неділю, 21 червня 2020 р.

Про три минулі тижні (22, 23 та 24).

               Що ж, шановні читачі, з часу останнього такого огляду подій у Варві пройшло вже три тижні, і в принципі потреба огляду останніх подій вже більше ніж назріла. З одного боку в період з 25 травня до 14 червня відбулося багато подій, життя на місці не стоїть, а з іншого боку з огляду на офіційні заяви чиновників, з огляду з повідомлень преси тощо, можна зробити побіжні висновки, що нічого й особливо не відбувалося. Про те, що особливо нічого не відбувалося свідчить і активність варвинчан, які переймалися хіба що базаром, який не дають открити прокляті підприємці, власники магазинів.

             Цей допис міг би бути дуже довгим, насиченими копіями документами та аналізом подій. Але з іншого боку якщо людей це особливо не цікавить, то для чого розбирати якісь там нюанси? Така теза стає більш актуальнішою в контексті питання роботи дитсадків. Адже минуло 3 тижні, а дитсадки навіть не спробували відновити свою роботу, і як видно з реакції в мережі чи шляхом сарафанного радіо, єдине як реагують батьки на це свавілля місцевої влади – терпляча мовчанка. Може і справді так легше, просто мовчати, і воно саме якось буде, і щось якось станеться і так далі. А може і справді безпечніше не віддавати свою дитину за таких умов до дитсадка, тоді виникає вже поставлене питання, а потрібна дошкільна освіта взагалі?
           Коронавірус.
            Ці три тижні не принесли особливих змін щодо обставин протікання епідемії у нашому районі. Нічого не відбулося, нових інфікованих не було, але поряд з цим не було офіційних повідомлень про остаточне виздоровлення всіх хворих. Так що і ці тижні можна без перебільшення вважати корона вірусними, як і попередні.

         Діяльність органів місцевого самоврядування у ОТГ.
         Протягом періоду з 25 травня до 02 червня відбулося одне засідання виконкому селищної ради та два засідання сесії. Загалом на цих засіданнях розглянуто трохи більше 60 питань порядку денного, а скільки з цих питань перебувають в інформаційному полі, скільки питань обговорюється наприклад в соц. мережах, чи скільки описано у штатних пропагандистів? Так з цих 60 питань є приватні питання окремих громадян, але ж це не значна частина, а з преси ми чуємо лише про неугодних, все громадськість та неугодні депутати жити не дають. Як наслідок суцільне кругом покращення, для окремих осіб.
   До прикладу. 26 травня відбулося засідання виконкому на якому було розглянуто близько 10 питань, а серед них особливо важливі: звіт про виконання  бюджету за перший квартал 2020 року, розгляд якого звели до простого тупого читання показників, які не те що ніхто не аналізує, їх навіть не розуміють. Вже який раз розглядають питання поливу  присадибних ділянок з водо мережі селища. І ніхто не збирається навіть розібратися що ж з цим робити. Товчуть цей полив вже років 8. Цей підхід та рішення незаконні. Більше того такий підхід до обліку води є хибним та не вирішує цієї проблеми, тим більше коли є дощовий період, коли кожен кричить, який полив, чи ви збожеволіли? Норми споживання води без лічильника не переглядалися з 2009 року, і не враховують ні домашніх басейнів, саун, крапельних та не крапельних поливів, теплиць тощо. І так далі. Наслідок вода не облікована, купа людей користується нею просто так, на шару, так би мовити, а за це платить законослухняний споживач. Але ж кому воно потрібне, для чого розбиратися з проблемою, легше всього списати на активістів, он вони фас, і побігли собачки-теліпачки, по вулицях та по мережах розказувати про клятих активістів, а питання не вирішується. То це цікаво вам варвинчани? Чи скільки того літа, постогнали та й забули і пішли на вибори і знову те ж саме.
   Практично подібне питання – розгляд норм утворення ТПВ. Так тупо приймати рішення незрозуміло про що, які ті норми, чому їх переглядали і так далі, це теж в ніякі ворота не лізе, але кому воно потрібне. Це теж не потрібне питання, це ж теж не цікаво, це ж не хвотозона.
Через день після засідання виконкому відбулося засідання сесії селищної ради. 50 питань порядку денного. Хтось десь щось почув чи відчув якісь зміни чи результати від прийнятих рішень? Які є офіційні пояснення чи позиції чиновників, може наші славні депутати з коаліції щось обговорюють чи розповідають своїм виборцям? Та ні, коаліція створювалася не для того, не для того обрані і депутати до тієї коаліції.
Що можна виділити з тих 50 питань порядку денного. По перше, було вирішено провести аукціони з  продажу права оренди на 3 комерційні земельні ділянки на території Варви, всі три по вулиці Шевченка. Дві з них навпроти двоповерхівки біля бібліотеки на розі з вулицею Рєпіна, а третя біля магазину «Марс». Знову ж таки, що буде на цих ділянках, яка потреба в продажі їх прямо зараз і так далі, де про це інформація? Знову ж будемо вже бачити за результатами торгів, які потрібні люди придбають право оренди тоді й подивимося.
Ще одна земельна ділянка, але сільгосппризначення, була виставлена на аукціон по вулиці Лесі Українки, поблизу подвір’я компанії «ДружбаНова».
На тій сесії розглядалося одне земельне питання з розряду диких, я б назвав би це так. От уявіть собі чоловік звернувся до відповідного органу та отримав в оренду в 2017 році земельну ділянку для городництва площею 2 га. Так от, саме призначення земельної ділянки та спосіб використання, оренда, мала б передбачати, що чоловік сам буде використовувати цю земельну ділянку саме для вирощування городніх культур, не сіяти сонях та кукурудзу для товарного виробництва, а саме для вирощування городніх культур. Але чи то чоловік і не збирався цю ділянку використовувати за призначенням, чи втомився її так використовувати, а повернути громаді не хочеться, в цьому випадку є дуже простий вихід. Звернувся до ради, дайте дозвіл на суборенду та ще й продовжіть термін договору оренди на 7 років. Ну що шановні звучить дико? А для наших славних депутатів ні. Тим більше коли це чоловік чиновниці з селищної ради, тим більше, що чиновниця подруга селищного голови, і дуже цінний працівник особливо в питаннях земельних. І результат так би мовити наліцо. 2 га землі під городництво передані в суборенду, а договір подовжено ще на 7 років, замість того, щоб віддати цю ділянку тому хто насправді може і хоче займатися городництвом, депутати ж не можуть образити селищного голову та її подругу чиновницю. Ви скажете що це корупція? Може й корупція, але ж депутати проголосували, а ви їх вибрали, шановні, яка ж тут корупція?


Ще на тій сесії розглядали купу проектів рішень про встановлення місцевих податків. І що тут скажеш, от пропонують депутатам проекти рішень про ставки податків, при цьому ніхто нічого не коментує, чому такі ставки, чому не інші. При цьому це регуляторні акти, повинен бути аналіз впливу такого регуляторного акту, повинен бути аналіз за попередні періоди використання, але для чого? Що в чиновників від цього буде менша зарплата. Це як в анекдоті, подорожчали цигарки і питає дитина в батька, а що тепер ти тату будеш менше курити? Та ні, каже тато, ти будеш менше їсти. Так і тут, як ті податки впливають, які наслідки прийняття тих чи інших рішень і так далі, кого це цікавить? У чиновника зарплата не зменшиться від прийняття помилкового рішення, швидше дитсадки працювати не будуть і в такий спосіб будуть економиться кошти.
Але виявляється не всі рішення про місцеві податки були прийняті. Ставки єдиного податку так і не були підтримані, і як раз у зв’язку з відсутністю інформації та розуміння як ці ставки впливають на розвиток підприємництва. В результаті цього у штатному пропагандиському ЗМІ, районній газеті, було заявлено, що неугодні депутати, виявляється ледве не підірвали формування селищного бюджету на наступний рік. Пізніше це питання стане прикриттям для вирішення головного питання цієї сесії.
А головним для цієї сесії стало питання перерозподілу грошей благоустрою, які не можна було роздєрєбанити, бо саме із за цього питання дєрибану було зібрано наступну позачергову сесію в понеділок 02 червня 2020 року, он як підгоріло. В чому ж суть питання?

Частина передбачених коштів на благоустрій, а саме на придбання піщано-сольової суміші для посипання дорожнього покриття в зимовий період не була використана, у зв’язку з погодними умовами. Ці кошти у сумі 132,8 тис грн.. не можна витратити на інші потреби для цього потрібно внести зміни до програми благоустрою та до селищного бюджету. Саме тому це питання і з’явилося у порядку денному. Але депутатам не пояснили куди саме збираються використати ці кошти. З огляду на формулювання перерозподілу у пояснювальній записці – «витрати на транспортні послуги», ці кошти будуть витрачені в нікуди, як і завжди було, це просто списання кошті, які можна використати як особисті кошти або на пальне, або на інші потреби, при цьому ніхто і не перевірить чи були ті чи інші транспортні послуги були надані. І це не вперше, про що я неодноразово писав і в попередні роки. З одного боку дивлячись на суму яка не є колосальною дивуєшся наскільки це питання було важливе для голосування. Адже зібрати 20 депутатів через три дні після чергової сесії, в період карантину, коли на сесію з’явилися депутати з вікової групи якій заборонено проявляти соціальну активність та ще й таку, це не проста причина для такої колотнечі. Зібрання позачергової сесії було супроводжено колосальною брехнею. По перше, брехня стосувалася не прийняття рішення про єдиний податок, що може призвести до ненадходження коштів до бюджету. Це відверта брехня, що спростовується відповідною нормою Податкового кодексу України:
12.3.5. У разі якщо до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування місцевих податків та/або зборів, сільська, селищна, міська рада або рада об’єднаних територіальних громад, створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, не прийняла рішення про встановлення відповідних місцевих податків та/або зборів, що є обов’язковими згідно з нормами цього Кодексу, такі податки та/або збори справляються виходячи з норм цього Кодексу із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування таких місцевих податків та/або зборів.
По друге, було вдруге проголосовано виділення коштів на термометри для дитсадків, це при тому що це питання вже було вирішено 28 травня, але ж треба якось пояснити в чому ж потреба термінової позачергової сесії. А потреба виявляється є, це дєрєбан 130 тисяч гривень. Взагалі, я схиляюся до думки, що ці кошти або вже вибрані на хрестик кудись комусь, або пообіцяні комусь, і їх потрібно віддати, або щось на зразок цього, тому що іншого пояснення немає. І це в принципі все що потрібно знати громаді про своїх обранців, а особливо про селищного голову, і в цій ситуації є лише два депутата які принципово не беруть участь в цій божевільній вакханалії.
Розповідати про ще якісь аспекти проведення засідань сесії немає потреби, бо важливих питань там не було, та й не може бути, адже влада вирішує свої нагальні потреби, а не потреби громади. Тут лише варто зауважити ні на черговій сесії 28 травня, ні на позачерговій 02 червня не розглядалося питання роботи закладів дошкільної освіти, оце і головний маркер процесів що зараз відбуваються.


Базар.
На минулому тижні на відміну від двох попередніх не було скільки засідань та розглянуто такої кількості питань. З таких гучних загальних питань варто згадати що на минулому тижні нам урочисто заявили, що 13 червня в суботу відновить свою роботу не то базар, не то ринок, не то хтозна що. От я пішов подивитися що ж відкрили, а відкрили оце, те що на світлинах. Директор КП «Господар» каже, що він вважає, що зробив все що зміг, що в нього на його думку все вийшло. Я так розумію що на думку селищного голови та селищної ради загалом теж все добре, питання закрите, можна тепер розповідати, як героїчно всі трудилися щоб європейське містечко залишилося містечком, головне поділити медалі за ці звершення.


Свою думку з цього приводу я не раз висловлював, вважаю такі дії та постановку питання безглуздою, такою що не відповідає вимогам законів та інших нормативних актів, та й не відповідає інтересам громади. І в подальшому обов’язково призведе до чергового випадку, коли базар знову припинить роботу, головне дотягти до виборів, а після них вже хоч трава не рости.
Оце і всі найголовніші події на яких варто було б зупинитися, і які трапилися за останні три тижні.
17.06.2020

Павленко Дмитро

Немає коментарів:

Дописати коментар