суботу, 12 жовтня 2019 р.

Кошти. Партії. Піар. Вибори.


        Тиждень, що майже пройшов, ознаменований останнім в цьому році крупним розподілом коштів селищного бюджету. Закінчення 3-го кварталу чекали всі, хто причетний до видатків із селищного бюджету, більше ніж чекали. І дочекались. Як писала помийниця комусь було весело, можливо саме помийниці дуже, але багатьом причетним зовсім не весело. Ще менш весело було тим, хто розуміє що відбувається і чому так відбувається. Я особисто очікував епічної історії з цього всього, але щоб так, все і зразу.

       Цій історії передувала інша, тісно пов’язана історія, про щорічну премію вчителям варвинських шкіл, або як комусь дуже хотілося – ліцеїв. Виявляється на день вчителя педагоги шкіл Варвинської ОТГ отримали 50 % премії до професійного свята, а поряд з цим педагоги інших шкіл району отримали 100 % премії, почалася колотнеча. Цю колотнечу почали гасити, дебільними балачками та обіцянками. Ці балачки продовжувалися до останнього моменту прямо до голосування за зміни до селищного бюджету.
      Але повернемося до подій цього тижня. У вівторок був так званий круглий стіл присвячений майбутньому використанню коштів селищного бюджету, у середу бюджетна комісія, а вже в четвер пленарне засідання сесії. Цьому всьому передував тиждень колотнечі в стінах будівлі селищної ради. А як без цього, практично останні кошти року, які можна подєрєбанить. Саме подєрєбанить, адже до них ніхто по іншому у владних кабінетах і не ставиться, бо їх розподіляють не з огляду від нагальності, законності,  потреби, раціональності, ефективності, а так щоб завтра йти на вибори, оце перший, а можливо єдиний аргумент, яким керуються як місцеві чиновники так і фракції, які цих чиновників туди затвердили.
     Так як круглий стіл відбувався в «норі», в кабінеті селищного голови, подалі від людських очей та вух, то що там відбувалося ми можемо дізнатися тільки з переказу присутніх. Що відбувалося в середу та в четвер на комісії та пленарному засіданні можна побачити на доданих відео. Вони доволі красномовні, якщо їх подивитися разом.
    Що ж почнемо з середи. На засіданні бюджетної комісії в середу кошти в сумі 2,6 млн грн. розподілили приблизно так: 1,85 млн. грн.. передали на спів фінансування бюджетних установ до районного бюджету, 150 тис. грн. на виплати воякам до дня Захисника України, а близько 0,5 млн. грн. на потреби КП «Господар», як наслідок супер господарювання наших славних чиновників та їх підлеглих з минулого керівництва підприємством. І тут все логічно і без запитань, обіцяли в жовтні надати кошти на районні установи, що обслуговують варвинчан, і за що потрібно заплатити – виконали. Решта, хоч і недостатньо за словами директора КП «Господар», на порятунок підприємства, бо догосподарювалися. За це і проголосували, і десь трохи заспокоїлися. Навіть вчителі, які прийшли бастувати за решту 50 % своєї премії після обіцянок доплатити її в грудні, трохи остудилися. Але на цьому історія не скінчилася. Прямо на комісії, наприкінці засідання, другий заступник селищного голови Дейнека Т.О. ляпнула приблизно таке: а давайте урівняємо всіх, як це так вчителям премії немає, а в районі заплатили, а ми їм даємо гроші на зарплати. Коли чиновник на такій посаді ляпає таку ахінею, це свідчить лише про одне: повну деградацію органу місцевого самоврядування, адже ніхто з присутніх чиновників та депутатів навіть не заперечив на цю маячню, відповідно решта думає приблизно так само. Це все говорилося і в присутності вчителів, щоб показати «турботу» чиновників про педагогів. Але по суті це маячня, адже щоб «урівняти» когось з кимось пропонувалося забрати в лікарів, бібліотекарів та соцпрацівників зарплату за грудень та віддати премію вчителям. От таке урівняння. Вчителів втягли в дуже погану історію, а вони не дуже тому й чинили опір, адже сподівалися на свої законні кошти. І тут все зрозуміло, мають на те право, але що буде в грудні коли у лікарів, бібліотекарів та соцпрацівників не буде зарплати, що тоді будуть говорити, що зарплата пішла вчителям на премії? І вчителі будуть крайніми? А чинуші збоку. От все на дурня так і робиться. Більше того ця маячня через добу була втілена в життя вже на сесії. Перед якою та в перерві пленарного засідання сесії, так само в «норі», подалі від людських очей та вух, проводили додатково засідання комісії. На яких і вирішили роздєрєбанити грудневу зарплату лікарів на премії вчителям, добудову гаражу для пожчастини та 50 тисяч гривень на помийницю, адже ж завтра вибори, а та ж добре ллє помиї на того на кого треба, хто невдобний та неугодний. На тому і вирішили, як в «норі» на комісіях так і в подальшому на сесії.
     Можливо для когось ця історія на перший погляд не буде здаватися якоюсь епічною, це не епічний дєрєбан скаже хтось, але я не погоджусь з цим, адже ця історія оголила багато процесів, більше того обмаль бюджетних коштів оголяє справжні проблеми та причини от такого пересмикування та шатання коли за добу думки змінюються кардинально. Про що я. Цей дєрєбан викрив одну цікаву махінацію з коштами селищного бюджету про яку ніхто перед цим і не заїкнувся, але питання про це звучали давно. Мова йде про тих же ж вчителів та кошти, що використовуються на утримання закладів загальної середньої освіти.
     З чого варто почати. Другий заступник селищного голови, який мало чим поступається в брехні своїй шефині, тобто селищному голові, фейки придумує на льоту, заявила, що вони заплатили вчителям 50 % премії до професійного свята в зв’язку з тим, що вони так домовилися з районним керівництвом, типу в селах району платять 50 % і в школах ОТГ також 50%. А чому не по 100%, або 150? На фонтан збирали чи що? Цю інформацію мені в РДА не підтвердили. Більше того, заявили, що таких домовленостей не було і їх ніхто не ініціював. Ніхто з боку ОТГ не ініціював чомусь домовленість про однаковий відсоток премій апарату селищної ради та РДА. Кажуть, в адміністрації премія практично не виплачується, або з огляду на фонд заробітної плати раз до професійного свята. А в ОТГ нещодавно отримували по 100 % щомісяця, і ніхто ні з ким нічого не погоджував, дивно чи не так? Наступний фейк щодо виплат премій вчителям з райбюджету, стосується того аспекту, що гроші з бюджету були районним керівництвом використані на премії вчителям в розмірі 100 %, замість того щоб витратити ці кошти наприклад лікарям. Це чергова дебільна побрехенька призначена для необізнаних громадян та апологетів дебільної влади. Насправді премію вчителям сільських шкіл з районного бюджету виплачували не з загальних коштів бюджету, які могли б бути використані наприклад на зарплату лікарям чи бібліотекарям, а з коштів освітньої субвенції, і тільки освітньої субвенції. І після цього настає найцікавіше. Виявляється, що вартість навчання в сільських школах району в середньому складає ледве не 50 тисяч гривень на одного учня, при цьому в школах ОТГ близько 15 тисяч гривень. І виявляється в районному бюджеті вистачає освітньої субвенції не тільки на виплату зарплат вчителям, а й на 100 % премії їм до професійного свята. А в ОТГ не вистачає, не тільки на премію, а й на зарплати. І нам вже близько року розповідають, що підступна держава дає мало освітньої субвенції, саме тому з селищного бюджету вже додатково до освітньої субвенції виділили більше 2 млн. грн. протягом 2019 року на зарплати та премії вчителям. Вчергове пороблено.
Насправді все набагато прозаїчніше. Ще в 2018 році, коли набрав чинності Закон України «Про освіту», наші славні чиновники та депутати з фракцій створили нові заклади середньої освіти та затвердили їм статути. Відповідно назвали ці заклади ліцеями (№1 та №2). Першим питанням, що тоді було виникло і в мене в тому числі: а які ліцеї, рєбята? Ви закон читали? Ліцей це навчальний заклад, що надає освіту від 5 до 9 класу. У нас немає таких закладів взагалі. То в чому ж прикол, для чого ж було називати таким чином ці заклади. А відповідь дуже проста, виявляється в ліцеях існує доплата до зарплати, яка встановлена в зв’язку з певними обставинами роботи ліцеїв. От наша славна ОПГ так і вчинила, створила ліцеї, які насправді не ліцеї, щоб отримувати надбавку за роботу в цих закладах. Для чого це робили? В мене пояснення лише одне – вибори. Більше нічого, тобто підмазали вчителів, щоб отримати лояльний електорат. І саме після цього з’являється байка, що клята держава одурює та не дає достатньо освітньої субвенції. Саме тому з’являється потреба додатково виділяти кошти на зарплату вчителям, а поряд з цим вигадати пояснення, що з державного бюджету не виділяється достатньо освітньої субвенції. Результат цього всього – більше 2 млн. грн. з селищного бюджету на зарплату вчителям, яка мала б платитися виключно з освітньої субвенції, а більше 2 млн гривень наприклад могли бути використані на ремонт даху гімназії. Натомість, маємо те що маємо.
Підсумовуючи цю всю історію можу зробити такі висновки.
1.     У головах теперішніх чиновників ОТГ, голів фракцій, голови бюджетної комісії, в контексті розгляду бюджетних питань, є тільки вибори. Не законність прийняття рішень, не ефективність використання коштів, не доцільність планування дій та використання коштів на ці дії, а саме вибори. Тільки вибори. Головне замазати, замилити очі коштами, комусь допомогами, комусь преміями, комусь доплатами. І ці особи іншими категоріями не мислять, тобто головне виграти вибори та зберегтися на своїх місцях, будь якою ціною, підмазувати, брехати, маніпулювати, ховатися в нору, і там рєшать питання і так далі. Один мій політично-ідеологічний опонент ствердно заявив, що це нормально, коли керуються виключно аргументами виграшу виборів та свого безумовного збереження при владі, на що я мав йому навести простий приклад – створення Варвинської ОТГ, коли я як депутат селищної ради та мої колеги пробувши депутатами 1 рік, нічого нікому не замилюючи, не думаючи про своє збереження при владі, не задобрюючи вчителів, помийницю та інших потенційних виборців проголосували за створення ОТГ, чим припинили своє існування як депутати. За умови, коли я б керувався тими ж принципами, якими керуються теперішні обранці та призначенці, то їх, теперішніх обранців та призначенців не було б в природі, їх просто б не існувало, були б старі депутати та стара селищна рада, яка б могла б за 5 років зробити в рази більше з меншими можливостями ніж теперішня ОПГ.
2.     Вибори вже почалися. І більше того, всі побігли. Побігла Саверська, і це зрозуміло, десять років це не термін, ще не все розвалене та проїдене. Ще Варва не перетворена на теперішні Дащенки, ще є куди сунутися.
БЮТ не побіг, поліз, кволо, поповз наче лінивець. Зовсім не встигають за аграріями, списали у аграріїв звернення про землю і теж наче подали та типу долучилися, а насправді апологети юлі юлену тєму здали аграріям.
Аграрії побігли. І як би там не говорив депутат Гармаш В.І., що він не балотується, він не хоче та він не буде, а я не вірю. Особливо мене переконав оцей дєрєбан, коли за добу все змінюється, і ми підмазуємо всіх, за будь якої ціни, і здоровий глузд не важить нічого, і головне якби це робити в норі. Не важить закон, не важить прагматизм та розрахунок покликаний на один результат – розвиток громади та території. Не важить нічого окрім виборів. Та ні рєбята, заливайте Саверській, а вона нехай заливає вам. Порахуйте освітню субвенцію, де ви її проїдаєте, в рази більше ніж в районі? В цьому контексті мені цікаво як буде помийниця помиї свої виливати на Саверську з її якоюсь там політичною партією чи молодіжною радою, чи на Гармаша з Аграрною партією, оце буде комедія.
3.     Наприкінці сесії депутат Мелащенко задав як на мою думку слушне питання: а яку школу чи дитсадок будемо закривати в наступному році? Багато хто з депутатів здивувався та обурився з такого питання. Але це є ключовим питанням за підсумками таких сесій. Іншими словами, шановні, якщо думати одними виборами, якщо кожного року громада в результаті підмазувань, некомпетентності, а також об’єктивних причин, наприклад, переміщення сплати податків НГВУ до Прилук і так далі, то в кінці кінців прийдеться прийти до питань закриття та оптимізації бюджетних установ і школи під це попадають перш за все.
4.     На підтвердження того, що в головах лише вибори, свідчить і той факт, що фракціями ніяким чином не прокоментовано рускомірная гордість. Ніхто ніяким чином не прокоментував як, за який кошт, з якою метою надруковані буклети з депутатом єдіной расіі. Хто понесе за це відповідальність і так далі. В головах тільки вибори.
    Насамкінець хочеться наголосити що ми, Варвинська ОТГ, сунемося в бік теперішніх Дащенок, і не тому, що так сталося, а тому, що так скеровують обрані та призначені, і коли так всі побігли на вибори, то варто сказати наступне: шановні громадяни вам вибирати, подобаються вам Дащенки в теперішньому їх вигляді – вперед, біжіть разом з тим хто вже побіг. Ні, тоді думайте, до чого призведе ваше голосування, але зважайте і на інші обставини, бо якщо в органи місцевого самоврядування ще й зелені мухи налетять, тоді взагалі нам нічого не світить, тоді тільки тління та розкладання.
12.10.2019
Павленко Дмитро


2 коментарі:

  1. Гарно пишеш. Але не вводь людей в оману, і напиши, що 0,5 млн. грн.,виділено КП ´Господар´, для того, щоб мало можливість виплачувати заробітну плату і не збанкрутувати в найближчий час. І виною цього є не попереднє керівництво КП Господар, а Варвинська селищна рада, безпосередньо селищний голова із своіми заступниками, через яких внаслідок порушення процедури прийняття тарифів, судом були скасовані тарифи та зобов´язано повернутись на тарифи 2016 року.
    Так, що бажаю автору вище написаного опусу, як людині яка взялась за розробку правильних та чесних тарифів та новій молодій і чесній команді ´керівників та спеціалістів´ КП Господар успіхів.

    ВідповістиВидалити
  2. Вчителька ліцею №2. Дмитре Васильовичу. Ви написали цікаву інформацію для нас вчителів. А то наш директор ліцею і він же депутат селищної ради нічого нам толком і не розказує. Я думаю, що він і сам не знає за що голосував приймаючи рішення про переіменування гімназії в ліцей. Воно хай, як там не наззивають аби нам це не зашкодило при розрахунку пенсії. Чи врахують ці надбавки? Чи може прокуратура в інтересах держави подасть позов до суду і визнають рішення не законним. Та ще і зобовяжуть нас повернути незаконно отримані надбавки та премії. Чи Саверська не розуміє, що вона робить. Та чи і всі депутати такі як наш Василь Небрат. Саверська раніше і у нас чудила у гімназії, то здихалися її дякуючи виборам. А виявляється і тут вона нас дістала. Дмитре, ми тобі дякуємо за інформацію. Тільки мало хто знає про цю сторінку на сайті. Я вперше вчора почула про ці новини. Надай інформацію про це в газеті щоб знали люди де читать. А я звертаюся до Саверської-Лихошви щоб вона прокоментувалва цю ситуацію з ліцеєм тут в новинах і офіційно в газеті "Слово Варвинщини".

    ВідповістиВидалити