понеділок, 14 вересня 2020 р.

Сталася прикра ситуація.



 Саме так охарактеризувала свій черговий зашквар Варвинський селищний голова В.В. Саверська-Лихошва з реконструкцією очисних споруд в смт Варва. Якщо коротко, то 9,5 млн гривень Саверська передала виконавцям робіт ще в грудні 2019 року, а очисні споруди не запущені по цей час, тобто вісім місяців потому. Для лихоголови це прикра ситуація, а як цю ситуацію повинна сприймати громада? Давайте будемо розбиратися.


    Днями я анонсував цілий цикл дописів про очисні споруди, які наче будували, але яких немає. Це дуже об’ємна історія, і її не вийде розповісти коротко, тому буде кілька дописів, в яких ми частково спробуємо відкрити ті аспекти, які селищна влада ховає від громади.

    Саме цей допис, є результатом ознайомлення з матеріалами двох засідань: сесії селищної ради, що відбувалася 20 серпня та наради під головуванням заступника голови обласної ради Дідура А.В., що відбулася 27 серпня. Тобто є дві події в тиждень різниці на яких було трохи озвучено інформації про нові очисні споруди, яка просто приховується від громади. Тут не буде йтися про глибинні причини прикрої ситуації, а натомість ми разом будемо ознайомлюватися з тією інформацією, що починає, мимоволі наших лихо чиновників, вилазити з усіх усюд.

   Що ж набалакали лихо чиновники і в якому стані на сьогодні перебуває прикра ситуація?

    Так от, на сьогодні існує якась невідомо ким та невідомо чому визначена дата – 08 вересня 2020 року. Це типу дедлайн, остання дата пуску очисних споруд в експлуатацію. Чому я пишу що невідомо ким та не відомо чому та як визначена дата? Та тому, що закінчення робіт з реконструкції очисних споруд визначено на 20 грудня згідно договору між виконавцями послуг та замовником в особі селищного голови, а от звідки взялася дата 08 вересня 2020 року і як вона може бути пов’язана з 20 груднем 2019 мені зовсім незрозуміло, та й пояснень таких ніхто публічно не робив.

     Незважаючи на будь які дати на сьогодні, і це повинен розуміти кожен ми маємо втрачені (перераховані) кошти але не маємо очисних споруд. Це так як ви б купили типу новий телевізор, але він не працює. І от проходить 8 місяців після вашої покупки і тут ви прокидаєтесь і починаєте колотитись, а чого це мій телевізор не працює? І натомість щоб якось вирішити це питання, після 8 місяців летаргійного сну вам тільки й лишається сказати: яка прикра ситуація.

     Це так би мовити загальна фабула цієї історії, а тепер давайте вдаватися трохи в деталі. Перш за все варто згадати за дійових осіб, яких ця прикра ситуація породила, їх все таки потрібно якось проартикулювати (довільно):

1. Варвинський селищний голова  Саверська-Лихошва В.В., вона ж розпорядник кошті вона ж замовник, вона підписала документи та передала кошти в сумі майже 9,5 млн грн..;

2. Ширка (широка коаліція в селищній раді на чолі з Гайдаєм М.В. та Саверською В.В.), точніше вигодонабувачі від ширки, про яких я неодноразово писав;

3. Проектна організація, чи окремі проектувальники, я не з’ясував цього на сьогодні (ГІП Левчук Андрій Анатолійович).

4. Виконавець робіт ТОВ «Е.Т.Е. Актив», в особі Максима Трохимчука (був присутній на нараді в обласній раді).

5. Тех. нагляд, організація яка на сьогодні мною не з’ясована, до речі про неї не говорилося на жодному з засідань.

6. НДЦ «Екологічної безпеки та природокористування» м. Київ, в особі В. Смоляр, яка мала слово на засіданні сесії селищної ради.

7. Чернігівська обласна рада, в особі заступника голови А. Дідура, що був причетний в свій час і до виділення коштів субвенції з державного бюджету на природоохоронні заходи.

8. Варвинська об’єднана територіальна громада, яку б в цій прикрій ситуації мали б представляти депутати, але вони чомусь мовчать.

     Детально можна з згаданими та іншими дійовими особами можна ознайомитися з  додатку розпорядження селищного голови від 20 серпня, щодо створення відповідної комісії.  



     Так от, 20 серпня 2020 року перед засіданням сесії селищної ради варвинський селищний голова в залі засідань представила кількох гостей, причетних до сфери екології, а точніше НДЦ, що діють в даній сфері. Загалом позицію цих київських гостей можна тезово звести до наступної: шановні, очисних у вас немає, те що побудовано, воно не працює, з ймовірністю 90 % і більше очисні споруди потрібно буде переробляти, в такому стані їх ніхто не пустить в експлуатацію та не підпише відповідних документів. Окрім цього представники НДЦ кілька разів наголошували на невинуватості селищного голови, так як вона не спеціаліст На таку позицію працівників НДЦ була реакція представників нашої славної «Ширки». Так, не останній депутат в ширці, а може і права рука чи ліва нога Гайдая М.В. в тій ширці, Гармаш В.І., майже заявив цим гостям таке: та хто ви такі, що ви таке тут розповідаєте, я подивився на вас в інтернеті то у вас «очєнь плохая історія» і так далі. Мені невідомо як сприйняли такі балачки київські гості, а мені тут не видалося нічого дивним, інакше наші славні депутати теперішнього скликання і говорити не вміють, та й іншого б і не було. Якщо хтось сподівається, що Гармаш чи хтось з інших депутатів ширки почне порушувати питання очисних та розбиратися що ж там сталося, то такого не буде. Натомість вони мовчать, що також породжує просте питання чому? І в принципі по великому рахунку позиція депутата Гармаша ясна та зрозуміла, про суть питання він говорити не збирається, бо інакше претензії потрібно ставити в тому числі і собі. Єдине що він зміг закинути представникам НДЦ чому ви говорите про 90 % впевненості, що очисні працювати не будуть. Ви скажіть чому дохнуть бактерії? 



Це єдине питання, на думку депутата Гармаша В.І. щодо теперішньої прикрої ситуації. На що всі почули відповідь, що детально свій звіт вони нададуть після з’ясування всіх обставин, але вже на даному етапі представники НДЦ мають таку позицію, яка на їх думку має серйозний для того ґрунт.

    Найконструктивніша на мою думку була позиція депутата Садового С.М., який відверто заявив, що вони, виконавці робіт з реконструкції очисних, всіх обдурили і побудували казна що. І я змушений прислухатися до цієї думки, так як пан Садовий ще той спеціаліст в обдурюванні, на самих тарифах має дебелий досвід, і в цьому випадку така думка має певний сенс, і до неї варто прислухатись.

    В процесі подальшого обговорення найправильніше питання поставив депутат Небрат В.І., який запитав, а як могли бути перераховані кошти за реконструкцію очисних споруд, коли не закінчено роботи? На що отримав відповідь Саверської, що вона змушена була це зробити, бо кошти б забрали до державного бюджету. Після такої відповіді Василь Іванович щось пробував апелювати, але тема була закрита і Саверська як головуюча заходилася відкривати засідання сесії чим перервала обговорення та позбавила себе обов’язку відповідати на запитання депутата Небрата.

    Цього ж дня в залі засідань районної ради також обговорювали питання очисних споруд, яке порушив перед присутніми мешканець Варви Остапець В.П.. Присутній на цьому засіданні заступник голови Чернігівської обласної ради Дідур А.В. взяв це питання до відома, і вже за кілька днів призначив нараду під своїм головуванням на 27 серпня 2020 року.



А вже нарада 27 серпня на мою думку повністю підтвердила припущення представників НДЦ, щодо того, що очисні споруди в такому вигляді працювати не будуть. Таке припущення я роблю з тих обставин, що на нараді в облраді всі учасники цієї прикрої ситуації тупо включили дурака і почали кожен співати своєї, що ми не знали, ми не думали, воно саме і так далі. Проектувальник говорив, що в них не було проблем та не було питань до них поки не почалися пуско-налагоджувані роботи. А тільки вони почалися, наче світ перевернувся, таке полізло. То аналізи стоків не такі як вони запроектували, то стоків більше ніж треба, і вони хтозна звідки беруться, то ще щось. Виконавець робіт в свою чергу звертав увагу на те, що вони ж усе по проекту робили, і які до них можуть бути питання? Більше того, стоки нерівномірні, і їх склад невідомо як змінюється, і хтозна що з ними робити. А ще питання зливу асенізаційних автомобілів, які скидають в каналізаційну мережу невідомо що. І коли були дощі, виконавці робіт наголошували на всіх цих проблемах, але дощів вже давно немає, а очисні споруди не працюють. В свою чергу Валентина Василівна говорила, що вона ж не спеціаліст, вона ж не знала, воно ж саме, ну і так далі. І саме тому я роблю висновок, щодо того, що очисні споруди працювати не будуть, адже всі причетні особи загалом стверджували одне – ми ж нічого поганого не робили, воно саме. Тобто, причетні посадові особи навіть не розуміють що відбувається, вони продовжують вірити, що все само-собою пройде, а може вони щось знають, а може сподіваються, що пролізе навіть таке.




    На зібранні в облраді також мав слово і мешканець Варви Остапець В.П., який вчергове вже ледь не 10 рік поспіль говорить про проблеми системи каналізації в смт Вава, про її негерметичність, про потрапляння туди ливневих вод, про безконтрольний злив в мережу невідомо яких рідких відходів, і що ці питання вже впродовж цих всіх років ніхто так і не спробував хоч трохи вирішити. І саме ця «прикра ситуація» мала б показати всім, що буває, коли до влади потрапляють неспеціалісти, що буває коли проблеми роками просто замовчуються або заговорюють, або окозамилюються. Але поки що окозамилювання продовжується, і ніхто з тих хто корчив дурня не вбачає перед собою ніякої загрози.




   Результатом балачок на нараді за головуванням заступника голови обласної ради стало прийняття до розгляду пропозиції виконавця робіт змонтувати в технологічній схемі очисних споруд усереднювача для прийому стоків, який може обійтися близько 350 тисяч грн.. Тому заступник голови обласної ради підсумовуючи обговорення на нараді заявив наступне: ми вам даємо 2 тижні, зважуйте на пропозицію щодо усереднювача та шукайте кошти, 9 млн грн. ніхто «прощать нє будєт».

    Що ж, підсумовуючи все тут написане варто сказати, що два тижня вже пройшло, але нічого не відбулося. Штатна пропагандистка видала черговий опус на захист неспеціалістів, який окремо потрібно проаналізувати. Кошти на усереднювач ніхто не виділяв, і я так розумію і не шукав. Повідомлень про роботу комісії з пошуків причин «прикрої ситуації» немає. Нові очисні споруди не працюють, наша славна ширка мовчить, депутати наче вимерли, громаду взули на 9,5 млн грн.. Так що от такі результати, шановні варвинчани, ця, як казала одна посадова особа, «прикра ситуація» це як чергова перевірка нашої громади на адекватність. Чи ми зреагуємо на це все адекватно, чи дамо собі раду в цьому, та ще й перед місцевими виборами. Чи ті всі хто мовчить, замість того щоб говорити, будуть і далі сміятися вам прямо в обличчя, говорити про прикру ситуацію і далі займатися знищенням Варви та Варвинської ОТГ загалом.

    А депутату Гармашу В.І., для якого основним в цій «прикрій ситуації» є питання чому дохнуть бактерії можна порадити одне – зайнятися вивченням життя тих бактерій. Для цього до речі можна скликати позачергову сесію, наприклад, або внести пропозицію в порядок денний чергової сесії включити питання про життя та смерть бактерій тощо. Окрім цього в зв’язку з місцевими виборами, які вже розпочалися, і в зв’язку з тим, що депутат Гармаш має намір балотуватися на цих виборах на посаду селищного голови варто це питання врахувати і в передвиборчій програмі. І поряд з захистом землі та людей, заявити про захист бактерій, як одного з основних питань в подальшій життєдіяльності Варвинської ОТГ.

    Зрозуміло що на цьому ця прикра ситуація не закінчиться. Нарада в облраді перенесена на наступний тиждень, селищний голова вирішила рятуватися, для чого запросила тих київських гостей та розпочала пропагандистську кампанію в районці, а можливо дурні знову поведуться. Це бактерії не можна обдурити, вони чомусь дохнуть, а от 73 %  дурнів можна. Так що історія продовжується, в наступних дописах будемо розбиратися чому ж все так сталося, і чому ті хто мав захищати інтереси громади просто мовчить або корчить дурня.

12.09.2020

Павленко Дмитро


Немає коментарів:

Дописати коментар