пʼятниця, 15 травня 2020 р.

Про тиждень минулий вісімнадцятий або переляк пройшов можна і розслабитись.

        Пройшов ще один тиждень під знаком вірусного армагедону, і навряд чи він приніс якусь ясність в ситуацію в якій ми опинилися, чи когось заспокоїв, мабуть, навпаки, хоча може і не всі так бачать ситуацію.
       Хронологія подій.
       Станом на початок 18 тижня, тобто 27 квітня 2020 року у Варвинському районі було зафіксовано 12 випадків захворювання (8 Журавка та 4 Варва), з яких три виявилися летальними (2 сестри з Журавки, та чоловік з Варви, який помер чи ввечері 26 чи над ранок 27 квітня. Цього ж дня Варву було визнано осередком інфекції та вирішено встановити блокпости.

      28 квітня ситуація ніяк не змінилася в порівнянні з попереднім днем.
      Протягом 29 квітня ситуація з розвитком захворювання змінилася, в другій половині дня з’явилася інформація про нових виявлених інфікованих загалом їх стало 16, а додалося саме 4-и таких хворих: двоє з них діти інфікованого чоловіка з Варви, а також літня жінка прикута до ліжка, яка доглядалася жінкою цієї інфікованої сім’ї з Варви, а також мати інфікованої із Журавки, що працювала в селищній раді (на момент написання цього допису вже було відомо про смерть цієї працівниці). Станом на середу минулого тижня кількість зроблених тестувань зросла з 49 до 72.
    Станом на 30 квітня 2020 року ситуація з захворюванням не змінилася, окрім випадку надходження до Прилуцької міської лікарні мешканки Варви з підозрою на інфікування та з відповідними симптомами – високою температурою та наявністю пневмонії.
     01 травня підтверджених інфікованих було стільки ж, тобто 16 у всьому районі, станом на п’ятницю минулого тижня було зроблено 120 тестів. До речі про результати тестувань протягом робочого тижня так ніхто і не повідомив. Тобто скільки з цих 120 зроблених тестів перевірено лабораторією та надано результатів тестування, і які саме ці результати. Поряд з цим в районній газеті з’явилося повідомлення, що п’яти медпрацівникам терапевтичного відділення надійшли результати тестування, які виявилися негативними, і тому вони залишили відділення, де перебували на самоізоляції.
   У суботу 02 травня ситуація з розповсюдженням захворювання не змінилася, нових випадків не виявлено, окрім цього зроблено 44 ПЛР-тестування. Увечері цього дня померла дружина чоловіка з Варви, що помер в неділю минулого тижня  26 квітня 2020 року.
  Протягом неділі 03 травня надійшла інформація що підтверджено ще двох хворих на корона вірус, сусід першої хворої у Журавці, та мешканка Варви, що доглядала літню жінку, яка начебто інфікована та перебуває на лікування в Прилуцькій міській лікарні. Загалом на початок цього тижня, тобто на ранок 04 травня 2020 року, за підсумками минулого, у Варвинському районі 18 інфікованих, 10 в Журавці та 8 у Варві, проведено 164 тестування, результати яких незрозуміло де як і коли будуть, протягом тижня померла одна інфікована, що загалом на кінець тижня за підсумками з початку епідемії склало 4 особи.
Проміжні результати та висновки.
Якщо поглянути загалом на розвиток епідемії в нашому районі то кількість інфікованих за тиждень зросла на 50 %, а кількість смертей на третину. Можливо від 17 тижня цей, 18—й, виглядає не таким страшним, адже можна порахувати і по інакшому, смертей менше втричі, а інфікованих – вдвічі. І як мені особисто здалося, хтось саме так і подумав, адже в повітрі з’явилася якась розслабленість. Я говорю про чиновників, владу, відповідальних осіб. Особливо ніхто нікуди не побіг, особливо ніхто не забігався, щодо організації фінансування всіх процесів, організації роботи блок постів, штабу, акумулювання бюджетних коштів та інших можливих фінансових ресурсів. Єдине що варто відмітити, що в мережі регулярно і методично почала з’являтися інформація про стан справ з епідемією, що в районній газеті, що на власній сторінці у фейсбуці керівника апарату РДА Олександра Філоненка, за що йому окрема подяка. Таке враження, що отой переляк що можна було спостерігати в неділю 26 квітня 2020 року розвіявся та загалом відповідальні особи розслабилися, як передає сарафанне радіо, один з керівників приблизно так і висловлювався – типу чого ви паритесь в нас все нормально, все під контролем.
   Про що я? А про те, що за минулий тиждень, як і за попередній так ніхто і не відповів на питання, а де ж взявся вірус в нашому районі? Я нагадаю, що умовно можна всю нашу епідеміологічну історію розділити на три лінії розвитку захворюваності. Так от по кожній з них ніякої інформації про появу вірусу та його розвиток. Ніхто не говорить про розслідування, а таке передбачено, це не досхочу, що і передбачено статтею 36 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб»:
Стаття 36. Порядок епідеміологічного обстеження (розслідування) епідемій та спалахів інфекційних хвороб
Усі епідемії та спалахи інфекційних хвороб підлягають епідеміологічному обстеженню (розслідуванню) з метою встановлення причин їх виникнення, факторів передачі інфекції, визначення меж осередків інфекційних хвороб та масштабів поширення епідемії чи спалаху інфекційної хвороби, вжиття заходів щодо їх локалізації та ліквідації, а також виявлення осіб, винних у виникненні епідемії чи спалаху інфекційної хвороби.
Панове чиновники, що там, ау? Хтось думає хоч поворухнутись? На сьогодні керівником ліквідації надзвичайних ситуацій видано три розпорядження, але про це немає і слова. Як можна говорити про хоч якісь заходи з локалізації, я вже не говорю з ліквідації, коли не проведено відповідних заходів, коли ні чиновники ні населення, яке ці чиновники мають захищати взагалі нічого не знають про появу та причини розвитку хвороби.
І на сьогодні кожна з трьох ліній розвитку епідемії мають своє продовження:
1-а лінія (Журавка, мешканка А. – один  інфікований);
2-а лінія (Журавка, мешканка С. – один інфікований);
3-я лінія (Варва, мешканець В. – чотири інфікованих).
Що тут додаси, продовжуйте розслаблятися.

Фейкова самоізоляція.
      В цьому розділі цього допису я коротко зачеплю ту ж тему яку порушував у своєму попередньому дописі про попередній тиждень, і буде це стосуватись самоізоляції однієї особи, першої посадової особи Варвинської ОТГ. Мова йде про Саверську-Лихошву В.В. Її контактування з інфікованою особою є публічним, про що повідомлено нам всім на сайті селищної ради. Публічні факти її фейкової самоізоляції також відомі.
То в нас карантин чи ні, всім можна порушувати його чи тільки обраним? Скільки протоколів складено на селищного голову? Володимире Стефановичу, з  якою метою ви видаєте свої розпорядження щоб їх не виконувати?
        Чому я наголошую на цьому випадку? А тому що це яскравий приклад тези закон для всіх, а точніше для лохів, а собі що заманеться. Це яскравий випадок нехтуванням всім, і плюванням на всіх. Може хтось скаже, так а нічого не трапилося. По перше, ми не знаємо чи трапилося чи ні, чи були симптоми чи ні, чи вони з’являться чи ні, і так далі, ми взагалі нічого не знаємо про цю хворобу, але ми чітко знаємо, що навіть незважаючи на смертельну небезпеку чиновники загалом, і зокрема конкретний чиновник, срати хотів на всіх і все.
Вірус начебто є, але його немає.
В продовження теми здобутків селищного голови варто згадати і історію з літньою, прикутою до ліжка, жінкою, яку за версією адептів сонцесяйної «врятувала» ця ж таки сонцесяйна. Ми всі пам’ятаємо історію яким чином ця жінка потрапила до Прилуцької міської лікарні, і я думаю всі хто цікавиться новинами розуміють, що достеменної відповіді на  питання а чи був вірус немає, бо чомусь і температура в нормі і легені працюють ледве не на 100 % та ще у такому віці. Звичайно перебування в інфекційному відділенні поряд з інфікованими це питання так чи інакше може вирішити, але відповідь чи він був насправді ми можемо офіційно ніколи не отримати.
Поряд з іншими історіями з результатами тестування, особливо з першою інфікованою з села Журавка, ціною життя якої по суті були викриті випадки маніпуляцій з відібраними для тестування матеріалами та результатами такого тестування, цей випадок ставить різко питання, чи можна довіряти тестуванням, які там помилки чи похибки і так далі. Особисто я в даній ситуації вбачаю відповідальність лабораторії в Чернігові, це моя суб’єктивна думка, а вже розслідування згаданого інциденту покаже дійсну картину речей, хоча в цей час слабко віриться в неупереджене розслідування.
Тестування.
        Ще одним мало зрозумілим процесом, навіть без врахування можливих маніпуляцій в чернігівській лабораторії, є тестування кола контактних осіб з інфікованими.  Мережа забита запитаннями до чиновників, а чому махлюють зі списками контактних осіб першої та другої хвилі, чому взагалі махлюють з такими списками, чому говорять про тестування медиків, а не говорять про тестування поліціянтів чи рятувальників, що працюють на блокпостах??? А якщо взагалі є потреба пройти тест при наявності симптомів, так як це трапилося на минулому тижні з мешканкою Варви, яку протестували наприкінці тижня, чого вона чекала три чи чотири дні, при цьому хворіла задовго до того як змушена в приватному порядку звернутися в прилуцьку лікарню. Тобто питань взагалі безліч.
       Так само безліч питань і до інформування про тестування та їх результати. В одному дописі це інформація наростаюча, в іншому за один день, в третьому мова йде про протестованих осіб, а в четвертому про кількість тестувань, при цьому є випадки коли одній особі роблять кілька тестувань. Особисто в мене таке враження, що з тестуванням вже достеменно ніхто не розбереться, там хаос. І за словами чиновників не у офіційних повідомленнях, а у відповідях на запитання в соцмережах, практично всі тести негативні. Якщо на це все накласти питання до приховування результатів тестування лабораторією в Чернігові, то взагалі стає незрозуміло що відбувається і яка насправді картина розвитку епідемії.



Медичні заклади району та їх робота.
      Як вже згадувалося вище на минулому тижні розпустили медиків, що перебували на самоізоляції в терапевтичному відділенні, повідомивши, що результати їх тестування негативні. Що тут скажеш, значить добре що так все трапилося. Але де ж інформація не про медиків, а про пацієнтів, які перебували разом з інфікованим пацієнтом в терапевтичному відділенні близько двох чи й більше діб? Цих же ж пацієнтів обслуговували ці ж медики, інформації про їх самоізоляцію в межах терапевтичного відділення немає, інформації про тестування також немає, про результати тим більше. Де ці люди?
     За неофіційною інформацією незважаючи на відсутність вірусу в даному відділенні лікарні, відділення і по сей день не працює, а відповідно не приймає пацієнтів, тобто не здійснює ніякої діяльності. Та й взагалі що коїться з нашою районною лікарнею незрозуміло. Ми бачимо як кожного дня повідомляє про стан справ головний лікар міської лікарні в Прилуках. Я не говорю, що потрібно зробити так і в нас, але з часу жорсткого карантину пройшов місяць, з часу  появи розуміння, що на території району вірус пройшло вже більше двох тижнів, при цьому ми не чуємо керівників медичних закладів. Хоча б висловили свою розгорнуту позицію через районну газету. Не інтерв’ю про щось там що комусь приснилося, а позицію керівників з оцінкою стану справ, стану забезпечення медичного персоналу та позицію як медичні заклади збираються реагувати на виклики, бо з огляду на попередні події про виклики ці заклади та їх керівники дізнаються в останню мить. Я говорю як про лікарню так і про первинну ланку медицини, питань дуже багато. Будемо мовчати і далі, і розповсюджувати плітки, що в міській лікарні ніхто пацієнтів з Варви не лікує, здійснювати закупівлі засобів захисту та препаратів через бара холочку, чекати що волонтери комусь привезуть їсти і так далі, чи може хтось все таки щось почне робити?
Органи місцевого самоврядування.
      Загальне керівництво ліквідацією епідемії здійснює Варвинська РДА в особі її посадовців. Здійснює на мою думку кепсько, немає протоколів на публічних зухвалих порушників, немає розслідування, немає організації централізованого процесу закупівель та контролю необхідних засобів захисту тощо, немає централізованого злагодженого управління процесом. Справи кепські. Але тут я б хотів зосередити увагу саме на обраних особах, а не на призначених. Ми повинні розуміти, що чиновники до адміністрацій призначені, звичайно що ми можемо впливати на їх роботу, можемо гавкати на них, проклинати і так далі, але ми їх не обирали, в цьому випадку немає безпосередньої відповідальності кожного громадянина, а тільки опосередкована, наприклад через вибори блазня, так є відповідальність, але не безпосередня.
А от що стосується місцевих голів та депутатів, то тут є безпосередня відповідальність та зв'язок. А що ж наші обранці? А обранці нічого, взагалі. Від часу жорсткого карантину від 06 квітня 2020 року ні районна,  ні селищна ради не проводили засідань. Ніхто не переглядав бюджети в зв’язку з поширенням вірусу на території району. Сидять як руді миші. Жодної ініціативи, а поназивалися цілими фракціями, хоча хто ж нам винен, кого обрали те й маємо. Про засідання селищної ради від 02 квітня 2020 року я детально писав, і я думаю хто читав той все зрозумів, якщо хто не читав – прочитайте . Тоді майже з 7 млн гривень на програму ліквідації надзвичайних ситуацій передбачено 200 тисяч гривень. Є орієнтовний розподіл цих коштів, але на який час їх вистачить? Як вони розподіляються зараз і так далі??? А що робити вже завтра коли ці кошти закінчаться, адже у Варві працює три блокпости вже зараз, а інші видатки, а може вони вже закінчилися?
На премії так ніхто і не зазіхнув, лунають пропозиції не ремонтувати дороги, водогін вже «поховали», а премії це святе. У наших горе обранців, точніше лихо обранців, вистачає розуму лише у бара холочці маніфести розписувати.

Що ж шановні варвинчани, що називається, ми живемо сьогодні так, як вчора проголосували, маємо те що маємо, підсумовуючи все вище зазначене треба констатувати, що закінчення карантину в таких обставинах нам не бачити до нового року, тільки до якого саме зовсім незрозуміло. Ситуацію ускладнює повна неадекватність місцевої влади, до прикладу поведінка селищного голови, дурні балачки про страхіття Прилуцької міської лікарні, що можуть в майбутньому перерости в справжнє несприйняття та антипатію пацієнтів з варвинського району і так далі.
В такій ситуації що склалася відповідь на головне питання, що робити, за тиждень не змінилася. Хто хотів зробити певні висновки їх зробить, а хто ж ні то що ж я можу сказати. Нам лишається тільки далі соблюдать карантин, ми ж не обрані, ми ж лохи, а вірус як ми можемо спостерігати не дивиться на морди та ксіви, так що давайте ляжемо та будемо чекати, оце вистава, яке ще потрібно реаліті-шоу?
Щодо інших подій що відбуваються на фоні основних, то про них якось окремо, але всі вони розвиваються під егідою осінніх місцевих виборів, так що коли читаєте інформацію сприймайте її через певну призму, про що можливо в найближчий час буде допис.

07.05.2020

Павленко Дмитро

Немає коментарів:

Дописати коментар