ґрунту, 2-3 тони гною?! Відповідаючи на поставлені питання, Ярослав Іванович засвідчив, що СТОВ «Дружба Нова» не використовує ГМО культури, що теж має радувати громадськість району.
       Виступ продовжив Науменко Олексій Миколайович, заступник директора Гнідинцівського газопереробного заводу з охорони праці і екологічної безпеки. Він розповів про проведені заходи спрямовані на охорону навколишнього та природного середовища і про виплачені внески до різних фондів за шкідливі викиди та за природокористування. Звісно, громада не змогла зорієнтуватись в названих сумах, але без питань пана Науменка не залишила. Мало того, мовою оригіналу: «вы меня загоняете, как говорится, в угол, но постараюсь ответить…».
       Далі мова пішла про «місце масового відпочинку» - перша дамба, в яку вода для технологічних потреб, подається «По просьбам трудящихся» без дозвільних  на те документів,  мотивуючи це так: «все мы люди живые, поэтому, если что-то там и немножко нарушаем, ну не имеем права…»… На цій ноті до жвавої дискусії миттю вв’язалися і Андрієнко, і представниця радіомовлення, і пан Скнар висловивши компетентну думку у вигляді: «від того, що на першу дамбу закачають, Удай не поміліє. Давайте реально дивитись на речі», а речі реальні такі (для довідки): перша дамба являється урочищем «Сухий яр» і як в нього воду не лити, він буде сухим. Тепер, на створений небезпечний об’єкт, на якому не дотримані ні санітарно гігієнічні норми, ні норми безпеки качається вода два рази на рік. Об’єми, які скидають з другої дамби, взявши воду з Удаю, ніхто так і не рахував. А підрахувати, насправді, не так і важко. Беремо рівень на який поповнюють першу дамбу, міряємо площу водного дзеркала, і отримуємо цифру, від якої «Удай не поміліє».
       Підсумував обговорення даної теми  Петро Іванович Скнар: «після цієї розмови, вода на першу дамбу братись не буде. Але чи виграють діти із цього мікрорайону, які ціле літо на першій дамбі...» Таким чином стало  незрозуміло, тема круглого столу - питання охорони природи і навколишнього середовища, чи місця для дозвілля і підтримання об’єкту підвищеної небезпеки?! Цю тему, звісно ми ще піднімемо, і висвітимо на сторінках даного ресурсу. Але повернемось до круглого столу.
       Жвавий діалог мав місце після доповіді головного інженера КП «Господар» стосовно стану сміттєзвалища, яке являється зовсім і не сміттєзвалищем, а пристосованим яром, точніше лісом (землі Варвинського райагролісництва). Не дивлячись на це, є офіційна відповідь районної державної адміністрації, що сміттєзвалище, у нас заповнене на 90%. Так залишився невідомим факт того, чи є взагалі сміттєзвалище, чи нема, і наскільки воно заповнене.
       Естафету дискусії підхопила головний спеціаліст Прилуцької екологічної інспекції Дідусенко Ніна Володимирівна, яка розповіла про загальний стан сфери екології в області. Знову піднялася тема сміттєзвалища і його утворення. Коли з хімскладу колишнього колгоспу «Україна», цитую: «Кальний, який тепер пише про екологію… вивіз той кирпич і пересипав у цей яр. І зробилося так звалище…». Також, Ніна Іванівна підтвердила, що талі води, з так званого сміттєзвалища потрапляють у річку Удай, не поверхневими, а ґрунтовими водами, так як вони повторюють рельєф місцевості. І весь цей бруд, хімічні нечисті, та нові утворення будуть забруднювати основну артерію Варвинщини – річку Удай.
       Представник природоохоронної громадської організації «Варвинське товариство рибалок» Павленко Дмитро виступив з доповіддю, яка мала на меті зосередити увагу, перш за все громадськості, на  кліматичних змінах в регіоні, що на його думку є першочерговим  напрямком для дій, так як завтра може статись так, що не буде чого охороняти, бо середовище існування, таке до якого ми звикли, може зникнути взагалі.  Як вихід з даної ситуації  ПГО «ВТР» пропонує відтворювати річки, які по суті і є природніми регуляторами  кліматичної рівноваги для нашого регіону, бо є втіленням Води як стихії.  Реакції громадськості  не було ніякої, а якщо й була, то мовчазна, а от можновладці «заспівали стару пісню», і навіть, не на новий лад. «Немає грошей»! На думку держслужбовців,  ця теза повинна спрямовувати думки всіх в потрібне для них же, русло, щоб не чути всі ці  дурні запитання: про те, що робиться, як робиться , чому не робиться???  Нема грошей!!! Й весь натовп кричить: «Ура!!!»: «Слава нашим мудрим керманичам!!!»; «Побєда комунізма нєізбєжна…»; і знову «Ура таваріщі!!!»(тричі хором).
       Звичайно, зміна клімату не є першочерговою проблемою, про це говорив і Андрієнко, заступник Голови райради, й Петро Скнар, заступник Голови РДА. Першочерговими заходами є витирання дуп совєцким діячам минулого (мається на увазі, прибирання пестицидів, гербіцидів; тампонування якихось свердловин, (кругова порука –  сильна штука)). Стосовно цього пригадується, як завжди, класик. Класика запитали про сучасне суспільство, його складові та поділ. На що він відповів, що наше суспільство не можна ділити на Схід та Захід, його потрібно ділити на: «совок»  та «не совок». Характерними рисами «совка» (совєцкого чєловєка) є життя за правилом «Після мене хоч потоп», а також випливаючого з цього правила наслідком: реагування, втручання, вирішення якоїсь проблеми чи питання, лише після того як «клюне півник».
       Тож підсумовуючи цей захід та все вище викладене, будемо чекати, коли ж той півник клюне, а вже потім на реагування, якісь дії, програми й все таке інше, а поки що «Немає грошей!!!»(далі за сценарієм).
     

Немає коментарів:

Дописати коментар