середу, 7 травня 2014 р.

«Ширка». Місцеві особливості.


      24 квітня на сайті «Української правди» з’явилася публікація Сергія Лещенка «ШиркаГейт. Як Тимошенко і Янукович збиралися правити разом до 2029 року.» Основою для даної публікації стали чернетки договору між Тимошенко та Януковичем, що були знайдені у Межигір’ї. Представники як однієї так і другої договірних сторін заперечують такі домовленості. Юля особисто відписувалася Лещенку з цього приводу, говорячи про те що це продукт воспальонного мозку Януковича (лист Тимошенко наведено в публікації повністю).


      Кожен з нас по-різному може ставитися як до персонажів у названій публікації, так і до самого автора та правдивості цієї публікації, але ніщо не заважає нам проаналізувати події останніх чотирьох років, щоб зробити свої висновки. Головне, про що варто зауважити відразу, це те що вигадати такі документи просто неможливо. Така колосальна цинічність, що виступає в кожному реченні цього тексту, не народилася б навіть у воспальонном мозку Януковича.
    Для такого аналізу подій не таких вже давніх пропоную взяти наші місцеві приклади, які спів ставляючи з цим договором, можемо отримати пояснення багатьох речей, що раніше видавалися дивними.
   Коли в листопаді 2010 року почала діяти нова районна рада, після призначень голови та заступника, які звичайно представляли партію регіонів, вже в березні 2011 року на посаду керуючого справами був призначений очільник районної «Батьківщини» Ляшенко М.Г. Всі навколо дивувалися, а як це? А все просто – «ширка» в дії. І якщо хтось бачить в цьому лише вигоду Ляшенка, то ви глибоко помиляєтесь, бо особиста вигода очільника «Батьківщини» не йде ні в яке порівняння з тотальною бездіяльністю цілого районного осередку, яку організував даний персонаж. Що може бути краще для місцевих регіоналів? Звичайно, лише бездіяльність найбільшої опозиційної сили. Невже це не «ширка»? Але ж Ляшенка прийняли не просто так, а по криміналу, за підробленою трудовою книжкою?!
     Варвинська районна рада  працювала, приймала якісь рішення і в принципі за досить короткий час в ній склалася своя широка кааліція, як казала Юля. Тобто десять регіоналів, шість бютівців та ще кілька лояльних депутатів. Тобто утворилась збита, міцна коаліція, десь близько 17-20 депутатів (в принципі голосування за Бакуменка це підтверджує), з якої випав один регіонал, і можливо один-два бютівця. Тому всі потрібні питання для тодішньої влади вирішувалися за лічені хвилини. Потрібно розглянути 30 питань на сесії та які проблеми – 30-50 хвилин і все вирішено. Деякі депутати взагалі перестали відвідувати ці засідання, а який сенс? І як би дивно це не звучало, опозиційною силою в райраді були соціалісти. Невже це не ширка?!
     Ще цікавішою була історія на виборах у парламент в 2012 році. Коли мешканці Варви виявили, що Ляшенко і компанія розповсюджують обласну партійну газету «Батьківщини» в якій агітують за кандидата Куровського. З Києва приїхав цілий народний депутат Шевченко, нарозказував, що ну все тепер ми почистимо цих пасобніков, звучали фрази про кримінал і так далі. Довірливі варвинчани на щось сподівалися, але як не дивно нічого не трапилося. Що ж це як не «ширка». І при цьому всі звертали увагу на Ляшенка М.Г., що він такий сякий, продався й таке інше, але всі забувають що газета, в якій агітували за Куровського, була обласною. Тобто агітували за Куровського не Ляшенко і компанія у Варві, а це робилося на обласному рівні, а якщо на обласному – значить і на державному. І ще одне, не треба забувати що Боровик, конкурент Куровського, який доречі у Варві переміг за кількістю голосів, висувався «Свободою». Невже це не широка кааліція? Невже це не той рівень цинізму, що відображено в тих чернетках помальованих рукою Януковича?
      І так оточені «ширкою» ми дожили й до майдану. І що ж бютівська ячєйка? Жодного мітингу, жодного зорганізованого автобусу на майдан, це при тому що риторика проти Януковича шалена. Невже це не «ширка»?
      І звичайно варто згадати останній випадок широкай коаліції – це вибори Бакуменка на голову райради, де без голосів Ляшенка і Ко ніяких 20 голосів не зібралося б. І знову ж ми бачимо лише власну вигоду двох політичних сил, й звичайно особисті вигоди учасників подій.
     З огляду на це все, щоб не говорила Юля про абсурд можливої «ширки», але протягом всіх років починаючи з 2010 року ми її бачили і відчували на собі цю широку кааліцію. Зараз ця «ширка» зливає цілу країну, регіонали ніяким чином не критикують бютівців, можливо якимсь чином вписали тимчасово в «ширку» «Свободу», яка зараз мовчить та ділить посади разом з «Батьківщиною».

07.05.2014


М. Русич

Немає коментарів:

Дописати коментар