середу, 30 вересня 2020 р.

Як прикра ситуація змінилася певною радістю.


     Продовжуємо описувати тему очисних споруд у Варві, адже це дуже показова історія та дуже важлива, і не тільки для варвинчан. З часу оприлюднення минулого мого допису щодо очисних споруд я отримав чимало відгуків, що свідчить про те, що мешканців Варви ця тема цікавить, і люди незважаючи на пропаганду та окозамилення розуміють суть питання та небезпеку, яка очікує всіх нас від об’єкта, який не працює належним чином.

      Так от, я нагадаю, як казала відома всім особа  - трапилася прикра ситуація. І щоб громаді замулити очі ця особа кинулася себе рятувати, прямо перед виборами. Ну і звичайно такі рятівні дії здійснює і штатна пропагандистка з районної газети. Як я і обіцяв пропоную розібрати пропагандистську маячню щодо будівництва очисних споруд. Так 10 вересня в черговому номері газети за авторства ЄЗими виходить допис з промовистою назвою: «Позов до генпідрядника і зміна технології – така перспектива нових варвинських очисних». Пропагандистка вчергове  маніпулюючи інформацією хоче переконати громаду в тому, що все під контролем, а влада в особі селищного голови непокладаючи рук трудиться на благо людей. Більше того, пропагандистка начебто від імені приїзжих спеціалістів пише: «Прибулі спеціалісти також закликали варвинців не спекулювати перед грядущими місцевими виборами на проблемі очисних, звинувачуючи селищну раду у ситуації, а шукати реальний вихід». Тобто мешканці Варви повинні тупо дивитися на все це лядство і навіть не давати йому оцінку. Навіть перед виборами не давати оцінку врядуванню сумнозвісних осіб. В  нормальному суспільстві ця нахабність як влади так і її штатної пропагандистки отримала б адекватну реакцію, але нам ще дуже далеко до такого. Натомість нам би хоч якось розібратися що ж сталося насправді. І в цьому дописі я пропоную розібратися з участю головної винуватиці цієї всієї історії – селищним головою В. Саверською-Лихошвою.

   І цю історію варто почати ще з 2006-2007 років. Саме тоді в експлуатацію здали нові очисні споруди, до речі представляв замовника в той час теперішній керівник фракції аграрної партії в селищній раді Микола Васильович Гайдай. Кажуть гарантійний термін експлуатації тих очисних при дотриманні регламентних заходів з обслуговування складав 25 років. Але пройшло лише 10, і у 2016 році тодішній директор КП «Господар» Садовий С.М. змушений був заявити прямо на засіданні сесії – очисні споруди у Варві не працюють, фактично їх немає. 



З цих 10 років, дві третини часу, тобто близько 6,5 років очисні споруди працювали під чуйним керівництвом Валентини Василівни. Але ж всілякі лиходії й інша публіка навперегони скаже, так Валентина Василівна не спеціаліст, до чого тут вона до очисних споруд. А й то таке, хіба її для цього обирали? Її обирали щоб мітинги влаштовувала та бацилу розносила, щоб лісапєди з істуканами, а звьозди і всьо-такоє. І справді про очисні ніхто не обіцяв. Ну той що, що повноваження є всілякі в тому числі й такі, кого це хвилює. Вам же ж сказано – не спеціаліст. До каси по 25 тис. грн. в місяць – спеціаліст, а очисні – нє.

        Так от, саме тоді в 2016 році Валентина Василівна почала займатися проектуванням очисних споруд. Більше того проект виконували безкоштовно. Якщо ви запитаєте, а як це, то я вам відповім, що не знаю. Але кошти з бюджету на це не виділялися. Якщо у вас стосовно цієї інформації з’явиться логічне запитання, так а що то за проект такий безкоштовний, то я вам скажу, от такий як ми і бачимо тепер, а ви робіть висновки. І тут всі здраві люди мають задуматись про що повинні домовитися Варвинський селищний голова як замовник з виконавцем робіт з проектування, щоб їй задурно виконали такі роботи? Це при тому, що такі б роботи могли б коштувати 100 тисяч гривень і більше??? От наприклад, розробка проектно-кошторисної документації на реконструкцію очисних споруд для смт Голованівськ ( обсяг стоків 30 м. куб на добу, проти 500 м. куб. на добу у Варві) коштує 96 тисяч грн..



         Продовжимо. От зробили проект, а в 2018 році селищний голова затвердила чи перезатвердила кошторис на реконструкцію очисних споруд. Затвердила й продовжила займатися нагальнішими справами, алєя звьозд, пам’ятник леніну, і все таке інше. А тут вже й каденція буде закінчуватися, треба щось робити. І от наприкінці літа 2019 року до селищного бюджету надійшла субвенція з державного фонду охорони навколишнього середовища. І у вересні місяці почали будувати нові очисні споруди шляхом реконструкції старих. 20 грудня 2019 року роботи з реконструкції мали б бути закінчені. Усі роботи, взагалі. В тому числі і пуско-налагоджувальні. Але вони чомусь ще й досі незакінчені. Так от, роботи незакінчені, а кошти перераховані, тоді ж в грудні 2019 року.  Валентина Василівна каже, що вона була змушена віддати гроші, бо їх би хтось там забрав. І незважаючи на вимоги законодавства, на здоровий глузд, вона віддає виконавцям послуг кошти за невиконані роботи в сумі близько 9,5 млн грн.. Але тут все трохи і логічно, Валентина Василівна ніколи не робила нічого згідно законодавства, лише так як заманеться і так як їй треба, а звички важко покинути, майже неможливо. Більше того, якщо ви спеціаліст по алеям звьозд, і більше ні по чому, звісно, що треба розпускати побрехеньки на своє виправдання. А насправді державний фонд охорони навколишнього природного середовища є частиною державного бюджету і всі дії з його коштами підлягають бюджетному законодавству, яке в свою чергу передбачає і довгострокове виконання бюджетних зобов’язань, і використання коштів в кількох бюджетних періодах, і сплату коштів за договорами в наступному бюджетному періоді і так далі. Але  ж у нас алєя звьозд, нам очисні для чого?

     На цьому цю історію можна було б закінчити, бо й так все зрозуміло. Варвинський селищний голова подала до казначейської служби акти виконаних робіт, які не відповідали дійсності, тобто були ймовірно підроблені, адже роботи виконані в повному обсязі не були, а акти оформлені в тому числі на роботи, які виконані не були. На мою думку такі дії мають ознаки злочину, так як має місце незаконне використання коштів. З часу вчинення тих незаконних дій пройшло 9 місяців, за цей період не тільки не були завершені роботи, за цей період чомусь на такі незаконні дії селищного голови не відреагували ні правоохоронні органи, ні депутати, що представляють інтереси громади. І в цьому випадку виникає головне питання, а чому ж вони всі мовчать?

    І тут варто згадати історію кількарічної давнини, що трапилася на об’єкті «Варвинська загальноосвітня школа №1», де відбувався зовнішній ремонт будівлі, де замовником був тодішній районний відділ освіти в особі Кутового В.Є. І так трапилося що виконавці робіт не встигали закінчити ремонт та зобов’язувалися його закінчити за деякий короткий час після нового року. При цьому Володимир Євгенович підписав акти виконаних робіт. А далі сталося те що сталося, було слідство, було СБУ, був загальний громадський осуд. Можливо так і має бути, щоб не було навіть думки порушувати закон, і я тут не збираюся ніяким чином виправдовувати пана Кутового. Але є одне але. Поки почалося слідство, роботи на об’єкті були закінчені та об’єкт зданий в експлуатацію, і наскільки я зрозумів ті обставини шкоди державі від тих дій так ніхто і не нарахував. І школа зараз стоїть відремонтована та здана в експлуатацію в відреконструйованому вигляді. Володимир Євгенович отримав умовний термін. А що ж у випадку з очисними? Де СБУ, де загальний громадський осуд причетних осіб, де балачки, про те що хтось наживається на ремонтах та будівництвах, тим більше що всі причетні особи мовчать, зневажаючи інтереси громади, а очисні так і не працюють. Більше того, не тільки 9,5 млн грн. пішло в трубу, за ці 9 місяців, за які мали б працювати очисні споруди нанесені колосальні збитки як державі так і громаді. Адже забруднення річки Удай продовжується, продовжується надмірне споживання електроенергії і новим, і старим обладнанням очисних споруд, на компенсацію чого КП «Господар» просив додаткові кошти з бюджету кілька місяців тому. Запуск нових очисних споруд згідно проекту мав знизити споживання електроенергії в порівнянні зі старими очисними майже в два рази, що в свою чергу повинно було здешевити тариф на водовідведення на чверть, тобто на 9-10 грн на кожний метр кубічний спожитої води, і так далі.

     Таваріщі ідіоти, всі оті наді іваненки, зомбі-денисенки, і прочіє люмпени, які просто теліпають язиками про те, що їм наказали їх господарі, де ж ваш осуд Саверської? Невже і вам перепало щось з тих 9,5 млн. грн.? Бо іншої причини вашої мовчанки я не бачу. Сказати, що ви просто ідіоти і цього не розумієте, так будь-який ідіот може зрозуміти, що якщо 9 місяців щось не можуть запустити значить, воно працювати не буде. Але ці ідіоти розказують слідки за своїми господарями, що ось завтра очисні запрацюють. Ага уже 9 місяців як працюють.

   Дії, що мають ознаки злочину вчинено, більше того нанесено купу збитків всім кому можна, і цього вже достатньо, щоб відповідні органи почали розбиратися, що сталося і що з цим робити, але розбиратися ніхто не хоче. Більше того, на мою думку тільки початок слідства і вирішить питання нормального пуску очисних споруд. Бо все інше як показує практика – болтологія, яка вже триває 9 місяців, а може тривати ще більше.

    Те, що болтологія перемагає показала і друга нарада під головуванням заступника голови обласної ради Дідура А.В. Вже ніхто ні в чому не сумнівається, вже є кошти, благодійні внески від «Дружби-Нової», так сказала Саверська, уже всім потрібно побудувати усереднювач та запустити очисні споруди після 05 жовтня, незважаючи ні на що, навіть без внесення змін до проекту, що є порушенням всього і вся. І в цій історії я не здивуюся, що там на очисних спорудах прямо в переддень виборів зроблять аналіз стоків, які будуть розбавлені чистою водою, і підпишуть акти виконаних робіт чи введення в експлуатацію, і так далі. А після того хоч трава не рости, хай розхльобують кому потрібно. І прикра ситуація в Саверської змінилася на певну радість, для неї самої, не для громади, а там дивись ще й головою оберуть, і далі дурачкам голову можна пудрити.




Зазначені вище дії та події це не весь список «заслуг» селищного голови у прогулюванні 9,5 млн. грн.. на очисних спорудах, але розмір цього допису вже не дозволяє писати більше. Чергова брехня, що розповсюджувалася в тому числі і пропагандисткою щодо судових позовів і так далі, вже не витримує ніякої критики. Адже проти кого Саверська буде судитися, проти своїх спільників ще з 2016 року? Може сама проти себе? 10 вересня в газеті про суди, а вже 15 на нараді – ми все полюбовно вирішили, кошти є, будуємо усереднювач, і я вам принесла євангеліє. І історія з безкоштовним проектуванням багато чого може сказати людям розумним, але не ідіотам.

20.09.2020

Павленко Дмитро


Немає коментарів:

Дописати коментар