середу, 7 липня 2021 р.

Ліквідація на марші. Ліквідатори працюють.


          Минулий тиждень був початком розгортання масштабної кампанії з ліквідації бюджетних установ в Варвинській ОТГ. В середу 30 червня 2021 року під приводом позачергової сесії були проведені так звані депутатські слухання щодо оптимізації бюджетних установ. В  четвер 01 липня в Брагинцях проводилися громадські обговорення щодо ліквідації школи в цьому селі, на наступний день 02 липня такий самий захід було проведено і в Богданах. Що ж, набалакано в процесі цих заходів чимало, дещо з цього ви могли побачити в мережі, і вже зараз можна з великою ймовірністю припускати що ж наші ліквідатори запланували ліквідувати, адже не школами єдиними. Більше того чіткої та відкритої позиції наша славна влада не демонструє, діють наче злодії, тихцем, каже Саверська, ми самі розберемося, що нам робити. І це ключова теза в цій історії, самі створили кризову ситуацію, а тепер самі розберемося, що нам робити. І може треба було б махнути рукою на криворуких ідіотів, нехай собі бавляться, але вони ліквідують все до чого дотягнуться. До речі про це також Саверська неодноразово заявляла, і про що я писав в попередньому дописі, що стратегія розвитку громади розроблена – не буде нічого і громади не буде. Особисто я ставлюся до цих слів з усією серйозністю, бо це і є справжня позиція ліквідаторів, що б хто не говорив.


Так що ж планують ліквідовувати? На сьогоднішній момент офіційно заявлено про ліквідацію чотирьох сільських початкових шкіл, про що були обговорення в двох селах. Також нізвідки на днях оприлюднений намір ліквідувати дитсадок в Калиновиці і це якраз чітко лягає в стратегію озвучену Саверською. Так там запущено пояснення, що то так захотіли батьки, але не всі батьки думають однаково, і не все так просто, бо ліквідатори працюють.

Щоб зрозуміти логіку ліквідатора треба хоч на мить уявити де він знаходиться. А наші ліквідатори знаходяться посеред здоровенної фінансової діри, яку самі ж створили. Що нам повідомили на даний час, я наголошую це інформація не моя, а озвучена самими ліквідаторами про них самих. Так от якщо нічого не робити, то до кінця року на галузь освіти необхідно 17 млн. грн. на зарплату та енергоносії, а якщо до цих коштів додати потребу в придбанні та ремонті шкільних автобусів, то це майже 20 млн грн.. На лікарню до кінця року потрібно орієнтовно 6,5 млн. грн.. На галузь культури ще 0,5 млн. Соцзахист близько 3 млн. грн.. І тут би зупинитися і видихнути, але це не все, ще ж є наші славні чиновники, ліквідатори, які так старанно ховають інформацію про себе, то вони отримують преміє, то  ні і так далі. А за найпростішими припущеннями на кантору, на всіх чиновників якщо нікого не скорочувати до кінця року потрібно приблизно 10 млн грн.. До речі вони, ліквідатори, нікого скорочувати не збираються. Про це було заявлено і на депутатських слуханнях 30 червня, адже тут скорочуємо тут ліквідовуємо,  себе коханих – ні.

          Так що там в нас з арихметикою? В мене виходить 40 млн. грн.., а у вас? Так от є така дірка, що робити? Є перевиконання бюджету в 12 млн. грн.. за підсумками півроку, яке зараз підсилено ділять, і може дійти до мордобоя, уявіть самі складність ситуації. Так от 40-12=28. Що далі? І тут якраз ми підходимо до теми допису, що ж будуть ліквідовувати ліквідатори. Себе не будуть, а як будуть лише вимушено в самому кінці. І звідси береться ця вся потреба зачистки всього що лише можна, в тому числі найменших закладів таких як сільські школи. На громадських слуханнях в Богданах завідувач відділу освіти заявив, що до кінця року на богданівську школу не вистачає близько 200 тисяч грн.. Така ж, орієнтовно, картина і по інших школах, тобто разом закриття шкіл дасть 800 тис. грн.., нехай ще 200 тисяч дитсадок у Калиновиці, маємо мільйон, а де ще 27?

         І це якраз питання, що пояснює подальшу логіку та дії ліквідаторів. А далі в селах, де будуть ліквідовані школи, логічним буде ліквідація дитсадків. І це питання обов’язково постане в жовтні-листопаді місяці цього року, і на решті громадських слухань вже зараз потрібно обговорювати питання не тільки ліквідації шкіл, а й в тому числі дитсадків. Так як з початку цього року дошкільна освіта була профінансована трохи більше ніж на 50 %, то ліквідація ще 4 дитсадків дасть 2-3 млн грн.. Таким чином разом отримаємо економію по галузі освіти до 4 млн грн.. Лишається 16 млн. грн., дірка в галузі освіти. Далі жорстка економія на енергоносіях може також дати до 3 млн грн.., але лишається ще чимала дірка тільки по галузі освіти в 13 млн. грн.. І якщо практично все перевиконання бюджету спрямувати на освіту, то таким чином можна вкластися існуючими потребами в існуючий бюджет. Це якщо все віддати на освіту. А решта? І от тут і вилазить оте Саверської нічого не буде, лікарні не буде. Так, щоб врятувати галузь освіти, прийдеться до мінімуму скоротити інші видатки, саме тому і заговорили про тотальне скорочення в лікарні, саме тому заговорили про утримання лікарні лише за рахунок державних коштів. А для цього як ми чули потрібно скоротити 100 чоловік персоналу, а далі в такому вигляді лікарня не тільки не задовольнятиме потреб громади, вона стане не потрібна, тому таке скорочення це по суті смерть. Решту потреби в дрібних видатках в галузі культури та соцзахисту будуть тягти до кінця року, економити, скорочувати, але туди грошей практично не виділятимуть. Так можна полатати оту дірку в 30 млн грн. на всі галузі життєдіяльності громади, але ж лишається близько 10 млн. грн.. на самих себе, що ж робити? Чекати, як вони, ліквідатори, і роблять. Тягнуть до кінця, от така тут стратегія, себе скорочувати ніяким чином не можна, а там дивись якось пронесе.

    Така приблизно логіка вимальовується з почутого та побаченого, ліквідатори приблизно міркують так, але як ви самі можете переконатися, що ні арифметика не зовсім сходиться, та й на галузь освіти ніхто всього перевиконання коштів не дасть, бо ліквідатори не будуть же ж задурно ходити та займатися ліквідацією, треба щось і собі ухопити. В результаті таких кроків ми втратимо і сільські школи, і дитсадки, і лікарню, і нікуди не зникне фінансова дірка в бюджеті. Саме тому я запитував у ліквідаторів до чого тут ліквідація сільських початкових шкіл, якщо це вас ніяким чином не порятує? А мені відповідали, а які ваші пропозиції? Кепська мода, відповідати питанням на питання, але маємо те що маємо, відповідей немає, як і не має логічного пояснення діям наших славних чиновників. Ліквідатори краще дадуть 200 тис грн. на газету, щоб більше брехала, ніж на сільську школу, тому нас чекає тотальна брехня, підживлення її через газету, окозамилювання через газету, що ліквідація це такий природній процес, він відбувається сам собою, воно саме. І ліквідацію ніхто зупиняти не буде. І тут головна ставка у ліквідаторів на депутатів з яких складена так звана широка коаліція, «ширка», які вдають на сесії меблі, які вміють голосувати тільки «за». Все перераховане будуть ліквідовувати їхніми руками, а потім так і будуть говорити, то не ми, то депутати, і газета про це напише обов’язково. Що ж «веселі» часи настали, а ще «веселіші» настають.

      02 липня 2021 року в Богданах вже після громадських обговорень у спілкування з богданівчанами я висловив наступну тезу: що закриття шкіл – це прямий наслідок виборів, які відбулися у жовтні минулого року, це тоді ви вибирали чи закривати свої школи та дитсадки чи ні. Та хто ж знав, вони таке розказували. І то таке, хто ж знав. А тепер вони вам нічого не розказують. Де ж ті хто виграв вибори? Де той «родом»? Я не пригадаю як там в Леляках, а в Брагинцях, Богданах та Кухарці більшість голосів було віддано саме за «родом», як за депутатів так і за кандидата на голову. А де ж вони зараз? Перший заступник селищного голови Гармаш В.І. не був ні в Брагинцях, ні в Богданах на слуханнях, а обіцянки давав, як і його політична сила.  Їдуть на дураках верхи в своє світле майбутнє.

     І насамкінець, звертаюся до тих хто вкладався в перемогу на виборах, якщо вам хоч щось потрібне, звертайтеся до своїх обранців, може хоч трохи здорового глузду хоч десь залишилося, може до чогось чи до когось достукаєтесь, а ні, то й ні. Ставайте в стройні ряди ліквідаторів, вперед!


06.07.2021


Павленко Дмитро


Немає коментарів:

Дописати коментар