вівторок, 17 вересня 2019 р.

Чи варто змінювати тарифи


     В одному із останніх номерів газети КП «Господар» Варвинської селищної ради оприлюднило інформацію про намір зміни тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення. І коли читаєш цю інформацію то виникає питання, чи варто змінювати тарифи в сторону їх збільшення. Адже підприємство має намір збільшити вартість послуги централізованого водопостачання з 13,43 до 15,74 грн. за 1 куб. м води, а послуги централізованого водовідведення з 35,29 до 41,38 грн. за 1 куб. м стоків.  І особливо це стосується послуги централізованого водовідведення.  Тоді, як це зазначено в інформації, рівень відшкодування фактичних витрат діючим тарифом становить по водовідведенню – 99 %.

     Як на мою думку, це поспішне рішення керівництва комунального підприємства.
По перше. Попереднє рішення виконавчого комітету Варвинської селищної ради від 8.06.2018 року № 75 «Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення» визнано протиправним і нечинним рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду від 2.04.2018 року у справі  № 620/4023/18.  Таким чином, витрати з попереднім тарифом значно зміняться.   
По друге. Керівництву комунального підприємства відомо, що рішення виконавчого комітету Варвинської селищної ради від 29.11.2018 року № 153 «Про встановлення КП «Господар» поточних індивідуальних технологічних нормативів використання питної води» визнано протиправним і скасовано рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду від 2.08.2019 року у справі № 620/1553/19. А в розрахунку тарифів саме і застосовується визначений розмір поточних індивідуальних технологічних нормативів використання питної води.
По третє. Керівництву комунального підприємства також відомо про роз’яснення Мінрегіонбуду щодо реформи ЖКГ де зазначено, що до моменту укладання нових договорів про надання комунальних послуг за вимогами і правилами Закону України «Про житлово- комунальні послуги», нарахування плати за комунальні послуги підприємствами тепло,- водопостачання та водовідведення здійснюватиметься відповідно до договорів, укладених до
1 травня 2010 року.    
Ну і в четверте. Сам розрахунок тарифу здійснений на недостовірних даних, як об’єму води і стоків, так і витрат виробничої собівартості.
     Тож раджу новому керівництву КП «Господар» прислухатися до думки громадськості, привести штатний розпис працівників підприємства до розумних фактичних потреб, здійснити комісією за участі громадськості облік споживачів та укласти відповідні договори із споживачами.  А виконавчому комітету і Варвинській селищній раді при прийнятті рішень керуватися не особистими емоціями, а законодавством України.

     16 вересня 2019 року 

     Голова Варвинської районної громадської організації «За права споживачів»     В.П.Остапець

2 коментарі:

  1. УКРАИНЦЕВ ПРЕДУПРЕДИЛИ О МАХИНАЦИЯХ НАФТОГАЗА С АКЦИОННЫМ ГАЗОМ НА ЗИМУ ПО ЛЕТНЕЙ ЦЕНЕ
    FacebookTwitterTelegram
    Размещено: 17.09.2019
    Украинцев предупредили о махинациях Нафтогаза с акционным газом на зиму по летней цене Газ. Фото: pixabay.com
    Антимонопольный комитет проверит акцию "Газ на зиму по летней цене" от НАК "Нафтогаз". Об этом сообщила пресс-служба ведомства.

    В АМКУ считают, что информация, которую разместили на сайте Нафтогаза об услуге "Газовый запас", не имеет точных условий дополнительного соглашения, которое подписывает потребитель.

    Так, потребитель сможет получить объем газа, который он купил, только в том случае, если рыночная цена топлива будет выше.

    В Антимонопольном комитете отметили, что если в течение этого периода цена на газ будет выше, то потребителю придется его оплатить, несмотря на то что у него есть оплаченный наперед газ.

    Читайте также
    "Бюджет без шкурняков". Как эксперты оценивают проект госказны на 2020
    "За уже приобретенный газ средства не вернутся - просто этот объем "будет ждать", пока цена вновь повысится. А если цена так и останется ниже, то перерасчет будет возможен только после 1 апреля. И это не просто теория: действующая цена на природный газ для населения в августе 2019 года составляла 4770 гривен за 1000 куб. м и была на 226 гривен ниже цены по акции", - сказано в сообщении АМКУ.

    В ведомстве сделали вывод, что Нафтогаз вводит в заблуждение своих клиентов.

    ВідповістиВидалити

  2. Кабинет министров уволил председателя Украинского института национальной памяти. Причина увольнения не называется.
    Кабинет министров Украины уволил директора Украинского института национальной памяти Владимира Вятровича. Об этом сообщил в среду, 18 сентября, сообщил депутат от Слуги Народа Максим Бужанский на своей странице в Facebook.

    ВідповістиВидалити