середу, 21 травня 2014 р.

Громадянське суспільство починається з тебе!

 Громадянське суспільство починається з тебе!
        Сьогодні модно говорити про демократію, народовладдя. Особливо перед позачерговими виборами Президента. Зараз ця тема ще більше поглибилася новою фішкою, децентралізація влади, вся влада на місця, реформування місцевого самоврядування. Так і хочеться провести паралелі із: вся власть савєтам! Фабрікі – рабочім, зємля – крєстьянам! Але головне зараз для кожного громадянина менше сприймати лозунги, а більше покладатися на здоровий глузд. Цьогоріч у Варві відбулося два велелюдних зібрання – це мітинг 21 лютого з приводу трагічних подій в Києві, а також збори громади 15 травня з приводу приїзду Звєрєва.
На мою думку варто зауважити, що основним моментом який об’єднує ці дві події – це поведінка можновладців, специфічна для них поведінка. На одну мить той можновладець, якому є що приховувати від громади, стає таким шовковим, розказує що він нічого не робив. він патріот, він за громаду, а те що там було, так то його ошукали він тут ні до чого, одним словом нєвінаватая я. Велелюдні зібрання на таких персонажів діють магічно, їх пронизує страх, вони хочуть тікати, рятуватись. І не потрібно громаді когось тягати за петельки, щоб чогось досягнути, головне щоб зібрання мало якусь мету та прагнуло її досягати. Це як ядерна зброя, застосовувати її ніхто не збирається, але всі уявні супротивники бояться. Ми, сучасне суспільство, практично не використовуємо цей потужній арсенал. І ніяким чином не враховуємо тих непомітних механізмів на яких ґрунтується взаємодія людей в натовпі. І не лише в натовпі, а й при безпосередньому спілкуванні. Наприклад більшість наших місцевих обранців не бажають і чути не те щоб бачити, щоб громадяни відвідували сесії, бачили як обранці голосують, як вносять пропозиції, висловлюють позиції. Але ця ситуація є не однобокою, а навпаки обопільною. Мешканці району теж особливо не горять бажанням відвідувати сесії, а для чого? Але зазвичай коли клює півник, тоді вже пізно щось робити.
      До недавнього часу законодавчо не було прописано вільне відвідування сесій місцевих рад. Норма закону передбачала, що сесії проводяться гласно, і все. 27 березня Верховна рада України прийняла ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України "Про інформацію" та Закону України "Про доступ до публічної інформації". Даним законом були внесені зміни зокрема і в закон про «Місцеве самоврядування», де в пункті 16 статті 46 передбачено:  Сесії ради проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них, крім випадків, передбачених законодавством. Порядок доступу до засідань визначається радою відповідно до закону. Протоколи сесії ради є відкритими та оприлюднюються і надаються на запит відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації" . Тож на сьогоднішній момент кожен член громади може з’явитися до зали засідань відповідної ради, і йому мають забезпечити перебування на сесії, але чи з’являться в нас ті громадяни? Чи будуть вони цікавитися долею їхньої власності, бюджету, соціальної сфери? Громадянське суспільство починається з кожного з нас, і поки не набереться критична маса зацікавлених осіб, Варва ніколи не перестане бути болотом.

21.05.2014


Павленко Дмитро

2 коментарі:

  1. Да про що це ви?Послухайте людей.сходіть в народ.На сьогоднішній день найбільша загроза для варвинчан-це ненажерлива мохната оленка.яка поїдає цвіт і жестокий неубиваємий хробак,всі сили зараз направлені на боротьбу з цими гадами.А вже після перемоги над ними.можливо десь під осінь буде більше часуна всілякі громадські справи.Чогось велика частина варвинчан дуже інертна .Дуже шкода.Та й правда ,хоча б хоч довгоносик буряк не здів,а там видно буде.

    ВідповістиВидалити
  2. І сидить та ненажерлива мохната в приміщенні селищної ради на другому поверсі в кабінеті голови...

    ВідповістиВидалити