пʼятницю, 16 листопада 2018 р.

Про 19 сесію селищної ради.


    15 листопада 2018 року відбулася чергова 19 сесія селищної ради. В порядку денному даного засідання було 45 питань до розгляду, з яких 31 питання земельне, розгляд яких пов'язаний з земельними ділянками на території ОТГ.
    Напередодні сесії нами анонсувалося дане засідання, і оприлюднювався порядок денний засідання, але в порівнянні з порядком денним тижневої давнини він трохи змінився, кілька питань додалося, але кілька і прибрали з розгляду: створення тер центру та розгляд проекту Статуту громади.

Почалося засідання з так званого звіту про виконання програми соціально-економічного розвитку ОТГ. Це такий собі коньок селищного голови, який як і завжди тривав близько 40 хвилин, і де Саверська-Лихошва з пафосом перераховувала всі «досягнення». Депутати за цей час істотно знудилися, але куди подітися це лише початок сесії. Звіт взяли до уваги.
   Далі було розглянуто ряд процедурних питань, вже згадані мною в попередній публікації зміни до Програм тощо. Було переглянуто ставки податку на нерухомість та земельного податку, що також було підтримано депутатами (ставка земельного податку для комерції 1,25% від нормативно грошової оцінки, а ставки податку на нерухомість – 0,4 % від мінімальної зарплати за 1 м2). На прохання орендарів земельних ділянок під комерцію, депутати також запланували перегляд ставок оренди, включивши дане питання до плану регуляторної діяльності, і яке мабуть буде розглянуте наприкінці грудня 2018 року.
   Також за зверненням якоїсь благодійної організації, яка моніторила дотримання органами місцевого самоврядування законодавства при прийнятті їх рішень були внесені зміни до Регламенту ради та Положення про постійні депутатські комісії  ради.
    Затвердили чергові зміни до селищного бюджету (дивіться пояснювальну записку зі змінами).



   А от зміни до статуту КП «Господар» за наполяганням голови бюджетної комісії В.І. Гармаша було знято з розгляду, у зв’язку з численними змінами законодавчих та підзаконних актів протягом останніх кількох років і потребою внесення таких змін і до статуту.
   Останнім питанням порядку денного було питання проведення аудиту КП «Господар», що вже неодноразово виникало як цього року так і в попередні каденції селищної ради. І от нарешті ми можемо побачити роботу депутатського корпусу та фракцій, непопулярне рішення було прийняте, навіть Саверська голосувала за, тільки от тепер будемо спостерігати за тим як воно буде виконуватись. Запланували провести перевірку діяльності підприємства за три останні роки, тобто 2016-2018 роки, яка буде тривати протягом лютого-березня 2019 року. Я думаю, пізніше з’явиться більше інформації стосовно цього і тоді буде зрозуміліше як будуть розвиватися події.
     Ще на одному рішенні порядку денного варто було б зосередити увагу – «Про результати службового розслідування». Такого я ще не бачив. Проведено якесь розслідування, подана невідомо куди якась інформація про корупційні дії якогось депутата, прізвище якого виявляється є таємним, бо ніде не фігурує і є фактично закритим. Виявляється цей депутат досяг рівня божества ім’я якого не виголошується в сує. Присутні депутати підтримали цю божественну утаємниченість. Чергове дно промайнули навіть його не помітивши рухаємось глибше.
   Так було розглянуто всі не земельні питання. Із земельними було набагато довше та настороженіше. Так трапилося, що вже для більшості депутатів земельні питання це ті на які варто звертати увагу, бо не все так просто, купа людей звертається з заявами, купа людей турбує депутатів стосовно позитивного вирішення своїх звернень, а як це все скласти до купи незрозуміло. Це саме те про що я говорив. Поки не буде загальної цілісної картини зі станом земельного фонду в ОТГ, доти нормального позитивного рішення ця земельна проблема не матиме. Так і буде тому дам, а тому не дам.
   Цього разу рішення комісії були в більшості випадків підтримано. Городникам відмовили, натомість 32 га землі зарезервували для АТОвців, а близько 40 га бувших городів – на аукціон як інвестиційно привабливі землі.  По 2 га дали АТОвцям і прохачам з рішенням суду на їхню користь, решті або відмовили, або рішення не набрали достатньої кількості голосів, бо дехто з депутатів принципово не голосував за наприклад корчування шовковиці поблизу Галетини та подальшу роздачу звільненої землі по 2 га.
    Що ж, побачимо як буде далі розвиватися земельна епопея, але в принципі депутати поводять себе обережніше, можливо трохи згодом і з’явиться розуміння відповідальності і дані питання будуть розглядатися ще прозоріше і ще виваженіше.
16.11.2018

Павленко Дмитро

Немає коментарів:

Дописати коментар