суботу, 20 червня 2020 р.

Чи потрібна у Варві дошкільна освіта?

    У відповідності до розпоряджень Уряду незважаючи на подовження карантину, з 22 травня 2020 року можуть розпочати роботу більшість закладів торгівлі, обслуговування тощо. Серед таких закладів визначено і заклади дошкільної освіти.
   При цьому з понеділка 25 травня 2020 року дитсадки у Варві як були порожні так такими і залишилися, і продовжують залишатися. Офіційних заяв та розпоряджень немає. При цьому Варвою ширяться чутки, балачки, конспіративні версії, що додає і до так непростої ситуації в містечку невдоволення та нерозуміння діяльності як зокрема системи освіти так і місцевої влади загалом. Тому і виникає питання винесене в заголовок: а чи потрібна дошкільна освіта у Варві взагалі?

    Що пліткують з цього приводу. В зв’язку з тим що немає грошей немає можливості запустити дошкільні заклади. За іншою версією, також у зв’язку з відсутністю коштів в бюджеті, дитсадки відкриють колись пізніше, наприклад з 22 червня, відкриють не для всіх, а тільки для тих кому край немає куди подітися і так далі. Звичайно, що я розумію тезу про «мудрість» наріду, і ці чутки і плітки можуть бути результатом простих дурних балачок, типу одна баба казала. Але в світлі останніх подій, типу флешмобів «допоможи лікарю знайти пацієнта», і подібних подій, я припускаю, що ці чутки та плітки про майбутнє дошкільних закладів з високою ймовірністю могли вийти з кабінетів селищної ради.
   І на даному етапі, так як немає офіційних заяв будемо виходити з навколо пліткових обставин. А інформація запущена як плітки має певне підтвердження, адже коштів особливо немає при цьому для запуску закладів дошкільної освіти які простояли більше ніж два місяці необхідно буде як певний час так і певні ресурси. Адже роботу таких закладів за умови епідемії та загрози розповсюдження корона вірусу потрібно проводити за умови дотримання певних заходів, а чи готові до цього дитсадки? При цьому потрібно розуміти що приміщення дитячих садків за температурою далеко не відповідають санітарним вимогам, а для цього також необхідно енергоносії ну і так далі.
    Що ж маємо на цей час? 28 травня відбулося засідання сесії селищної ради, де зокрема не розглядалося питання функціонування дитячих садків, адже це ж не питання виділення земельної ділянки за рішенням суду чи не питання дєрибану грошей на благоустрої. Єдине питання порядку денного, що стосувалося дитсадків, це питання внесення змін до бюджету. Де зокрема одним абзацом в кілька речень пропонуються зміни для переспрямування коштів з природного газу на безконтактні термометри. От і все питання порядку денного.
    Пізніше вже на цьому тижні з’явилися балачки, що дитсадки відкриють після карантину 22 червня. Звісно, дивлячись на прийняті рішення ніхто ті дитсадки відкривати і не поспішає. З огляду на те, як перенаправляли кошти з газу на інші будь які потреби, що є не тільки абсурдним, але й незаконним, адже це захищені видатки бюджету, то можна припустити, що дитсадки ніхто не збирається і опалювати. Адже газ не потрібен, гроші на нього також, відповідно опалення не потрібне. От ми можемо припустити, що поки не нагріються приміщення дошкільних закладів до 18 градусів, доти дітей там і не буде. А коли це трапиться чи 22 червня чи 01 липня, чи ще колись там, то кого це цікавить, я ще раз наголошу, що як видно за діяльністю селищної ради, що є засновником цих закладів, ніхто не поспішає розглядати це питання. Хоча коли потрібно було роздєрибанить 130 тисяч гривень коштів на благоустрій, то зібрали позачергову сесію і туди пригналося аж 20 депутатів, і вчора вони ці кошти допомогли роздєрибанити, за виключенням двох депутатів, які не в «ширці».
   Щодо підготовки до можливого відкриття дитсадків, точніше видимості цієї підготовки, то вона виявляється полягає у закупівлі термометрів. І в цьому випадку мені ще більш дивно спостерігати за цим, невже для виконання санітарно-епідеміологічних заходів у закладах дошкільної освіти потрібні лише безконтактні термометри? Знову ж з високим ступенем ймовірності припускаю, що вимог до таких заходів мабуть ніхто і не прочитав, тому придумали тільки термометри, або все ж таки варто зупинитися на зовсім дикому варіанті, що дитсадки в найближчий час ніхто відкривати і не буде. А для чого пройде червень, туди-сюди, а там всякі канікули літо, діди та баби. А за липнем так само пройде і серпень і так далі. А от на вересень може, якось і зберуться, хоча це не точно. Сюди потрібно додати ще один з аргументів, які пояснюють чому ніхто не поспішає відкривати тих дитсадків, адже дитсадки сприймаються більшістю чиновників, в тому числі бувшими виховательками при владі, не як заклади дошкільної освіти, а саме як такі собі няньчині будинки. Тобто будинки де діти не здобувають освіту та проходять соціалізацію в суспільстві, а їх просто там няньчать, щоб батькам було зручно.
    От і все, ця вся сукупність чинників та подій нам дає розуміння, що заклади дошкільної освіти не такі вже й потрібні, щоб ще на них гроші тратити. Поряд з цим їхня робота в минулому з недотриманням значної частини вимог законодавства, вже завтра може бути причиною нездатності діяти в майбутньому, адже ніхто не захоче брати на себе відповідальність та прикривати собою невиконання норм та вимог законодавства. Оце все в купі і може бути причиною не відкриття таких закладів взагалі. Якщо комусь дивно читати такі слова, то будь ласка погляньте на приклади, які вже мають місце у Варві. Давайте згадаємо автостанцію, якої немає, добре, там не місцева влада відповідає за її роботу, але немає і приміщення, яке б слугувало б для очікування автобусів. Давайте згадаємо за ринок, який не працює вже третій рік поспіль, хоча розпорядження про заборону торгівлі з’явилося тільки в минулому місяці, але ринок не працює, і мабуть не запрацює принаймні за цієї місцевої влади. І нормально, хіба в нас є якісь протести чи хоч балачки? Таке буде і з дитсадками, до речі репетиція цього відбулася ще восени 2019 року, коли дитсадок Джерельце не працював здається три тижні бо не було подачі газу. І що тоді відбулося, хтось поніс відповідальність? Та ні, все нормально, практично мовчки з’їли, та пішли далі. То що завадить взагалі дитсадки не відкривати, що відбудеться за такої умови? А нічого. Навіть деякі язики з дуп не випадуть.
Тому з огляду на все тут написане і виникає питання: так потрібні у Варві заклади дошкільної освіти? Якщо потрібні, то кому? Я таких людей не бачу та не чую. Гей, люди, де ви? І до речі для чого вони вам, ті дитсадки, коли у вас є ваші святі та блаженні на чиновницьких кріслах? Вони так красіво стрижуть траву, ліплять хвотозони, алеї зірок, ось ще на хвонтан наколядують, і тоді взагалі заживем, на біса ті дитсадки!

03.06.2020
Павленко Дмитро
    

Немає коментарів:

Дописати коментар