суботу, 9 березня 2019 р.

В Україні сьогодні відзначають День народження Тараса Шевченка


 Шевченко став в народній свідомості символом українського національного духу.
Сьогодні українці відзначають День народження знаменитого класика української поезії – уродженця Черкащини Тараса Григоровича Шевченка.

Шевченко став в народній свідомості символом українського національного духу. Його творчість та образ протягом десятиліть надихала українських патріотів на боротьбу за майбутнє країни. 
День народження Шевченка урочисто відзначається по всій Україні. В цьому році святкується 205 річниця його народження.
Життя Тараса
Шевченка Майбутній «Кобзар» народився в родині українських кріпаків у 1814 році, в селі Моринці (сучасна Черкаська область). Дитина рано осиротіла, але попри нестатки та безправ'я все ж навчилась грамоти у місцевого дяка.
У 14 років Тараса Шевченка взяли прислугою до двору поміщика Енгельгарда. З ним юнак переїхав спочатку до Вільно, а потім і до Петербурга. У 1832 році Шевченко віддали на навчання до художника Василя Ширяєва, де талановитий український живописець знайомиться з квітом петербурзької інтелігенції.
Вже через кілька років художник Карл Брюллов та впливовий при російському дворі поет Василь Жуковський вирішують викупити українця з кріпацтва. «Власник» Шевченка Павло Енгельгард запросив за українця величезні на той час гроші – 2500 карбованців.
Аби дістати необхідну суму, Брюллов намалював портрет Жуковського. Картину розіграли на аукціоні, участь у якому взяла імператорська сім'я.
Діставши волю, Шевченко вступає до Петербурзької академії мистецтв, де продовжує навчатися живопису у Брюллова. Паралельно українець знайомиться з класикою світової літератури, історією та філософією. А крім того - вливається до кола столичної богеми.


Водночас, українець реалізує себе як поет. У 1840 році виходить його перша поетична збірка українською мовою «Кобзар». Петроградська публіка критикує Шевченка за те, що він пише на «мужицькій мові», але в Україні його роботи мають колосальну значущість.
В 1843-1845 роках Шевченко подорожує по Україні на правах вільної людини. Побачене глибоко вплинуло на нього - поет стає переконаним противником російського імперіалізму.
У 1846 році Шевченко переселився до Києва та вступив до «Кирило-Мефодіївського братства - таємної антирежимної організації, яка ставила своєю метою відродження українського визвольного руху.
У 1847 році членів «братства» почали заарештовувати, не уникнув арешту і Шевченко. Суд засудив художника до служби рядовим в окремому Оренбурзькому корпусі з забороною писати та малювати. У 1850 Шевченка помістили в Новопетрівський береговий форт (сучасний Казахстан), де він служив сім років. Звільнили його лише через 2 роки після смерті імператора Миколи I, із забороною постійно проживати в Україні.
Десятирічне заслання підірвало здоров'я Шевченка, 10 березня 1861 року він помер.
Спадщина Шевченка
Тарас Шевченко став визнаним класиком української поезії. Його збірку «Кобзар», поему "Гайдамаки" та поетичний цикл «Три літа» знають у всьому світі. Шевченко активно виступав проти гноблення українського народу Російською імперією – це коштувало йому кар'єри успішного митця та здоров'я.
Проте, Шевченко є одним з найвідоміших українських художників, автором понад тисячі мистецьких робіт. Близько 160 з них на сьогодні втрачені.
Шевченко став одним із символів української нації. Його образ широко використовується патріотичними силами і сьогодні.

Могила Шевченка
Тарас Шевченко похований на Чернечій горі у Каневі (Черкаська область). Його могила є одним з найшанованіших місць серед українців. З нагоди річниці народження і смерті поета там будуть проводитись урочисті заходи.



2 коментарі:

  1. Юлія Тимошенко провела у Києві велелюдний мітинг
    Новини 09.03.19 18:48
    У суботу, 9 березня, кандидат на пост Президента України Юлія Тимошенко провела в столиці масштабну зустріч із киянами.

    Лідер «Батьківщини» назвала вибори 31 березня шансом змінити кланово-олігархічну систему, обрати нового президента та увійти нарешті в епоху розвитку та становлення України.

    За словами Юлії Тимошенко, деградація влади в тому, що «вони вже навіть не готові чесно імітувати боротьбу, вони відверто та щиро хочуть підробки виборів». І про це свідчать і реєстрація 40 кандидатів у президенти (коли підконтрольні владі кандидати мають створити більшість у комісіях і фальсифікувати вибори), реєстрація тезки з аналогічними ініціалами. Навіть сьогоднішні рейтинги перетворили в частину політичної технології, зауважила кандидат у Президенти.

    Саме тому «нам потрібно міняти країну, якщо ми хочемо бути успішними».



    І для цього лідер «Батьківщини» разом із кращими інтелектуалами розробили Новий курс – покроковий план, як після виборів вже новому президенту виводити державу з кризи. У документі чітко прописані зміни у всіх сферах життя людини.

    Зокрема, він передбачатиме запровадження страхової медицини, персоніфікованої пенсійної системи, якісної освіти, яка є, до речі, пріоритетом Нового курсу.

    Новий президент також має змінити ситуацію з тарифами – знизити ціни на газ і, як наслідок, – на тепло і на гарячу воду, щонайменше вдвічі, запевнила Голова партії.

    «Підвищення тарифів стало для влади найлегшим заробітком», – обурилася вона.

    Юлія Тимошенко нагадала, що днями її команда виграла суд проти уряду. Так, рішення суддів засвідчило, що встановлення постановою уряду у 2016 році цін на газ було незаконним та необґрунтованими, і їх треба переглядати.

    Не менш важливою для змін у країні стане і відповідальність політиків перед народом, вважає Голова партії. Саме тому вона ініціювала і першою підписала Зобов’язання кандидата у Президенти перед кожним громадянином України. У цьому документі чітко визначено перелік конкретних кроків, які лідер «Батьківщини» втілить в життя після перемоги на виборах.

    Лідер «Батьківщини» переконана, «ми піднімемо країну і не більше, ніж за 5 років»: «Ми повернемо мир, а Донбас та Крим будуть українськими».

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. "Не дай Бог бути Жульці президентом!!! Горе країні!!!", "Розумні люди, а їх більшість, вже давно розкусили цю брехушку. Баба Юля повинна вже давно покинути політику і зайнятися вигуками", "Як же вони всі набридли своїми витівками. Хто їх туди вибирає?! Кому вони потрібні? Що корисного вони роблять для України? Гнати всіх 100%", "Баба з косою, мати української корупції. Тільки кацапські гниди будуть за неї голосувати", "Це просто сміх, та й годі", "Гусениця прогризаюча все навколо — вид політиків в Україні",

      Видалити