четвер, 22 лютого 2018 р.

Результати екологічного моніторингу сіл Гнідинці, Світличне та Остапівка, прилеглих до Гнідинцівського ГПЗ за II півріччя 2017 року


 З метою контролю стану довкілля на території сіл Гнідинці, Світличне та Остапівка, які попадають в зону потенційного впливу Гнідинцівського газопереробного заводу ПАТ „Укрнафта”, впродовж останніх років проводиться постійний моніторинг навколишнього природного середовища.

Моніторинг об'єктів навколишнього природного середовища відбувається шляхом відбору проб в визначених місцях, які називаються пунктами контролю. Пункти контролю об'єктів навколишнього середовища розташовуються переважно комплексно на одній площадці, тобто в одному місці відбираються проби води, грунту і приземного шару атмосферного повітря.
Оцінка стану забруднення повітряного басейну визначалась за вмістом в повітряній суміші насичених і ненасичених вуглеводнів. Критерієм оцінки забрудненості навколишнього середовища при проведенні даного виду робіт є граничнодопустима концентрація речовин в атмосферному повітрі населених місць.
Для оцінки стану повітряного басейну на території сіл Гнідинці, Світличне і Остапівка у другому півріччі 2017 року відібрано шістнадцять проб газоповітряних сумішей, у т.ч. в селах Світличне і Гнідинці - по шість проб та у селі Остапівка - чотири проби. Пункти відбору проб газоповітряних сумішей на місцевості розташовані з врахуванням забудованої території сіл та місцезнаходження промислової ділянки Гідинцівського ГПЗ.
У всіх відібраних пробах у селах Гнідинці, Остапівка та Світличне концентрації вуглеводневих газів у атмосферному повітрі суттєво нижчі від значень їх ГДК/ОБРД. Згідно отриманих результатів виявлено, що у пробах газоповітряних сумішей серед вуглеводневих газів переважає метан. У складі газоповітряних сумішей в незначних кількостях виявлено етан, пропан, бутан, пентан і їх ізомери.
На основі отриманих результатів можна стверджувати, що загальний стан приземного шару атмосферного повітря у селах Гнідинці, Світличне та Остапівка, які знаходяться у зоні потенційного впливу Гнідинцівського ГПЗ, характеризується як задовільний.
Для визначення стану поверхневих та підземних вод у другій половині 2017 року на території с.Гнідинці відібрано по чотири проби підземних та поверхневих вод; на території с.Світличне - дві проби підземних та три проби поверхневих вод, на території с.Остапівка - шість проб підземних та дві проби поверхневих вод. Проводилися дослідження на вміст іонів карбонату, гідрокарбонату, хлориду, сульфату, кальцію, магнію, калію, натрію, нафтопродуктів та загальної мінералізації води.
Екологічний стан поверхневих вод на території с. Гнідинці характеризується як стабільний і зберігається на рівні минулих років. У відібраних пробах підземних вод на території с.Гнідинці підвищена мінералізація обумовлена високим природним вмістом гідрокарбонатів.
Поверхневі та підземні води в с.Світличне і с.Остапівка не зазнають негативного впливу від об'єктів нафтопереробної промисловості. Всі показники, що визначались, не перевищують встановлених санітарно-гігієнічних нормативів. Підземні води першого водоносного горизонту у с.Остапівка характеризуються підвищеними концентраціями іонів гідрокарбонату, кальцію та магнію, що обумовлено природними умовами формування хімічного складу підземних вод. Підвищення у другій половині року мінералізації поверхневих вод у с.Остапівка пов'язано з перевищенням випаровування над припливом свіжої води при підвищенні середньодобової температури. При цьому основні складові мінералізації — гідрокарбонати кальцію і магнію.
Стан ґрунтів на території моніторингових досліджень характеризується як задовільний. Вміст нафтопродуктів у ґрунтах на всій території досліджень дуже низький і зазвичай їх концентрація знаходиться на межі чутливості аналізу (20 мг/кг). Такі величини вмісту нафтопродуктів у ґрунтах на кілька порядків нижчі від допустимого рівня і знаходиться в межах потенціалу їх самоочищення.
Екологічний моніторинг за наряд-замовленням продовжується.

О.А. Каша,

операційний менеджер

5 коментарів:

  1. Кухарка і Озеряни також знаходяться в безпосередній близькості до ГПЗ! І там люди так само дихають сородом від факелів і п"ють забруднену воду!

    ВідповістиВидалити
  2. Варва також поряд.і Калиновиця також.це до чого?причому тут озеряни?інформація подана про регіони де безпосередньо є видобуток та переробка вуглеводнів.не засирайте тему .

    ВідповістиВидалити
  3. 19 лютого 2018 року відбулося засідання постійної комісії районної ради з питань соціально-економічного розвитку, інвестиційної діяльності та управління майном на якому розглянуто клопотання Варвинської селищної ради щодо передачі в оренду частини приміщення в будівлі, що знаходиться за адресою смт. Варва, вул. Миру, 8 (колишня друкарня) з метою розміщення кімнати для очікування рейсових автобусів. Комісією відмічено, що у цьому приміщені на даний час не має окремого входу, і для того, щоб потрапити в кімнату для очікування рейсових автобусів потрібно пройти коридорами на шляху яких по обидві сторони розміщенні кімнати інших орендарів та кімната в якій знаходиться газове обладнання.

    Порадившись депутати вирішили надати зазначену кімнату загальною площею 84,5 кв. м. Варвинській селищній раді та зобов’язати її визначити відповідальну особу на яку буде покладено відповідальність за збереження майна, утримання в належному санітарному стані кімнат і прилеглої території та відкриття і закриття центрального входу, який веде до орендованих кімнат.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дибільнішого місця для очікування важко було знайти..в центрі в людному місці на перехресті..одна зробила проблему інші через жопу вирішили...

      Видалити
  4. Численность населения Украины в течение 2017 года сократилось более чем на 198 000 человек.



    Об этом сообщила Государственная служба статистики.

    "Остается существенным превышение числа умерших над числом живорожденных: на 100 умерших - 63 живорожденные", - говорится в отчете.

    В 2017 году умерли более 574 тысяч украинцев, а родилось лишь 364 тысячи.

    ВідповістиВидалити