понеділок, 18 листопада 2013 р.

Кишеньковий реєстр, чи містика…

Не зважаючи на обов'язок служителів Феміди, забезпечувати право кожної особи на вільний доступ до судових рішень, судді, досить часто, користуючись службовим становищем, на власний розсуд обирають рішення, які в подальшому і оприлюднюються. Межі дозволеного перегляду, для пересічного громадянина, визначаються саме суддею, з врахуванням суспільного інтересу (справедливості прийнятого рішення, особистої зацікавленості сторін, та інших чинників).

Яскравим прикладом того є факт притягнення нашого земляка до адміністративної відповідальності, у виді штрафу 170 грн., за викрадення люцерни на 2.25 грн., яка належала СТОВ «Дружба Нова». Лише завдяки розголошення цієї інформації на наших сторінках, громадськість змогла довідатися про результати розгляду вказаної справи. Хоча, вказаний обов’язок – оприлюднення рішень, покладається саме на володарів мантії. Так, відповідно до Постанови про затвердження порядку ведення єдиного державного реєстру судових рішень, внесення до цього реєстру підлягають всі рішення прийняті судами всіх юрисдикцій. Слід зауважити, що Варвинський районний суд, виключенням не є.
В ході перегляду офіційного сайту ЄДРСР всіх рішень Варвинського районного суду, відшукати горезвісну постанову нам не вдалося. Може нам і «померещилось», але щоб пересвідчитися в цьому Ви можете і самі переглянути реєстр, якщо, звісно, завчасно, не схаменеться владика храму правосуддя.
Ось так і гарантується доступ громади до судових рішень і забезпечується дієва форма громадського контролю за  законністю та обґрунтованістю судових рішень.
Залишається незрозумілим одне, чи то прикра випадковість - нез’явлення постанови на теренах ЄДРСР, чи то дія «потойбічних сил», вплинула на засекречення такого справедливого рішення. Але факт залишається фактом і рівень довіри, до судової влади нестримно росте…

Добраніч, та нехай щастить.

4 коментарі:

  1. Оце так! Хочу показую а хочу ні. Чудова робота. Заховав під мантію і думав шо ніхто не дізнається. Молодці журналісти. так тримать будуть думати судді що за ними люд дивится. А взагалі то жах що відбувається в судах. Тепер вірю що заправторять нізащо ініхто ніколи не дізнається що і як.

    ВідповістиВидалити
  2. Вчора був у суді. Був здивований всі вічливі. Вам чого, а ви куди? Мабуть - подіяло. До речі хто знає - чому в суді камери поставили. Підійшов до кабінету а мені тичуть подивись на верх Хіба це можливо ставити камери в суді.Цікаво - персональні дані, які створені у процесі використання систем відеоспостереження в суді зареєстровані Державною службою України з питань захисту персональних даних ? Хто відповідає за це

    ВідповістиВидалити
  3. З 20.11.2012 року вступив дію новий Кримінальний - процесуальний кодекс України.

    Відповідно до вимог Кримінального–процесуального кодексу Слідчим Управлінням ДПС всі кримінальні правопорушення вносяться до Єдиному реєстру досудових розслідувань.
    Також змінюється модель ведення судового розгляду. З набранням чинності КПК, у судовому процесі ,беруть участь двоє суддів і троє присяжних. Переймаючи практику судочинства країн Європи та США, законодавці передбачили застосування "суду присяжних" при розгляді справ, пов'язаних з вчиненням злочинів, покаранням за вчинення яких є довічне ув'язнення.

    Новим КПК вводиться домашній арешт. Передбачається, що домашній арешт може бути застосований до особи, обвинуваченій в злочині, за вчинення якого законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі.

    Рада прийняла статті, якими затвердила, що слідчі дії та допити можуть проводитися із застосуванням фото-і відеозйомки. Також проголосованими нормами КПК стверджується, що слідчі дії не можуть проводитися, крім виняткових випадків, у нічний час (з 22:00 до 6:00).

    ВідповістиВидалити
  4. 2. Внесенню до Реєстру підлягають судові рішення Верховного
    Суду України, вищих спеціалізованих, апеляційних та місцевих судів
    (далі - суди), перелік яких затверджено Радою суддів України та
    погоджено з Державною судовою адміністрацією, крім судових рішень,
    які містять інформацію, що є державною таємницею, ухвал слідчих
    суддів, постановлених під час здійснення судового контролю за
    дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному
    провадженні, судових рішень у справах про усиновлення.
    { Пункт 2 в редакції Постанов КМ N 868 ( 868-2012-п ) від
    19.09.2012, N 247 ( 247-2013-п ) від 10.04.2013 } адміністратор Реєстру - визначена в установленому
    законодавством порядку юридична особа, що здійснює заходи з
    технічного і програмно-технологічного забезпечення функціонування
    Реєстру, надання доступу до нього, забезпечує зберігання та захист
    даних, що містяться в Реєстрі, структурну систематизацію судових
    рішень відповідно до тематичних класифікаторів, створення та
    функціонування інформаційно-пошукової системи доступу до судових
    рішень, відтворення судових рішень протягом трьох робочих днів з
    моменту їх надходження, оприлюднення, а також виконання інших
    функцій

    ВідповістиВидалити