понеділок, 5 липня 2021 р.

Хто кому опозиція?


 Сьогодні минуло вже два тижні як на засіданні круглого столу про оптимізацію витрат селищного бюджету директор Варвинської лікарні заявив про можливе скорочення штату в кількості 28 чоловік, в тому числі двоє лікарів стоматологів. З того часу не відбулося ніякої реакції ні колективу КНП, ні громадськості, ні широкої коаліції, обраної громадою, і яка так «дбає» про неї, про громаду, голосує за бюджет, який затверджений трохи більше ніж на півроку, і взагалі робить все, щоб догодити начальству, звичайно. Не те що там якась опозиція. Я не рахую поодинокі коментарі в мережі. Завжди будуть люди, які розуміють, що відбувається навколо, незважаючи на брехливі заяви чиновників, на заяви штатних пропагандистів і загалом настроїв загальної маси мудрого наріду. Таке враження, що нічого не відбувається, все добре, ніхто ж нічого не повідомляє, наша славна влада теж мовчить, вона ж працює для громади і якщо щось би трапилося, то вона б все розповіла громаді. Не будуть же чиновники коментувати сни якихось божевільних, у них немає роботи чи що?

      Але насправді все набагато прозаїчніше. Наші славні чиновники догосподарювалися до того, що поставили своє існування на одні ваги з існуванням громади. Зараз перед ними стоїть задача вижити, для цього першим кроком є зниження витрат з селищного бюджету. І на перший погляд чиновника, якому треба вижити, це не дуже складна задача: ліквідація бібліотеки, чотирьох сільських шкіл, чотирьох дитсадків, бабдому в Озерянах, ну і ще кілька об’єктів соціальної інфраструктури і все буде добре. Але найбільше допоможе чиновникам вижити закриття крупного об’єкту і існування якого не обтяжує теперішню широку коаліцію передвиборчими обіцянками чи якимось іншими зв’язками. І за всією сукупністю обставин таким об’єктом вибрано лікарню. І цей вибір було зроблено не сьогодні і не два тижні тому, а ще у грудні 2020 року адже бюджет було розроблено саме тоді, і вже тоді прийнято рішення про фінансування видатків лікарні на заробітну плату тільки на три місяці. Про це було відомо всім депутатам, в тому числі тим хто голосував за бюджет. 

В січні місяці було вивільнено 9 працівників лікарні. Потім пройшов перший квартал, але першого квітня нічого не відбулося, і коштів на другий квартал на зарплату медпрацівникам ніхто не надав. 8 квітня 2021 року директор лікарні звертається до селищного голови про потребу в коштах на другий квартал по липень місяць включно. 



Але цей лист не розглядається. Селищний голова не виносить це на розгляд сесії, а директор більше не порушує цього питання. І так тривало до 14 червня, тобто більше двох місяців, до вже згаданого круглого столу. На той момент працівники лікарні не отримали зарплати за травень місяць, через тиждень має бути професійне свято – день медичного працівника, і не те що медпрацівникам премії не передбачено до професійного свята, а навіть зарплати за травень місяць. 

17 червня рішенням сесії селищної ради кошти на зарплату медпрацівникам на травень-липень було виділено, але це було зроблено коштом водогонів по вулиці Зарічній та Підгірній. Такі кроки та заходи ніяким чином не вирішили питання подальшого фінансування Варвинської лікарні до кінця року. У директора лікарні бачення подальшого фінансування комунального підприємства немає, про що він повідомив на засіданні сесії 17 червня. В результаті громада не вирішила питання фінансування лікарні і при цьому втратила можливість побудувати два дуже важливих водогони.

Як видно з цієї низки подій та рішень, ситуація з лікарнею створена свідомо чиновниками з так званою широкою коаліцією. Процес недофінансування та подальшого скорочення медперсоналу не є якимось природнім об’єктивним процесом, а є повністю рукотворним, і є наслідком прийняття відповідних шкідливих для громади рішень.

Ну і що тут такого, запитає хтось, все ж поки що нормально, чому для громади це шкідливо та небезпечно? А тому, що це тільки початок. Зараз можна почути багато думок щодо функціонування лікарні. Наприклад селищний голова вважає, що держава визначилася і нормально фінансує тільки опорні лікарні, такі як міська лікарня в Прилуках, тому нам нічого і на неї витрачати кошти (хто б сумнівався в таких думках); дехто з чиновників заявляє про те, що в лікарні має працювати лише те, на що можна отримати державне фінансування, що є абсурдним, в тому числі й тому, що на лікування Ковіду, наприклад, наша лікарня не отримає державного фінансування в найближчій перспективі, сто відсотків; та й серед середньостатистичного варвинчанина можна почути думки, що така лікарня що є, що немає, то для чого вона, ну і так далі. Але такі думки та позиції різних учасників цього процесу свідчить лише або про їхню заангажованість, або про повне нерозуміння реалій, а перш за все не цінування того що громада має. І той самий Ковід показав, що таке мати свою лікарню, а не чекати чергу на цвинтар десь в Прилуках чи Чернігові. 

І як би кому не здавалося, що чергове скорочення 28 працівників ніяким чином не позначиться на подальшій роботі лікарні, вже зараз чітко зрозуміло, що грошей на нормальну роботу лікарні до кінця року немає, і скорочення 28 працівників не вирішує нічого, дає економію в 250 тис. грн.. в місяць, а на до фінансування лікарні до кінця року потрібно близько 1 млн грн. щомісяця. Відношення чиновників до її подальшої роботи зрозуміле. Після прикладу ліквідації бібліотеки, славна «ширка» проголосує за будь що, звідси, ми маємо передумови до розвитку будь якого подальшого сценарію, в тому числі повного закриття та ліквідації лікарні. Більше того на засіданні сесії 17 червня 2021 року наводився приклад Куликівки, де повністю закрили лікарню. А далі більше, звільнили 28 працівників, потім прийдеться звільняти ще 28, при цьому лікарня як не як працює як певний цілісний механізм і кожне таке вивільнення працівників буде сприяти тільки руйнуванню цього механізму та подальшої реалізації задуму місцевої влади з мінімізації витрат бюджету. 

А що ж самі медпрацівники? Мені особисто не зрозуміло. Можливо кожен думає, що мене це не зачепить і скорочувати будуть не мене, можливо. А якщо ні, і будуть скорочувати, поки буде скорочуватися? Ау-у-у!

А що ж наша громада? Мовчить. А може лікарня і справді не потрібна? Заберіть нас в Ніжин, казала одна посадова особа, і не була одинока в такій думці. Що ж, на мою думку процес закриття лікарні почався, і він буде тривати доти поки не доб’ють лікарню до ручки, а потім заявлять, що воно саме, ніхто ж не думав, але воно так получилося і так далі. Якщо хтось думає, що здоровий глузд переможе, що хтось когось злякається і так далі, то я вас відсилаю до історії з бібліотеками. Це при тому що на закриття бібліотеки потрібне погодження міністерства, і тому бібліотеки повністю не закрили так як хотіли. А на закриття лікарні не потрібно ніякого дозволу. Немає коштів, он дивіться як в Куликівці, каже. Ви скажете що не може такого бути, бо це поважні люди, вони ж для людей працюють, для громади. То я скажу, а скільки ж треба вам показувати, що це за люди? Вони вам вже показують-показують, а вам все не розвиднюється. Шановні варвинчани ви вибрали собі не владу, яка для людей, а опозицію до вас самих. Вони давно протиставили себе всій громаді і це демонструють щодня, а те, що ви цього не бачите чи не хочете бачити їм тільки на руку, вони тільки впевненіше себе почувають. І от ми й будемо спостерігати хто перший загнеться така коаліція чи громада.

Цей допис я роблю в тому числі для того, щоб потім ніяка скотиняка не казала, а нам ніхто нічого не казав. Особисто я вже втомився гавкати на все підряд і попереджувати про те і се. Хочете мати свою лікарню шевеліться, не хочете – будь ласка, далі прославляйте обраних вами і чекайте, коли все відбудеться начебто само собою.

29.06.2021

Павленко Дмитро


Немає коментарів:

Дописати коментар