вівторок, 26 травня 2020 р.

Про тиждень минулий двадцятий.

        Пройшов ще один тиждень, який можна ще також назвати коронавірусним, це вже четвертий тиждень від фіксування появи вірусу в публічній площині, хоча на цьому тижні і не було виявлено нових випадків захворювання у Варвинському районі. Але карантин не пройшов, всі хворі ще не видужали, не пройшов відповідний проміжок часу, щоб ми могли з впевненістю заявити, що осередок епідемії зник.

Хронологія подій
На початок минулого тижня 11 травня, ситуація з розвитком епідемії була наступною: інфікованих – 21 особа, з них померло 5, активних випадків 16, проведено тестування близько 310 проб.
За результатами цього тижня кількість інфікованих не змінилася, так само як і не змінилася кількість померлих. Із всіх інфікованих, які зафіксовані відповідними службами, ніхто протягом минулого тижня на щастя не помер. І загалом події цього тижня, що стосувалися питань епідемії,  були в великій мірі позитивними. Окрім того що всі інфіковані продовжують лікування чи амбулаторно чи у медичному закладі, протягом тижня надходили новини про вже зафіксованих підтверджених пацієнтів, що одужали. Так 13 травня з’явилося повідомлення про трьох осіб, що одужали; 15 травня в п’ятницю тих що одужали було вже 5, а станом на ранок понеділка цього тижня 18 травня число тих хто одужав від корона вірусу у Варвинському районі склало сім чоловік.
Загалом станом на 18 травня 2020 року зафіксованих інфікованих 21, померло 5, одужало 7, активних випадків захворювання 9. Щодо проведених тестувань напри кінець  тижня достеменної, зрозумілої інформації в публічному просторі не було. За повідомленнями станом на 15 травня число тестувань було близько 324, як змінилася ця кількість до кінця тижня незрозуміло.
Окрім цих повідомлень щодо питань розвитку епідемії на території району, варто згадати і про подію що відбулася 15 травня 2020 року коли на території Варвинської ОТГ було демонтовано КПП для контролю руху транспорту без відповідних розпоряджень керівника робіт з ліквідації надзвичайної ситуації. От такі події пов’язані з епідемією на території району відбулися протягом минулого тижня.

Проміжні результати та висновки.
Що ж, вірус як зненацька з’явився так і зненацька почав зникати. Четвертий вірусний тиждень нам не приніс новин про появу вірусу, так само не приніс новин про початок чи розвиток розслідувань кожного з випадків захворювання. Ми ще й досі не знаємо що ж відбулося з нашими земляками і яким чином вірус з’явився в нашому районі. Так само виглядає дивним, що всі контактні особи, які контактували з інфікованими мають негативні результати тестування. Можливо в цьому випадку потрібно лише радіти, так, можливо, адже хвороба відходить, тільки залишається питання, а куди ж вона відходить і чи надовго? Більше того, а що буде коли вона знову зненацька повернеться, або вже повернулася, а ми про це нічого не знаємо? Ну що ж нічого нового ми в цьому не бачимо і не побачимо, як обранці так і призначенці продовжують гнути свою лінію – чим менше людішки знають, тим краще. Адже хіба не це потрібно простим людям, спокій, хіба не є позитивним стан речей коли менше знаєш, краще спиш? До речі більшість населення так і живе, принаймні вдає, що так живе, адже пліткувати та теліпати язиками, особливо по кухнях, полюбляють, мабуть, всі з отих, що хочуть спокійно спати.
На підтвердження певних застережень щодо бажання спокою, тут варто згадати і повідомлення на сторінці районної газети у Фейсбуці, щодо того, що 3 випадки повторного тестування є позитивними.

Ми достеменно не можемо говорити про кого саме йде мова, але хвороба нікуди не поділася, хвороба не вивчена, випадки не розслідувані, та й взагалі це мало кого хвилює у місцевій владі. Адже як можна пояснити цю історію з підтвердженими позитивними тестами у хворих вже більше місяця з повідомленням того ж дня про зняття КПП з автошляхів, що ведуть з Варви до інших населених пунктів району.

Ви зверніть увагу на формулювання причини такого зняття КПП і порівняйте з повідомленням про позитивні результати тестування:
У зв`язку зі стабільною ситуацією щодо поширення коронавірусу на Варвинщині (останніми днями нових виявлень не фіксується, повторні тестування у багатьох випадках показують відсутність вірусу, налагоджено оперативне тестування контактних осіб) Варвинська ОТГ знімає  КПП на в`їздах/виїздах громади.
Це як розуміти? Стабільна ситуація в чому? В тому що дехто з пацієнтів більше місяця не може видужати? Чи у Варві виздоровіли всі хворі, пройшло два тижні, зроблені повторні тестування, всі є негативними, і так далі за протоколом?
Я бачу тут одну стабільність – відсутність адекватності у окремих посадових осіб, що полюбляють приймати незаконні рішення, так як наприклад селищний голова та її окремі підлеглі, а також інші посадові особи які мали б контролювати незаконні дії посадових осіб місцевого самоврядування, такі як наприклад керівник районного штабу або керівник ліквідації надзвичайної ситуації, які б мали відреагувати на незаконне зняття КПП на автошляхах у Варвинській ОТГ. Але цього всього не сталося, у зв’язку зі стабільною ситуацією з відсутності здорового глузду у посадовців.
Ця подія, зняття КПП з автошляхів, є певним маркером, який пояснює ситуацію як з неадекватністю посадовців так і з пріоритетами, які ці посадовці встановили для себе. Зняття КПП це сигналізування нам всім, громаді, що корона вірус та вся ця історія з епідемією закінчилася, принаймні в голові чиновників, і відійшла на другі-треті плани, якщо взагалі не зникла, адже на перший план виходить зовсім інша історія, передвиборча. І всі події що відбуваються чи будуть відбуватися, будуть пов’язані безпосередньо з майбутніми виборами І я хочу нагадати шановні варвинчани, якщо хтось з вас повірив в те, що селищні чиновники дуже переймалися вашим здоров’ям та благополуччям, то ви дуже помилялися, адже не встигло пройти і дев’ять днів після смерті колєги селищних чиновників, а ситуація для них вже стала стабільна та налагодилась. Так що в подальшому дивуватися всім подібним заявам, повідомленням чи діям чиновників не варто, вони будуть відбуватися постійно і чим ближче до виборів тим частіше. Тобто вірусна тема незважаючи ні на що буде відходити на другий план, а на перший план вже вийшла тема виборів, от це і є пріоритетом селищних посадовців на даному етапі.
Ці всі настрої чиновників були напевно підігріті рішенням Кабінету Міністрів України про затвердження перспективного плану зокрема і Чернігвської області, що певним чином окреслює нові обставини майбутніх виборів в ОТГ, адже тепер існуючу Озерянську ОТГ об’єднали з Варвинською і в перспективному плані області тепер є лише Варвинська ОТГ в межах Варвинського району з центром у Варві.
Підтвердженням пріоритетності виборів над реагуванням на виклики епідемії є і позачергове засідання сесії селищної ради, що відбулося 15 травня 2020 року. Яке було оперативно зібране і оперативно проведено. Причиною проведення сесії було судове рішення, яке стосувалося порушення права приватної особи на отримання земельної ділянки, що було порушено Варвинською селищною радою. І це було єдине питання порядку денного. Ви бачили таку оперативність у питаннях протидії епідемії? Я особисто не бачив. Звичайно, що дійові особи цієї беззаконної вакханалії хотіли уникнути відповідальності за можливі наслідки невиконання судових рішень та розголос питання не надання земельної ділянки мешканцю Варви. Саме тому на мою думку і була ця оперативність, що на фоні протидії епідемії виглядає фантастичною.
Це в принципі всі події які варто відмітити і які відбувалися на минулому тижні. Під час закінчення написання цього тексту в мережі з’явилося повідомлення про новий випадок інфікування в селі Журавка, що в значній мірі підтверджує висловлені тут припущення та зроблені висновки. На мою думку після цього випадку епідемія не стане пріоритетною темою для місцевих чиновників, хіба що, не дай боже, хтось помре з працівників селищної ради, або хтось з чиновників обласного рівня дасть комусь з чиновників місцевого рівня по голові, образно кажучи, от тоді можливо хтось кудись побіжить.

23 травня 2020 року.

Павленко Дмитро.

Немає коментарів:

Дописати коментар