середу, 9 вересня 2020 р.

Чому не працюють нові очисні споруди?

 Це питання хвилює багатьох не байдужих мешканців Варви. Адже, від того, як якісно буде здійснюватися очистка стоків, буде залежить і якість води річки Удай в яку і здійснюється скид води після її очистки.
     Очисні споруди у Варві, як пам’ятаємо, будувалися 2003 – 2008 роках. На їх будівництво було витрачено більше 5 млн. грн.  На той час це була велика сума. Але пройшло не більше 10 років (при гарантії роботи в 25 років) як вони прийшли у непридатність.  Чому так? 
Тому, що власник, селищна рада, її посадові особи не здійснювали контроль за об’єктом очисних споруд. Я не пам’ятаю, щоб питання стану очисних споруд виносилося на розгляд виконавчого комітету чи сесії ради.
     Тож я з Д. Павленко неодноразово протягом останніх п’яти років інформували екологічні служби про порушення технологічного процесу очистки стоків.
     А проведені поверхневі роботи працівниками КП «Господар» не давали належного результату.
     Як результат, Варвинська селищна рада, відчуваючи неминучу відповідальність, замовила проект реконструкції каналізаційних очисних споруд з впровадженням енергозберігаючих технологій на основі установки «УМКА-БІО» продуктивністю 500 м/куб. на добу. 
     Вартість такої реконструкції склав більше 9 мільйонів гривень (субвенція з державного бюджету на здійснення природоохоронних заходів на об’єктах комунальної власності, спів фінансування з місцевого бюджету Варви понад 714 тисячі гривень).
     Будівельні роботи з реконструкції завершені в грудні місяці 2019 року. Проте по цей час не завершені пусконалагоджувальні роботи по об’єкту. І як мені підказували спеціалісти вони і не будуть завершені так як не працює первинний відстійник. А депутат селищної ради, він же бувший директор, а тепер головний інженер КП «Господар» С. Садовий на засіданні перед сесією сказав, що краще б не чіпали старі очисні споруди.
     20 серпня цього року, будучи присутнім на сесії районної ради, де був присутній і заступник голови обласної ради А. Дідур, я висловив занепокоєння щодо введення в дію очисних споруд. До речі, А. Дідур на повному серйозі взяв до відома зауваження. Відвідав у той же день об’єкт очисних споруд і на 27 серпня призначив нараду в обласній раді за участю представників:  проектної організації, екологічної служби, обласної прокуратури, Варвинської ради та РДА, Варвинсткої селищної ради, КП «Господар», громадськості. До речі скажу, що я в перше побачив на ділі такого обласного керівника.
     Цього ж дня був присутній і на сесії селищної ради. Перед сесією виступили представники комісії з екологічних питань які здійснювали обстеження очисних споруд. Як заявила В.Смоляр, представник НДЦ екологічної безпеки та природокористування, що акт введення в експлуатацію реконструйованих каналізаційних очисних споруд на основі установки «УМКА-БІО» в такому стані, не підпише.
     І ось та нарада. Головуючий А.Дідур першій надав слово селищному голові Саверській-Лихошві. Яка в принципі нічого не могла пояснити із затримкою пусконалагоджувальних робіт. Обмовившись лише з підозрою на забруднення стоків які поступають на очисні споруди внаслідок чого гинуть бактерії біологічної очистки.



     А вже виступаючий від проектної організації, директор М. Трохимчук, зазначив, що проблемою є те, що в каналізаційну мережу стікають дощові води. Внаслідок чого виникає нерівномірність надходження стічних вод і їх забруднення. Запропонував задіяти старі очисні споруди та встановити усереднювач (додатковий відстійник), що потягне за собою ще додаткові витрати близько 350 тисяч гривень.
     Тут уже я не зміг сидіти мовчки і попросив слова. Я підтвердив, що більшість  каналізаційних колодязів мережі водовідведення нижче рівня землі, без люків і звісно туди потрапляють дощові води змиваючи все на своєму шляху а значить і будуть забруднені. Та і після зливи чи рясного дощу об’єм стоків значно збільшуються, що значно впливає на біологічну очистку стоків. Підтвердив і можливе попадання ядохімікатів до мережі водовідведення.




Адже бачимо, що по Варві  в парку, на вулицях прибиті до дерев та лавочок тара з під особливо шкідливого клею, що використовує місцева взуттєва фабрика.




Тож я був проти будівництва додаткового відстійника, а натомість вважаю, що потрібно невідкладно зробити ремонт каналізаційних колодязів мережі водовідведення. І таким чином, як кажуть уб’ємо одним пострілом кількох зайців: здійснемо ремонт каналізаційних колодязів, таким чином запобіжімо потрапляння до мережі водовідведення забруднених дощових вод і коливання нерівномірності надходження стоків до очисних споруд а значить і знизити витрати електроенергії, одночасно буде здійснено і благоустрій бо колодязі накриті дощаними обрізками та і в решті економія коштів на додатковому будівництві. А витрати на додаткове будівництво потягне за собою і зростання тарифу.
     На жаль, на нараді голова РДА В.Пилипченко і директор КП «Господар» не промовили і слова. Значні зауваження висловила представник екологічної служби. А представник прокуратури нагадала, що за не своєчасне і не якісне виконання робіт є відповідальність. І ніхто не простить витрачених більше 9 мільйонів гривень.
      За результатами наради Саверській-Лихошві надали двохтижневий термін для вирішення питань. В свою чергу я вніс пропозицію селищному голові провести нараду на об’єкті очисних споруд та прийняти пропозиції та зауваження.
     А я все ж чекаю 8 вересня. Як письмово повідомила мене селищний голова В. Саверська-Лихошва виконавцем пусконалагоджувальних робіт являється ТОВ «Е.Т.Е. АКТИВ». Очікуваний термін закінчення налаштування, задекларований керівництвом ТОВ «Е.Т.Е. Актив» та ТОВ «Е.Т.Е.» (проектна організація), визначений комісійно за участю посадових осіб Варвинської селищної ради, депутатів Варвинської селищної ради, керівництва КП «Господар», керівництва ТОВ «Е.Т.Е. Актив», керівництва ТОВ «Е.Т.Е.» - до 08 вересня 2020 року.
     Як кажуть час покаже. Далі обманювати громаду Варви і вводити в оману контролюючі органи вже нічим.    

         03 вересня 2020 року              Голова Варвинської районної громадської організації
                                                           «За права споживачів»                             Остапець В.П.             
          

Немає коментарів:

Дописати коментар