суботу, 31 березня 2018 р.

І знову про комісії селищної ради або куди ж подіти тих ветеранів?


       Що ж, 26 березня 2018 року відбулася друга серія засідань комісій, що передують шостій сесії селищної ради. О 15 годині відбулося засідання двох комісій чи то спільних чи то ні, було до кінця незрозумілим, але менше з тим. Комісії з законності та бюджету і фінансів нарешті спробували розглянути подані проекти рішень. Друга серія звичайно не була схожа на першу, але сумбуру море, він нікуди не зникає. І вже початок розгляду занурив депутатів у безглузді балачки про те, про що вони особливо не мають уявлення. Про що йдеться? Другим питанням порядку денного засідання комісій було питання погодження Програми підтримки районної ветеранської організації.
15-20 хвилин говорили ні про що в контексті ветеранської організації, говорили балакали і добалакались до того, що треба затвердити для громадської організації штатний розпис, що треба її перереєструвати, що треба ще якусь маячню зреалізувати і ще там щось, що комусь прийшло на думку. Я спробував вставити репліку, щоб зупинити ту безглузду балачку, але куди там, що там ті папєрєдніки, щось там мліють. Не те, що зараз – всі спєци, фінансисти, керівники, обізнані особи. Але варто знову ж наголосити, що перед тим як балакать, треба краще почитати хоч щось, і Податковий кодекс – це не Бюджетний, про це треба завжди пам’ятати. І виконуючи побажання окремих сучасних обранців, що нарікають, що ми тут у фейсбуках та блогах пишем що попало, а не даємо готових рецептів до дій, як виняток дам посилання на відповідні норми, щоб більше не товкли намарно воду в ступі, і не продукували всіляких дурних думок. А то добалакались до того, що ветерани залишаться без світла та гуртків, а це вже дуже серйозні електоральні втрати.
      Так от, у відповідності до підпункту е) пункту 3 статті 91 Бюджетного кодексу України (далі БКУ) з будь якого місцевого бюджету можуть здійснюватися видатки на:
е) надання ветеранським організаціям фінансової підтримки та кредитування;
При цьому  ветеранські організації є громадськими організаціями і не є бюджетними установами, а відповідно і не є розпорядниками коштів. Відповідно вони є одержувачами коштів. (дивись статтю 2 БКУ:
38) одержувач бюджетних коштів - суб'єкт господарювання, громадська чи інша організація, яка не має статусу бюджетної установи, уповноважена розпорядником бюджетних коштів на здійснення заходів, передбачених бюджетною програмою, та отримує на їх виконання кошти бюджету;
47) розпорядник бюджетних коштів - бюджетна установа в особі її керівника, уповноважена на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов'язань, довгострокових зобов’язань за енергосервісом та здійснення витрат бюджету;).
Далі бюджетний процес передбачає у відповідності до статті 22 наступне:
6. Розпорядник бюджетних коштів може уповноважити одержувача бюджетних коштів на виконання заходів, передбачених бюджетною програмою, та надати йому кошти бюджету (на безповоротній чи поворотній основі) в межах відповідних бюджетних асигнувань. Одержувач бюджетних коштів використовує такі кошти на підставі плану використання бюджетних коштів, що містить розподіл бюджетних асигнувань, затверджених у кошторисі цього розпорядника бюджетних коштів.
Ну і насамкінець як завершальна стадія бюджетного процесу:
Стаття 43. Казначейське обслуговування бюджетних коштів
1. При виконанні державного бюджету і місцевих бюджетів застосовується казначейське обслуговування бюджетних коштів. Казначейство України забезпечує казначейське обслуговування бюджетних коштів на основі ведення єдиного казначейського рахунку, відкритого у Національному банку України.
Казначейське обслуговування бюджетних коштів передбачає:
1)             розрахунково-касове обслуговування розпорядників і одержувачів бюджетних коштів, а також інших клієнтів відповідно до законодавства;

Так от, незрозуміло, що сучасні світила місцевого самоврядування хотіли досягти своїми балачками, може і справді зарубати вєтєранам гуртки та зібрання, але як видно з вище викладених норм БКУ, механізм використання коштів для ветеранських організацій чітко виписаний, за затвердженням програми необхідно затвердити план використання бюджетних коштів і вперед, і не суть важливо на що саме використовуються кошти на зарплату чи на електроенергію, основне те, що ці кошти йдуть на потреби даної ветеранської організації. Таким чином варвинські ветерани фінансувалися кільканадцять років перед цим, тільки з районного бюджету. Мене дивує чому керівник фінансового відділу сидів мовчки і не реагував на ці всі балачки з штатними розписами і так далі, невже вона теж не обізнана з цим. Я трохи розгубився чесно кажучи. Розгубилась була і керівник ветеранів, яка і нарікала на відключення електроенергії, бо немає чим платити, а далі прийдеться всі гуртки зарубати. Ситуацію розрядив керівник фракції Аграрної партії, окремий раз наголосивши, що пенсіонерами та ветеранами ніхто окрім цієї організації не займається, тому давайте затвердимо програму хоч як-небудь, а там далі нехай і розбираються як це оформити. Після цього заряду оптимізму депутати трохи оговталися і щось там проголосували.
    Так що шановна громадо ми і далі можемо спостерігати трохи несерйозне відношення і депутатів, і працівників апарату селищної ради до своїх обов’язків, витрачання купи часу на балачки ні про що, на вигадування якихось схем чи ще чогось там. І як на мене, причиною цьому є завищена самооцінка та занижене відчуття ситуації та такту. Окремо з цього варто виділити і відсутність когось чи чогось, що б об’єднувало і координувало всі процеси в ОТГ, керівника немає, а є якась бутафорія. Це було видно і не тільки з розгляду цього питання, а й інших на цьому засіданні. Про що ми повідомимо Вас трохи пізніше. Слідкуйте за публікаціями.

27.03.2018
Павленко Дмитро

16 коментарів:

  1. Марія Іванівна31 березня 2018 р. о 21:46

    Хай гайдай виділить кошти ветеранській організації

    ВідповістиВидалити
  2. Діма а кому там у апараті селищної ради розбиратись.Фінансового відділу не має, голови теж. Чим далі - тим цікавіше.

    ВідповістиВидалити
  3. В кращі часи зазначена ветеранська організація працювала на громадських засадах. Так і повинно бути.

    ВідповістиВидалити
  4. Олга Іванівна2 квітня 2018 р. о 00:29

    Я, погоджуюсь з дописувачем,що керівник ветеранської організації повинен працювати, якщо він хоче захистити ветерана, але тільки на громадських засадах. А якщо цей керівник думає про зарплату, то він виконує інші фукції.
    Пригадаймо перших керівників цього поважного громадського руху
    Сисуненка С. А., Кутового Є.П., які щоденно на безоплатній основі робили все можливе і неможливе по захисту наших ветеранів. Вони були керівниками з великої літери і тримали під контролем кожного ветерана, особливо одинокого... Вони не могли допустити щоб у домівках ветеранів було холодно, щоб не було нелюдського відношення до них в тих установах, куди звертався ветеран.Постійно велалась робота президії ради з керівниками всіх рівнів у разі неналежного відношення до такої категорії людей. Маючи великий життєвий досвід, ці громадські діячі вміло і впевнено тримали на контролі всі наболілі питання ветеранів як з керівництвом району, так і місцевими керівниками підприємств, установ та організацій.
    Що ми маємо зараз?
    Так, час змінився. Все перейшло в гроші, на жаль, навіть і у ветеранській організації. Чи могли ми собі тоді уявити, щоб Сисуненко С. А. чи Кутовий Є.П. вимагали коштів собі на зарплату, розуміючи те, що їхні первинні організації працюють на безоплатній основі, та знаючи також про те, що не вистачає фінансування працюючим бюджетним установам. Враховуючи сучасне життя можна десь зрозуміти про необхідність виділення коштів на гуртки, на оплату опалення приміщення і т.д. Хоча і тут виникають питання,- а чиї ті приміщення і чому їх не оплачує той, чиї вони є?
    Але цинічно вимагати собі зарплатню- це вже занадто!
    Проте, саме головне є те, що Сисуненко С.А. чи Кутовий Є.П. були поза політикою. Їх ціль була єдина-це зпахист ветерана. Все вище описане важко порівняти з сучасністю. Обставини змінились, але як і тоді, люди й зараз є різними. В одного совість є, в іншого ж її абсолютно немає. А те, щоб політика лізла до ветеранських організацій-це нонсенс. Та якщо ж так сталось що нахабним чином і влізла спекулюючи ветеранами, а як ми знаємо, теперішний керівник ветеранської організації Качаєва служить Аграрній партії-тій політичній силі, яка на минулих виборах викинула на агітацію великі кошти в тім числі і за Качаєву, то можна і потрібно не вимагати з бюджету коштів, а допомогти фінансами ветеранській організації.
    З повагою,
    Ольга Іванівна, ветеран праці

    ВідповістиВидалити
  5. Качаєва - член аграрної партії. Нехай партія профінансує ветеранів.

    ВідповістиВидалити
  6. Поза сумнівом, що таку установу треба залишати поза політикою. А Качаєву за такі негідні керівника вчинки необхідно звільнити з займаної посади. Використовувати посаду для агітації за ту чи іншу політичну силу недопустимо. Нехай бабуся відпочине.

    ВідповістиВидалити
  7. Підтримую.пора всім бабулям на пенсію:-)

    ВідповістиВидалити
  8. А хіба вона не пенсіонер? вона ж получає пенсію, казали все життя в райкомі робила а тепер таке чудить. Добре пристроїлась. І дивіться хто її підтримує! Ба! Знакомиє всє ліца!
    Тут прямо необхідна декомунізація.

    ВідповістиВидалити
  9. А якби керівник ветеранської організаці Качаєва була не від Аграрної партії, а від іншої то і програму не розлядали б.

    ВідповістиВидалити
  10. Ольга Іванівна, можливо требе переобрати всього навсього голову ветеранської організації і все стане на свої місця. Проблема зникне. І цей процес треба розпочати якнайшвидше. Як вам така пропозиція?

    ВідповістиВидалити
  11. Тоді треба провести опитування серед ветеранів, чи задоволені вони такою постановкою питання.

    ВідповістиВидалити
  12. Почувши і побоачивши оте дійство яке проходило на комісіях селищної ради навколо ветеранської організації стає боляче,що кожний думає тільки за кошти. Навіть громадський діяч Качаєва не хоче працювать без оплати. А первинні організації працюють в тому ж статусі і грошей не просять. Це позор.
    Правдива думка викладена в коментарі Ольги Іванівни, якщо політика влізла і до ветеранів за наполяганням Качаєвої, то робота ніколи не буде вестись на користь пристарілих. Весь напрямок дій буде направлений тільки на агітацію Аграрної партії.

    ВідповістиВидалити
  13. Який із качаєвої громадський діяч. Вона ним ніколи не була і не буде. Громадського діяча гроші не цікавлять. Громадський діяч шукає гроші не для себе, а виключно для інших. А ця бабуся гребе тільки під себе. Треба допомогти ветеранам. Звільнити їх від неї. Або сміттєва люстрація (ящики там поряд), або добровільна відставка. Третього немає.

    ВідповістиВидалити