вівторок, 30 червня 2020 р.

Про арифметику.


   Не так давно на цій сторінці у своєму дописі «Чому не відкривають дитсадки у Варві» я розмірковував про причини не відкриття закладів дошкільної освіти з огляду на вимоги рекомендацій головного санітарного лікаря та відсутності виділених на це коштів.
   Буквально в той чи на наступний день мені зауважили, що дитсадки відкриють  22 червня 2020 року, і кажуть таки відкрили. Вже пізніше я побачив розпорядження селищного голови про можливість відновлення роботи дошкільних закладів тощо.
Відкриття дитсадків відбулося, і це добре, бо дошкільну освіту потрібно надавати, і цей крок потрібно було робити, при цьому варто зауважити на тому, що я помилився в своїх припущеннях, так як вважав, що їх не відкриють, побояться, адже рекомендовані вимоги неможливо було виконати. Але дитсадки відкрили, і я припускаю відкрили «вольовим» рішення, а не з огляду на вимоги нормативних актів.
    І підтвердженням моїм висновкам є проста арифметика. І я пропоную взяти до прикладу забезпечення працівників дошкільних закладів медичними масками. От дивіться у 4 дитсадках, які знаходяться у Варвинській ОТГ, у відповідності до штатних розписів загалом передбачено 104,5 штатних одиниці (ви можете побачити це на зображеннях).


 Відкинемо ті посади, які там можуть постійно не перебувати, сторожів, які працюють коли немає нікого і так далі. Припустимо постійно працює 90 штатних одиниць, для простоти обрахунку. Так як проста медична маска може використовуватися протягом не більше 2 годин, то відповідно для однієї штатної одиниці потрібно 4 маски на добу, або загалом на всі дитсадки потрібно 360 масок на добу. Для нормальної роботи протягом 6 тижнів, трохи менше як півтора місяці, або 30 робочих днів, відповідно потрібно 10800 масок. Якщо взяти за оптову ціну 1 маски 5 чи 4 грн., то відповідно для періоду в 6 місяців для закупівлі необхідної кількості масок потрібно 43200 грн. До чого я веду, шановні варвинчани, для того щоб забезпечити дошкільні заклади масками, необхідно кошти в сумі 40 тисяч гривень. Якщо до цього додати необхідність в забезпеченні рукавичок, дезінфікуючих засобів для рук, з обов’язковим вмістом спирту, дезінфікуючих засобів для поверхонь, паперові рушнички для працівників та дітей, і так далі, то ми отримаємо потребу в сотнях тисяч гривень, не більше і не менше. Таких коштів ніхто не виділяв та не витрачав, закупівель не проводив. Відповідно рекомендації санітарного лікаря можливо виконуються, але певним чином, тобто обмежено, так як хтось там собі розуміє. І це ми всі повинні розуміти, особливо батьки, чиї діти вже пішли до дошкільних закладів.
     Я припускаю, що відкриття дитсадків за будь-яку ціну – це «вольове рішення» святої з святих, з мовчазної згоди керівництва закладів та відділу освіти, а також органів контролю за епідеміологічною ситуацією. Хоча одна з директорок все таки пішла на пенсію, прямо напередодні можливого відкриття, що те ж красномовно свідчить про цю ситуацію в цьому випадку буде як завжди – все буде добре, поки буде добре, а про інші випадки ніхто навіть думати не хоче. І на сьогодні я особисто бачу цю ситуацію таким чином, що чиновники на чолі із головним чиновником в ОТГ, тобто селищним головою, прикриваючись давньою історією про нема грошей, просто переклали свою відповідальність на працівників дошкільних закладів, адже саме вони, не маючи достатньої кількості індивідуальних засобів захисту, не маючи достатнього забезпечення іншими засобами, повинні будуть забезпечити нормальну та безпечну роботу дитсадків.

24.06.2020
Павленко Дмитро

Немає коментарів:

Дописати коментар