четвер, 4 квітня 2013 р.

Зарибок 2013

Ми всі користуємося безцінними дарами природи. Нещадно її експлуатуємо і зменшуємо її запаси. Прийшов час, допомогти їй. Почнемо із самого елементарного і простого!
Природоохоронна громадська організація «Варвинське товариство рибалок», ВРГО "Громада Рибалок України" проводять перший в своєму роді захід по зарибленню річки Удай.
Для чого це робиться? Звісно, на цій темі можна розгортати думку із вишуканою термінологію, щось на зразок «насичення біоценозу, збагачення природної ланки добору, розширення біорізноманіття і т.д.». Але спробуємо донести цю інформацію нашою простою мовою! Цей захід спрямований на:
1.       Захист нашої славетної річки (яка в свою чергу впадає в р. Сулу, далі в р. Дніпро і в Чорне Море) від браконьєрів, та від надмірного заростання.
2.       Популяризацію спортивного та любительського лову.
3.       Зародження гарної традиції та відновлення іхтіофауни.
4.       Зарядження позитивними емоціями від добрих справ.
Іншими словами – свідомі люди об’єднаються (позитив), допоможуть природі (позитив), Амур і Товстолоб «почистять» річку (позитив), Короп пройдеться по руслу (позитив), немісцева щука розбавить кров Удайській (позитив), популяцію аборигенних риб доповнять Сом і Судак (позитив). Суцільний ПОЗИТИВ!
Де це буде відбуватися? На річці Удай, між с. Леляки та смт Варва.
Як це буде відбуватися? На зібрані кошти буде куплена перша партія зарибку. Після визначення дати запуску, ми повідомимо точне місце і час проведення заходу на відкритих темах в інтернеті та в місцевій газеті.
Хто може стати безпосереднім учасником? Учасниками акції можуть стати всі бажаючі без виключення. Як фізичні так і юридичні особи. Незалежно від соціального статусу, гендерної належності, вікової категорії  і громадянства. Якщо ви навіть інопланетний турист – теж Ласкаво просимо!
Як можна допомогти? Морально і матеріально.
Морально, або інформаційно – передайте інформацію своїм друзям та знайомим. Якщо є така можливість – розмістіть таку тему у ЗМІ (на тематичних форумах, сайтах, пресі).
Матеріально – можуть допомогти особи, які досягли 18-ти річного віку. Також підприємства і установи незалежно від форми власності. Наразі є два варіанти поповнити фінансовий кошик:
1.       Готівкою в магазині «Книгарня +» що знаходиться на 2-му поверсі готелю "Берізка" в смт Варва.
2.      Перерахування на картку Приват Банка № 4405-8858-2726-7250 (Тищенко Сергій). При поповненні карткового рахунку, БАЖАНО повідомити в режимі телефона (093-52-22-517) ПІБ Благодійника та суму поповнення.   
3.    Ваш особистий варіант ми можемо обговорити в телефонній, або особистій розмові. Телефон для зв’язку: +38(093)52-22-517 (Сергій Тищенко).
Також Ви можете допомогти транспортом, паливом, мальком …
З метою прозорості отримання та використання коштів, по мірі надходження, будуть вноситься дані учасника і сума в спеціальний журнал і дублюватися в електронному вигляді. Де наглядно, можна буде проконтролювати всі рухи. Електронна версія буде викладена на блог і тематичні гілки форумів. Рукописна версія буде зберігатися у ПГО "ВТР" (смт Варва, Магазин "Книгарня+").

11 коментарів:

  1. Доброго здоров'я! А по скільки скидаться? ПІБ - обов'язково, чи псевдоніма вистачить?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І Вам не хворіти ;). Визначеної "такси" немає. При опитуванні, ми вийшли на суму між 50 та 100 грн. Не дивлячись на це, якщо Ви маєте бажання і можливість внести 5 грн, цьому ніхто опиратися не буде і це буде також вагомим вкладом у спільну справу. Також, внесок розміром у 50 тис грн. буде з радістю прийнятий і використаний за цільовим призначенням.
      Прізвище ім'я та по батькові - не обов'язково. Можна псевдонім. Анонімно - теж можна. Просто Україна, має знати своїх Героїв!
      П.С. Сьогодні спробуємо зробити на блозі опитування стосовно розміру внесків.

      Видалити
  2. Сергій Тищенко5 квітня 2013 р. о 11:58

    Вчора, за чашкою кави, говорив на тему зариблення. Почув ще одну гарну версію. Зміст приблизно такий: "Ми зараз скинемось, а через місяць, ви на лексусах по селищу ганять будете".
    Запевняю і гарантую Повну прозорість усієї картини! Можливо з тексту було не досить зрозуміло процедуру. Опишу її тут:
    По мірі надходження внесків, Всі учасники будуть зафіксовані із зазначенням сум. Список буде поновлюватися під текстом оголошення (постараємося 1 раз на день, але мінімум 2 рази на тиждень). По цьому списку, буде дуже просто відстежити надходження своїх коштів і бачити загальну суму (по ній, також, побачимо на скільки лексусів вистачить ;) ) .
    Далі при закупці малька, будуть підкріплені документи по яких можна буде зорієнтуватися скільки коштів витрачено.

    ВідповістиВидалити
  3. Тема зариблення Удаю мальком - це щукам та андатрам удайським на радість і не більше.?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Повна маячня. Ви хочете сказати що в Удаї є лишень щуки і ондатри?

      Видалити
    2. Можливо треба робити разом із зарибненням-заглиблення та розчищення русла?

      Видалити
    3. яке заглиблення та розчищення? нащо? річка сама себе повинна чистити, льодоходом, весняною повінню. а коли води немає , немає і повені, і тим паче льодоходу. тож розчищення - сизифів труд. проблема усіх річок - куций сніг зимою і куці дощі літом. джерела худіють - худіють річки(взагалі-то це тема 3го класу)). якщо Бозя зглянеться і поверне нам дідівські сніги і дощі, то і зариблювати нічого не тре буде)) повноводна річка сама се зарибить. особисто вважаю, що ця акція має ефективність рівно 0. густота рибного заселення на куб води:) після зариблення, повернеться до сьогоднішніх показників(при повноводності удаю на рівні останніх років) десь за 2-3 роки. хоча якщо вищезгаданий Бозя все-таки підніме рівень удаю і не дасть йому падати літом до 3х метрової ширини русла, то ця акція зариблення матиме сенс у тому плані, що пришвидшить відновлення популяції вододихаючої живності.

      Видалити
    4. Піднімається лише питання зариблення. А як буде вирішуватися питання збереження малька, та в майбутньому, риби від "щук" та "ондатр" людського походження, які вигнуздують рибу сітками, електропідсаками...??? Чи не є пустопорожньою затією саме зариблення, без контролю за її виловом?

      Видалити
  4. Не вже Тищенко не розуміє що це пустопорожнья затія ?

    ВідповістиВидалити
  5. Сергій Тищенко12 квітня 2013 р. о 00:51

    Відповідаю "оптом" на питання. Що правда, не знаю як і нумерувати тих анонімів, але спробую.
    Стосовно щук і ондатр - сьогодні намагався пояснити пану Га....у, який озвучив мені таку ж думку, що "сусіди" зарибку можуть причинити певний відбір, але це природно.
    Стосовно заглиблення і розчищення - є відповідь від наступного аноніма. Ні я, ні наша команда, ні спеціалісти (потамологи) - не бачать в цьому необхідності.
    Стосовно браконьєрів. Звісно питання болюче. Але якщо ув'язати слова "Чи не є пустопорожньою затією саме зариблення, без контролю за її виловом?" - Не є пустопорожньою, без контролю. І теж спробую пояснити:
    Мета програми - поповнити рибний фонд. Ми не переслідуємо мети "вкинуть 100 кг щоб виловить 50 тон". Якщо хтось думає, що зараз скинемось, а потім будемо продавати квитки, або виділимо по "водному паю" на якому учасники програми зможуть гатить рибу чим тільки зможуть - запевняю все не так! Річка - це надбання народу! Вона не має власників. На ній можуть ловити рибу всі бажаючі, незважаючи на те скидались вони чи ні. Чому суспільство підходить до такого питання наступним чином: "ось я вкинув рибки на 30 грн, маю зловити, мінімум на 250". Якщо Ви допомагаєте хворій людині на операцію, невже Ви думаєте, в майбутньому, експлуатувати її у себе на городі?
    На днях, прочитавши новину, одна бабуся каже мені, що теж хоче дати 20 грн., але після отримання пенсії. Ви думаєте вона має бажання взяти участь у програмі щоб потім бігати на Удай щодня виловлювати свій внесок? Не ламайте голову чому. Я в неї поцікавився. Відповідь проста. Вона сказала, що там часто купалися, і що це просто гарно справа. Все. І споживацьких думок, в неї не виникає.
    Підсумую.
    НІХТО ВАС НЕ ПРИМУШУЄ ЩОСЬ РОБИТИ! ЯКЩО ВИ НЕ РОЗУМІЄТЕ ДЛЯ ЧОГО ЦЕ РОБИТИ, АБО ВАМ ШКОДА РОЗЛУЧАТИСЯ З ПАХУЧИМИ КУПЮРАМИ - СИДІТЬ РІВНО І НЕ ПЕРЕЙМАЙТЕСЯ. Якщо Ви шукаєте привід щоб не платити - не ламайте голову, відморозьтесь по принципу моя хата скраю.
    Неаргументовані версії типу ви все робите не вірно, якщо не можете озвучити як саме треба робити - лишайте при собі. Якщо знаєте як зробити краще, або маєте слушну версію - озвучуйте, обговоримо.

    ВідповістиВидалити