суботу, 10 січня 2015 р.

Широкомасштабний наступ на викрадачів нафтопродукції почався на Чернігівщині

 Нещодавно правоохоронці Чернігівської області розпочали розкручувати величезний клубок злочинної схеми в сфері розкрадань в паливно-енергетичному комплексі країни. Відбулися перші затримання осіб, які займалися організацією незаконних врізок у нафтопроводи та розкраданнями нафтопродуктів на території Талалаївського та Варвинського районів області.


Припинення крадіжок нафтопродуктів з нафтопроводів, які проходять по території Чернігівської області, було і залишається приоритетним завданням органів внутрішніх справ у сфері захисту паливно-енергетичного комплексу країни від злочинних посягань. Наявність на Чернігівщині нафтових і газових свердловин ще з моменту відкриття тут родовищ (початок 60-років) принаджували сюди кримінальних ділків. З приходом нового керівництва змінилися і підходи до боротьби з цими злочинами.

Як розповів т.в.о. начальника УМВС Украйни в Чернігівській області  підполковник міліції Вадим Філашкін, в південних районах області, де розташовані нафтогазові родовища, силами спільних спеціальних груп Управління боротьби з організованою злочинністю, Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю та райвідділів міліції були організовані рейди з метою виявлення незаконних врізок в нафтопровід та затримання осіб, які їх скоюють.

Оперативні розробки зловмисників, причетних до незаконних врізок, беруть свій початок з резонансного злочину, вчиненого на території Прилуцького району наприкінці листопада цього року. Тоді в ході патрулювання нафтопроводу автомобіль УАЗ, в якому знаходилися два працівники приватної охорони НГВУ "Чернігівнафтогаз" та один працівник Прилуцького міськвідділу ДСО, невідомі обстріляли з автоматичної зброї. На щастя поранень ніхто не отримав, а зловмисники зникли з місця скоєння злочину на легковому автомобілі марки «Daewoo Nexia».

В ході розкриття даного резонансного злочину встановлені особи, причетні до розкрадання нафтопродуктів. Також в процесі подальшого розслідування були отримані санкції на проведення масштабних обшуків у підозрюваних осіб, в результаті яких виявлені та вилучені: трактор, автомобіль ЗІЛ-130, металеві ємності різних об'ємів із залишками нафтопродуктів усередині. Також була зібрана оперативна інформація, яка в подальшому дала змогу вийти на слід злочинців з інших регіонів держави, та отримати докази їх причетності до розкрадань з нафтопроводів. За результатами проведення аналізу отриманих матеріалів та згідно вказівки керівника УМВС Вадима Філашкіна були створенні спеціальні мобільні групи з числа працівників обласного Управління служби  боротьби з економічною злочинністю, УБОЗ та міськрайвідділів, які здійснювали цілодобове патрулювання в південних районах нашої області з метою виявлення та затримання зловмисників.

Кропітка та злагоджена робота всіх служб і підрозділів невдовзі дала свої позитивні результати. В ході добре спланованої спецоперації в ніч з 23 на 24 грудня під час рейду співробітниками УДСБЕЗ, УБОЗ та Талалаївського райвідділу на узбіччі автодороги між Талалаївкою та селом Харкове мобільна група виявила стоячий автомобіль ЗІЛ-130, в кузові якого знаходилася металева бочка ємністю 5 кубометрів, заповнена рідиною чорного кольору з характерним запахом нафтопродуктів. Також було виявлено місце несанкціонованої врізки в нафтопровід та відповідне обладнання.

В ході перевірки затриманого автомобіля було з'ясовано, що номерні знаки вантажівки належать легковику з іншого регіону України. На даний час встановлюється власник автомобіля та повне коло осіб причетних до розкрадання нафтопродуктів. Вантажівка поміщена на штрафмайданчик Талалаївського райвідділу УМВС. Вилучене також обладнання, з допомогою якого зловмисники скоювали розкрадання.

За даним фактом відкрите кримінальне провадження за частиною 1 статті 292 Кримінального кодексу України (пошкодження об'єктів магістральних нафто-, газо-  та нафтопродуктопроводів), що передбачає покарання у вигляді штрафу  до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до п'яти років, або позбавлення волі на строк до п'яти років.

Водночас аналогічна спецоперація проводилася і на території Варвинського району. Як розповів т.в.о. начальника УМВС України в Чернігівській області підполковник міліції Вадим Філашкін, тут мобільною групою в складі співробітників УДСБЕЗ УМВС та Варвинського райвідділу міліції близько п'ятої  ранку на узбіччі автодороги біля с. Хортиця «на гарячому» була затримана група осіб з трьох чоловік, які незаконно під'єдналися до нафтопроводу та здійснювали крадіжку нафтопродуктів через спеціальний шланг в цистерну автомобіля. Всі затримані - мешканці сусідньої Сумської області віком від 20 до 38 років.

Також було затримано автомобіль марки "Рено" харківської реєстрації з автоцистерною, дві секції якої заповнені рідиною з характерним запахом та зовнішніми ознаками схожою на нафту. Вищезазначені особи затримані в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України та поміщені до ізоляторів тимчасового тримання різних міськрайвідділів. Вилучено транспортні засоби, знаряддя злочину та нафту вагою близько 10 тонн.

За даним фактом відкрите кримінальне провадження за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка, що завдала значної шкоди) - карається позбавленням  волі  на  строк  від  трьох  до шести років. Триває досудове розслідування.


Як зазначив т.в.о. начальника УМВС України в Чернігівській області підполковник міліції Вадим Філашкін, це лише початок рішучої наступальної боротьби з масштабними розкраданнями нафтопродукції в сфері ПЕК на території Чернігівської області. Крім цього, УМВС володіє чималою базою оперативної інформації щодо осіб, які організовують та скоюють крадіжки з нафтогазопроводів на Чернігівщині. Наступного року боротьба буде тривати в такому ж посиленому режимі і будуть чергові резонансні затримання осіб, причетних до розкрадання з нафтопроводів. Як сказав підполковник міліції Вадим Філашкін, всі ці особи, починаючи від рядових викрадачів і закінчуючи організаторами цього злочинного бізнесу, будуть виявлятися і притягуватися до суворої кримінальної відповідальності. Також покарання не обмине і тих горе-підприємців, які займаються переробкою викраденої нафти та збутом вже готової продукції.

Немає коментарів:

Дописати коментар