середу, 23 червня 2021 р.

Караван починає глохнути. Думають, які вагони відчіпляти.


           Продовжуючи тему залежності життя в громаді від ефективного використання бюджетних коштів, буду продовжувати писати про селищний бюджет та діяльність нашого славного широко коаліційного каравану.

         10 червня 2021 року відбулася чергова сесія селищної ради, була відносно короткою, бо розглядалося лише 25 питань порядку денного. Всі питання порядку денного голосували швидко й особливо не обговорюючи. І лише під час розгляду питання про внесення змін до селищного бюджету було довге причитання, а місцями голосіння не по суті внесених змін, а про «немає грошей», рятуйте.

Почала цю «пісню» пані Кузьмич, буцімто дуже складна ситуація в лікарні, затримка по виплатам зарплати, немає коштів на електроенергію і так далі, Саверська піддакнула, а депутат селищної ради Бойко М.І. звернувся із закликом до  присутніх визнати, що в такому вигляді та в такій ситуації ми лікарню не потягнем. Я не знаю чи так вийшло само собою, така злагоджена позиція в сесійній залі щодо лікарні, чи це сплановано, що було неодноразово, і лише для того, щоб потім написати в газеті про це, але говорили тільки про лікарню. Не говорили ні про проблеми в галузі освіти, ні про галузь культури чи соціального забезпечення, я вже не говорю про кантору, про наші славні органи місцевого самоврядування. Ой, голосять, немає грошей, а в лікарні зовсім, не тягнем ніяк. Я зараз не хочу вдаватися в причини такої ситуації, але вона не є наслідком якоїсь надзвичайної події чи обставин непереборної сили. Те, що селищний бюджет складено лівою ногою, пальцем в небо, було ясно ще всередині грудня 2020 року. Наприкінці грудня було ясно, що левова частка коштів бюджету буде використана на апарат ради та інші виконавчі органи ради, які створені без особливого розрахунку та й потреби. А в середині лютого 2021 року було остаточно збільшено штати нашого славного каравану до 110 штатних одиниць. І от тут вже остаточно стало зрозуміло, що бюджетна прірва вже завтра почне поглинати все навколо. Наші славні брехунці довго сиділи мовчки та жодним чином не показували що відбувається. Отримували премії, інтенсивність, хто отримував престижність, а хтось і ще щось. А в цей час в селищному бюджеті було затверджено видатки на заробітну плату Варвинської лікарні тільки на перший квартал обсягом 1,7 млн. грн.., не на девять місяців, навіть, не на сім, а на три. І поки хтось отримував і оклад, і інтенсивність і премію, у лікарні досиділись до того, що використали всі можливі кошти і на сьогодні вже майже десять днів є затримка з виплатою зарплати.

      Сьогодні о десятій годині ранку в залі засідань селищної ради відбулася нарада щодо оптимізації в бюджетних установах, закладах в тому числі у комунальних підприємствах. І сьогодні директору лікарні сказали, що виплатити хоч якісь кошти лікарні, та й ще до дня медика немає змоги, адже грошей в бюджеті немає, чекайте до 15 липня. І саме так дураків і навчають, коли ви мовчали та мовчки проїдали свої ресурси ніхто навіть не планував хоч колись вам надати ті кошти. А зараз, поки в лікарні досиділися вже до ручки, звучить заява ми заплатимо вам гроші тільки з фінансування програми соціально-економічного розвитку, бо більше нізвідки, грошей немає. А тих грошей вистачить хіба закрити два місяці по зарплаті (близько 2,5 млн.грн), а що далі? І на сьогодні за результатами нарад щодо оптимізації використання бюджетних коштів про можливе скорочення, за винятком освітніх установ, заявив лише  директор Варвинської лікарні. Жоден з доповідаючи сьогодні не назвав жодної штатної одиниці до скорочення, лише директор лікарні заявив про можливе скорочення 28 посадових одиниць з наявних сьогодні орієнтовно 160 шатних одиниць.

    І в цьому випадку на заклик депутата Бойка особисто я можу заявити заклик назустріч: давайте ви вже визнаєте, нарешті, що такого апарату ради, громада не потягне, і потрібне термінове скорочення штату вже зараз. А ваша ініціатива щодо створення теперішньої широкої коаліції була фарсом та повністю шкідливим для громади явищем, тому вже зараз потрібно говорити про те, а хто буде нести відповідальність за попередньо прийняті рішення? А вже після цього варто розглянути заклик щодо лікарні.

На сьогодні крайнім вагоном каравану оголошено лікарню, і як видно з настроїв його збираються відчіпляти. Спочатку потроху, а як піде так далі, то там буде видно, може й левову частину. Сьогодні говорили про те, як так зробити, які послуги залишити, а які скоротити, щоб лікарня на зарплату зовсім нічого не брала з селищного бюджету. Після цих всіх балачок я спробував апелювати до того, що починати потрібно з себе, а тоді вже говорити про наприклад лікарню. І громада повинна вирішити ці питання не на пальцях, а з позиції пріоритетності тієї чи іншої галузі, і чи є потреба в скороченні до мінімуму чи й закритті загалом лікарні, чи можливо потрібно скоротити штат апарату ради, та й інші видатки проїдання. На що почув хоч і дурну, але відверто нахабну відповідь селищного голови, що вони тут самостійно вирішать, що їм потрібно, а не громадськість їм буде щось розповідати. Яка громадськість і що вона мала на увазі, важко зрозуміти, адже я маю відповідний статус депутата і був обраний на виборах так як і селищний голова. Але кому потрібні ті права та обов’язки?

Караван іде, собаки гавкають, лікарня мовчить, чиновники на чолі з Саверською нахабніють і, взагалі, не збираються звертати хоч якоїсь уваги на громаду. З іншого боку вибори пройшли і кожен свій вибір зробив, їж те, що називається.


14.06.2021

Павленко Дмитро


Немає коментарів:

Дописати коментар