вівторок, 1 грудня 2020 р.

Роздуми про вибори

Ось нарешті і закінчилась виборча компанія чергових місцевих виборів. Комусь вони принесли радість, комусь розчарування, а комусь ще і значні витрати. Для всіх нас, одне, це обєднання в одну територіальну громаду. І тепер головна задача звести все в одне управління майном, землею, закладами медицини, освіти, соціального захисту, інше. І цю задачу повинні вирішити депутати яких ми вибрали. Зазначу, що депутатський склад значно змінився від попереднього скликання. І це добре. Є надія на нових і більш професійних, з життєвим досвідом і роботи депутатів.

Але повернемося до виборів і дам їм оцінку як не байдужий виборець. Свою думку перед виборами я виклав у дописах «Кого ж вибирати головою громади» та «За вибір місцевої влади відповідальність несе кожний виборець». Що ж маємо на фініші.

Загальна інформація. Кількість виборців: включених до списків – 13068, взяли участь у голосуванні 5595, що склало 42,8% участі у голосуванні.

Як і передбачалося, основна боротьба за крісло селищного голови велася між кандидатами В.Гармаш, Л.Доля, В.Саверська-Лихошва, за яких відповідно і віддали голоси виборці 1544, 1132, 1722. 

Селищним головою обрано В.Саверську-Лихошву. За неї проголосувало 30,7 % від числа виборців які взяли участь у голосуванні. Або складає 13,1 % від числа виборців які включені до списків. Як бачимо, відсоток довіри до новообраного селищного голови, серед населення громади дуже малий.


 Але чи очікувано було це обрання В.Саверської-Лихошви? Ні. Очікувалося боротьба між кандидатами В. Гармаш та В. Доля. Але все змінилося в останній час. Я її привітав ще у п’ятницю 23 жовтня, коли мені стало відомо, що виборці села Озеряни віддадуть голос за неї. Саме ці голоси і стали вирішальними. Звісно, її агітаційна робота була більшою від інших кандидатів. Та і районна газета в цьому постаралася. Більше давала обіцянок і за неї, як на мою думку, проголосували люди пенсійного віку. Чи краще це обрання? Ні. І це скоро ми побачимо.

А вибір депутатів від політичних партій був в чім то прогнозований. Як і передбачалося найбільше депутатів буде від політичної партії «Рідний дім». ЇЇ представляють вісім представників. 

А взагалі депутати представлені від семи політичних партій. Чотири депутати від «Європейської солідарності», по три від «Слуги народу», «Наш край», «Радикальної партії Олега Ляшка», «Опозиційна платформа – за життя», два від «Батьківщини».

Непередбачений результат голосування за кандидатів у депутати від політичної партії «За майбутнє». Цю політичну партію виборець не підтримав. Хоча була надія на виборця, що працює на Гнідинцівському газопереробному заводі. І інтереси яких представляє голова профкому Т. Левченко, яка була і включена кандидатом у депутати. Але за неї проголосувало лише 28 виборців. І це найбільший результат серед кандидатів одно партійців. Та і агітаційна робота поводилася, як на мою думку добре. І до цього, ще і був задіяний заступник голови обласної ради А. Дідур, який взяв під особистий контроль введення очисних споруд. 

Не представлені депутати і від політичної партії «Справедливість», що і передбачалося. Адже у списку кандидатів у депутати більшість пенсійного віку. Тож як бачимо виборець довіряє більш молодим. Та і за результатами голосування бачимо, що за трьох кандидатів відсутні показники голосування А це значить, що і самі кандидати не голосували за себе або не пішли на голосування. 

А взагалі найбільше голосів віддано кандидатам у депутати М. Бойко – 287, 

О. Антоновський – 267, С. Дмитренко – 156, П. Сліпченко – 123, В. Пилипченко – 120.

А чи були порушення виборчого законодавства. Так. Територіальна виборча комісія допустила до участі у виборах кандидатів які завчасно не склали свої повноваження членства у інших партіях. І це все робилося в останній час. І я був свідком, коли кандидати у депутати писали заяви заднім числом про вихід з попередньої партії.

А член Озерянської дільничної виборчої комісії видала виборчі бюлетні особі яка не була внесена до виборчих списків. Це грубе порушення і передбачає кримінальну відповідальність. Проте, його офіційно не зареєстрували. Так мовити, «пожаліли» людину. 

Та і сам я бачив порушення в час перебування на виборчій дільниці. Охоронник ліцею №2 П. Скудний знаходився у місці розташування списків кандидатів і розказував одній виборці про кандидатів політичної партії «Рідний дім» та ще й показував пальцем на список, промовляючи: «оце наш». А замітивши мене, зніяковів, підійшов до мене і поясняв, що не знають за кого голосувать. Про цей факт, я повідомив одному керівнику політичної партії, яка брала участь у виборах, для здійснення більш якісного спостереження на виборчій дільниці.

Висновок. Головне що вибори відбулися. Подяка всім членам комісій за їхню працю. Зуміли підрахувати голоси виборців. Однак, деякі члени повідомили, що оплату за роботу отримали меншу чим на попередніх виборах, хоча збільшилася мінімальна заробітна плата. Тож мною зроблено відповідний запит до територіальної виборчої комісії стосовно фінансування дільничних виборчих комісій. Адже ця інформація є відкритою і доступна для всіх.

Як недолік. Несвоєчасне донесення до виборців інформації про кандидатів у депутати всіх рівнів. Не зуміли (не захотіли) провести дебати кандидатів на селищного голову. 

А в переді тепер новообраних депутатів повинна бути відповідальна, кропітка праця. Якість якої ми побачимо вже після першої сесії з призначення посадових осіб ради та виконавчого комітету. 

Тож бажаю у найкороткіший час набратися професійної діяльності в якості депутата селищної ради і приймати законні рішення в інтересах громади. 


20 листопада 2020 року

Голова Варвинської районної громадської організації «За права споживачів»

Остапець В.П.


Немає коментарів:

Дописати коментар