пʼятницю, 19 червня 2020 р.

Про тиждень минулий двадцять перший.

      Минув і ще один корона вірусний тиждень для Варви та району, хоча ця вся епідемічна історія вже втомила людей, а особливо чиновників, бо як я відмічав в попередньому огляді подій за попередній тиждень, принаймні селищний голова риску епідемії в себе в голові підвела.  Але незважаючи на те хто і які риски підвів вірус розвивається так як заманеться йому, а не комусь там в кабінеті.
Навколо вірусу.
Хронологія подій.  

       Протягом минулого тижня в період з  18 до 24 травня істотних змін в розвитку епідемії в районі не відбувалося. Якщо станом на понеділок 18 травня офіційно повідомлялося про таку статистику:
       21 чоловік захворів, з них 5 померло, 7 видужало та 9 залишалися з ознаками вірусу в організмі.
       За минулий тиждень було взято більше 50 проб для тестування, що загалом довело кількість зроблених тестів до 400 по району. За результатами таких тестувань тих хто одужав за минулий тиждень не виявили. При цьому за результатами тестування відібраних у п’ятницю 22 травня проб, вже в суботу 23 травня з’явилося повідомлення про новий випадок захворювання. Це чоловік з Журавки, який раніше був визначений як контактний з першої лінії захворювання, тобто сім’ї першої інфікованої жінки з Журавки. При цьому раніше його тестування не показало наявність вірусу в організмі. Натомість згодом, чоловік був змушений сам звернутися до медиків у зв’язку з погіршенням самопочуття.
       Так і пройшов цей тиждень в епідеміологічному сенсі зі незначним зростанням захворюваності, що окремий раз доводить нам, що вірус нікуди не зник, і така тенденція появи кожного тижня все нових і нових контактних осіб та інфікованих буде тривати невідомо стільки. Принаймні до тих пір поки не почнуться розслідування відомих випадків захворювання, виявлення можливих осередків , їх локалізації та відслідковування. Наразі таких заходів ми не бачимо, принаймні бачимо результати, що свідчать швидше про відсутність належних дій чиновників.
Висновків з цієї історії робити ні з чого, тому їх і не буде. Нічого нового із вже сказаного чи написаного немає і поки що не проглядається.
Навколо виборів.
Цей розділ цього огляду можливо варто було б назвати навколо політики, але політики на даний час в нас немає, нею ніхто не займається, не обговорюються та не вирішуються ні нагальні ні тим більше якісь загальні довгострокові питання та проблеми. Є в нас тільки хайп, рейтинги та окозамилювання, все те, що на думку недалеких чиновників та обранців може допомогти їм на наступних виборах. Як казав керівник районного осередку аграрної партії Микола Гайдай – нам головне вибори виграти, а там побачимо. От ми і бачимо, а хтось як не бачив так і йому і не розвидниться.
Саме тому я вважаю будь-які, в більшості недолугі, дії та посмикування публічних осіб як чиновників так і обранців посмикуваннями саме перед своїми потенційними виборцями. І втому ми бачимо мало здорового глузду, якоїсь логіки чи не дай боже ще й користі. Це все не може стосуватися предмету огляду. От давайте поглянемо на тиждень минулий з цього ракурсу.



Флешмоб «Допоможи лікарю знайти пацієнтів».
         У понеділок 18 травня на сторінці Варвинської ОТГ з’явилося повідомлення та запрошення влаштувати флешмоб для того, щоб подякувати лікарям за їх роботу в період епідемії. Назви флешмобу там не було, тому я його назвав саме так, на мою думку це найвлучніша назва, яка може пояснити суть питання. Адже щось подібне, в час карантину, в час заборони публічних заходів та скупчення людей, в час коли соціальна дистанція це не якась там забаганка, а норма життя, а тут на тобі. І тут маються на увазі пацієнти не з підозрою на вірус, а пацієнти вузької психіатричної області захворювання, і звичайно пацієнти не для всіх лікарів.

        А інакше цю всю ситуацію і не поясниш. До речі Інтернет-спільнота приблизно таку оцінку і дала цьому заходу, тому що коментарі під повідомленнями на різних сторінках, де розганявся цей дебільний захід, зводилися до запитань, а хто таку дурню придумав, і що це за дурість та маячня. В результаті баталій в соцмережах ініціатори та розганячі цього дебільного заходу добалакалися до того, що невідомо хто це придумав. Тобто тема для піару та хайпу заради рейтингів та виборів обернулася в повний негатив та несприйняття.




Я можу лише припустити, я не стверджую, що таку дебільну маячню більше всього придумали на якомусь черговому плануванні в кабінеті селищного голови, а хто саме вже там брав участь у вигадуванні цієї маячні не суть важливо. Таке припущення може певним чином бути підтверджено тим, що цей флешмоб відбувся, принаймні з боку ініціаторів. Було взято шкільний автобус і чиновники, працівники кантори селищної ради, в кількості близько 10 чоловік на чолі з її величністю відвідали подвір’я перед поліклінічним відділенням лікарні. Робіть висновки шановні варвинчани, для чого ви обирали оце?
Базара нєт.
В продовження теми пошуку хайпу та піару в контексті наступних виборів варто згадати і за варвинський базар, якого немає, до речі. Так ще 15 травня, про що повідомлялося раніше, селищним головою було видано розпорядження про заборону торгівлі на території торгівельного майданчика по вулиці Ломоносова та на прилеглих вулицях. Про причини та обставини цієї історії вже писалося та прогнозувалося що з цього нічого не буде, що вся діяльність на базарі незаконна, що яскраво і проявила епідемія.  Про це повідомила і наша славна газета, хоча раніше чомусь про це не повідомляла, бо не треба було.

І ось не довго думаючи тему непрацюючого базару у зв’язку з майбутніми виборами вирішив осідлати директор КП «Господар» Олександр Щербатюк. На базарній площі все закрутилося почалися якісь роботи прозвучали заяви про ремонт чогось там і так далі. На запитання про те а як і за які гроші, я особисто зрозумілих відповідей так і не отримав. Виявляється що всі роботи зараз там виконуються за кошт підприємства, яке ще вчора ледве не було банкрутом, а чи було, тепер виникає питання? Роботи здійснюють робітники дільниці водопостачання, електричне живлення для машин та механізмів береться з обладнання системи водопостачання і так далі. Ну просто в голові не вкладається. І саме ці обставини в чергове нам можуть довести, що за тариф був проголосований нещодавно виконкомом, тобто і на зарплату вистачає, і ремонти на базарі є за що проводити. Директор говорить, що звернувся за виділенням коштів до селищної ради в сумі близько 50 тисяч гривень. Але це ж питання вже вирішується, вже працюють люди та механізми, підприємство вже витрачає фінансові ресурси, а коли надійдуть кошти з бюджету і чи надійдуть невідомо. А ви шановні споживачі сплачуйте за воду, щоб потім за ці кошти ремонтувався базар.


На мою думку пан Щербатюк хоче використати цю історію для заробляння очок та симпатій на майбутні вибори. Іншої логіки я там не бачу. Більше того, якщо подивитися на це суто з позиції вирішення проблеми, а відсутність нормально функціонуючого ринку у Варві це проблема для мешканців та й деяких підприємців, то така колотнеча директора ніяких проблем не вирішить. Висипання території щебенем, і ремонт торгівельних навісів не є необхідними умовами для роботи ринку. Я вже не говорю про питання законності такої діяльності. Але теперішній директор КП «Господар» питання законності взагалі слабо сприймає, а порад та зауважень від не правильних осіб, взагалі не сприймає.


Ну що ж ми бачимо черговий піар та окозамилювання, який на мою думку нічим і не закінчиться. Якщо контролюючі органи не захочуть брати на себе відповідальність та закривати очі на вимоги законодавства та санітарно-епідемілогічну безпеку мешканців Варви, то ринку все одно не буде, принаймні продуктового. Хоча без саме продуктового його наявність взагалі чи варто розглядати. Що ж черговий хайп та піар до виборів, і все за кошт громади. Хоча хто нам лікар?
От такі події навколо епідемії та майбутніх виборів приніс нам минулий тиждень. І я ще раз повторюся чим ближче до тих виборів тим менше в просторі буде інформації про будь що, навіть про епідемію, окрім виборів та піару задля них.
28 травня 2020
Павленко Дмитро

Немає коментарів:

Дописати коментар