пʼятницю, 17 липня 2020 р.

Про три минулі тижні (25, 26 та 27).

      З часу минулого такого огляду подій пройшло вже три тижні, пройшло багато подій, які варто прокоментувати та зробити їх огляд, хоча на дещо свою реакцію я вже подавав. Цей огляд буде стосуватися подій в проміжку часу з 15 червня по 05 липня включно, звичайно для опису тієї чи іншої події я змушений буду виходити за ці межі. Так от, почну з епідемії.

Коронавірус.
      З того часу як 18 квітня 2020 року перша мешканка села Журавки, що була інфікована небезпечним вірусом, зайшла в рентген кабінет лікарні і корона вірус в нашому районі став, так би мовити, публічним і по цей час жоден тиждень не був не корона вірусним, навіть жоден день, кому цікаво подивіться офіційні заяви, протилежного ви не побачите. Тобто загалом вже близько 80 днів вірус живе з нами, а ми з ним. І так як передбачали деякі лікарі вірусологи та епідеміологи Україну обов’язково вкриє друга ще більш небезпечна хвиля епідемії, так і трапилося так відбулося і в нашому районі. На початку періоду цього огляду тобто 15 червня було вже відомо про підозру в інфікуванні кількох жителів села Антонівка, які отримували першу медичну допомогу у Журавській амбулаторії у сімейного лікаря. Але незважаючи на це близько тижня цим особам не робили тестування (відбір проб для тестування було зроблено 22 червня), і ніхто не міг офіційно та остаточно заявити, що є такі інфіковані. 23 червня було повідомлено про двох інфікованих. А коли хвороба вже пройшла певний інкубаційний період і почала гостро проявлятися, лише тоді надійшли результати аналізів та саме в цей час частина інфікованих була госпіталізована до лікарні міста Прилук ( https://www.youtube.com/watch?v=eOZ0_FGgQyg).
    І протягом 26 тижня, тобто з 22 по 28 червня з двох інфікованих це число виросло більше ніж в 5 разів. І станом на неділю 28 червня вже було повідомлено про 11 хворих, Антонівка – 9, Варва – 1, Гнідинці – 1. З цієї всієї купи хворих варто відмітити, що це всі нові хворі з другої хвилі, адже офіційно було повідомлено, що останній хворий першої хвилі був визнаний як такий що одужав 23 червня. В цій другій хвилі епідемії більш менш зрозуміло де і яким чином відбулося інфікування зазначених осіб. І в цьому випадку по суті є два джерела і так би мовити дві гілки розвитку епідемії. Перша це історія антонівська та приїзду родичів з Західної України. Результат численних контактів дуже показовий, тим більше хворий у Гнідинцях це також результат таких контактів з родичами вже у Антонівці, або інфікованих антонівчан у Гнідинцях. Більшість людей вважають, що такий контакт трапився ще напередодні виявлення вірусу у мешканців Антонівки, аж 07 червня на храмове свято у Гнідинцях. І коли почала з’являтися інформація щодо розповсюдження вірусу, то вона супроводжувалася по суті панікою, адже розвиток епідемії за таких обставин  може мати страшні результати про які важко і припускати. І насправді навіть на даний момент, коли начебто вже кілька днів не фіксуються нові інфіковані, потрібно розуміти, що ситуація з тестуваннями зараз набагато гірша, ніж під час першої хвилі, тому весь масштаб цієї другої хвилі ми навіть не можемо осягнути, бо немає чим. Адже про контактних осіб у Гнідинцях було відомо вже в понеділок 22 червня, а забір проб для тестування проводили лише 26 в п’ятницю. Ці обставини окремий раз дають зрозуміти, що друга хвиля епідемії набагато небезпечніша ніж попередня, і не лише тому, що всі втомилися та втратили пильність і так далі, а тому, що протиепідемілогічні заходи, що мають вживатися відповідальними особами відсутні або вживаються із значною затримкою. Матеріалів для тестування банально немає, таке враження, що їх там по одній пробірці збирають з миру по нитці по всій області. Так що реальна картина може істотно відрізнятися від офіційної.
   Друга гілка розвитку епідемії умовно має варвинську реєстрацію, і так як перша бере свій початок з Західної України. Мова йде про працівника с/г товариства у Варві, який занедужав чи після чи під час відвідування малої батьківщини під час відпустки. Тут потрібно відмітити корпоративний підхід підприємства, яке як кажуть, не допускає до роботи якщо у працівників виявлено ГРВІ, працівник повинен вилікуватися й засвідчити що все добре. Що і трапилося в цьому випадку, працівник повернувся до Варви, але на роботу так і не вийшов, бо мав симптоми та не вилікувався. Чи мав він контакти по роботі, але поза роботою, невідомо, це може нам показати розвиток подальших подій. Поки що важко щось говорити з цього приводу. На сьогодні відомо, що перебування на амбулаторному лікуванні сприяло погіршенню стану цього чоловіка, і його госпіталізували до приватної клініки, бо була серйозна загроза здоров’ю , а може і життю.
      І як у випадку з тестуванням у першій згаданій гілці розвитку епідемії в Антонівці та Гнідинцях, так і у цьому випадку у Варві, офіційно тестування показало захворіння чоловіка 25 червня, а члени його сім’ї були протестовані через тиждень, і офіційно результати з’явилися лише 04 липня. Історія виглядає зовсім «веселою», і як це можна назвати, втомою нашої славної влади, що на місці, що  в державі, чи як???
      І от в процесі розвитку другої хвилі корона вірусу в Варвинському районі за період цих трьох тижнів від 15 червня до 05 липня станом на неділю того ж таки 05 липня інфіковано 18 чоловік, 10 – Антонівка, 7 – Варва, та 1 в Гнідинцях. У Варві, на відміну від Антонівки, де всі 10 чоловік родичі, то тут два різні випадки, адже 6 чоловік з інфікованих, це працівник с/г підприємства родом з Західної України та 5 членів його сім’ї, а 7-ий варвинчанин звідси, і чи він контактний працівник с/г підприємства чи окрема гілка епідемії невідомо, подивимося як розвиватиметься ситуація.
     Наразі маємо в принципі прогнозовану ситуацію, яку я вже неодноразово виписував в попередніх дописах, для Варвинського селищного голови епідемія пройшла, і більше не почнеться, це так як в преЗедента, який вирішив , що в нього в голові війни на Сході немає. На підтвердження цього маємо прості докази з публічної сфери, в період з 22 червня по 05 липня, коли стало відомо що вірус знову в нашому районі не відбулося жодного засідання комісії з протидії епідемії, не була переглянута програма для фінансування цих заходів, ніхто навіть не задумався над цими питаннями, хоча проблема з тестуванням є вже зараз, і виділення коштів на ці потреби потрібне було ще вчора. Зрештою де КПП? Рєбята 7 хворих у Варві! Але коли ви вже пішли на вибори, то які КПП, тим більше, коли потрібно ганяти по всім селам та проводити перемовини та агітацію, які КПП. Районна комісія з протидії епідемії пішла в сплячку, на сайті Варвинської РДА у відповідному розділі останній документ від 30 березня. Ну що ж можна всіх нас привітати, друга хвиля буде розвиватися самособою, відповідальних осіб немає, вони зайняті нагальнішими питаннями, так що чекаємо на розвиток подій, і пам’ятайте, справа вашого порятунку – це ваша справа! Ви що не бачите вибори на носі.

Вибори, місцева політика, «самоврядування».
   Так вже трапилося, що ніякий вірус не «переб’є» вибори, тому до листопада місяця на вірус звертати увагу будуть за залишковим принципом, або поки не прикрутить, тому весь публічний простір буде займати саме ця тема, та інші навколо політичні теми.
   Почну з теми загальної і яка по суті стосується майбутніх виборів. Так в зазначений період значна частина уваги мешканців району була прикута до атракції, яку влаштував Кінь Озерянський. Цей персонаж розуміючи що ОНР (Озерянська народна республіка), яку він очолює, завтра припинить своє існування, і спілкування через роздавання тумаків жителям Озерян в ухо, прийдеться припинити або роздавати їх вже без влади в ОНР, обскакав десятки кабінетів, обласний центр, столицю та сусідні Гнідинці та Остапівку. Навів такого хаосу, що середньостатистичний мешканець району взагалі не зможе зрозуміти що ж відбулося та відбувається. В цей же ж період вище згаданій Кінь не припинив своєї практики спілкування з односельчанами через удар в ухо, про що свідчить і відео в мережі. Мені й досі не зрозуміло, що хотіли довести чи взяти з цієї ситуації голова ОДА та його заступники, до чого були ті листи в Кабмін, зустрічі з головами Варви, Гнідинець та Остапівки? Результат нульовий, як був перспективний план в одну громаду з центром у Варві так і залишився, погралися у демократію та дискусію? З ким? З головою ОНР? Вам мало відео про поведінку цього персонажа? Для чого було підживлювати всю ту хворобу?
  Поряд з цим цю дурну ситуацію використали інші персонажі, не з родини звичайно конячих, але теж не зовсім людської природи. За результатом того коневого стрибання Варвинська селищна рада, навіть, прийняла рішення про звернення до вельмишановнихусіхнасвіті. На фоні зашкварів з окладами та преміями, потрібно ж було якось показати хоч якусь роботу, тому і вийшло що «героїчно» вона рятувала Варвинську ОТГ, а ширка «героїчно» їй допомагала. І оця вся маячня з Конем Озерянським, очільниками Чернігівської ОДА, з сонцесяйною,всією отією ширкою та під висвітленням цього всього штатними пропагандистами, заводить людей на манівці. Замість того щоб обговорювати і справді важливі питання для майбутньої Варвинської ОТГ в межах всього району та думати хоч про якийсь розвиток, обговорюється казна що. Той кричить вони хочуть забрати наші гроші, в нас купа грошей, Дамбас корміт Украіну, і так далі. Інші ж ми туди не хочемо, ми взагалі нікуди не хочемо, треті ж – ось ми які, вельмишановні, ми написали пісьмо, алілуя, ми захистили ОТГ, хай славиться сонцесяйна, ну і так далі. Особисто для мене, при тому що я вже більше 5 років спостерігаю за реформою брав і беру активну участь в цьому процесі, цей весь цирк виглядає абсурдним. І найширшій громадськості  зараз потрібно обговорювати що робити далі, як на майбутніх виборах вибрати притомного селищного голову та депутатський корпус, замість всього цього цирку на конях та собаках. І більше того говорити не про те в кого скільки грошей, земель, майна; хто який кінь, а хто яка собака, зараз кожен повинен усвідомити, що основним ресурсом майбутньої громади буде людський ресурс чи капітал, що буде вимірюватися притомними людьми на будь якій посаді майбутньої ОТГ. Для мене це стало очевидним ще в 2017 році, коли я остаточно переконався, що більше однієї ОТГ у районі не може бути, і не тому що немає грошей чи земель, а тому що немає людей, які відповідатимуть займаним посадам, які будуть адекватно реагувати на виклики. І це підтвердила історія як Озерянської ОТГ, яка перетворилася на ОНР, так і Варвинської ОТГ, яка будучи 2-ю за фінансовим забезпеченням в області за 2,5 роки не показала нічого, окрім пустих слів про благоустрій та тупого розбазарювання десятків мільйонів гривень.
Йдемо далі, продовжуючи питання політичні. 22 червня 2020 року у Варві відновили свою роботу дитсадки. Це теж політичне питання, адже їх відкрили «вольовим» рішенням без належного забезпечення, тільки для того щоб продемонструвати що ось як ми можемо, і це теж передвиборча тема. Питання тільки в тому хто буде пожинати від цього всього засіву?
Як я вже згадував, депутати не тільки пісьмо голосували, вони голосували і інші питання особливо оклади та премії про що писалося в окремих дописах. І в принципі більше нічого особливо важливого про що окремо варто було б написати. Питання комунального майна районної ради стоїть гостро, але про це потрібно говорити окремо та детально, і по суті 25 червня селищна рада і не могла нічого проголосувати.
Ну і насамкінець про зовсім навколо виборче.
Як я вже наголошував, що для всім відомої посадової особи вибори вже давно почалися. Як передає сарафанне радіо, де вона вже тільки не була, і кого вже тільки не агітувала. Але для неї основна проблема чи питання постало в ресурсі, що робити, адже аграрії вже її підтримувати та вести за руку не будуть, в них є свій проект, який саме достеменно не відомо, але з великою ймовірністю це теперішній голова бюджетної комісії Гармаш В.І. Тому кажуть Валентина Василівна віднайшла в довгій шухляді свій партійний квиток «і у нашому селі єБЮТ», який їй урочисто вручали ще мабуть в 2015 році, обтрусила з нього пилючку та поїхала до Прилуки на перемовини, про що навіть не знав голова районного осередку, хоча і справді, хто він такий щоб про це знати? Ага, так от, чим там все завершилося поки що сарафанне радіо не передає, всі сидять в засаді так би мовити, очікують.   
    Дістати старий партійний квиток селищного голову мабуть змусила відмова зелених від її кандидатури. Хоча зелені стояли на тій самій стежці, що три роки тому стояли аграрії, взяти посадову особу з певним високим рейтингом та просто повести за руку, але чомусь таке нове обличчя не підійшло зеленим. Але ця проблема від них нікуди не поділася, вони мають купу проблем. Кандидата немає, осередку немає, партійної мережі немає, є окремі зЄлєнци, а психічний стан окремих відповідає стану зомбі, зі всіма витікаючими. Так що щось потрібно робити. Можливо тому ще три тижні тому говорили що в області ходять чутки, що зелені будуть домовлятися з аграріями, що дуже схоже на аграріїв. Більше того здається в суботу 13 червня декілька варвинчан бачили як в парку у Варві вели бесіду два депутата – селищної ради Гайдай М.В. та Верховної Ради Зуб В.Є. Про що могли говорити ці два депутата, які мають мало спільного, можна припустити що про майбутні вибори.
    В принципі всі сидять в засаді і очікують, всі очікують що ж заявлять зелені, адже державний адмінресурс в них і від їхнього вкидання у процес виборів залежить багато, тому кожен очікує та думає яку ж вибрати тактику подальшої поведінки. Не очікує лише голова районної ради Бакуменко П.І., кажуть він всім вже роздав посади в майбутній ОТГ та заручився підтримкою, так що майбутній голова ОТГ практично готовий.  Заступником в нього, якщо шо, буде Валентина Василівна, дуже гідний тандем, процвітання нам просто не уникнути. Взагалі, з огляду на таке роздавання посад, мені здається Петро Іванович вирішив відродити билую чиновницьку славу, адже починав свій політичний шлях Петро Іванович в далекому 2001 році головою Варвинської РДА, в підпорядкування в нього тоді могло бути чоловік 150, а може й більше, хтось мене може підправити з чиновницьких старожилів, так що штат буде добрячий, роботи вистачить всім. Тут проблема в іншому, в преміях, тут як не крути медиків прийдеться скоротити, або вчителів, хто з них з’їдає більше бюджетних коштів. Одним словом чекають нас веселі часи, лишилось якихось півтора два місяці, а там як попре…

08.07.2020
Павленко Дмитро

Немає коментарів:

Дописати коментар