вівторок, 19 лютого 2019 р.

Бібліотека має право на життя.


 Варвинська центральна районна бібліотека переживає сьогодні не найкращі часи. Реформа децентралізації, що активно впроваджується в Україні, не могла не зачепити і галузь культури. Створення Варвинської ОТГ розділило єдину галузь навпіл: будинок культури, музей, музична школа разом з відділом культури перейшли в ОТГ, районна ж бібліотека залишилася в районі, бо є структурним підрозділом районного комунального закладу «Варвинська централізована бібліотечна система».
І тут почалися наші біди. Забезпечення видатків на утримання центральної районної бібліотеки здійснюється на умовах співфінансування з районного бюджету та бюджету ОТГ, оскільки наш заклад розміщений на території ОТГ.
Позиція керівництва Варвинської ОТГ з питання співфінансування районної бібліотеки відома вже всім: «Бібліотека – комунальний заклад районної ради, то хай вони її і утримують. І взагалі, їх там багато, стільки не потрібно». Але ж Варвинська бібліотека здійснює бібліотечне обслуговування насамперед жителів селища.
На жаль, часто, життя таких установ як бібліотека залежить як від об’єктивних причин - нестачі фінансування, так і суб’єктивних факторів, насамперед від особистих якостей голів громад та депутатського корпусу. А хто, дозвольте спитати, дав право тим «суб’єктивним факторам» вершити долі установ і людей. Хто дав право викинути завтра працівника на вулицю, залишити без шматка хліба.
Жителі ОТГ проголосували за вас, надали вам повноваження працювати на благо громади, в напрямку зміцнення і розвитку, а не знищення і розладу.
Потрібно знайти спільну мову, вийти на конструктивний діалог щодо спільного фінансування установи.
З 01.01.2019 року у центральній районній бібліотеці вже скорочено дві одиниці штату. Решта працівників попереджені про можливе майбутнє вивільнення з 11 березня. А хто ж працюватиме в бібліотеці?
Проте держава гарантує населенню право на бібліотечне обслуговування.
Бібліотека має право на життя, нас захищають Закони України «Про культуру» та «Про бібліотеки і бібліотечну справу». Постанова Кабінету Міністрів України від 06.02.2019 року №72 «Про затвердження Державних соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні» гарантує забезпечення населення мережею публічних бібліотек та створення належних умов доступу до інформації. До речі, реорганізувати чи ліквідувати бібліотеку можна лише з дозволу Міністерства культури України, яке не залишить 8 тисяч жителів без публічної бібліотеки.

Варвинська центральна районна бібліотека функціонує відповідно до вимог чинного законодавства. Вона є справжнім осередком інформації, культури та дозвілля, координаційним та методичним центром. Установою оперативно та в повній мірі задовольняються інформаційні запити і потреби користувачів, забезпечується вільний, необмежений доступ до інформації та збереження її джерел.
Нині бібліотека має 50 - тисячний фонд документів, для користувачів передплачується близько 40 назв періодичних видань щорічно. З 2010 року діє Інтернет – центр, послуги якого користуються великою популярністю серед жителів Варви. Тут навчаються комп’ютерній грамотності люди старшого віку по програмі «Університет ІІІ покоління».
В штаті бібліотеки працює 7 бібліотечних працівників , що значно менше, ніж передбачено Типовими нормами часу на основні процеси бібліотечної роботи.
Люди приходять в бібліотеку із задоволенням. Вона їм необхідна як ковток повітря, бо ж не хлібом єдиним живе людина. Я впевнена, що жителі нашої громади підтримають бібліотеку і також стануть на її захист.


14 коментарів:

  1. Іван Петрович19 лютого 2019 р. о 16:08

    Написала директорка про свою біде у фейсбуці, ти Дмитре, порушив питання у блозі, а що далі? Вважаю, що відповідальність за стан справ з біблотекою, терцентром та лікарнею повинні взяти аграрії, яки підтримали голову та мають мають "більшість разом з люлькиними" у складі нинішньої ради. Як вибори, то обіцянки все зробити для людей лунали від представників обох партій, а як же їх виконувати? Час робити відповідні висновки нам варвинчанам. Таке саме нас очікують і президенські вибори.... соромно за самих же нас

    ВідповістиВидалити
  2. В Ічні відкриють «АТБ»

    Оголошення про набір персоналу вже з’явилося в інтернеті. Насамперед потрібен заступник керуючого магазином, який буде формувати команду, підбирати працівників.

    Ічнянці з нетерпінням чекають відкриття. 23 січня пройшли громадські слухання. Супермаркет буде у центрі міста, в приміщенні колишнього магазину «Ляна». Раніше в ньому торгували одягом, взуттям, парфумерією. Нині потрібно провести ремонт і збудувати рампу для прийому товарів. Відкриття планується навесні. На великі закупи ічнянці їздили і їздять до супермаркетів Ніжина та Прилук.

    Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №7 (1709), 14 лютого 2019 року

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Забронюй там місце для себе та керівництва ОТГ

      Видалити
  3. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  4. Саша а мо вистачить про АТБ.

    ВідповістиВидалити
  5. У людей останнє забирають варвинські хапуги, самі більші ціни по області, а ти ще ХХХХХХХ сашу згадуєш!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. я про АТБ з Сашею, а Ви про хапуг.... При чому перше до другого. Інформація про АТБ на мою думку розміщена не по темі

      Видалити
  6. Чого ти лізеш із хернею. Пускаєш муть по захисту очільників отг. Зовсім інша тема.

    ВідповістиВидалити
  7. Розділи бібліотечнусистему, культуру, через те , що дурні утворили отаке отг.

    ВідповістиВидалити
  8. Урочисте відкриття меморіальної дошки в Варві на РДА Аверкію Гончаренку.

    ВідповістиВидалити
  9. Oleg Moskalenko Три роки служби в дивізії вермахту СС "Галичина". На Гітлера. Також злочинця як і Сталін. При всій повазі до хлопців, які полягли під Крутами, в мене питання. Я не розумію доцільність даної події. Чому на приміщенні РДА, а не, наприклад, в Дащенках. Як правило мемориальні дошки розміщують на будівлях, до яких людина мала відношення при житті.

    ВідповістиВидалити
  10. То напишіть листа в Рда і запитайте.нах сюди питати?не засирайте тему ...

    ВідповістиВидалити
  11. А хто читав лист Варвинської РДА до Чернігівської ОДА №01-61/350 від 19.02.19р? Де можна його побачити? Що там просять наші керманичі? Де ділися кошти на зарплату бюджетникам? Хто ці суми закладав у бюджет (чому недостатньо)? Чому освіті, працівникам РДА, культурі достатньо, а медицині, терцентру і бібліотеці не дісталося?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доктор АЙБОЛИТ. Чому немає коштів медицині про це запитайте у депутата селищної ради ПАЛЬОХИ вона з колективу медиків. І в неї хватило ума голосувати за бюджет що непередбачає кошти на заробітну плату медикам. Зате голосувала за премії ледацюгам селищної ради. Напевно робота ПАЛЬОХИ медсестрою у неврологічному відділенні сказалася на її здоровї. Діагноз - поїхала криша. Більше сказать нічого.

      Видалити