неділю, 25 січня 2015 р.

Невідома спадщина.

 22 січня на День соборності в наших сусідів в місті Прилуці відбулася презентація черговою роботи місцевого дослідника та краєзнавця Віктора Моренця «Невідома спадщина». Ця нова праця пана Віктора продовжує його попередні, і про вояків, і про повстанців часів перших визвольних змагань з Прилуччини. «Невідома спадщина» ще більше персоніфікована, адже пан Віктор спробував дослідити життєві шляхи вояків та громадських діячів прилучан. Як і в усіх попередніх книгах в цій також сформовано потужній документальний масив насичений відповідними світлинами.

   
Є в цій книзі і згадка про нашого земляка з Варвинщини, Бодюха Григорія Івановича, уродженця Григорівщини, із заможних селян. Григорій Іванович був козаком Окремого пластунського 2-го імені гетьмана Івана Мазепи кінного полку 2-ої Волинської стрілецької дивізії Армії УНР, 18 червня 1920 року отримав поранення в бою з большевиками під Чернівцями на Поділлі. Далі Бодюх потрапив до військового шпиталю м. Коломиї. Після цього слід Бодюха в документах втрачається, але не втрачається тут на місцевості. Виявляється після свого поранення Григорій Іванович повернувся в рідну Григорівщину і йому вдалося уникнути переслідувань від большевиків. Мабуть, пан Бодюх добре вмів тримати язика за зубами, а документи про його участь в Армії УНР потрапили до совєцьких органів вже після 2-гої світової. Це і дало можливість Григорію Бодюху спокійно прожити міжвоєнний період. Його ще встигли призвати до красной армії де він і загинув в грудні 1943 року, мабуть як і більшість наших земляків у Дніпрі.


   А загалом варто відмітити, що і ця книга Віктора Моренця, як і попередні «виводить на світло» наших незнаних видатних земляків.

Немає коментарів:

Дописати коментар