вівторок, 15 грудня 2020 р.

Ширка відбулася.


     Що ж перша сесія Варвинської селищної ради відбулася, тепер можна підбити певні підсумки. Мої колеги по фракції вже повідомляли про окремі моменти подій першої сесії, зокрема і про окремі кадрові призначення, наприклад про обрання трьох заступників, а не двох як у  певних людей і так далі.

Це безперечно важливі питання, і особливо в контексті розгляду та затвердження майбутнього селищного бюджету на 2021 рік і балачок навколо нього про потребу оптимізації, але тут я пропоную варвинчанам порозмірковувати про більш загальні речі та тенденції, і можливо більш важливіші.

Як вже багатьом відомо, перша сесія селищної ради проходила в два засідання 07 та 09 грудня. Інакше і бути не могло, по перше: в зв’язку з якістю підготовки до сесії, як з боку селищного голови так і вже звільненого секретаря селищної ради. А по друге: з процесами пов’язаними з торгами за владні стільці. Це я вживаю ці слова не для красного слівця, а для донесення суті питання. Адже на першому засіданні сесії 07 грудня коли селищний голова не захотіла виконувати домовленості від середини листопада про внесення на розгляд кандидатури депутата Гайдая М.В. на посаду секретаря ради, в свою чергу депутат від фракції Рідного дому Бойко М.І. звинуватив селищного голову в зриванні засідання сесії, на що отримав відповідь, що гра повинна вестися не лише в одні ворота. Та й сам Гайдай М.В. проголосувавши за порядок денний в 28 питань після оказії з його висуванням вже на п’ятому питанні забажав припиняти розгляд питань порядку денного. Засідання 07 грудня пішло не за сценарієм і тому вимушено було зупинено селищним головою та запропоновано продовжити в середу 09 грудня на 14:00. 

А вже на наступний день згадані дійові особи ледве не з самого ранку продовжили гру, щоб не в одні ворота, і як показало пленарне засідання в середу гра продовжилася не без успіху. Як повідомила Валентина Василівна нам всім на засіданні сесії 09 грудня, що життя триває, в ньому можуть бути різні життєві ситуації, в ньому має місце і політика, незрозуміло що вона мала на увазі, і якісь там сторони дійшли згоди та пішли один одному на зустріч, тому ми можемо продовжувати сесію, і в нас все вийде. І як показали наступні події все в них вийшло. І саме тут варто згадати мій допис на цій сторінці в мережі від 14 листопада 2020 року під назвою «Дайош ширку?». 

В тому дописі я на основі неперевіреної, але проаналізованої інформації зробив певні припущення, які повністю виправдалися, можливо на здивування деяких штатних борзописців. І тут я зосереджую увагу не стільки на персоналіях, які на всі сто відсотків співпали, а на умовах об’єднання в так звану «ширку». Головне принципи, прояви яких ми і спостерігали на засіданні першої сесії. Наприклад, ще на засіданні 07 грудня депутат Гайдай М.В. після розгляду перших трьох чи чотирьох питань порядку денного попросив у головуючої перерву, на що отримав згоду. Тільки розпочалася перерва Гайдай М.В. скомандував: так, всі на сцену, і всі депутати «Рідного дому», «Батьківщини», зелених та принаймні очільник «Нашого краю» побігли на сцену. І тут відразу виникає питання, а що об’єднує всіх цих людей??? А це ми побачили пізніше вже 09 грудня 2020 року під час голосування, яке відбувалося синхронно. Всі депутати перерахованих фракцій голосували синхронно і однаково. Всіх депутатів перерахованих фракцій не цікавило жодне питання, вони нічого не обговорювали і не задавали питань, вони мовчки, по команді голосували, бо вони вже не належать навіть самі собі, бо вони уклали «ширку», хтось з них отримав стільця та посаду, хтось можливо ще щось, але це все не суть, тепер вони належать «ширці». Бенефіціаром, отримувачем вигоди, є керівник фракції «Рідний дім», в чому вона полягає достеменно, ми будемо бачити протягом каденції, зараз це вилилося в тому числі в посаду секретаря. Основні співучасники «ширки» зображені на світлині, учасників можна побачити на відео на прикладі одного з голосувань. От в цьому і полягає «ширка» - окремі особи отримали посади, відповідно всі злилися на користь «Рідного дому» і по всім питанням голосування проходить гладко. Що цікавить бенефіціара, те й буде голосуватися, потрібно це громаді чи ні, в інтересах громади це проводиться чи ні, нікого це не буде цікавити.

І тут майже все зрозуміло, але залишається все те ж питання, а що отримала від цього всього Саверська??? Адже всі кадрові призначення були проголосовані тільки за згодою Гайдая М.В., в тому числі і для інших фракцій, і до речі Валентина Василівна свої п’ять копійок в жодне кадрове призначення не вставила. Яскравим прикладом є затвердження на посаду старости в село Леляки. Селищного голови тільки й вистачило що нахваляти попередню старосту Леляків Бачиш, але ж чому не вийшло про неї домовитися, адже ж пішли один одному на зустріч??? От тут і виникає питання а в чому полягало те «на зустріч» для селищного голови? Ще більшим питанням є озерянський обранець. Там теж нічогісінько, ні тобі заступника, ні тобі старости, ні тобі нічого. Він навіть не з’явився на засідання сесії 09 грудня. Що ж отримали селищний голова та її команда? Що це було? Відкупне???

   І в цій всій історії головне не те, що і хто отримав, а те, що отримала громада. Вона отримала «ширку», яка створить навколо себе болото, де будуть розвиватися процеси гниття і більше нічого, бо коли у вас 20 голосів з 26, і всі ті 20 бездумно голосують «за», то ніяка дискусія неможлива. Громада отримала на посаді секретаря селищної ради пенсіонера витрати на зарплату якого будуть витрачені впусту, хіба що Микола Васильович нас буде радувати своєю присутністю не лише ці п’ять років, а можливо і наступні 10-15, добре, що є дурні, які завжди проголосують. Громада отримала сигнал, що молодих спеціалістів тут не ждуть, іншими словами: нестарикам тут не місце. Громада отримала сигнал про те, що скільки не плати податків, все одно буде мало, бо завжди знайдеться хороший чоловік, і потрібно буде створити посаду четвертого заступника, п’ятого, шостого, створити 12 або всі 20 відділів, треба ж кудись влаштувати всіх хароших пенсіонерів. Громада отримала черговий плювок межи очі, бо ці вибори нічого не змінили, і перша сесія нам говорить лише про те, що нічого і не зміниться, на що в принципі громада і заслуговує в своїй загальній масі. Що ж вельмишановні варвинчани ви зробили себе разом знову, з чим вас і вітаю. З «ширкою» будьте здорові. Їж те.


11.12.2020

Депутат селищної ради 

Павленко Дмитро


Немає коментарів:

Дописати коментар