четвер, 14 березня 2019 р.

Про багатоквартирні будинки.


       Як я і обіцяв дописую на дуже актуальну для значної частини варвинчан тему – багатоквартирні будинки. Точніше ситуацію, яка склалася навколо цього, а саме їх утримання, обслуговування, управління та володіння (розпорядження). Я взагалі не маю ніякого до цього відношення, але так як інформацію маю, так як бачу та можу аналізувати цю інформацію, і у зв’язку з тим, що більш ніхто не може чи не хоче про це висловитися, мушу писати про це я. І поки Володимир Павлович відбивається від переважаючих сил есесівців на чолі з Оверком Гончаренком я буду писати про багатоквартирні будинки.

       Що ж, почну з загальних моментів. З 2015 року в законодавстві про ЖКГ, зокрема, що стосується багатоквартирного житлового фонду, і ці зміни ще продовжуються, що є першим кроком до змін які відбуваються в цій сфері. Так був повністю змінений ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», останні зміни з якого набудуть чинності 01 травня 2019 року. Також в 2015 році був затверджений новий закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який визначив нові правові та інші відносини як між власниками всередині будинку так і назовні з іншими учасниками цього процесу. Якщо говорити стосовно саме обслуговування будівель, тобто фізично, що стосується самих будинків, то загальний термін обслуговування будинків та прибудинкових територій замінено на управління будинками, тому нова назва цієї послуги так і називається управління багатоквартирним будинком, до якої входять всі можливі послуги з обслуговування таких будинків.Але як у нас постійно відбувається, в законах написане одне, а на ділі, в процесі впровадження – зовсім інше.
   Основним як на мою думку, в цих змінах, є те, що всі рішення стосовно будинків приймають мешканці, переважною кількістю голосів. І цю річ неможливо обійти ніяк. Тобто все, що відбувається з будинком залежить тільки від його мешканців. Так, якщо нічого не відбувається, то місцева влада для такого будинку призначає управителя, якого обирають через конкурс. От є такі обставини на даний момент. А що ж відбувається в нас у Варві?
А в нас довго нудно нічого не відбувалося, але після цього не відбулося і призначення управителя для цих будинків, що не визначилися що їм робити. Тобто, ще протягом 2016 року, виконавчий комітет на чолі з селищним головою мав визначити на конкурсі управителя будинкам, які самі не визначили такого управителя, або не створили ОСББ, а це практично всі будинки. Сьогодні вже 2019 рік. А конкурсу немає, і тут величезне питання. За твердженням селищного голови – ніхто не хоче. Тобто, є КП «Господар» який повністю підпорядкований селищному голові та очолюваному нею виконкому, який десятки років виконувало ці роботи, надавав такі послуги, а тут раптом він не хоче. Це та сама історія що з головою фракції Аграрної партії Гайдаєм М.В., який писав листа селищному голові стосовно керівництва КП «Господар», яке сам і по суті призначав, і яке частково є в його фракції, бо хароший понт, дароже дєнєг. І тут та сама історія з конкурсом на управителя. На мою думку конкурс на управителя не був проведений, хоча б з одним учасником, КП «Господар» мається на увазі, за двох обставин:
1.     Наші славні чиновники на чолі з супер головою, маючи супер заступника прикинули і зрозуміли, що вони цього конкурсу не зможуть провести за сукупністю всіх обставин, в тому числі за рівнем компетенцій.
2.     Наш славний КП «Господар» теж не може брати участь в конкурсі бо потрібно відповідати певним критеріям, а тих критеріїв ніхто не збирається виконувати.
   От такі обставини, ніхто нічого не збирається робити, і тут в 2018 році, чи в зв’язку з приходом нового директора чи з інших причин у владних кабінетах з’являється ідея стартонути і почати надавати цю послугу, тобто управління будинками. Звучала і орієнтовна ціна надання такої послуги з певним переліком робіт в сумі 6 грн/м2. Але ж для цього потрібно провести конкурс, а ми вже вияснили, що конкурс проводити не можливо. Але ж хочеться. І тут з’явилася інша ідея, так як в цій історії ніяк не можливо обійти власників квартир у тому чи іншому будинку, значить потрібно зробити так, щоб власники квартир самі обрали КП «Господар» управителем. І цю ідею було реалізовано. Не кругом, але десь в двох третинах будинків таке реалізували. КП «Господар» підготував пакет документів, таких собі заготовок, які потрібно лише заповнити в окремих графах чи клітинках таблиці. Що це за документи? Це протокол зборів власників будинку, це колективний договір на будинок і так далі. В кожному будинку почали шукати «полєзних ідіотів» (за Лєніном), і там де їх знайшли, ці особи обійшли більшість мешканців будинку позбирали підписи з балачками про те якщо ви хочете, щоб не було хуже, то треба підписувати. Інші полєзні ідіоти не читавши попідписували ці всі папери, і в результаті ми маємо близько двох третин будинків які обрали управителем КП «Господар». Згідно укладених колективних договорів плата за послугу з управління будинками зросла та змінилася структура такої послуги. При цьому КП «Господар», щоб повністю зняти з себе відповідальність за майбутній стан дахів будинків і зовсім забути історію минулого обслуговування дахів, заявило, що дахами ніхто там не буде займатися, забувайте. Тобто, управителя обрали, але що буде з вашими дахами, то це нікого не цікавить, управителя також. Так от після цих змін в лютому місяці за підсумками січня мешканці багатоквартирних будинків, які обрали управителя, отримали нові квитанції, де плата за тепер управління зросла в середньому на 70%. При цьому ніхто толком і не знає що це за кошти, за що ці кошти і так далі.
Поряд з будинками, які обрали управителя залишилась третина інших будинків які нічого не обирали, а користувалися послугами по старому, відповідно і по старому оплачували рахунки. І тут бінго, прокидаються полєзниє ідіоти і починають питати в тому числі і в КП «Господарі», а чого в них менше, а в мене більше, ви ж казали, що їм буде хуже, а нічого не відбулося, в них все нормально. Тут почався разброд і шатаніє. І щоб загасити чергову хвилю невдоволення, рєбята з КП «Господар» починають вимикати світло на сходових клітках в тих будинках, які не обрали КП «Господар» управителем. Починається колотнеча і закінчується вона після вимкнення світла голові фракції аграрної партії Гайдаю М.В., бо там ніззя. І на даний час все трохи зависло в стані статус кво.
От така коротка загальна картина. Так, це все робить чинна влада, так разом з керівництвом КП «Господар», і якщо хтось з них вам буде розповідати, що я не знав, то вони. То в такому випадку потрібно відповідати запитанням, а для чого ви туди пішли, у владу, щоб не знати? Отримувати міністерські зарплати та не знати? Звиняйте, не знайте вдома.
І насамкінець міркування з приводу головного питання, а що ж робити? Якщо ви хочете продовжувати тішити себе легким вирішенням проблем вашого будинку, меншої платнею за його утримання, принаймні в даний момент, меншим головним болем на даний час про все, що стосується будинку, тоді біжіть до Господаря, але пам’ятайте, що то гроші на вітер, і при цьому керівництві селищною радою нічого не зміниться. А якщо ви усвідомлюєте, що все одно завтра прийдеться щось робити та змінювати себе та простір навколо, то ви все одно прийдете до думки про ОСББ.
13.03.2019

Павленко Дмитро

19 коментарів:

  1. Дмитро Васильович. Не підкидай мені політику. Тим більше за Аверкія Гончаренка і есесовців. Ти знаєш моє відношення до тих героїв. І тиж сам голосував за рішення селищної ради яким затверджено Положення про порядок встановлення та демонтаж памятних знаків (памятників, меморіальних обєктів та меморіальних дощок) на території смт Варва. Як що ти за законність і справедливість то чому не кажеш, що меморіальну дошку встановленно незаконно. Ьез обговорення, прийняття рішення і визначення місця її встановлення. Для чого тоді у нас створено ОТГ. Та і плювок зробили керівництву ОТГ. Як будто його у селищі Варви його немає. І тільки сьогодні 14 березня районна газета пише біографію А.Гончаренка. Але годі про це. Це інша тема.
    Ти пишеш за багатоквартирні будинки і як бути дальше їх мешканців. Я тобі за це дякую і думаю подякують і мешканці багатоквартирних будинків. Чому я про це не написав. По чесному невистачає часу. Тиж знаєш, що я письмово звернувся до селищного голови, до КП "Господар" стосовно питання припинення надання послуг, взяв участь у сасіданні за участю селищного голови і керівництва КП "Господар". А щас підготовив позовну заяву до суду про визнання протиправних дій КП "Господар" щодо припинення надання послуг і думаю, що з неділі її зареєструю в суді. Так що я тобі ще раз дякую за допис. Це наша спільна робота громадської організації. Звертаюся до всіх читачів блогу надавати коментарі по суті, без образ.
    14 березня 2019 року Остапець В.П.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Павлович вам велика подяка річ у тім що вм неділети район на друзів і врогоів,так як це робить Павленко у нього Варва ОТГ це ворого , а РДА і Райдержадміністрація це друзі.Чому так ?

      Видалити
    2. Шановний аноніме. За своїм характером я ні накого не обіжаюся іне маю ні накого зла. Тому у мене немає ворогів. Може на мене хтось обіжається але то їх справа. я на це незвертаю уваги. Адже чиновник який іде на посаду до влади повинен знати, що його будуть конролювати, робити зауваження. А це невсім подобається. Недоліки які виявляються я висловлюю на сесіях, колегіях, зборах відкрито в адресу керівників райдержаміністрації, районної
      і селищної ради, керівникам організацій і підприємств. Та і висловлююся через районну газету. Тож не ховаюся за маскою аноніма. І вважаю що так і потрібно робити. Звісно невсім це подобається. Але багато хто сприймає критику і бере до уваги. Головне щоб критика була справедлива і обєктивна. Тоді і ворогів не буде. Щодо створеного ОТГ багато зауважень. Та і діє вона незаконно. Це покаже час у майбутньому. На жаль до моєї думки у свій час не дослухалися, а я висловлювався відкрито щодо створення однієї громади в межах району. Але побігли за посадами то і маємо те що маємо. Для простих людей створена ОТГ нічого не змінила а декому ще і придала проблем. Звертаюся до всіх дописувачів блогу дотримуватися культури і поваги один до одного. 15 березня 2019 року Остапець В.П.

      Видалити
    3. Не похоже що Павленко має багато друзів у РДА. Остапець дійсно друг РДА, особливо райраді. Консультант Хажанця.

      Видалити
    4. Леся. Не пиши дурниць. Хоч і маєш три вищі освіти а бачу ума не багато. Краще займайся своєю роботою.

      Видалити
  2. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  3. Бідні і нещасні жителі багатоповерхівок,яких під час окупації України московський режим насильно вселив у квартири. Мабуть тоді ви кричали "УРА", а 1 Травня та 7 Листопада відпочивали. Вас тоді не цікавили ні дах, ні каналізація, ні водогін. Ваші руки не знали скільки це "куб піску" або "пачка цегли". Ви не знали як це розвантажити машину цегли.
    А мої батьки будували своїми руками собі будинок. До роботи бігли на дворище, а потім і після роботи будували.1 травня і 7 листопада також будували собі і своїм дітям будинок. І повірте вони - вони жодного разу не шукали крайнього коли протікала вода чи не було світла. Зимою вони відкидають сніг у дворі і під двором.
    А тепер Ви , Ніна Калібовець, сидячи на руїнах "радянщини" хочете "комуністичної Європи"? Ви хоча б один раз відкидали сніг біля свого під'їзду? (Мої батьки не молодші за Вас). Чому Ви не можете згуртувати жителів будинку і привести його до ладу.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дорогий анонім, все правильно прописано тільки є одне но, твої батьки ніколи не оплачували за ремонти, а ремонтували самі, а мешканці багатоповерхівок кожний місяць платять за ремонти покрівель, труб,каналізації в сумі 36 тисяч гривень в рік один багатоповерховий будинок. Так, що це все не є безкоштовно. А приватні будинки при так званій московській окупації знаємо як будувалося. Нефтяницький цемент, труби, колгоспний кирпіч і дерево і транспорт на халяву.

      Видалити
    2. Ви хочете сказати, що люди, які стягували копіїчку до копіїчки та своїми мозолями побудували будинки, злодії.

      Видалити
    3. цемент зі скважин, де начальником був пан Степан.....

      Видалити
    4. Аноніму 11:33. То Ви хочете сказати на адресу мешканців багатоквартирних будинків шо вони ледацюги? Ми отримали квартири від підприємства де працювали. Кошти підприємство вкладало в будівництво будинків для своїх працівників. Заохочувало робітників щоб вони залишалися на підприємстві. І ми мешканці багатоквартирних будинків щомісячно сплачували плату за послуги комунальному підприємству, яке в свою чергу відраховувало частку коштів до місцевого бюджету, за які і разом з місцевим ьюджетом здійснювався ремонт доріг, тротуарів, водогонів, очистку доріг від снігу і так далі. І в тому числі утримували житлово експлуатаційну дільницю в кількості 9 осіб. Можливо ти аноніме там і робиш. Ось така різниця між приватним і колективним будинком. Я думаю, що ти тепер поймеш, що немає злодіїв і ледацюг. То кому як прийшлося в цьому житті. І кому легше чи важче сам бог знає.

      Видалити
    5. Я жодного мешканця багатоквартирного будинку не назвав ледацюгою,а Степан Петренко чомусь звинуватив приватників в тому,що вони крали цемент,цеглу і ліс,можливо і єсть серед них такі,але їх одиниці,а звинувачувати всіх гамузом це потрібно не мати совісті.

      Видалити
    6. Дорогий анонім. Де я звинуватив приватників у крадіжці, на халяву це не обовязково вкрав, дещо дістав за могорич, за ціну логовірну з ким то із знакомих. Вашим батькам честь і хвала, що побудували будинок. Ви звинувачуєте нас, що ми бідні і нещасні і щось для себе вимагаємо. Ми вимагаємо те за, що платимо кожний місяць з року в рік, за дахи, за труби в підвалах, за чистку вентиляційних каналів. За ці роботи мешканці одного будинку платять 36000 грн в рік, при цьому ніякі роботи не робляться і так більше 30 років. Ми у Вас нічого не просимо і не вимагаємо. І нічого нам вказувати як нам жити і що робити.

      Видалити
    7. Степан запитий у своїх підлеглих бивших вони розкажуть тобі як ти грабував бурові тоді привик на шару і сійчас не хочиш нічого платити хапуга та івсе , ще стида хватає щось писати .

      Видалити
    8. Анонім. Відкрий своє лічіко і тоді можна з тобою вести дискусію, про шару, про стид, хто хапуга і про інші речі. А це так пук в небо. Це говорить про твоє боягузтво, невоспитаність і хамство. За таких як ти анонімів в сталінські часи скільки людей безневинних розтріляли. У мене немає як ти виразився бивших підлеглих, у мене є друзі по роботі яких я поважаю. А якщо ти влазиш в дискусію платить чи не платить за роботи які не робляться тоді вибач, можливо ти в долі, щоб дурити людей і мати свій процент наживи? Можливо ти робиш в КП "Господар", якщо так то виконуйте свою роботу і я буду платити. Вибач но на цьому моя дискусія з тобою як анонімом закінчується.

      Видалити
    9. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

      Видалити
  4. А що побудували нові власники сучасності в тому числі і комунхозу та сільради, крім паразитування на людях? Так під час "окупації" (як ви говорите) люди хоч таке отримували безплатно, а ви за близько 30 років не збудували нічого. І тепер ви і ваші підгавкувачі ще відкриваєте свого поганого рота проти таких як Калібовець? А ви знаєте як воно кидати сніг людині її віку? Ти свого батька чи діда виженеш кидати сніг, коли він лопати не підніме!? При тотальному фінансовому безладі, космічних зарплатах в комунхозі і сільраді (за рахунок простих громадян) неможливо нічого зробити без фахівців, а ті що є вміють тільки набивати кишені.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, мої батьки у дворі і біля двору відкидали сніг лопатою всю зиму (я не можу їм допомогти бо проживаю не у Варві).Трактор у двір під двері не заїжджав жодного разу за 40 років. І вони не молодші від Калібовець. Злодіями не були бо не крали. Вони також працювали на підприємствах в будні і будували у вихідні. Так дійсно БАТЬКИ не могли приділити багато уваги своїм дітям бо не було вільного часу. Я не проти Калібовець, просто все життя бігати з ручкою - не лопатою сніг кидати. І писати, що всі такі-сякі бяки, а вона цяця розмальована біля якої потрібно хороводи водити... Якось не воно.

      Видалити
    2. Хто на що вивчився. Кожному своє. Калібовець професійна журналіст, а не доярка.

      Видалити