вівторок, 26 травня 2020 р.

Про тиждень минулий дев’ятнадцятий.

        Минув ще один коронавірусний тиждень у Варві. Можна по різному його оцінювати та сприймати. З одного боку кількісно епідемія наче пішла на спад, але ми то всі розуміємо, що те все відбувалося взагалі незрозуміло як на фоні того, що як таких заходів ніхто і не проводив, окрім хіба що дотримання всіма загального карантину. Але якось воно ся стало, але чи на довго?


Хронологія подій.
           Минулий тиждень розпочався 04 травня 2020 року, на ранок цього дня у Варвинському районі 18 інфікованих, 10 в Журавці та 8 у Варві, проведено 164 тестування, визначено контактних осіб 199. Цього ж дня у Чернігові відбулося засідання штабу  з ліквідації надзвичайної ситуації, до речі за участі депутата Верховної ради України Валерія Зуба. Де зокрема обговорювалася ситуація з пандемією і у Варвинському районі, рідному для народного депутата. Про результати цього засідання невідомо нічого, повідомлень та прийнятих за результатами розпоряджень немає. І взагалі, наче провели якесь підпільне засідання.
       Наступного 05 травня ближче до обіду з’явилася інформація про виявленого ще одного інфікованого у Варві. Інфікованою виявилася медпрацівник одного з мед закладів Варви. Цього ж дня відібрано 11 проб для тестування. Тобто виходить загалом 175 тестувань (хоча офіційно станом на 04 травня було визначено 163 тестування, одна проба десь загубилася).
   Станом на 06 травня ситуація з розвитком епідемії залишалася стабільною. При цьому було визначено 219 контактних осіб, і тестувань зроблено в кількості 199. Цього ж дня трапилася і трагічна сторінка цієї історії, в Прилуцькій міській лікарні померла мешканка Журавки, яка працювала в Варвинській селищній раді. Наслідком цієї смерті, була гостра реакція її колег, які одна перед одною почали писати листи та звернення, хто депутатам, хто голові ОДА, а хто і презеденту.
    Четвер 07 травня 2020 року виявився надзвичайно насиченим на події. Станом на ранок цього дня була інформація лише про додаткових протестованих, загалом 228 тестів, але вже обідом надійшла інформація про ще двох осіб в яких було підтвердження інфікування, одного мешканця Журавки, батька першої інфікованої, та одного з сімейних лікарів  з Варви, таким чином загалом у районі станом на 07 травня було зафіксовано 21 інфікованого коронавірусом.
Поряд з цим Варву відвідала ціла обласна делегація різноманітних посадовців на все ту ж тему – епідемію, про що було повідомлено в газеті. Кожен з учасників такої зустрічі на задньому дворі районної ради зробив свої висновки та виніс з того свої бачення, про що ми почули згодом.
    Станом на 08 травня 2020 року в районі було 21 особу інфіковано, з яких 5 померло, визначено коло контактних осіб в кількості 237 осіб та зроблено 263 тестування. Протягом наступних днів суботи та неділі 09 та 10 травня ситуація з розповсюдження захворювання залишилась стабільною. Було відібрано додатково 47 проб для тестування. Таким чином на початок цього тижня на ранок 11 травня ситуація була наступною: інфікованих – 21 особа, з них померло 5, проведено тестування близько 310 проб.


Проміжні результати та висновки.
        Що ж загалом минулий тиждень показав в повній мірі кількісний спад захворювання. Загалом за тиждень відносно попереднього виявлено лише 3 випадки тобто з 18 чоловік кількість інфікованих зросла до 21. Рівень смертності за тиждень склав 1 людину, так як і попереднього тижня. Значно зросла кількість тестування, і як можна зрозуміти забір тестів та направлення їх на аналіз можна сказати поставлено на рейки, що не може не порадувати на фоні інших «здобутків».
         Але потрібно сказати і про інше у трьох нових випадках ми отримали дві нові лінії розвитку інфекції. Тобто один з інфікованих є батьком першої хворої з Журавки, і це продовження першої лінії розвитку вірусу. На сьогодні можна сказати, що всі три лінії розвитку інфекції, що були з’явилися під час двох попередніх тижнях, на даний час згасли або пригасли і цей випадок що відбувся на минулому тижні був останнім, принаймні на даний час. Але решта два випадки два медпрацівники це четверта та п’ята лінії розвитку хвороби на теренах Варвинського району. І це має нас насторожити, насправді, тому що як вони будуть розвиватися взагалі незрозуміло. Розслідувань появи цих випадків як не було так і немає, можливо і не буде, так що нам лишається тримати соціальну дистанцію та очікувати розвитку подій.

Смертність та Прилуцька міська лікарня.
      Після обіду 06 травня 2020 року, як вже згадувалося, Варву облетіла новина про смерть працівниці селищної ради. Ця подія чомусь стала диким спусковим гачком для найвищих посадових осіб селищної ради, та й для соціальних мереж також. Хто що тільки не писав. Винних визначили швидко та й легко. В Прилуцькій лікарні вбивають варвинчан; їх там повільно доводять до смерті; та вони з нас здіваються; треба міняти лікарню; там не лікарі а хто зна хто, і так далі. Наче хтось спустив когось з прив’язі.  Безперечно, що смерть людини це трагічний випадок, але ж як наголошували посадовці це вже п’ята смерть в районі. Тобто гачок спрацював чомусь на п’ятій смерті, а чому не було криків рятуйте коли померло літнє подружжя з Варви? Їхня смерть не така трагічна? Оцей дикий, часом дурний хайп, виглядав більше ніж божевільним. І це все не закінчилося 06 травня.
   Наші славні лихо-посадовці одна перед іншою почали писати пісьма. Секретар селищної ради на своїй сторінці у фейсбуці, кричала пане Презеденте рятуйте, де наші ліки; другий заступник селищного голови також щось писала презеденту. Селищний голова і собі комусь там писала. Писали, коментували, ґвалтувалися, в процесі листи зникли, лишився лише один в другого заступника на її сторінці.



Щодо текстів звернень, особисто мені читати їх було якось ніяково. По перше, преЗедент, ще до виборів всім заявив – я нікому нічого нє должен, що не зрозуміло? А по друге, як може чиновник, який виконує свої обов’язки лівою ногою, який порушує законодавство щодня і не менше ніж на 90 відсотків, який просто ходить на роботу, в кращому випадку щоб наліпити алєю звьозд або змонтувати фонтан. Як може такий чиновник волати до президента, який в принципі такий  самий, коли він сам нікому нічого нє должен і не збирається. Тим більше чи може цей чиновник мати якісь претензії до лікарів? Маячня. І не тільки, це також і ганьба. Ми можемо скільки хочемо тягати по язиках прилуцьких лікарів чи медпрацівників, але там все більш як не однозначно, адже кожен випадок потрібно розглядати окремо і детально, а не волати – вбивають. А ще там кампот не наливають. От по всій Україні в усіх лікарня перше, друге і кампот, а тут немає. Нє, ну не обнагліли? Дивлячись на цю всю ситуацію в мене взагалі підбирається мало нормативної лексики,  я не знаю як це можна коментувати без матюків. Посадові особи, які й палець об палець не вдарили, щоб створити хоч якусь систему реагування хоч на якісь виклики, швиденько знайшли винних, боржників і так далі. Типу ей, ви, ви нам дОлжні, оте, оте і оте! І як тут не погодишся з жінкою з коментарів під одним  з листів: каже, ви навчіть свого селищного голову маску носити, та щось зробіть з 31 особою, що відмовилися тестуватися, а потім претензії висовуйте.


Злі язики кажуть, що того ж дня, та й на наступний, наші плакальниці отримали по телефону наганяя з Чернігова, типу ви що там рєбята зовсім береги сплутали? Ті ж таки язики пов’язують з листами і приїзд обласних чиновників 07 травня 2020 року до Варви, тобто на наступний день, ну і так далі.  Хоча навряд чи купа обласних чиновників, до речі перших в медичній сфері, їхала б із-за листів. Ті ж таки язики кажуть, що з селищним головою була різка розмова, я так розумію поза камерами, бо телебачення було присутнє на зібранні на подвір’ї районної ради, хоча можливо камери щось і захопили в кадр, але нам того не показують, поки що? Що  ж подивимося.

На наступний день на одному з чернігівських інформаційних сайтів вийшов відео сюжет, про плакальниць, як вони голосять про відсутність ліків, про погану лікарню і так далі, але поряд з цим журналісти звернули увагу на бюджет селища та на диспропорції коштів дохідної частини бюджету у 88 млн гривень, видатків на зарплату чиновників близько 12 млн. гривень і більше ніж пристойні видатки на програму ліквідації епідемії, аж 200 тисяч гривень.
А в цьому насправді і є сенс всієї цієї ситуації, посадові особи, які розповідали про дорогі ліки, чомусь забули сказати, що вони не змогли виділити на це достатньо коштів, вони передбачили 50 тисяч гривень на медичні препарати, але ж в чому справа, їх не вистачило? Куди ж вони були потрачені? Якщо їх не вистачило, чому їх було лише 50, а не 150, або й більше? Я знову повторюся, я не сприймаю оту всю виставу з листами як турботу про громаду, бо знаю і розумію цих плакальниць, адже коли ви нехтуєте кожного дня законами, інтересами громади, перспективою розвитку громади і так далі, то як ви могли змінитися за одну добу???

А далі головну плакальницю понесло, бо наступний день вийшло вже відео з нею, де вона всім показувала як вона вміє читати, і не що інше, а бюджетні показники, з аркуша, бо інакше не виходить, на електронний суфлер ще не нацарювали
Головний розпорядник коштів, який вже 10 років такий розпорядник, не знає показників бюджету, це те що повинна знати хоч її розбуди серед ночі, а тут з аркуша, та й не тільки тут. Бо розпорядник коштів за 10 років так і не зрозумів що таке бюджет. Але тут звичайно потрібно звернути увагу, що журналісти і не могли знати подробиць селищного бюджету та тонкощів бюджетного процесу. Справа в тому, що дохідна частина на 2020 рік складає на даний момент 88 млн. грн., але ця цифра не враховує кошти вільних залишків що утворилися станом на 01 січня 2020 року, а це ще близько 3 млн. грн.. Тобто видаткова частина бюджету спланована на суму 91,8 млн. грн.., але ж селищний голова про це не розповідає, бо що не вигідно чи не розуміє предмету?

Страшно уявити як цей весь фарс  виглядає збоку. А якщо сюди чужі журналісти будуть щотижня їздити та розповідати про стан речей, не свої ручні писаки, а справжні журналісти, що тоді хто буде зачитувати з аркуша?
Але нашій громаді не допомагає навіть і такий струс від вірусу та зовнішня реакція на дії та слова наших обранців. Буквально за кілька днів сарафанне радіо почало розносити чутку, що там десь в Прилуцікій лікарні після листів плакальниць та колотнечі про високу смертність, все перетворилося і варвинчан почали нормально лікувати, щось типу такого. І от так на пустому місці, шляхом нехитрої маніпуляції можна перетворити свою бездіяльність як влади на величезне зрушення та перемогу над медичною мафією. Так, це клінічна патологія, і поки люди будуть вестися на такі маніпуляції, доти ми будемо на все це спостерігати без особливих змін навколо.

Медичні заклади району
З медичними закладами району взагалі незрозуміло що відбувається. Здається нормальна робота збережена лише в екстреній медицині, незважаючи на позитивний результат одного з працівників, решта не інфіковані і пост працює в штатному режимі, а от що відбувається в первинній медицині, де підтверджено інфікування одного із сімейних лікарів, та й у вторинній, де частина відділень та працівників були на обсервації чи самоізоляції так і не зрозуміло. Керівники медичних закладів мовчать, мабуть, бояться сказати щось лишнє, а нам лишається просто чогось чекати, невідомо чого, бо влади в нас по суті немає. Як бюджет пилять, то будь-ласка, як премію собі малювати – без питань, а вирішувати непрості та проблемні питання, нє нас тут немає.
Органи місцевого самоврядування
А що ж наші обранці та призначені ними чиновники? А нічого, про діяльність окремих чиновників та обранців трохи вище надано доволі вичерпна інформація, а решта в засаді. А для чого світитися, щоб потім про них говорили? Та ні, такого не буде, рєбята вибрали на їх думку, найкращу стратегію –  залягти на дно, а як все пройде вони вилізуть на поверхню і все вам розкажуть, як вони героїчно відбивалися від вірусу. Це ж не мутить питання як вулицю свою заасфальтувати, чи щось на своєму виборчому окрузі щось замутити, це вони вміють, а в складних ситуаціях вони не вміють. Так що нічого нового шановні, спостерігайте та робіть висновки.
17.05.2020
Павленко Дмитро

Немає коментарів:

Дописати коментар