неділю, 27 січня 2019 р.

Про тариф на водовідведення. Або заміна однієї цифри і ніякого шахрайства.



     Як і обіцяв в одному з попередніх своїх дописів хочу розповісти яким чином КП «Господар» спільно з виконавчим комітетом на чолі з селищним головою Саверською-Лихошвою шахрайським чином одурює громаду Варви на тарифі з водовідведення.
   Розрахунок тарифу, на  будь яку послугу в тому числі на водовідведення, це плановий документ, який формується на основі попередніх періодів, показників, які утворилися в попередні роки, співвідношення між цими показниками і так далі. 
 Тариф на водовідведення формується та розраховується у відповідності до Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, що затверджений постановою КМУ від  01 червня 2011 р. № 869. Згідно з пунктом 12 цього Порядку: розрахунки тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення проводяться шляхом ділення суми річних планованих витрат повної собівартості та річного планованого прибутку на планований річний обсяг централізованого водопостачання та водовідведення, визначений річними планами згідно з пунктом 11 цього Порядку.
      Такий розрахунок ви можете побачити на двох аркушах під назвою «Висновок щодо рівня економічної обґрунтованості планових витрат на централізоване водовідведення» № 45/04-18 від 11.04.2018 року. На другій сторінці ми можемо побачити у відповідних рядках і складники такого розрахунку. І у відповідності до Порядку ми маємо рядок під порядковим номером ІХ з назвою Разом, тобто сума собівартості та планового річного прибутку, в розмірі 2 913 947,46 розділити на обсяг водовідведення 82560,06 м3, і отримуємо 35,29 грн за метр кубічний стоків, які і оплачують споживачі зараз.


В чому ж тут порушення Ви запитаєте?
    Припустимо що собівартість і плановий прибуток розраховані ідеально і в нас немає ніяких претензій до цифри в 2 913 947,46 грн, але не такою однозначною є інший складник формули розрахунку, тобто обсяг водовідведення, тобто 82 560,06 м3. Що це за число? За твердженням КП «Господар» це обсяг наданих послуг протягом попереднього, перед 2018 роком, 2017 року. Але чи це передбачає Порядок формування тарифів? Адже в Порядку сказано обсяг централізованого водовідведення, а не обсяг наданих послуг. Який же ж обсяг водовідведення? А він складає 96000 м3. Саме такий обсяг стоків був прокачаний системою водовідведення в 2017 році, і такий обсяг стоків використаний і в тарифі 2018 року. Ось вам додаток № 3 Звіту про використання води КП «Господар» в 2017 році, де і зазначено показник в 96000 м3(рядок 12 в таблиці), а не 82 560,06 м3.

   Саме цей показник в 96000 м3 бере участь і в розрахунках собівартості, зокрема і розрахунку витрат на електроенергію в системах водовідведення, ви можете побачити це у відповідному розрахунку (це сторінка 47 розрахунку тарифів, дивіться стовпчик 1 в таблиці).

От вам і ніякого шахрайства, одну цифру замінили іншою і все. А тепер візьміть і 2 913 947,46 грн розділіть на обсяг водовідведення в 96000 м3, то ви отримаєте 30,35 грн. І це є справжній тариф на водовідведення, без 6 копійок різниця між затвердженим тарифом та справжнім, який відповідає Порядку формування тарифів, складає 5 грн. Тобто кожен хто користується послугою водовідведення з липня 2018 року на кожному метрі кубічному переплачує майже 5 грн. От так, одна цифра і ніякого шахрайства.
    І тут в продовження теми хочеться запитати, а де ж були наші славні партачі життя? Адже саме селищна рада здійснює контроль за діяльністю як КП «Господар» так і свого виконавчого комітету? Рєбята де ви? Вам це не цікаво? Це не стосується вас та ваших виборців? Чи вам все одно і ви не для того прийшли у раду, щоб виконувати свої обов’язки депутатів та представляти інтереси своїх виборців? Тоді ж виникає інше логічне питання, а для чого ви туди прийшли???

26.01.2019

Павленко Дмитро
  


3 коментарі:

  1. Іван Петрович28 січня 2019 р. о 07:36

    Цікавий аналітичний матеріал використав автор. Молодець. Однозначно. А що скажуть наші депутати, про такі маніпуляції керівництва "Господаря" і обраного ними складу виконкому?

    ВідповістиВидалити
  2. А скажуть щоб ти Іван Петрович платив за новим тарифом.А цікавість аналітики до спини виконкому,депутатам .Саме головне щоб костюмчик сидів.

    ВідповістиВидалити
  3. Скажіть будь ласка напишіть тут номера телефонів адміністраціі з Отг.будь ласка

    ВідповістиВидалити