неділю, 12 грудня 2021 р.

Ми тут приймаємо рішення, а не Зуб.


          Вчора 08 грудня на засіданні бюджетної комісії я, як і інші присутні, були свідком вистави під красномовною назвою винесеною в заголовок. Коротко і ясно пояснити широкому загалу, що то за вистава, з якою метою вона була поставлена, які цілі переслідували постановкою цієї вистави важко. Але я спробую поставити хоч якість акценти.

         Що ж відбувалося під час вистави? Уже наприкінці засідання комісії начальник економічного відділу закликала депутатів бюджетної комісії розглянути та обговорити проект програми соціально-економічного розвитку на 2022 рік. Із чотирнадцяти пунктів програми обговорювали всього на всього один, розробку проекту реконструкції будівлі бувшого роддому, з метою створення там Варвинської амбулаторії. Чому я називаю це обговорення виставою? А тому, що це виглядало відвертою постановкою. Дійові особи, які були присутні на засіданні комісії, їхні підготовлені вигуки та монологи, маніпулятивні заяви та висловлені позиції, все це свідчило про підготовлену постановку. Основні тези та думки висловлені дійовими особами можна звести до назви заголовку, окрім цього було чути й інші подібні тези: чому ми повинні приймати те, що придумав Зуб; ми тут приймаємо рішення, а не хтось там; ми не знаємо, що там він придумав,  чому ми повинні це підтримувати; для чого воно треба; треба зробити одну лікарню та призначить одного керівника; гроші треба мені на кришу (Небрат В.І.); у нас і так багато проектів; он треба ремонтувати поліклініку. І так далі. Очолили цю постановку депутати та члени партії «Рідний дім» Бойко М.І. та Небрат В.І, перший заступник селищного голови Гармаш В.І., приєднався до них слуга народу Булава Юрій. Їхня позиція була спільна, наперед визначена, ніхто зі згаданих осіб не запитував для чого це потрібно, яка потреба в цьому проекті. Тобто згадані дійові особи вже давно визначилися стосовно цього питання. А якщо до цієї вистави додати випадки висловлювань про закриття ФАПів, того ж самого депутата Бойка М.І., якщо до цього додати позицію висловлену начальником фінансового відділу Кузьмич М.О., що в нас все добре, бюджет на 2022 рік в нас сходиться, тільки от проблема з медициною, вона не заробляє достатньо грошей, а ми таку медицину фінансувати не будемо. І так далі. Всі ці тєлодвіженія можна об’єднати в одну спільну мету, завалити роботу первинної медицини. Для чого це потрібно дійовим особам названим тут, та не названим, мені не відомо, але це яскраво проглядається. При цьому жодна посадова особа селищної ради не виступила на захист запропонованого проекту та з роз’ясненнями потреби реалізації цього проекту.

До чого тут народний депутат Валерій Зуб? Ну, мабуть, перш за все тому, що він підтримав цей проект своєю позицією, наскільки я розумію цю ситуацію. І цей проект він виділив серед всіх інших як пріоритетний. Ми можемо задати собі питання, а народний депутат, член профільного комітету Верховної Ради України, лікар з кільканадцятирічним досвідом, керівник медичного закладу з багаторічним досвідом, розбирається в потребах медицини та в пріоритетності заходів в цій сфері? Чи в цій сфері краще розбирається поборювач  бабдому Юрій Булава? Чи може світило фінансової галузі Гармаш В.І. більш компетентний за народного депутата як в медицині, так і в державній політиці щодо розвитку регіонів? На мою думку ці питання не риторичні, а відповіді на них однозначні. Ще однією причиною постійного апелювання до народного депутата дійових осіб згаданої вистави є інтерв’ю Валерія Олексійовича в Чернігівському віснику, де він піддав нищівній критиці роботу в тому числі і згаданих дійових осіб, та загалом всіх посадових осіб селищної ради причетних до фіаско із використанням коштів державного бюджету залучених в тому числі за сприяння народного депутата. Таке поборювання ініціатив народного депутата із допомоги Варвинській громаді у її розвитку, виглядає дико, але для згаданих та не згаданих членів владної коаліції це вже норма, і виявляється Валерій Олексійович заважає нашим славним караванникам робити їхні справи. Тому відповідно його ініціативи потрібно завалити, бо ми тут приймаємо рішення, кажуть, а не якийсь там народний депутат.

Ну й насамкінець, для чого проводити реконструкцію бувшого роддому? Відповідь на це питання очевидна для людей, які розуміють проблеми та виклики, які постають перед первинною медициною. При цьому така відповідь не очевидна для наших славних ширкотворців. На теперішній момент у Варві по суті не існує закладу первинної медицини. На папері він існує, а як заклад, який знаходиться у відповідному пристосованому приміщенні ні. Всі ми можемо пригадати ту минулорічну історію, як ковідні хворі їздили до Журавської амбулаторії, щоб отримати крапельницю прямо в коридорі, бо у Варві навіть в коридорі такої медичної допомоги не надавали. Чому такої допомоги не надавали, а тому що не було де її надавати. Більше того, будівля бувшого роддому вже частково використовується для надання первинної медичної допомоги. Ми можемо подивитися в яких умовах працюють зараз сімейні лікарі у Варві, як і де вони приймають своїх пацієнтів, багато є задоволених умовами в яких здійснюється такий прийом? А що там з обстеженнями чи тими ж крапельницями? Всіх все влаштовує? Питання облаштування Варвинської амбулаторії це питання вчорашнього дня, її необхідно було облаштувати ще вчора, але її може не бути і завтра, а може і післязавтра, якщо зважати на вчорашню виставу. Якщо говорити якою має бути амбулаторія, то потрібно подивитися на Журавку, тільки треба зважати на те, що Журавська амбулаторія розрахована на 1 чи 2 лікарів, а у Варві необхідна будівля для 5-7 лікарів та іншого персоналу, і для цього будівля бувшого роддому є ідеальною. Вчора під час вистави дійові особи кричали про те, що краще відремонтувати будівлю поліклініки, і там все розмістити, десь там на другому поверсі, знову ж в тих самих «зручних» кабінетах. При цьому наші славні чиновники не зважають ні на вимоги нормативних документів, ні на здоровий глузд, ні на наслідки такого розміщення. А наслідком таких дій широкої коаліції вже завтра може бути неакредитована Варвинська амбулаторія та неспроможність забезпечити надання первинної медичної допомоги мешканцям Варви та інших населених пунктів громади, до чого ми і рухаємося впевненим кроком.

Зробимо лохів разом ще раз! Вперед караван! Алілуя!

09.12.2021 року 

Павленко Дмитро


Немає коментарів:

Дописати коментар