середу, 21 березня 2018 р.

Про багатоквартирні будинки у Варві.


  До цього допису мене спонукали певний збіг обставин. З одного боку у фейсбуці почали поширювати один допис : «Ликбез дляконтроля: какие работы и с какой периодичностью должен делать в вашем домеобслуживающий вас Жилсервис?», а з іншого боку на сайті селищної ради розмістили інформацію про «Склад фактично понесених витрат з обслуговування багатоквартирних будинків та споруд» (див. зображення 1).


      Незрозуміло до чого тут та інформація від КП «Господаря», можливо готують на чергову сесію черговий порятунок підприємства, і вчергове замилюють очі як громадськості так і депутатам, а може просто роблять чергове окозамилювання в такий спосіб начебто виконуючи вимоги нормативних документів. Але в цьому випадку ясно одне – це повна нісенітниця, що формат подачі інформації, що самі показники. Так Постановою КМУ № 970 від 11.12.2013 року «Про затвердження Порядку проведення перерахунку розміру плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у разі перерви в їх наданні, ненадання або надання не в повному обсязі», передбачається зокрема:
4. Виконавці ведуть облік доходів, витрат та кількісних і якісних показників надання послуг щодо кожного будинку та кожної складової тарифу окремо.
9. Фактичні витрати щодо кожного окремого будинку за період нарахування (період перерахунку) визначаються з урахуванням розподіленої суми накладних витрат, затвердженого рівня рентабельності та податку на додану вартість (єдиного податку).
10. Виконавець оприлюднює склад фактично понесених витрат та обсяг запланованих і виконаних робіт та повідомляє споживачам про економію коштів і плани щодо їх використання на власному веб-сайті та/або в інший визначений ним спосіб.
А що ми маємо насправді, якесь «гав» за підписом Садового, про що невідомо? Головне заявити про збитки, а звідки вони взялися, коли і будинки списані, і послуги не виконуються, а гроші кудись зникають. Де інформація по кожному будинку окремо, де виконаний обсяг робіт?
Інформація, яка подана в вище згаданій статті для людей які цікавляться даною темою давно не є новиною  чи диковинкою. Ці питання піднімалися десятки разів за останні 5 років. Останній раз це питання в мережі піднімав і Степан Петренко на цьому блозі, але як ми бачимо широкому загалу до того діла немає. Ці всі події лягають в одну спільну канву і з питанням передачі 100 тисяч грн. КП «Господар» з доброго дива, і з питанням списання будинків, і з питанням виключення з тарифів будинку 75 б по вулиці Шевченка, про який я згадував в попередніх дописах. Це все ланки одного ланцюжка – подальшого нищення комунального господарства Варви «новою»-старою командою горе голови. І мене в цьому всьому найбільше дивує позиція мешканців багатоквартирних будинків та депутатів, що їх представляють (а це близько 10 депутатів), а ще значна частина депутатів мешкає в багатоквартирних будинках, і реакції нуль. Люди вчергове обрали Саверську головою, а значить закрили очі на всі її діяння, і далі сказали їй вали ти ці будинки й далі; мешканці багатоквартирних будинків окремого округу вчергове обрали депутатом і директора КП «Господар» - чим також позитивно оцінили бездіяльність з обслуговування будинків. Депутати обрали першим заступником голови юриста КП «Господар», який по суті і втілював у великій мірі стратегію руйнації житлово-комунального господарства смт Варви, чого вартий штраф в 270 тисяч грн.. сплачений підприємством в 2015 році за впровадження незаконних схем стягнення з мешканців зайвої плати за послуги тощо.
 Що ж буде далі, коли ж мешканці оговтаються, коли впаде перший будинок, чи коли вже буде падати конкретний будинок конкретного мешканця? А що буде з вступом в дію нових норм нового закону про житлово-комунальні послуги?
Як на мене ці всі питання особливо нікого не хвилюють. Як ми можемо бачити по діяльності новоствореної селищної ради нікому там нічого не потрібно. На 29 березня заявлено проведення сесії, а жодного проекту рішення не оприлюднено – грубе порушення норм законодавства про доступ до публічної інформації. З питанням проблем свого будинку по Миру 50, Петренко С.Й. звернувся вже до сесії селищної ради, бо горе голова ігнорує повністю всі його звернення, але чи буде рада це розглядати нікому це невідомо, порядку денного немає. А про горе голову і говорити нічого – вона нічого не буде змінювати стосовно сфери ЖКГ, бо вона стільки там всього накрутила зі своєю командою, що їм лишилося тільки ховати після себе всю ту шкоду.
Так що шановні варвинчани спостерігаємо і очікуємо чергового «покращення» і чергового зсовування до апокаліпсису, принаймні місцевого. Амінь!
20.03.2018
Павленко Дмитро


1 коментар:

  1. Цікава інформація для мешканців, які проживають багатоквартирних будинках. Але мені не зрозуміло чому за дві неділі немає допису зацікавлених мешканців з цього питання. Чи може ждуть коли на голову впаде плита перекриття, або зовсім розвалиться будинок???? А тоді забігаються, да буде пізно. Ніхто не переймається питанням списання багатоквартирних будинків з балансу КП "Господар".
    К приміру, по будинку № 50 вул Мира за 2017 рік за офіційними даними КП "Господар" надав витрати на надання послуг з утримання будинку:
    Освітлення місць загального користуваня - 5177,12грн.
    Обслуговування димовентиляційних каналів - 1419,55 грн.
    Обслуговуваня внутрішньобудинкових мереж водопостачаня - 1921,88 грн.
    Обслуговуваня внутрішньобудинкових мереж водовідведеня - 1701,73 грн.
    Поточний ремонт покрівлі - 5289,99грн.
    І всього на - 15510,27грн.

    Площа будинку на яку нараховується оплата становить 3302,35 м.кв. за тарифом 0,849грн./ м.кв. і сума складає за 12 місяців 33644,34грн.
    От і моємо різницю нарахованого і витраченого в сумі 18134,07 грн.
    Проте мені не надали інформацію куди використано 18134,07грн., а будинок потребує негайного ремонту покрівлі.
    Селищному голові Саверській- Лихошві до цього байдуже. Каже будинки зняті з балансу і селищна рада не несе відповідальності. Але ж селищна рада є власником КП "Господар" і несе відповідальність за це підприємство і повина вимагати звіт директора цього підприємства про надані послуги з утриманя кожного будинку і звіт використаня коштів.
    Прошу небайдужих мешканців підключитися до обговореня і внести свої пропозиції та зауваженя.
    Петренко С.Й.

    ВідповістиВидалити