неділю, 3 травня 2020 р.

Про тиждень минулий, сімнадцятий або "хайпонемо" на вірусі?


       Ось і минув сімнадцятий тиждень, який багато чого змінив у Варві та навколо, але як видно не для всіх. Ось ми і дочекалися появи вірусу. Те, що було десь далеко, що було вигадкою піндосів і так далі, стало дійсністю. Новий вірус став нашою дійсністю, і на мою думку ми б мали б знати в якій ситуації ми перебуваємо і що нас чекає. Але чомусь так трапилося, що ми в основному нічого і не знаємо, по великому рахунку. Нас годують дозованою та дезованою інформацією, чутки та плітки стали нам за новини, а хтось нас хоче переконати, що є обрані, для яких вірус не вірус. То що ж відбувається навколо? Давайте почнемо розбиратися в тому всьому, адже від цього залежить наше здоров’я та життя, як показує практика.
         Щоб зрозуміти, що саме трапилося на минулому тижні потрібно пильно глянути на події, які відбувалися перед цим.
Хронологія подій.
7 - 18 квітня. Події минулого тижня, що відбувалися від 20 до 26 квітня 2020 року почали розвиватися ще задовго до цього, що можна пояснити інкубаційним періодом коронавірусу. 7 квітня вибрано як ймовірну дату розвитку подій, які наприклад могли відбутися цього дня на православне Благовіщення. Подій що тепер стосуються всіх нас ймовірно відбувалися таким чином.
     В період з 7 до 17 квітня мешканка села Журавка А. займалася, мабуть, звичними для себе справами та вела доволі соціально-активне життя. Її активність, як виявилося пізніше сягнула навіть Срібнянського району, про що буде йтися нижче. В цей період вона захворіла на якесь ГРВІ, як, мабуть, їй здавалось, та займалася самолікуванням, а також консультувалася в Журавській амбулаторії в сімейного лікаря.
     В цей період мешканка села Журавка С., яка ймовірно була близько знайома з мешканкою А., перебувала на роботі, в Варвинській селищній раді. Достеменно не відомо в які саме дні цього періоду вона перебувала на роботі, але 16 квітня це було однозначно, що офіційно зафіксовано в протоколі засідання виконавчого комітету Варвинської селищної ради. На цьому засіданні перебувало загалом близько 15 осіб, що зафіксовано також на світлинах, які розміщено на офіційному сайті селищної ради.

     18 квітня 2020 року мешканка села Журавка А. була направлена сімейним лікарем на проходження рентгеноскопії до Варвинської районної лікарні. Результат проходження цієї процедури дав розуміння, що потрібна госпіталізація до Прилуцької міської лікарні так як була підозра на захворювання на COVID-19. Але в той день жодна медична служба у Варвинському районі не здійснювали перевезення потенційної пацієнтки до Прилук. Ймовірно до міської лікарні пацієнтка дісталася самотужки чи за допомогою родичів. І в принципі події, що передували минулому тижню та вірусному армагедону на цьому й закінчилися, бо далі розпочалися події, які безпосередньо стосуються вже осмисленої, наскільки я розумію, взаємодії з вірусом, хоча і не для всіх. Як стало вже відомо пізніше 18 квітня 2020 року мешканку Журавки госпіталізували до Прилуцької міської лікарні.
19 – 26 квітня.
З повідомлень прилуцького телебачення про тестування мешканки Журавки до кінця не зрозуміло як саме відбувалося тестування. Зокрема з даного повідомлення
, випливає, що  19 квітня було відібрано проби та передано до лабораторії в Чернігів. Першу пробу було визнано неякісною, коли саме її перевіряли знову ж незрозуміло. Другу пробу було передано знову ж до Чернігова у вівторок 21 квітня, але її визнано пустою. І вже на наступний день 22 квітня вже іншу пробу було передано до лабораторії в Києві. Цього ж дня до Прилуцької міської лікарні було госпіталізовано і чоловіка  цієї мешканки Журавки. Результат тестування з’явився лише по телефону увечері 23 квітня, про що повідомила головний лікар Прилуцької міської лікарні. При цьому офіційно результати тестування до Прилук з Києва через Чернігів надійшли лише 24 квітня 2020 року. За цей весь час мешканка Журавки А. перебувала на лікуванні і 23 квітня 2020 року близько 16 години померла. Це була перша смерть у Варвинському районі від коронавірусу.
Після цього випадку станом на 24 квітня 2020 року були протестовані чоловік померлої та рентгенолог Варвинської районної лікарні і в них також було підтверджено коронавірус, при цьому рентгенолог перебуває вдома на самоізоляції без тяжких проявів хвороби. Того ж дня до Прилуцької міської лікарні з підозрою на COVID-19 також були госпіталізовані мешканка Журавки С. та її чоловік .
Цього ж дня 24 квітня 2020 року Журавка була визнана осередком спалаху інфекції та відповідною комісією було прийнято рішення про встановлення блокпостів на трьох напрямках руху в селі .
Робота блокпостів по суті налагодженою не була з самого початку, в соц. мережах люди, які рухались через них або критикували відсутність будь кого на них, або відверто глузували та обурювались їх роботою.
    Поряд з подіями, що відбувалися у Прилуках та Журавці, у Варві також відбувалися події пов’язані з вірусом. Так орієнтовно 23 квітня 2020 року до Варвинської районної лікарні звернувся мешканець Варви В. і скаржився на погане самопочуття. Після його огляду він був госпіталізований до терапевтичного відділення Варвинської районної лікарні без будь яких підозр на коронавірус, він був госпіталізований до звичайної палати де перебували і інші хворі. На наступний день до лікарні звернулася і мати вище вказаного мешканця Варви, в неї діагностували щось на зразок інфекційного отруєння, за результатами чого її госпіталізували до інфекційного відділення Варвинської районної лікарні. А вже на наступний день в суботу 25 квітня 2020 року зі скаргою до швидкої звернувся і батько мешканця Варви В., якого було госпіталізовано до терапевтичного відділення. Після такого збігу обставин, всіх трьох мешканців Варви з цієї сім’ї було направлено до Прилуцької міської лікарні з підозрою на  COVID-19. .
      Цього ж дня 25 квітня в зв’язку з подіями які відбулися у Варвинській районній лікарні коли інфіковані корона вірусом пацієнти могли контактувати як з медпрацівниками так і з іншими пацієнтами, районна комісія з ліквідації наслідків епідемій прийняла рішення закрити терапевтичне та інфекційне відділення Варвинської районної лікарні на обсервацію, ізолювавши там як пацієнтів так і медпрацівників.
      Якщо скласти це все до купи, безперечно це виглядає як вірусний армагедон, який буквально за кілька днів перевернув все з ніг на голову як у Журавці так і в Варві та Прилуках.
       А вже в неділю 26 квітня незважаючи на вихідний, з самого ранку у Варві, районі, а потім і в Прилуках працювала обласна комісія з ліквідації наслідків епідемій в тому числі за участі голови ОДА. За підсумками цього тижня визнаних інфікованих у Варвинському районі 12, з них 8 в Журавці, а це сім’я мешканки Журавки А. та її рідна сестра, яка теж захворіла, перебувала вдома, була госпіталізована, але 25 квітня померла, всього 5 чоловік (2 померло); сусідка цієї сім’ї, мешканка села С. та її чоловік. У Варві 4 особи – троє сім’я В. та працівник рентген кабінету. Також комісія визначила 149 контактних осіб цих всіх хворих, що це за особи, чи це лише Варвинський район чи і Прилуцький до кінця не зрозуміло, а також було проведення забір проб для тестування у 49 осіб, от таке закінчення цього тижня. 
Проміжні результати та висновки.
1.     Історії захворювання.
На початок цього тижня, тобто на ранок 27 квітня 2020 року ми маємо три ймовірно різних історії виникнення вірусу. Перша – це мешканка Журавки А, друга – мешканка Журавки С., третя – мешканці Варви В. Кожна з цих історій має свій розвиток, про який до кінця нічого невідомо. Але запитань за кожним випадком більше ніж достатньо, відповідей на них немає, громадськість не поінформована, розуміння де і коли на кожного з нас може чекати вірус немає.
Перша лінія розвитку інфекції є найбільш потенційно небезпечною та об’ємною, але незважаючи на це інформації про це повний нуль. А в цій лінії розвитку вірусів є кілька моментів. По перше, мешканка Журавки А мала ймовірні контакти з працівниками Журавської амбулаторії та відповідно сімейним лікарем, які наслідки таких ймовірних контактів невідомо. Чи цю інформацію ніхто не досліджує чи вже приховується наявна, незрозуміло. Але очевидно, що мешканці Журавки мають її знати, тому що це може врятувати їх життя та й життя інших можливих контактних осіб
По друге, інфікована та визначена носієм вірусу працівник рентген кабінету, яка перебуває на самоізоляції теж має якесь коло контактних осіб, але розвиток цієї історії також невідомий, що також наражає на небезпеку вже варвинчан.
По третє контакти, які були безпосередньо в даної мешканки в Журавці теж ніхто не досліджує та не повідомляє результати, можливо комусь це може здатися що так треба, щоб не було паніки і так далі, але така мовчанка лише поглиблює недовіру до влади як такої, і наражає будь кого на небезпеку.
Позитивним прикладом розповсюдження інформації про контакти інфікованих та їх пошук є безперечно історія в Срібнянському районі, де 26 квітня було встановлено контактну особу з мешканкою Журавки та знайдено коло контактних осіб такої особи, про що повідомляла газета Срібнянщина.
Друга лінія розвитку, взагалі, може набрати катастрофічних наслідків. Про що йде мова. Мешканка Журавки С., яка працює у Варвинській селищній раді була госпіталізована 24 квітня, за вісім діб до цього, а саме 16 квітня, що потрапляє в період в 14 діб можливого розвитку захворювання, дана особа перебувала на роботі, більше того брала участь в засіданні виконавчого комітету. Достеменно не відомо з яким колом осіб могла контактувати дана інфікована, але їй про це має бути відомо.

Як можна побачити зі світлин з даного засідання, які є в публічному доступі чітко видно, як інфікована перебуває на відстані близько півметра від селищного голови. Цей факт поряд з усіма наступними фактами та подіями робить цю історію потенційно катастрофічною. І я поясню чому. На сьогодні як повідомлялося у ЗМІ в селищній раді визначено 30 контактних осіб, які мають бути на самоізоляції. Чи потрапили в це коло контактних осіб члени виконкому, які там перебувають на громадських засадах, яким чином було враховано чи ні старост Леляків та Калиновиці, вони потрапили до контактних осіб? А це мешканці інших населених пунктів, не Варви.
Окрема історія з селищним головою Саверською-Лихошвою, яка будучи контактною особою першого кола після контакту 16 квітня 2020 року постійно перебувала на роботі, брала участь в численних засіданнях, нарадах, в роботі обласної комісії 26 квітня, про що є світлини в публічному доступі. Ця особа мала перебувати на самоізоляції не контактуючи взагалі ні з ким. Більше того це все продовжується та нарощується. На сьогоднішній момент Саверська-Лихошва не протестована, більше того у випадку позитивного тестування хто може дати гарантію, що результати тестування не приховаються, як було з мешканкою Журавки, щоб приховати всі наступні кроки?  Поліція, яка мала б відреагувати на це все, в тому числі примусовою ізоляцією, взагалі ніяким чином не реагує. Що це, як може громадськість сприймати ці всі факти? Це шкідництво, тероризм, що це??? У переддень дня пам’яті про Чернобильську трагедію ця посадова особа, тягне до алеї так званої слави, ліквідатора аварії на ЧАЕС, який перебуває в групі ризику, так як має поважний вік, за 70 років, щоб з ним поручкатись та подихати на нього без маски, це знову що?


Шановний пане Андрій Прокопенко, ви голова ОДА, дуже публічна особа, публічно показуєте свою небайдужість до питань боротьби з розповсюдженням вірусу, як ви можете прокоментувати ці всі факти, це що на вашу думку? Чому ви не вживаєте заходів? А ви протестувалися, адже ви потенційно контактна особа з Саверською-Лихошвою? Як ви думаєте вірус розповсюджується дивлячись на морди та ксіви, чи може в інший спосіб?
Третя лінія розвитку інфекції також має численні відгалуження та є надзвичайно потенційно небезпечною. В колі цієї лінії розвитку інфекції кілька змін персоналу терапевтичного та інфекційного відділення, в тому числі й ті, які ймовірно не перебувають на обсервації в стінах лікарні, а це десятки контактів. Окрема історія з літніми людьми, за якими доглядала мешканка Варви В., і яка визнана інфікованою. Більше того 29 квітня була визнана інфікованою і літня особа, за якою доглядали, а інша літня особа померла чи 26 чи 27 квітня і була похована без тестування. На сьогодні є й інші відгалуження цієї лінії розвитку інфекції в тому числі за місцем роботи молодого чоловіка інфікованої сім’ї.
Підсумовуючи вище викладене число контактних осіб в 130 чи 140 чоловік виглядає жалюгідно малим, адже як пояснював голова обласної комісії з ліквідації  епідемій в число контактних осіб зараховується перше та друге коло контактних осіб, а це може бути декілька сотень чоловік, і тут відразу виникає запитання – число контактних осіб свідомо занизили???
Причини інфікування.
Окремого пильного погляду потребує питання причин інфікування в кожній з трьох ліній розвитку епідемії станом на сьогодні,  на 30 квітня 2020 року таких причин так ніхто  і не назвав. До прикладу в Чернігові озвучені причини появи всіх відомих випадків зараження. Чому цього немає у Варві та Журавці??? Я цього не можу зрозуміти.
Особливо дивним це виглядає в контексті першої та другої ліній розвитку вірусу в нашому районі. Адже мешканки Журавки були між собою знайомі та могли контактувати, більше того могли отримати інфікування з одного джерела поза межами району. Це питання є дуже важливим. Особливої ваги воно набуває в тому числі в контексті публікації у в районній газеті. Так в цій публікації зазначено: Ця родина не контактувала із сім`єю перших журавських пацієнтів, але жінка перед початком загальноукраїнського карантину перебувала за кордоном. Повернувшись, пройшла двотижневу самоізоляцію і приступила до роботи, не маючи ознак хвороби. На якій підставі газета робить даний висновок і більше того з якою метою? Це встановило розслідування, це висновок комісії? На мою думку ця публікація є маніпуляцією, яка має на меті приховування дійсної інформації.
Тож підсумовуючи аспект причин інфікування виникає питання чому від громади приховується інформація, адже є особи, які знають про причини інфікування, натомість газета займається маніпуляціями.


Причини розповсюдження інфекції.
Причинами появи та розповсюдження інфекції перш за все, звичайно, треба вважати соціальну взаємодію людей, як таку. І в кожному конкретному випадку це буде якась конкретна особа чи особи та конкретна історія та персональна відповідальність. Але соціальна взаємодія є природньою, її не можна стовідсотково уникнути, хоча це не є виправданням певним порушенням карантину чи вимог правил поведінки за певних умов. Всі роблять помилки та повинні за них нести відповідальність, але в цьому контексті ніяким чином, на мою думку, не можна спів ставляти відповідальність приватної особи, яка могла інфікуватися того не знаючи та не розуміючи, і відповідальність органів влади та їх посадових осіб, в тому числі медичних працівників.
Вище відтворені події минулого тижня спонукають нас всіх задуматися та задатися питаннями чому перш за все посадові особи вчиняють порушення вимог законодавства, своїх посадових обов’язків або вчиняють бездіяльність.
Перш за все, в цій історії, на мою думку, варто говорити про відсутність чіткого центру прийняття рішень та керування процесом протидії епідемії, а відповідно і комунікації про це з громадою та зацікавленими особами. Цей аспект проявлявся і проявляється в багатьох моментах, які супроводжували цю всю епопею. Комунікація провалена взагалі. Ні районний штаб, ні керівник ліквідації надзвичайних ситуацій не є центром комунікації. Вони особисто не є першоджерелом повідомлень про ситуацію, яка хвилює всіх. Таким центром до летального випадку були соцмережі, які якусь інформацію із офіційних джерел чи від офіційних осіб перемішували з чутками та плітками, і це все ходило поміж людьми. Постійні повідомлення від штабу ліквідації надзвичайних ситуацій почали з’являтися в районній газеті тільки від 25 квітня 2020  року.
Теж саме стосується закупівлі засобів захисту як для медичного персоналу так і взагалі для будь яких соціальних служб. Ця закупівля і зараз ведеться через соц. мережі волонтерським способом, про інші закупівлі нічого не відомо, можливо вони і є, але на фоні інформаційного шуму їх немає. І коли я особисто читаю в коментарях в соцмережах, що медпрацівники звернулися до однієї з приватних осіб, щоб та за зібрані з мешканців кошти придбала то те то се і так далі, то на другий місяць карантину це виглядає дико. Невже в районній лікарні де працівників ледве не 200 штатних одиниць немає відповідального за закупівлю будь чого, як препаратів так і засобів захисту? У закладі первинної медицини близько 100 штатних одиниць і там виявляється теж нікого немає. І результат цього відомий на прикладі працівника рентгенкабінету. Більш красномовно це оцінив народний депутат Валерій Дубіль, який прямим текстом заявив, що у всіх медичних закладах Варви немає належних засобів захисту мед працівників взагалі, адже як він констатував маска з тканини не є захистом для медпрацівника. Тоді виникає питання, а що ж до 25 квітня купували, і як бути далі, більше того коли пів лікарні зачинено на карантин разом з її мешканцями.
Організація роботи блок постів наприкінці минулого тижня також підтверджує відсутність чіткого та жорсткого керівництва та спроможність організувати процес протидії епідемії. Я не збираюся когось тут засуджувати та визначати винних, я констатую факти, а вони такі як є я їх не вигадав, більше того ці причини має хтось встановити та зробити відповідні висновки.
Поряд з цим окремої уваги відповідальних осіб потребує і сам процес медичного обслуговування, адже на сьогодні районна лікарня потенційно може стати найбільшим розповсюджувачем вірусу, і це знову ж питання до організації процесу там в середині. І я повністю згоден з тезою висловленою народним депутатом Валерієм Зубом, який констатував в своєму дописі на своїй сторінці у фейсбуці:
Ситуація, яка розвивається на моєму рідному окрузі дійсно критична!!!
Я реально розумію, що та допомога, яку я особисто взмозі надати це, на жаль, замало! …вважаю епідситуацію, яка склалася в регіоні потрібно взяти під контроль МОЗ, збільшити додаткове надходження засобів індивідуального захисту медичного персоналу, обов’язково пробірок, деззасобів.
 
 Тому підсумовуючи все вище викладене я змушений попросити народного депутата Валерій Зуб та голову ОДА Андрій Прокопенко терміново втрутитися в процес протидії епідемії саме у Варві, якщо звичайно це Вас турбує. Для цього на мою думку у Варву повинен з’явитися чиновник високого обласного рівня, який або сам буде здійснювати безпосередньо керівництво цим всім процесом, або буде його здійснювати чиїмись руками із-за спини, але безпосередньо. Це потрібно для того, щоб одних підігнати, інших вмотивувати, а з третіх збити пиху та корону, яка в них є і без вірусу та привести це все хоч до якогось ладу, саме для цього потрібна ксіва високого рівня або з Чернігова або з Києва. Якщо таких посадових осіб немає, то приїздіть самі, бо ця ситуація може вилитися в натуральний армагедон в десятки разів страшніший ніж був на минулому тижні. Хоча може Варву вибрали в медико-соціальний експеримент і все так має бути? Можливо не дарма селищний голова нехтуючи самоізоляцією ганяє по Варві, контактуючи з усе більшим числом мешканців, що скажете Андрій Прокопенко, ви ж забезпечуєте дотримання законодавства на відповідній території???
30.04.2020 року
Павленко Дмитро



Немає коментарів:

Дописати коментар