вівторок, 10 березня 2015 р.

Знищення через «реформи».

       Як би не склалися обставини, а до теми реформування місцевого самоврядування нам прийшлося б повернутися за будь яких обставин. І от такий час назрів. Перед тим як вдатися до певних роздумів та подробиць теперішніх «реформ» я б повернувся на 7-8 місяців в минуле і пригадав гарячу полеміку з моїми опонентами, які їздили до Польщі, і не тільки, і хотів би запитати в них: чи часом не видно Варшави на горизонті? Чи може замаячив Берлін, а можливо Лозана з Берном??? Мабуть, що ні, максимум, що ви отримаєте, при таких розкладах, потьомкінську дєрєвню та пишне святкування 100 річчя ВЛКСМ.
     Та все ж перейдемо до наших баранів. Другого березня на так званих громадських слуханнях стосовно норм утворення твердих побутових відходів Валентина Василівна Саверська-Лихошва обмовилася про те, що ось на наступному тижні до Варви приїдуть цілі лектори-викладачі та будуть навчати зацікавлених осіб проводити та впроваджувати ті самі «реформи», такі довгоочікувані, як для Валентини Василівни, не даремно ж вона катала щотижня до Чернігова. Про приїзд чернігівських гостів кожен мешканець району мав нагоду прочитати і на другій сторінці останнього номеру районки, де є відповідне повідомлення. Але як не дивно це б звучало, але Гройсмано-Звєрєвсько-Лихошвівська «реформа» вже почалася і при тому вже більше як два місяці тому. І я вже давно не дивуюсь, що 95% людей про це не знають, та й по суті не можуть знати, це дуже яскраво видно у спілкуванні з односельчанами. Про початок так званих «реформ» добре знають ті хто цікавиться місцевими бюджетами, або напряму від них залежить. І потрібно наголосити, що обіцяні «реформи» були надзвичайно лагідними, на відміну від тих, які вже запровадили. І мені не зрозуміло для чого приїдуть ті викладачі, що вони будуть пояснювати? Це те ж саме коли б Вас на вулиці хтось добре потовк, обібрав до нитки, а потім підіслав би когось для пояснень та навчань. Ви ж зрозумійте, ну побили Вас, ну синій Ви як пуп, ну вцупили у Вас все, але ж то нічого, могли б і голову відбити, розумієте? А якщо Ви не дай Боже будете не правильно реагувати, то так мабуть і трапиться. Десь приблизно так.
    Я думаю багатьом читачам все таки цікаво, а коли ж ті «реформи» таки почалися, про що йде мова?
Мабуть, більшість варвинчан пам’ятають як і яким чином приймали державний бюджет на 2015 рік. 29 грудня вночі, поки певні люди спали, ті ган дони приймали зміни до бюджетного та податкового кодексу та бюджет на 2015 рік. Безперечно такого ще Україна не знала. Якщо коротко то основним моментом в цьому бюджеті було пограбування сільських та селищних бюджетів. Основна стаття доходу місцевих бюджетів це був податок з доходів фізичних осіб (тобто податок із зарплат, грубо кажучи). Так з Варвинського селищного бюджету було вилучено трохи більше 4 млн. гривень, а разом із сілами району було забрано близько 9,5 млн. гривень. Ми можемо розмірковувати про те, що зараз війна потрібні гроші на розвиток армії і на інші напрямки. Але ж давайте дивитися ширше на всі ці питання. По-перше, бувша опозиція, а теперішня влада, говорила, що янукович і сім’я крали 40 млрд доларів в рік. Зараз януковича немає, а гроші де? Зараз неофіційно йде мова лише про збільшення ставок хабарів. Кожного дня журналісти заявляють про сотні порушень законів, про оборудки та махінації теперішньої влади. Виявляється єдиним шляхом заткнути прірву в яку тікають бюджетні гроші це вкрасти гроші сіл та селищ, саме вкрасти, бо інакше це не назвеш.
     Вище я говорив що ці «реформи» не помічає більшість громадян, тому що вони не стосуються їх безпосередньо. Звичайно це трішки і не так. Наприклад це стосується багатьох, в кого діти ходять до дитсадків. Плата за дитсадок зросла суттєво, і не відомо як вона ще зросте. Окрім того незрозуміло як будуть фінансуватися дитсадки в майбутньому, і питання закриття одного із них з’явиться вже восени. А все завдяки «реформам». Так наприклад в 2014 році два дитсадки у Варві використали коштів у сумі 4,5 млн гривень. В цьому році з районного бюджету на фінансування садків було надано субвенцію в 3,2 млн гривень на 2015 рік, це при тому що є зростання цін на харчі, зростуть і вартість газу, і вартість електроенергії. Виникає питання, а як було пораховано 3,2 млн., за якою такою формулою? За підсумком року, я припускаю, що 3,2 млн. гривень вистачить лише на один дитсадок, і тому «реформатори» заговорять про закриття одного з дитсадків. Закриються вони і в навколишніх малих селах, таких як Калиновиця і Леляки, можливо навіть і до кінця року, все покаже 1 вересня. І я зроблю таке припущення, що «реформаторам» нікуди буде подітися, щоб якось владнати навантаження на дитсадки від кількості можливих дітей (після зачинення 1 дитсадка у Варві, в Калиновиці, Леляках) буде просто прийняте рішення про збільшення плати за перебування дітей в дитсадках ну наприклад до 20 гривень в день, а краще 30, і тих хто зможе оплачувати таке «задоволення» різко поменшає, тому одного дитсадка має вистачити. І будьте певні аргументи для цього всього також знайдуться, і вам так все красіво розкажуть.
     Але я впевнений, що такі, і подібні до описаного вище, сценарії «реформаторів» не зупинять. Бо зберегти морду ліца, буде набагато коштовнішим, ніж там чиїсь незручності. Бо коли основна маса народонасєлєнія те все побачить, відчує, зрозуміє, то буде пізно, а там дивись і пуйло якесь прийде, і «реформатори» можуть і далі продовжувати свої «реформи», як і було заповідано вєлікім октябрьом за принципом: бий своїх, щоб і чужі боялися.
     І трохи іронічного. Я особисто часто буваю в селищній раді, дуже частенько реєструю звернення. Іноді підчитую в холі,  що там висить на стінах та лежить на столах. Видно, що Валентина Василівна після своїх численних поїздок привозить чималенько макулатури, всілякі газети, журнали, буклети. От і останнього разу взяв почитати журнала там на столі «Вісник всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад» № 2 за 2015 рік. Погортав і знайшов такі статті наприклад: «Громади чекали такої децентралізації?» або «Як радам дати раду?». В першій статті голова села Самгородок з Київщини розмірковує про пограбування сільського бюджету, і говорить, що не таких реформ чекали, як ті що настали. А в іншій статті взагалі ставиться питання: як зберегти сільські ради як такі, адже держава по суті поставила питання про недоцільність їх існування. Виявляється в інших куточках України люди розуміють до чого нас приведуть такі «реформи», а Саверська-Лихошва журналів, які привозить, не читає, тому і приїздять до нас викладачі, будуть вчити як знищити місцеве самоврядування. Хтось з хитросраких варвинчан може сказати та біс з ними з тими селами, а де ж будете після знищення сіл тоді ви у Варві, станете наступним селом?
 Замість висновку потрібно сказати наступне:
1.       З усього що діється і що планується як в державі там на горі, так і попихачами внизу, випливає тільки одне нас не те щоб злили, а збираються просто помножити на нуль.
2.       Для всіх хто сподівається десь там відсидітись, заховатись, просто не помітити всього, що відбувається мабуть що так не вийде, або доморощені «реформатори» доб’ють державу та народ до ручки ще до приходу москаля, або прийде москаль, і тоді все одно доб’є все до ручки.
3.       Але суспільству теперішньому по фіг на те все. Одні чекають путіна, інші – порохоботи – говорять, що все класно треба трохи почекати і все наладиться, язикодупи взагалі нічого не говорять, бо не можна, бо язик у дупі, який випадає, і то по п’яні та на власній кухні, а на чужій може й не випасти,  бо страшно. Отак і сунемось потроху в прірву.
  Все що написано вище зрозуміло, скаже хтось, а от що робити з всім цим. Безперечно, я не маю готового рецепту, але скажу так, що світ існує і за дверима вашої квартири, і за парканом вашого двору, і якщо він вам не цікавий, то і ви йому не потрібні, в один прекрасний момент перетворитесь на сміття, яке вітер занесе будь куди. Тому кожен повинен зацікавитися собою і своїми питаннями поза хатами та квартирами, і прикласти хоч трішки зусиль кожен на своєму рівні для спільної справи. Добра тьотя меркель чи дядя обама не прийде і не зробить вам тут европу, бо ви їм і на хрін не потрібні, бо не потрібні навіть самим собі.
09.03.2015
Павленко Дмитро

5 коментарів:

  1. Те, що кожен повинен зацікавитися й так зрозуміло. Але який порятунок від цього всього Ви пропонуєте? Можливо є громадські організації чи політичні партії, які мають плани виходу з очевидного зашморгу, в який втягується країна?

    ВідповістиВидалити
  2. Дмитре, все це дуже цікаво, разом. дуже страшно. Ти зможеш нас повести проти всіх цих падл? Тоді давайте виходити знову на майдан! Тільки не пі гасла сучасної влади. а проти всіх їх.

    ВідповістиВидалити
  3. Яка громада, така і влада!
    Якщо народ-бидло-біомаса-стадо баранів-козлів- і далі буде вестися на запальні промови злодіїв та мовчки підгинатиме плечі під черговими запропонованими тільки для них (злодіїв) вигідними так званими (фейковими) реформами, які ще більше оббирають народ як липку (найбільш одіозна-добровільне об’єднання громад для проведення територіальної реформи), то таке буде й життя.
    ТАК ВАМ І ТРЕБА...

    ВідповістиВидалити
  4. Підняття тарифів на газ, воду і всі інші комунальні послуги в 7 разів – це величезний удар по українцям. В результаті такого непродуманого, навіть злочинного, підняття тарифів на комунальні послуги третина українців опиниться за межею бідності, і не зможе їх платити, а половина українців нестиме останні копійки щоб їх сплатити. Жертвами непродуманої тарифної політики НКРЕКП в першу чергу стануть незахищені верстви населення: пенсіонери, вчителі, лікарі, та інші працівники бюджетних сфер. Інакше як тарифним геноцидом це назвати не можна.
    Жодних обґрунтованих підстав для підняття комунальних тарифів саме до такого розміру немає. В результаті чого їхнє підняття викличе чисельні судові позови громадян та влаштування протестних акцій з задіянням сміттєвих баків для місцевої влади....

    ВідповістиВидалити
  5. Достаточно долгий период мы с вами жили в стране Субвенции: государство якобы сдерживало рост коммунальных тарифов до якобы реальных размеров, а разницу доплачивало монополистам, продающим населению газ, тепло, электроэнергию, воду, в виде субвенций. Доплачивало, естественно, из бюджета – нашими же деньгами. Это была насквозь коррумпированная схема, в ней, кроме капиталистов-монополистов, зарабатывали те, кто устанавливал тарифы; те, кто их согласовывал; те, кто определял размеры субвенций, их утверждал и затем выделял. Это был и остается огромный разветвленный бизнес, высасывающий деньги из государственной казны и лишающий страну малейших шансов на развитие.

    Когда денег «кровосисям» стало не хватать, параллельно с субвенциями появились субсидии которые тоже стали источником дохода для «утверждающих» и «выделяющих». А затем пришел МВФ и сказал: «Все! Лавочка закрывается! “Газвода” должна стоить столько, сколько она стоит на самом деле. А малоимущим – субсидии!» «А как же! – сказало правительство Яценюка. – Конечно! Так и будет – только кредит дайте».

    Недооценили в МВФ сметку наших чиновников, и Система сохранилась полностью. Средства в размере субсидий для окончательно обнищавшего народа нынешнее правительство все так же платит монополистам, а те, кто утверждает завышенные тарифы и дозированно выделяет деньги из казны, по-прежнему «при делах».

    Интересная пропорция получается: чем больше субсидий будет назначено, тем больше денег получат владельцы «газводы», которые, в свою очередь, «не обидят» кого следует. А вы думали, это у нас правительство такое доброе и просто так раздает субсидии всем подряд?

    Это, как по мне, главная часть схемы, но есть и другие нюансы. Представьте на минуточку, сколько людей понадобится для обработки МИЛЛИОНОВ заявлений на получение субсидий и поданых деклараций, на их корректировку и консультации? А затем ведь неизбежно начнется проверка достоверности данных просящих! И у нас разом появится еще одна одна фискальная служба – с начальниками, кабинетами, машинами и… взятками. Еще несколько тысяч человек, которые не сеют, не пашут, не производят материальных ценностей.

    Я умышленно не анализирую смысл и механизмы субсидарной системы. Подобные социальные программы существуют во многих странах мира. Но у нас, еще только начавшись, эта программа приобретает гротескные формы. Ну не могут в нормальном государстве 15 миллионов граждан выживать с помощью субсидий – это не страна, а сплошной собес!

    Похоже, правительство Арсения Яценюка так до сих пор и не поняло, что нашу страну не спасут кредиты МВФ, «правильные» тарифы и субсидии. Не спасут аресты коррупционеров «в прямом эфире» и даже подешевевший газ (интересно, как это отразится на тарифах?). Только создание новых рабочих мест, производств, условий для работы украинских производителей малого и среднего бизнеса, только наполнение рынка своими товарами, только повышение покупательной способности людей дадут необходимый эффект. Нужно срочно менять подходы и систему…

    ВідповістиВидалити